1999 - 2004

Vragen voor Minister van Binnenlandse aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport, Johan Sauwens

6 October 1999

Schriftelijke Vraag over het vakantiegeld van de Vlaamse ambtenaren

Vraag

Federaal minister voor Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche onderzoekt of het mogelijk zou zijn het vakantiegeld voor federale ambtenaren op hetzelfde niveau te brengen als de vergoedingen binnen de privé-sector (+/- 90 % van een bruto maandloon).

1. Werd een soortgelijke maatregel voor de Vlaamse ambtenaren reeds onderzocht?

2. Heeft de federale minister hierover met de minister overleg gepleegd?

3. Is hiervoor ruimte vrijgemaakt binnen de Vlaamse begroting 2000?

Antwoord

1. Naar aanleiding van het onderzoek ingesteld door federaal minister voor Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche, om na te gaan of het mogelijk is om het vakantiegeld voor federale ambtenaren op hetzelfde niveau te brengen als de
vergoedingen binnen de privé-sector (± 90 % van een bruto maandloon), kan ik meedelen dat ook voor de Vlaamse ambtenaren een eerste raming werd gemaakt van de budgettaire weerslag die een dergelijke maatregel zou hebben.

In de veronderstelling dat het bedrag van het vakantiegeld zou worden gebracht op 90 % van het bruto maandloon, kan de budgettaire weerslag voor de diensten van de Vlaamse regering (ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de vijf Vlaamse wetenschappelijke instellingen) worden geraamd op circa 430 miljoen frank.
Wat de Vlaamse openbare instellingen betreft die thans een vakantiegeldregeling hebben die geldt voor de overheidssector, kan via een loutere extrapolatie de budgettaire weerslag worden geraamd op circa 560 miljoen frank.

2. De federale minister heeft hierover geen overleg gepleegd.

3. In het comité A werden nog geen concrete afspraken gemaakt nopens een eventuele verhoging van het vakantiegeld. Derhalve werd in de begroting 2000 hiervoor nog niets opgenomen.