1999 - 2004

Vragen voor Minister van binnenlandse aangelegenheden, ambtenarenzaken, en buitenlands beleid, Paul Van Gremberghen

18 December 2001

Schriftelijke Vraag over het spelen van de 'Vlaamse Leeuw' tijdens officiële plechtigheden in de Vlaamse Gemeenschap

Ik verneem dat tijdens verschillende plechtigheden naar aanleiding van de herdenking van de wapenstilstand de "Brabançonne" gespeeld werd.. Wat echter niet overal gespeeld werd, is het officiële volkslied van de Vlaamse gemeenschap, de "Vlaamse Leeuw". Dit laatste is nochtans verplicht bij officiële aangelegenheden zoals deze. In concreto wil ik hier verwijzen naar het voorbeeld van het Antwerps district Ekeren waar het volkslied van de Vlaamse Gemeenschap op zondag 11 november niet gespeeld werd.

Wie even naar de website van de Vlaamse gemeenschap gaat kijken kan daar lezen dat het uitvoeren van het Vlaamse volkslied verplicht is in de volgende gevallen : "op data waarvoor het hijsen van de vlag van de Vlaamse gemeenschap is voorgeschreven". En verder "Het volkslied van de Vlaamse Gemeenschap wordt uitgevoerd, hetzij bij het begin, hetzij bij het einde van de officiële plechtigheden die georganiseerd worden door […] of een gemeente van het Nederlands taalgebied op de data waarvoor het hijsen van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap is voorgeschreven."

Op dezelfde website staan de data waarop de officiële vlaggen moeten gehesen worden. 11 november is een van die data en dus moet bij de plechtigheid de Vlaamse Leeuw gespeeld worden.

Het moet voor de gemeenten dus niet al te moeilijk zijn om op de hoogte te zijn van deze regelgeving. Toch stellen we dus vast dat de officiële richtlijnen niet overal worden nageleefd, zoals te Antwerpen.

In welke mate is het toepassen van deze regelgeving afdwingbaar vanuit de Vlaamse overheid? Hebt u instrumenten in handen om toe te zien op de naleving van deze verplichting in alle Vlaamse gemeenten? Tot slot stel ik de vraag of het niet nodig is om de gemeentebesturen via een schrijven te herinneren aan de verplichting tot het spelen van het Vlaamse volkslied tijdens officiële plechtigheden?

homestead.com