1999 - 2004

Vragen voor de Minister-president en minister van Financiën, Begroting, Buitenlands beleid en Europese aangelegenheden, Patrick Dewael

4 September 2000

Schriftelijke Vraag over de kleurennota

Vraag

Naar verluidt, werd voor de opstelling van de Kleurennota een beroep gedaan op de diensten van het studiebureau McKinsey.

1. Waaruit bestond de opdracht van dit studiebureau ?
2. Welke werkzaamheden werden door het studiebureau uitgevoerd ?
3. Wanneer werd het contract gegund?
4. Hoe werd het contract gegund?
5. Wat was de kostprijs van het contract?
6. Op welke begroting werd dit ingeschreven?
7. Loopt de opdracht nog steeds?

Antwoord

1. Het imago en de positionering van Vlaanderen bij zowel de eigen Vlaamse bevolking als de buitenwereld is een belangrijk aandachtspunt voor de Vlaamse regering. Ik nodigde in het voorjaar enkele krachten uit onze samenleving uit om mee te praten en te luisteren naar hun inzichten over een boodschap voor en van Vlaanderen en over de uitdagingen voor de toekomst waar Vlaanderen zich voor gesteld ziet. Tegen de Vlaamse feestdag van 11 juli 2000 moesten de eerste krachtlijnen van het nieuwe project duidelijk zichtbaar zijn en kunnen worden vastgelegd. Het politieke niveau werkte een inhoud uit voor het nieuwe project. De goed functionerende elementen van het project Vlaanderen-Europa 2002 werden in al dan niet gewijzigde vorm en aanpak ondergebracht in het nieuwe project. De opdracht voor de consultant bestond niet in het leveren van een inhoudelijke insteek. Die lag, zoals vermeld, grotendeels vast. De opdracht bestond er wel in consultancy te bieden in verband met de procesopbouw van het project. Deze structurele inbreng was onderworpen aan een heel strikte deadline.

2. Het consultancybureau heeft ondersteuning geleverd op het vlak van opbouw van het project waarbij de nota de aanzet was. Zoals gezegd, waren er verschillende inhoudelijke insteken. Zij hebben hiervan samen met de projectleiding een aantal analyses gemaakt en hebben voorstellen geformuleerd, die dan door een politieke werkgroep samengesteld uit de diverse kabinetten werden beoordeeld.

3. Het contract werd gegund eind april 2000.

4. Het contract werd gegund via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het
maximaal aan te rekenen bedrag bedroeg immers minder dan 2,5 miljoen frank (excl.BTW).

5. De opdracht werd gegund voor een bedrag van 2 miljoen frank (excl. BTW).

6. Het bedrag is aangerekend op basisallocatie van programma 11. 2 (Kanselarij en Voorlichting).

7. De opdracht startte op 1 mei en werd afgerond op 15 juni 2000.