1999 - 2004

Vragen voor de Minister-president en minister van Financiën, Begroting, Buitenlands beleid en Europese aangelegenheden, Patrick Dewael

24 November 2000

Schriftelijke Vraag over de initiatieven voor het Europees jaar van de talen

Vraag

In Europa wordt het jaar 2001 uitgeroepen tot het Jaar van de Talen. Voortbouwend op hetgeen het Leuvense Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) ooit kernachtig heeft gelanceerd, "Vlaanderen eentalig, Vlamingen meertalig", zou het voor de hand liggen dat Vlaanderen zich kandidaat stelt voor één of meer officiële activiteiten, die Europa dan zal organiseren. Voor de slotconferentie zou Vlaanderen, deelstaat in een lidstaat met drie officiële talen, het Duits, het Frans en het Nederlands - de kleinste van de grote talen in Europa, een aangewezen plaats zijn.

1. Heeft de minister-president hierover reeds contacten gehad met de federale overheid en/of Europese instanties?
2. Heeft hij terzake reeds initiatieven genomen of onderzocht welke initiatieven mogelijk zijn?

Antwoord

Het Europees Jaar van de Talen 2001, dat wordt georganiseerd door de Europese Commissie en de Raad van Europa, wil de schijnwerpers richten op de taalkunde verscheidenheid van Europa en het leren van talen bevorderen.

Het is bedoeld om de organisatie mogelijk te maken van een grote, op de hele bevolking gerichte voorlichtings- en informatiecampagnes over de rijkdom van de taalkundige verscheidenheid van de Europese Unie (EU), de noodzaak van het leren van talen tijdens het gehele leven en de hieraan verbonden voordelen.

Daarnaast zal ook informatie worden gegeven over de verschillende mogelijkheden die er zijn om talen te leren. Binnen de Vlaamse regering heeft mevrouw Marleen Vanderpoorten, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, hierin het voortouw genomen.

Verwijzend naar haar antwoord op de vraag om uitleg van de heer Gilbert Vanleenhove, tijdens de Commissievergadering voor Onderwijs, Vorming en Wetenschapsbeleid van 10 februari 2000, kunnen er vier terreinen van mogelijke acties worden onderscheiden (Handelingen Commissievergadering nr. 87 van 10 februari 2000, blz 1 - red.).

Ten eerste zijn er acties die ten goede komen aan het talenonderwijs in Vlaanderen.

Ten tweede zijn er acties die de andere Europese landen in staat stellen om kennis te maken met de wijze waarop in Vlaanderen het vreemdetalenonderwijs is georganiseerd.

Ten derde zijn er acties die het onderwijs en het gebruik van het Nederlands in het buitenland promoten.

Ten slotte zijn er nog de acties die Europese initiatieven en projecten op een bredere schaal bekendmaken in Vlaanderen, zoals onder meer het Europees Referentiekader en het Portfolio- idee.

De specifieke deelname van Vlaanderen aan dit initiatief kan, aan de hand van de door de Vlaamse volksvertegenwoordiger gestelde vragen, als volgt worden geschetst.

1. Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten heeft reeds contact gehad met de andere Belgische gemeenschappen, alsook met de Europese Commissie en de Raad van Europa. Dit alles leidde ertoe dat de Slotconferentie van het Europees Jaar van de Talen op 7 en 8 december 2001 door België zal worden georganiseerd, in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Deze data werden in de schoot van de federale taskforce door de vertegenwoordiger van mijn kabinet op de federale agenda geplaatst.

2. De volgende initiatieven werden reeds uitgevoerd of gepland.

- Voor Vlaanderen werd de heer Julien Van Haesendonck als coördinator aangesteld.

- De oprichting van een comité voor het Europees Jaar van de Talen met vertegenwoordigers uit de onderwijskoepels, de universitaire talencentra, de inspectie, de basiseducatie en het departement Onderwijs. Sinds februari 2000 komt het comité op regelmatige basis bijeen.

- Een website is sinds 1 november 2000 operationeel : www.ond.Vlaanderen.be/ejt. Op deze site vindt men alle nuttige informatie over het initiatief, de Europese projecten en programma's, de cofinanciering van projecten door de EU, de initiatieven in Vlaanderen, alsook een overzicht van de studiedagen en nascholingscursussen.

- Op 7 maart 2001 zal een startconferentie in Vlaanderen plaatsvinden in het Consciencegebouw in Brussel.

- Om dit Europees evenement ook een Vlaamse invulling te geven, is Vlaanderen van plan om - net zoals de Franse Gemeenschap - een aantal prijzen toe te kennen aan projecten die het leren van vreemde talen op een innoverende of opvallend succesvolle wijze hebben bevorderd. Hierbij worden drie categorieën onderscheiden : het leerplichtonderwijs, Nederlands als tweede taal (NT2) en lessen Nederlands voor volwassenen in het kader van het levenslang leren.

- Naast de Europese informatiecampagne die binnenkort van start gaat, wordt er een informatiecampagne in Vlaanderen gepland : een speciale inlegkatern in Klasse voor Ouders, brochures, alsook de Europese affiche zullen aan de culturele centra, de gemeenten en de openbare bibliotheken worden bezorgd.

- Voor de promotie van het Nederlands als vreemde taal in het buitenland worden er projecten gepland in het kader van de Nederlandse Taalunie. Hierbij gaat de aandacht vooral naar voorbeelden van goede praktijk. Zo zullen de succesvolle NT2-leerlingen aandacht krijgen in de media.

- Ten slotte wordt er momenteel nog onderhandeld om in het najaar van 2001 een tentoonstelling te organiseren in Vlaanderen met betrekking tot leermiddelen voor taalopleidingen.