1999 - 2004

Vragen voor Minister van Cultuur, Jeugd, Stedelijk Beleid, Huisvesting en Brusselse aangelegenheden, Bert Anciaux

4 September 2001

Schriftelijke Vraag over de brandveiligheidskeuring in circussen

Vraag

In de modelovereenkomst die U gevoegd hebt bij uw omzendbrief van 30 juli met betrekking tot het circusbeleid, wordt in punt 8 vermeld dat het circus contact dient op te nemen met de brandweercommandant inzake de veiligheidskeuring.

Wordt met de veiligheidskeuring enkel de keuring van de brandveiligheid bedoeld, of gaat het om een ruimer veiligheidsbegrip?

Wat de brandveiligheid betreft: op basis van welke wetgeving of normering moet de brandweer zijn advies formuleren?

Antwoord

In verband met de omzendbrief van 30 juli 2001 met betrekking tot het circusbeleid wordt in punt 8 vermeld dat het circus contact dient op te nemen met de brandweercommandant inzake de veiligheidskeuring.

Het gaat hier in het bijzonder over de toepassing van de maatregelen inzake de brandvoorkoming. Het is inderdaad zo dat de brandweer enkel en alleen inspectie kan uitvoeren in verband met de brandveiligheid en dit onder bijzondere voorwaarden.

In tegenstelling tot mijn omzendbrief moet deze inspectie opgedragen worden aan de bevoegde burgemeester en niet aan de brandweercommandant.

Ik citeer hier art. 22 van het KB van 8 november 1967:

"Elke brandweerdienst moet zowel in zijn eigen gemeente als in een andere gemeente van de gewestelijke groep die hij beschermt, controle uitoefenen op de toepassing van de maatregelen voorgeschreven bij de wetten en verordeningen inzake brandvoorkoming.

Die controle heeft plaats in de bij de wetten en verordeningen bepaalde gevallen en telkens de burgemeester erom verzoekt.

Zij wordt verricht door een lid van de brandweerdienst, die houder is van een door de Staat afgegeven brevet van technicus brandvoorkoming. Er wordt een verslag opgemaakt dat wordt ondertekend door de genoemde officier en medeondertekend door de chef van de brandweerdienst, die het aan de burgemeester zendt"...

Deze kleine onvolkomendheid in de vermelde omzendbrief zal worden rechtgezet en eerstdaags medegedeeld aan de gemeentes.