1999 - 2003

Vragen voor de Eerste-Minister Guy Verhofstadt

8 June 2000

Mondelinge Vraag over de controle van de leerlingencijfers door het Rekenhof

Vraag

De voorzitter. - De heer Louis Michel, vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken, antwoordt namens de heer Guy Verhofstadt, eerste minister.

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Op 26 mei vroeg ik het Rekenhof om inzage in de leerlingencijfers die de Franse Gemeenschap heeft ingediend. Het Rekenhof deelde echter mee dat dit onmogelijk is en dat het pas inzage in de cijfers kan geven als het onderzoek is afgerond en de bevindingen zijn meegedeeld aan de federale regering.

Gelet op dat antwoord vroeg CVP-fractievoorzitter Van Peel vorige week of de regering niet bereid was een tussentijds verslag te vragen. Het antwoord was dat dit in overweging kon worden genomen. Mijn precieze vraag is dan ook of de meerderheid akkoord gaat om een tussentijds verslag op te vragen, dat inzage biedt in de door de Franse Gemeenschap ingediende leerlingencijfers. Overigens heb ik van Vlaams minister Vanderpoorten vernomen dat dat tussentijds verslag vandaag bekendgemaakt wordt. Misschien kan de vice-eerste minister dat zo dadelijk in zijn antwoord meedelen of moeten we nog een tijdje wachten?
Anderzijds blijf ik mij afvragen op welke basis het Rekenhof aan een lid van de wetgevende kamers inzage kan weigeren en waarom die inzage slechts mogelijk is nadat het Rekenhof eerst de federale regering heeft ingelicht. Zelfs indien het Rekenhof, zoals nu wettelijk is bepaald, een beleidsuitvoerend instrument wordt van de uitvoerende macht, dient het prioritair ten dienste te staan van het Parlement zodat dit zijn controletaak op de regering kan uitoefenen.

Het Rekenhof moet de wetgevende kamers informeren over de uitgaven en ontvangsten en a fortiori over de criteria voor deze uitgaven. Dat laatste is overigens vastgelegd in het Sint-Elooisakkoord. Bij de stemming daarover heeft Kamervoorzitter De Croo zelfs opgemerkt dat de parlementsleden inzage moeten hebben in elk document van het Rekenhof en de aanwezige minister heeft dat toen niet tegengesproken. Bovendien wordt nergens in het huishoudelijk reglement van het Rekenhof een beperking opgelegd, in de zin dat inzage slechts mogelijk is nadat de federale regering op de hoogte is gebracht. Dat zou overigens strijdig zijn met de grondwettelijke taak van het Rekenhof als essentiële ondersteuning van de wetgevende macht bij de controle op de uitvoerende macht.

Antwoord

De heer Louis Michel, vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken. - De gemeenschapssenator verklaart dat het Rekenhof hem geen inzage heeft gegeven in het dossier dat betrekking heeft op de controle van de leerlingencijfers. Het Rekenhof baseert zich voor die weigering op hoofdstuk V van het huishoudelijk reglement, dat het inzage- en informatierecht van de parlementsleden regelt. Artikel 34 van dat reglement bepaalt dat een volksvertegenwoordiger het recht heeft de briefwisseling en de desbetreffende notulen van het Rekenhof in te kijken zodra het bedoelde onderzoek is beëindigd.
Wat betreft de vraag naar een tussentijds verslag van het Rekenhof, kan ik enkel antwoorden dat een dergelijk verzoek enkel van het Parlement kan uitgaan. Het Rekenhof is, zoals de heer Caluwé terecht opmerkt, een orgaan van het Parlement. Derhalve moet de discussie over de interpretatie van het inzage- en informatierecht van de parlementsleden in het Parlement worden gevoerd in plaats van met de regering.

Repliek

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - De vice-eerste minister heeft op een vraag van volksvertegenwoordiger Van Peel geantwoord dat in de meerderheid wordt overwogen een tussentijds verslag te vragen. Heeft de vice-eerste minister intussen al stappen gedaan om dat verslag op te vragen? Op die vraag heb ik geen antwoord gekregen.
Ik zal alleszins bij het Rekenhof mijn verzoek om inzage herhalen. Volgens het huishoudelijk reglement van het Rekenhof kan een individueel parlementslid immers bij het einde van elke onderzoeksfase inzage krijgen. Het is duidelijk dat een eerste onderzoeksfase is beëindigd, want het Rekenhof heeft de Franse Gemeenschap verzocht een correctie in te brengen op de elektronische drager.