1995 - 1999

Vragen voor de Minister van Financiën, Viseur

29 September 1998

Schriftelijke Vraag over het verlaagd BTW-tarief voor renovatiewerken aan woningen die getroffen zijn door watersnood.

Vraag

Nogal wat woningen die getroffen zijn door de recente watersnood, moeten belangrijke herstellings- en renovatiewerken ondergaan.
In vele gevallen gaat het daarbij om nieuwe, recent opgetrokken woningen. Deze woningen kunnen niet genieten van het verlaagde BTW-tarief voor renovatiewerken dat immers pas van toepassing is wanneer de woning 15 jaar oud is.
De getroffenen moeten deze hogere BTW-last wel in grote mate niet zelf dragen dankzij de tegemoetkoming van het Rampenfonds, toch betekent het ook voor de getroffenen een verhoging van hun uitgaven omwille van de verschillende franchises.
Wil de geachte minister daarom niet in overweging nemen om voor renovatiewerken aan alle woningen die getroffen zijn door watersnood, ook deze die jonger zijn dan 15 jaar, het verlaagde BTW-tarief van 6 % in te voeren ?

Antwoord

Zoals het geachte lid stelt kunnen enkel onroerende handelingen verricht aan privé-woningen waarvan de eerste ingebruikneming ten minste vijftien jaar voorafgaat aan het eerste tijdstip van verschuldigdheid van de BTW onder bepaalde voorwaarden, overeenkomstig rubriek XXXI, van tabel A, van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20, van 20 juli 1970 inzake BTW-tarieven, een verlaagd BTW-tarief van 6 % genieten.

Een uitbreiding van deze regeling tot alle woningen getroffen door watersnood zou BTW-technisch moeilijk te realiseren zijn gelet op het feit dat een vermindering van de BTW niet rechtstreeks wordt toegekend door de Staat aan de bouwheer of de koper, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld premies of tegemoetkomingen van het rampenfonds. De belasting wordt immers gefactureerd door de aannemer of de verkoper. Deze personen, die de BTW verschuldigd zijn aan de Staat, moeten dus, om een verlaagd tarief te kunnen toepassen, beschikken over de nodige elementen die het hen mogelijk maken te bepalen of hun medecontractant voldoet aan de daartoe vereiste voorwaarden. Dit zou een reeks van zeer complexe uitvoeringsmaatregelen vereisen.

Gelet op hetgeen voorafgaat wordt thans een dergelijke uitbreiding niet overwogen.