1995 - 1999

Vragen voor Minister van Sociale Zaken, De Galan

20 February 1998

Schriftelijke Vraag over de verzekeringstegemoetkoming

Vraag

Het koninklijk besluit van 8 augustus 1997 (Belgisch Staatsblad van 22 augustus 1997) stelt de voorwaarden vast, die recht geven op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming inzake ziekte en invaliditeit.

In artikel 5 wordt, voor de vaststelling van het gezinsinkomen, met volgende elementen rekening gehouden :

1. Het kadastraal inkomen van het woonhuis;

2. 4,5 % van het verzekerd kapitaal van een levensverzekering;

3. 4,5 % van het pensioensparen.

Er zijn personen die deze grenzen net overschrijden en hierdoor geen recht hebben op deze verhoogde tussenkomst, maar die bij zware ziekte, toch in een bestaansonzekere situatie terechtkomen.

Wil de geachte minister een aanpassing van het koninklijk besluit overwegen, door de inkomsten sub 2 en 3 te laten wegvallen, voor deze personen, eventueel na onderzoek door het OCMW van de woonplaats van betrokkene ?

Antwoord

In antwoord op de vraag van het geachte lid meen ik het volgende te moeten meedelen.

Overeenkomstig artikel 37, § 1 en § 19, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, wordt de verhoogde verzekeringstegemoetkoming enerzijds toegekend aan invalide rechthebbenden, weduwnaars of weduwen, gepensioneerden en wezen van wie de jaarlijkse belastbare bruto-inkomsten van het gezin kleiner zijn dan een bepaald grensbedrag en anderzijds, sinds 1 juli 1997, aan personen die zich in een moeilijke sociale situatie bevinden, namelijk de rechthebbenden op het bestaansminimum of op een equivalente hulp die door het OCMW wordt toegekend, de rechthebbenden op het gewaarborgd inkomen voor bejaarden, de rechthebbenden op een tegemoetkoming aan gehandicapten alsmede aan de gehandicapte kinderen die daardoor verhoogde kinderbijslag genieten.

Het is dus waar dat het grensbedrag voor de inkomsten dat niet mag worden bereikt (465 211 frank vermeerderd met 86 213 frank per persoon ten laste, grensbedrag dat sinds 1 oktober 1997 van toepassing is), niet hoog is.

In die context worden alle belastbare bruto inkomsten van het gezin in aanmerking genomen, met inbegrip van het kadastraal inkomen van het woonhuis (voor het bedrag dat 30.000 frank overschrijdt, verhoogd met 5.000 frank per persoon ten laste) en de inkomsten die voortvloeien uit het lange-termijn sparen. Dat komt erop neer dat alle belastbare inkomsten op een zelfde manier worden behandeld, ongeacht hun aard. Het staat vast dat als een persoon het bovenvermelde grensbedrag bereikt, dit ernstige gevolgen zal hebben.

Het zou echter arbitrair zijn een onderscheid te maken naar gelang van de aard van de inkomsten.

Ik vestig de aandacht van het geachte lid op de bepalingen van de artikelen 34, 14º en 37, § 16bis , van de bovenvermelde gecoördineerde wet zoals ze zopas door de wet van 22 februari 1998 houdende sociale bepalingen zijn gewijzigd : op basis van die artikelen zullen specifieke maatregelen kunnen worden genomen ten gunste van rechthebbenden die lijden aan een ernstige aandoening of die lijden aan een chronische ziekte die bijvoorbeeld de tenlasteneming mogelijk maken van de verzorging en de verzorgingsproducten of de betaling van een forfaitaire uitkering als bijkomende tegemoetkoming in de uitgaven voor geneeskundige verzorging.

Voorts is het, door de fiscale franchise die is ingevoerd door de programmawet van 24 december 1993, sinds 1 januari 1994 voor ieder fiscaal gezin, inclusief dat van een persoon die de verhoogde verzekeringstegemoetkoming niet geniet, mogelijk een bedrag inzake persoonlijke aandelen dat te hoog wordt geacht ten opzichte van het belastbaar inkomen van dat gezin, niet te betalen : de administratie der Directe Belastingen stort het gedeelte van het persoonlijk aandeel van een jaar, dat voor dat gezin boven het op basis van het belastbaar inkomen van het voormelde jaar vastgesteld refertebedrag ligt, terug of verrekent het met de eventueel door het betrokken gezin verschuldigde inkomstenbelasting.