1995 - 1999

Vragen voor Minister van Vervoer, Daerden

20 October 1998

Schriftelijke Vraag over de openingsuren van de nieuwe DIV-antennes

Vraag

In de oproep van de secretaris-generaal van het ministerie van Verkeerswezen aan het personeel van niveau II en III van alle hoofdbesturen van het ministerie van Verkeer en Infrastructuur, waarbij men kandidaat-vrijwilligers vraagt om de nieuw te openen antennes te Neufchâteau, Kortrijk en Eupen te bevolken, wordt als openingsuren voor het publiek van 9 tot 16 uur vermeld.

In een interne nota door de coördinator gericht aan het personeel van de antenne Antwerpen-Kontich wordt evenwel meegedeeld dat de loketten in de antennes van 8 uur 30 tot 16 uur 30 voor het publiek geopend zijn.

Kan de geachte minister mij de juiste openingsuren meedelen ?

In dezelfde interne nota wordt meegedeeld dat wanneer de antenne maar met twee personen bemand is, de middagpauze zich tot 10 minuten moet beperken. Acht de geachte minister een dergelijke regeling verantwoord ?

Antwoord

1. De provinciale bijkantoren van de Directie voor inschrijving van de voertuigen (DIV) zijn bemand met vrijwilligers die behoren tot het ministerie van Verkeer en Infrastructuur. De oproepen aan kandidaten die in 1995 werden gelanceerd voor de bijkantoren van Hasselt-Alken en Bergen-Maisières, deze in 1996 voor de bijkantoren van Brugge-Oostende, van Gent-Zwijnaarde, van Namen-Belgrade en van Luik-Grâce-Hollogne, evenals deze in 1997 voor de bijkantoren van Antwerpen-Kontich en van Charleroi-Gosselies vermelden allen hetzelfde uurrooster, te weten : de globale wekelijkse werkduur is dezelfde als deze die van toepassing is op de centrale diensten van het departement; evenwel worden de dagelijkse prestaties aangepast derwijze dat het bijkantoor op dezelfde dagen en uren geopend is als de keuringsstations die op dezelfde plaats gevestigd zijn. Omwille van deze reden functioneren de acht vermelde bijkantoren van 8 uur tot 17 uur en zijn de loketten uniform geopend voor het publiek van 8.30 uur tot 16.30 uur. Er werd een personeelsbestand van vijf personen voorzien om elk van deze acht bijkantoren te bemannen.

In de oproep tot kandidatuur die enkele maanden geleden werd gelanceerd voor drie bijkomende bijkantoren (Verviers-Eupen, Kortrijk-Harelbeke en Aarlen-Neufchâteau) zijn de vermelde openingsuren van deze drie bijkantoren voor het publiek licht verminderd, daar het gaat om hulpkantoren van de éérste acht, die voorlopig slechts met drie tot maximum vier personen bemand zullen zijn.

2. Evenals de keuringsstations zijn de bijkantoren geopend zonder middagonderbreking; het personeel neemt bijgevolg bij beurtrol zijn middagpauze.

Als basisbeginsel geldt dat het personeel een middagpauze neemt van minimum 30 minuten en deze aftrekt van zijn dagelijkse prestaties. Indien men een langere pauze neemt dient men de exacte duur van zijn pauze af te trekken en niet alleen 30 minuten; indien men een kortere middagpauze neemt dient men, desondanks, 30 minuten af te trekken.

Het kan gebeuren dat op zekere dagen van het jaar (vooral dan tijdens de periodes van schoolverlof) een bijkantoor slechts door twee personen wordt bemand. Het betreft hier een interne organisatie binnen het bijkantoor, die onder de verantwoordelijkheid valt van het hoofd van het bijkantoor.

Wat het bijkantoor van Antwerpen-Kontich betreft, heeft mijn bestuur moeten vaststellen dat het personeel van dit bijkantoor regelmatig « vergat » de genomen middagpauze af te trekken van zijn prestaties. Omwille van deze reden werd de coördinator verzocht het personeel van Antwerpen-Kontich eraan te herinneren dat het zijn middagpauze correct dient af te trekken. Dit wordt trouwens benadrukt in de nota van de coördinator die het geachte lid aanhaalt.

Eveneens wordt erin gepreciseerd dat het niet toegelaten is minder dan 30 minuten pauze af te trekken, behalve op de dagen dat de dienst slechts door twee personen wordt waargenomen. Het is ten titel van afwijking dat, op de dagen dat de dienst slechts door twee personen wordt waargenomen, deze toegelaten (en niet gedwongen) worden slechts 10 minuten middagpauze (in plaats van minimum 30 minuten) af te trekken.

De clientèle dient, inderdaad, zonder onderbreking te worden bediend. Wanneer deze omstandigheden zich voordoen is het niet realistisch om de verplichting van een minimum pauze van 30 minuten te handhaven.