Provinciaal patrimonium

Thema: provinciaal patrimonium

De Klapstoel met gedeputeerde Ludwig Caluwé

Eens rechtstreeks van mens tot mens een ‘klapke’ doen met een politicus. Over iets wat jij belangrijk vindt.

De gedeputeerden van de provincie Antwerpen gaan de uitdaging aan.

In De Klapstoel wisselen ze elk om de beurt van gedachten met een inwoner.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé praat met jeugdhuiswerker Anouar El Makrini over de bouw van het nieuwe provinciehuis.


Thema: provinciaal patrimonium

Nieuwe stap naar duurzaam en energiezuinig provinciaal patrimonium

De provincie Antwerpen zet een volgende stap richting een duurzame en energiezuinige toekomst. Bij PITO Stabroek, de provinciale recreatiedomeinen Zilvermeer en De Schorre, het groendomein Rivierenhof, het Vrieselhof en het Arboretum worden de stookplaatsen vernieuwd. Deze investering van iets meer dan 1 miljoen euro zorgt dankzij de nodige energie-efficiëntie ook voor een besparing van de energiekosten.

Foto: onthaalruimte Congrescentrum De Pitte in Boom

Binnen verschillende provinciale instellingen en domeinen zijn er 12 stookplaatsen, waar de verwarmingsketels het einde van hun levensduur naderen. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Patrimonium en Logistiek: “Bij onze investeringen in de infrastructuur vetrekken we telkens vanuit de vraag hoe we sterker kunnen inzetten op duurzaamheid en energiezuinigheid. Deze 12 stookplaatsen aanpakken is goed voor het milieu, gebruikerscomfort en de veiligheid.
 
De te renoveren ketels staan verspreid over PITO Stabroek, de provinciale recreatiedomeinen Zilvermeer in Mol en De Schorre in Boom, het groendomein Rivierenhof in Deurne, het Vrieselhof in Ranst en het Arboretum in Kalmthout. “Om de werking van de betreffende gebouwen minimaal te verstoren, zullen de werken buiten het stookseizoen uitgevoerd worden. De 12 stookplaatsen worden dus in de zomerperiode van 2018 en 2019 vernieuwd.
 
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Provinciale bakfiets als alternatief voor dienstauto

Het provinciebestuur van Antwerpen breidt de fietspool voor werknemers uit met een bakfiets. Deze robuuste fiets met elektrische ondersteuning is ideaal om materiaal te vervoeren over een fietsbare afstand. Collega Wim Peetermans, controleur van werken, droeg het idee van de bakfiets aan. Intussen kunnen provinciale medewerkers een bakfiets in provinciale kleuren ontlenen voor dienstreizen ver en dichtbij.

Foto: Copyright: provincie Antwerpen

Traditioneel verhoogt begin september de verkeersdrukte. Verschillende wegenwerken in Antwerpen, zoals de knip in de Leien, zorgen bovendien voor extra drukte op nu al verzadigde wegen. Het provinciebestuur van Antwerpen kocht een bakfiets met elektrische ondersteuning zodat medewerkers voor dienstverplaatsingen kunnen kiezen voor een bakfiets als volwaardig alternatief voor de dienstauto.
 
Gedeputeerde bevoegd voor facilitaire dienstverlening Ludwig Caluwé is opgezet met de nieuwe aanwinst voor de fietspool: “De bakfiets is een mooie aanvulling van de provinciale fietspool, die voorheen al bestond uit gewone fietsen en enkele elektrische fietsen voor langere verplaatsingen. We willen onze medewerkers maximaal kansen bieden om voor dienstverplaatsingen alternatieven voor de auto te gebruiken. Als medewerkers files vermijden en zo tijd winnen door werkverplaatsingen met de fiets te maken, is dat een goede zaak. Zo geven we als bestuur ook het goede en duurzame voorbeeld. Bovendien vind ik het een meerwaarde als goede ideeën van ons provinciepersoneel opgepikt en uitgevoerd worden.”
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Nieuw provinciehuis bereikt hoogste punt

Ludwig Caluwé heeft samen met aannemers Democo en Denys de meiboom op de bouwwerf van het nieuwe provinciehuis gezet. Het dak is nog niet helemaal klaar, maar het hoogste punt is bereikt. “We kunnen het niet langer ontkennen, de Antwerpse skyline ziet er sinds deze zomer definitief anders uit”, aldus Ludwig Caluwé. De meiboom symboliseert de sterkte en stabiliteit van het gebouw. Na bijna drie jaar bouwen en minder dan twee jaar na de eerstesteenlegging in september 2015, gebeurde er nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg.

Copyright: Tine Van Leemput – Bogaerts voor provincie Antwerpen

De (onder)aannemers, arbeiders en medewerkers wekten het ontwerp van architect Xaveer de Geyter tot leven. Resultaat: een markante toren van bijna 60 meter hoog. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Bij deze wens ik dan ook onze aannemers, hun
onderaannemers en alle arbeiders en medewerkers van de ondernemingen Democo en Denys te danken voor hun reeds geleverde werk. Nu gaan we ook helemaal de laatste rechte lijn in, met als nieuw belangrijk moment de ingebruikname in najaar 2018.” Volgende week verdwijnt één van de twee torenkranen. Ondertussen staat het gebouw helemaal in de stelling voor het aanbrengen van isolatie en muurankers.

Bekijk hier het VRT-verslag

Bekijk hier het ATV-verslag

Lees hier de persartikels

 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Gevel van DIVA uit de stellingen

Terwijl de terrassen (hopelijk) baden in de zon heeft de Suikerrui er binnenkort een nieuwe trekpleister bij. DIVA, het provinciale museum en belevingscentrum voor diamant en edelsmeedkunst, krijgt verder vorm. Deze week is de gerestaureerde gevel na meer dan een jaar opnieuw zichtbaar, nadat de aannemer de gevelherstelling heeft afgerond en de stelling heeft afgebroken.

Gedeputeerde voor patrimonium Ludwig Caluwé is onder de indruk van het geleverde werk: “De uitgenomen ramen werden tijdens een verbouwing in de jaren ‘80 geplaatst. Na historisch onderzoek van het schrijnwerk kon de authentieke vormgeving bepaald worden. Om de volledige gevel te herwaarderen, werd als restauratieoptie gekozen om het zorgvuldig ontworpen houten schrijnwerk, door toenmalig stadsarchitect Pieter Dens, te reconstrueren en te optimaliseren. Zo wordt ook een betere isolatiewaarde bekomen. Waar nodig werd de natuursteen met monoliet vakkundig hersteld. Het bovenste gedeelte van de topgevel, met het ornament, stond onstabiel. Het werd met de torenkraan gedemonteerd, hersteld en stevig terug op zijn plaats gezet. Nieuwe poorten op het gelijkvloers worden later nog geplaatst en zullen de restauratie vervolledigen.”

 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

5000 bezoekers voor werf provinciehuis op Open Wervendag

De aannemers Decomo en Denys blikken vandaag terug op een geslaagde Open Wervendag. Bijna 5000 personen kwamen een blik werpen op de werf van het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. Vooral de zwenking in het gebouw en de driehoekige ramen maakten indruk.

Het Antwerpse provinciebestuur trakteerde ’s morgens de buurtbewoners ook op koffiekoeken.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé gaf hen de laatste stand van zaken van de werf: ‘We gaan stilaan de laatste rechte lijn in. Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt van 57,7 meter. Dan zal het provinciehuis opnieuw een landmark zijn aan de Antwerpse skyline. Het passief gebouw wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid.’

Lees hier de toesprakenLees hier het persartikel


Thema: provinciaal patrimonium

Exclusief bezoek voor pers aan werf nieuw provinciehuis Antwerpen

De THV Democo-Denys zet op Open Wervendag - 7 mei - de deuren van de werf van het nieuwe provinciehuis voor het eerst open voor het grote publiek, maar de pers kreeg op 19 april de kans om in preview de werf te bezoeken.

Tijdens het werfbezoek konden zij kennismaken met de bouwheer: het Antwerpse provinciebestuur, de architect Xaveer de Geyter van XDGA Architects en de specialisten ter plaatse van het bouwconsortium Democo-Denys. 

Foto: Ontwerp nieuw provinciehuis - Copyright: XDGA

Een inspirerend gebouw op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid.

Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Het opvallende gebouw werd ontworpen door Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel). Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen.

Ook de driehoekige ramen, die op maat gemaakt worden, geven het gebouw een aparte toets. Het massieve hoofdgebouw staat kruiselings bovenop een glazen paviljoen in het park. Transparantie en weerkaatsing wisselen elkaar hier af en er wordt een hechte relatie gecreërd tussen het park en de congresruimten. Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt 57,7 meter hoog.


Lees hier de persartikels

Bekijk hier het verslag van ATV
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Wat gebeurt er ondertussen op de werf van het nieuwe provinciehuis?

Het nieuwe provinciehuis groeit ... met één verdieping per maand. In juli 2017 wordt het hoogste punt (57,7 meter) bereikt.

De ondergrondse parking is klaar, inclusief inrit. Het dak werd waterdicht gemaakt. Daar bovenop komt immers een flinke laag aarde om er later een mooie glooiende grasvlakte van te maken. Ook de ruwbouw van de magazijnen is afgewerkt.

Ook bovengronds is er al heel wat te zien: de inkomhal (gelijkvloers), keuken (1ste verdieping), technische ruimte en restaurant (2de verdieping) en vergaderverdieping (3de). Ook de ruwbouw van kantoorverdiepingen 4 tot en met 8 staat er. En de vloer van de 9de verdieping werd gegoten. 

Foto: Copyright Ian Segal

De grote ramen zijn geplaatst. Via trappen werd de verbinding tussen inkomhal en congreszone gemaakt. Nu wordt de binnenafwerking uitgevoerd.

Het bouwproject is grotendeels opgevat als een afgewerkte ruwbouw. Dat wil zeggen dat het beton van wanden en plafonds aan de binnenzijde zichtbaar blijft (dat noemen we zichtbeton). Daarom wordt in een vroeg stadium begonnen met de technische installaties. Veel onderdelen worden in het zichtbeton gegoten. De technische installaties worden deels uitgevoerd tijdens de ruwbouwwerken of volgen er kort op.


Thema: provinciaal patrimonium

Provincie Antwerpen stelt Bernarduscentrum gratis ter beschikking tijdens restauratie stadhuis

Nadat eerder de provincieraad door de bouw van het nieuw provinciehuis uitweek naar het Bernarduscentrum, gaat nu ook de Antwerpse gemeenteraad gebruik maken van deze historische zaal. De stad Antwerpen zal gedurende de renovatiewerken aan het Stadhuis, gepland in de periode 2017-2020, kosteloos kunnen gebruikmaken van het Bernarduscentrum. De provincie en de stad Antwerpen stelden hiervoor een gebruiksovereenkomst op, die donderdag door de provincieraad werd goedgekeurd.

Foto: Gifezaal Bernarduscentrum - Copyright: provincie Antwerpen

Wanneer de renovatiewerken aan het Antwerpse Stadhuis, die gepland zijn van 2017 tot 2020, aanvangen, zal de stad Antwerpen gebruik maken van het Bernarduscentrum (Lombardenvest 23, Antwerpen) van de provincie Antwerpen. De gemeenteraadszittingen, fractievergaderingen, raadscommissies en begrotingsbesprekingen zullen er tijdens de renovaties aan het stadhuis plaatsvinden. Voor de ingebruikname van de ruimten moet het Antwerpse stadsbestuur geen gebruiksvergoeding betalen.
 
Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Patrimonium: “We leveren op die manier een bijdrage aan het mogelijk maken van de restauratie van één van de prachtigste gebouwen van Europa. De gemeenteraad komt op deze manier trouwens tijdelijk terecht op een andere historische locatie aan het bisschoppelijk paleis op een boogscheut van de Groenplaats, waarmee niet alleen de provincie, maar ook de stad een historische link heeft.”
 
De provincieraad vergadert zelf sinds september 2013 in de Gifezaal van het Bernarduscentrum. “Omwille van de intensiteit van het gebruik, namelijk minimaal zes dagen per maand, de periode van drie jaar en de gevraagde afwijkingen op het reglement, werd in onderling overleg een aparte gebruiksovereenkomst opgesteld”, aldus gedeputeerde Caluwé. Deze werd 24 november door de Antwerpse provincieraad goedgekeurd. In de gebruiksovereenkomst worden ook de aansprakelijkheden duidelijk afgelijnd. De provinciegriffier en gedeputeerde Ludwig Caluwé zullen de gebruiksovereenkomst met de stad Antwerpen namens de provincie Antwerpen ondertekenen.

Lees hier de persartikels
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Provinciehuis groeit met één verdieping per maand

Met het plaatsen van de staalstructuur vangt net voor het bouwverlof op de werf van het nieuwe provinciehuis een nieuwe fase aan. Gedeputeerde Ludwig Caluwé kondigde tijdens een exclusief werfbezoek aan dat de bouw de komende maanden telkens met één verdieping per maand zal groeien.

Op de werf van het nieuwe provinciehuis wordt momenteel de brug, die de twee voeten van het nieuwe gebouw verbindt, gelast. Die brug is 32 meter lang en 25 meter breed, ze overspant met haar 12 meter hoogte twee verdiepingen. De brug zal de torsie in het gebouw dragen en is daarmee een belangrijk onderdeel van het bouwwerk.
 
In totaal zijn 2000 lasuren nodig om de staalstructuur te realiseren. Hiervoor is de werf gedurende 20 werkuren per dag open. De buurt werd uitvoerig geïnformeerd. Voorlopig is er geen overlast en er wordt ook geen geluidshinder verwacht.
 
Eens de brug gebetonneerd is, komt het gebouw boven de bomengrens uit en is het een stuk zichtbaarder. “Maand na maand zal het gebouw verdieping per verdieping groeien”, blikt gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Patrimonium, vooruit op de planning voor de komende maanden. “Vlak voor de zomer van 2017 bereikt het bouwwerk zijn hoogste punt op 58 meter.”

Ook in de pers kreeg dit aandacht:
ATV
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Het Laatste Nieuws: Nieuw Provinciehuis krijgt certificaat duurzaamheid

Het nieuwe Provinciehuis - dat intussen al vier verdiepingen hoog is - is beloond voor zijn duurzaam karakter. Gedeputeerde Ludwig Caluwé mocht gisteren het BREEAM-certificaat 'Design Stage' ontvangen. Dit certificaat is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Gazet van Antwerpen: Nieuw Provinciehuis groeit met één verdieping per maand

Het nieuwe Provinciehuis belooft een architecturaal hoogstandje te worden. De werken beginnen stilaan op te schieten. Binnenkort torent het gebouw opnieuw boven de boomkruinen uit. Eén verdieping extra per maand, dat is de doelstelling.

Vlak voor het bouwverlof breekt een nieuwe fase aan in de bouw van het Provinciehuis bij het Harmoniepark. Met het plaatsen van de staalstructuur moeten de werken nu zichtbaar opschieten. “Na het bouwverlof zal het Provinciehuis met één verdieping per maand groeien”, vertelt Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde van Patrimonium. “Tegen de zomer van 2017 moet het gebouw uiteindelijk haar hoogste punt bereiken: 58 meter.”
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

ATV: Bouw nieuw provinciehuis loopt vertraging op

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis zal pas in het najaar van 2018 klaar zijn. Dat is negen maanden later dan gepland. Daarvoor zijn twee oorzaken. In het oude gebouw zat veel meer asbest dan gedacht. En de nieuwe constructie, een draaiende toren, is moelijker op te bouwen dan eerst werd aangenomen.

Bekijk hier de reportage.


Thema: provinciaal patrimonium

Verkoop Dominicanenklooster aan De Ideale Woning goedgekeurd

De Ideale Woning verwerft het Dominicanenklooster in de Ploegstraat en Provinciestraat te Antwerpen. De provincieraad heeft donderdag het bod van 1.500.000 euro aanvaard. Naast het hoogste bod voldoet De Ideale Woning ook aan de vier gestelde voorwaarden met garanties voor de buurt.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Provinciaal Patrimonium: “Omdat De Ideale Woning voldoet aan de vier gestelde voorwaarden met garanties voor de buurt, heeft de provincie Antwerpen het bod van De Ideale Woning aanvaard. De bijzondere voorwaarden worden opgenomen in de verkoopakte.”

Sinds januari 2015 stond het Dominicanenklooster, gelegen in de Ploegstraat te Antwerpen te koop via Fed-Net. Naast een vraagprijs van 3.600.000 euro werden er vier voorwaarden gesteld die het openbare en sociaal-culturele karakter van het pand en de tuin moeten garanderen. Het goed moet gebruikt worden voor de realisatie van een sociaal-cultureel project, de tuin moet overdag open zijn voor de buurt, de buurt moet betrokken worden bij de realisatie ven het project en in het project dienen woon-en verblijfplaatsen voorzien te worden.
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Het Laatste Nieuws: Koper Provinciaal Veiligheidsinstituut krijgt tien procent korting

Het voormalig Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) in de Jezusstraat is verkocht aan het bedrijf Sunny Europe. Opmerkelijk: het bedrijf kreeg tien procent korting, omdat het de kwaliteit van de huizenmarkt had aangekaart.

De provincie zette het pand in januari vorig jaar te koop voor 5,25 miljoen euro. Tot dan was het PVI er gevestigd, maar dat verhuisde intussen naar de Boomgaardstraat. Het bedrijf Sunny Europe deed een eerste bod van 3,7 miljoen euro. Te laag voor het provinciebestuur.

"Een tweede, iets hoger bod van 4,2 miljoen euro wordt nu wel aanvaard", zegt Lotte Caers, woordvoerster van gedeputeerde Ludwig De Caluwé. "Het bedrijf haalde zelf argumenten aan, zoals asbest in de kelder en nog uit te voeren ingrepen om het gebouw weer brandveilig te maken. Ook had een koepel hagelschade geleden." Maar opmerkelijk ook is 'de minder zeker wordende vastgoedmarkt' die het bedrijf aanhaalt. Zo werd het voormalige postgebouw in dezelfde straat in 2011 nog voor 1.036.000 euro verkocht en kreeg het in juni 2015 slechts een hoogste bod van 775.000 euro. Door dat laatste argument stond de provincie alvast een korting van tien procent toe. Sunny Europe verkoopt luxueuze merkproducten voor de maritieme sector. "Ze hebben een conceptstore aan de Scheurweg in de haven, maar willen een winkel in de stad." (SCA)
 


Thema: provinciaal patrimonium

Ontwerp voor park charmeert provincie: Nieuwe groene long van 20.000 m² - Beton maakt plaats voor park

Wanneer het nieuwe provinciehuis in gebruik wordt genomen, wordt ook de aanleg van de parkomgeving voltooid. Dit resulteert in een nieuwe groene long die volledig publiek toegankelijk is. De Antwerpse provincieraad keurde het ontwerpplan goed om de buitenaanleg rond de nieuwe provincietoren aan te besteden.

Foto: Copyright: XDGA

De ontwerpers van het nieuwe provinciehuis hebben de trend om auto’s maximaal uit het stadsbeeld te houden heel letterlijk opgevat. Waar voorheen de provincietoren omgeven was door beton en asfalt, doen straks gras en struikgewas hun intrede. “We planten ook 154 nieuwe hoogstambomen rond de nieuwe provincietoren. Het wordt een echte groene long, volledig publiek toegankelijk”, aldus Ludwig Caluwé, bevoegd voor patrimonium.

De plannen geven weer hoe een groot grasveld tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei glooiend wordt aangelegd. Heesters, struiken en bomen omkaderen het beeld. Te voet of met de fiets kan je vrij over het terrein. Zo kan het 58 meter hoge nieuwe provinciegebouw te midden van het groen een nieuw icoon worden.

Lees hier het persartikel  
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Provinciebestuur deelt parkeerplaatsen met buurt, eerste kleinschalig project is proeftuin voor grote parking nieuw provinciehuis

Sinds 1 maart deelt de provincie Antwerpen parkeerplaatsen van één van haar kantoorgebouwen met buurtbewoners. Het gaat om een kleinschalig project van vijf plaatsen op een bovengrondse parking in de Boomgaardstraat in Antwerpen. De provincie werkt hiervoor samen met parkeerbedrijf GAPA. Het provinciebestuur wil in de toekomst ook de veel grotere parking onder het nieuwe provinciehuis delen met de buurt.

“Met deze buurtparking speelt de provincie Antwerpen in op het initiatief om de parkeerdruk te verminderen. Zo blijft er meer ruimte op straat voor auto’s die dichtbij een parkeerplaats nodig hebben, en ook meer ruimte voor groen of speelruimte.”, aldus Ludwig Caluwé, bevoegd voor Patrimonium.
 
Bij dit eerste kleinschalige initiatief huren vijf buurtbewoners via parkeerbedrijf GAPA een parking van 36,82 euro per maand. Ze ontvangen een toegangskaart voor de bovengrondse parking van het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat in 2018 Antwerpen. Zij kunnen de parking dan ’s avonds en in het weekend gebruiken.

Proeftuin voor nieuw provinciehuis

Dit nieuwe initiatief is ook een interessante proeftuin voor toekomstige, grotere initiatieven. Want van zodra de ondergrondse parking van het nieuwe provinciehuis klaar is voor ingebruikname, wordt die ook ’s avonds en in het weekend opengesteld voor de buurt. Gedeputeerde Caluwé: “We willen er een punt van maken om een meerwaarde te bieden aan de buurtbewoners. Dat doen we niet enkel met een gloednieuw park, maar ook door de ondergrondse parking te delen met de buurt.”  


Thema: provinciaal patrimonium

Fossiele vondsten gevonden op bouwwerf provinciehuis

Op de bouwwerf van het nieuwe provinciehuis werden restanten gevonden van dolfijnen en haaien. Een leuke vondst maar eigenlijk is dat niet ongewoon.

Het Paleonthologisch onderzoek werd gedaan door ERB (Elasmobranch Research Belgium).
Er wordt niet specifiek afgegraven voor fossiele vondsten.  De paleontoloog gritselt wat aan de oppervlakte van de funderingsput. Er zijn geen grote volumes te verwachten. Wel wat
emmertjes tanden en wervels. Het onderzoek is in principe afgerond. De werken hebben niet stilgelegen en zijn er niet door verstoord.

Er wordt niet veel dieper gegraven dan toen de oude toren werd gebouwd, dus worden er geen nieuwe spectaculaire vondsten verwacht.


Thema: provinciaal patrimonium

Bouw nieuw provinciehuis gestart

De opbouw van het nieuwe provinciehuis is gestart. De funderingswerken zijn volop aan de gang en de eerste boringen voor de aanleg van een BEO-veld, een duurzame geothermische techniek, vinden plaats. Deze maand wordt de funderingsplaat aangebracht. “Het is de basis van  een passiefgebouw waarbij in alle opzichten over duurzaamheid is nagedacht.”, aldus Ludwig Caluwé. De 58 meter hoge compacte constructie zal omringd zijn door een publiek toegankelijk park en voorzien van een ondergrondse parking. Vanaf eind 2017 zullen alle provinciale diensten hier gehuisvest worden.  

Op de site aan de Koningin Elisabethlei worden de komende weken 257 funderingspalen
geboord die zo’n 8 meter diep onder de grond te zitten.
De palen uit beton worden in de grond gevormd door het gieten van beton doorheen een stalen huls met boorkop. De boorkop en het stalen omhulsel worden uit de grond getrokken terwijl het beton verder wordt gestort. Wanneer de funderingsplaat bovenop de palen is aangebracht, kan de ondergrondse parking worden opgebouwd. Het uiteindelijke gebouw zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen.

Lees ook de persartikels
 
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Gazet van Antwerpen: Van kerk naar buurthuis

In 1925 bouwden de paters dominicanen een kerk en klooster in de Provinciestraat.
Kerk en klooster verloren hun godsdienstige functie in 1999. Toen een projectontwikkelaar er kantoorgebouwen wilde neerzetten, redden de buurtcomités en krakers kerk en klooster van de sloop. Zij wilden er een ontmoetingsruimte van maken voor alle bewoners in en rond de Provinciestraat. Dat is gelukt.

Wie wil, kan er zelf een activiteit organiseren, en wekelijks is er een buurtcafé met optredens.
In 2007 kocht de provincie Antwerpen de gebouwen om in de toekomst een onderdak te bieden aan de buurtwerking en sociale organisaties.
"We willen dit jaar nog verkopen", zegt Lotte Caers, woordvoerster van gedeputeerde voor Infrastructuur en Vastgoed Ludwig Caluwé (CD&V). "Op dit moment zijn er verschillende contacten met potentiële kopers. Er is nog geen procedure opgestart."

De kerkgebouwen staan te koop voor 3,6 miljoen euro. "We streven ernaar dat bedrag te halen en zo is het ook ingeschreven in de begroting. We zouden graag hebben dat het nieuwe project een sociale invulling krijgt, zo is het ook oorspronkelijk bedoeld. Kandidaatkopers die zulke plannen hebben, hebben dan ook een streepje voor."


Thema: provinciaal patrimonium

Provincie start bouw nieuw provinciehuis

De voorbereidingen voor de opbouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei zijn gestart. Op deze site komt een 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen te staan, omringd door een publiek toegankelijk park en met ondergrondse parking. “Het duurzame gebouw wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie.”, aldus Ludwig  Caluwé. Deze compacte passiefbouw voorziet werkruimte voor in totaal 860 mensen vanaf 2017.  De opdracht voor de algemene bouwwerken werd gegund aan het consortium Democo-Denys.

In september 2013 startte de afbraak van het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het gebouw was hopeloos verouderd en toonde tal van gebreken. De provincie besloot te investeren in een compacte en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost. De afbraakwerken zijn intussen afgerond en de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis zijn gestart.
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord kondigt een verschuiving van een aantal provinciale taken aan. De uitvoering van grondgebonden materies zoals bijvoorbeeld milieuvergunningen, waterbeleid, mobiliteit, toerisme, landbouw, economie,… blijft een onderdeel van het provinciale takenpakket. “Ongeacht welke opdracht de Vlaamse overheid aan de provincies geeft, we willen onze taken op een efficiënte en klantvriendelijke manier organiseren. Een degelijke, functionele en toegankelijke werkomgeving voor onze ambtenaren is de noodzakelijke basis om kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen op een duurzame manier.”, motiveert gedeputeerde Ludwig Caluwé.  “Ook op financieel vlak is deze bouw de beste investering. De diensten die nu verspreid zitten over 4 gebouwen worden in één gebouw gehuisvest. Die gebouwen zullen we vermarkten. Zo worden bijvoorbeeld het  Parkhuis, het Coveliersgebouw, het Lozanagebouw en het gebouw van Toerisme Provincie Antwerpen na de verhuis naar de nieuwe werkplek geheel of gedeeltelijk verkocht of verhuurd. Daardoor zullen ook de energiekosten aanzienlijk dalen.”
Vanaf 2017 kunnen 860 ambtenaren inhuizen in het nieuwe open provinciehuis. Het gaat om de provinciale beleidsorganen en de provinciale medewerkers van de centrale administratie.
Markant gebouw
Het gebouw werd ontworpen door Xaveer De Geyter Architects. Het nieuwe gebouw zal kleiner en minder hoog zijn dan het vorige. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Het combineert een congresdeel in de ‘voorbouw’ en een kantoordeel als torengebouw. “De vrijstaande compacte constructie zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen en wordt net geen 58 meter hoog. Het gebouw zal bijna energie neutraal zijn en daarmee de grootste passiefbouw in ons land. Ook daarmee willen we een voortrekkersrol vervullen.” legt Caluwé uit. De huidige voorziene totale investering voor deze nieuwbouw is 82,3 miljoen euro. De afbraak van het oude provinciehuis kostte 3,2 miljoen euro.

bekijk hier het ATV-verslag bekijk hier het RTV-verslag Lees hier het NNieuws

Lees hier het artikel uit Gazet van Antwerpen Lees hier het artikel uit het Nieuwsblad Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws
Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Onze toren verdwijnt zienderogen …

… en daarom zijn wij opgetogen.

Iets minder in z’n nopjes is ‘falling bird’. De dappere geelgroene vogel heeft sinds 14 april al vier verdiepingen van zijn habitat afgestaan. Volgens onze taxidermist was het diertje daar niet bepaald mee opgezet. De pechvogel kreeg het advies zich niet als een calimero te gedragen. Een goede raad die hij niet in de wind sloeg, waardoor hij er nu het avontuur wel van inziet. Je bent een feniks of je bent het niet.

Grote kraan knabbelt torengebouw verder af


Ze zijn van het toneel verdwenen: de compacte mobiele kraantjes die op zeven weken tijd de bovenste verdiepingen wegwerkten. Op de werf staat nu een 50 meter hoge kraan opgesteld.

Met behulp van die kraan wordt het torengebouw vanaf de 11de verdieping verder afgebroken. En daar zit vaart achter.

Volgens de vooropgestelde planning moet het torengebouw eind juni met de grond gelijk zijn. Eerst wordt de zuidkant afgeknabbeld, daarna volgt de noordkant.

In juli volgt de afbraak van enkele kleinere gebouwen, zoals dat van de autodienst. Ook de kelders, inclusief atoomschuilkelder, moeten dan verdwijnen. De afbraakwerken worden in augustus afgerond met een intensieve puinruimoperatie.


Thema: provinciaal patrimonium

Kastje gevonden tijdens afbraakwerken achter gedenkplaat oude provincieraadzaal

Tijdens de afbraakwerken van het oude provinciehuis werden twee ingemetselde kokers gevonden, één in de voorbouw, en één in de toren.

In het kastje dat verscholen zat achter de gedenkplaat zit een handgeschreven oorkonde met daarop alle namen van iedereen die betrokken was bij de realisatie van de provincieraadszaal en de Harmonievleugel. De oorkonde werd vergezeld door 2 pakketjes. In het eerste pakketje zit de rede die gouverneur Kinsbergen op 1 oktober 1980 heeft uitgesproken n.a.v. de eerste zitting van de provincieraad in de nieuwe zaal. De inhoud van het tweede pakketje werd op 4 februari onthuld. Daarin zaten muntstukken die in 1980 geslagen werden. Eerder werd er al een koker gevonden achter de herdenkingsplaat van het torengebouw.

Mysterieuze koker bevat oorkonde en oude munten

B
ij de afbraak van de voorbouw van het oude provinciehuis is een mysterieuze koker gevonden. Het gaat om de koker die achter de herdenkingsplaat van het torengebouw (in de inkomhal) werd ingemetseld. De eerstesteenlegging op 18 oktober 1966 werd destijds vastgelegd op pellicule. De film werd in die tijd in de cinema's van de Rex-groep geprojecteerd, als nieuwsitem voor aanvang van de hoofdfilm. De film toont hoe die dag een ceremonie plaatsvond op de bouwwerf van het nog te bouwen torengebouw. De koker verdwijnt in een bakstenen muur waar een marmeren gedenkplaat wordt voor geplaatst. Deze hele vertoning is niet waarheidsgetrouw. De toren is immers niet rond dit muurtje gebouwd.


Verder lezen


Thema: provinciaal patrimonium

Budgetbespreking 2014 en meerjarenplanning 2014-2019: Infrastructuur en vastgoed

De bouw van het nieuwe provinciehuis is het grootste project voor de komende jaren. Daarmee maakt de provincie ook werk van inbreiding, efficiënter werken (waaierwerken) en kostenvermindering. De afbraakwerken zijn gestart. Tegen eind mei moet de site bouwrijp zijn voor het nieuwe provinciehuis en het omliggende park.

Tegen 2017 herrijst aan de Koning Elisabethlei een volledig nieuw provinciehuis, dat zal zorgen voor een nieuw landmark voor Antwerpen.

Onlangs kocht de provincie het bouwblok achter het Antwerpse stadhuis als nieuwe locatie voor het Zilvermuseum. Dit bouwblok stond sinds de sluiting van het Volkskundemuseum in de Gildekamerstraat (2008) en van het Etnografisch museum aan de Suikerrui (2009) leeg.

In het kader van de besparingen zal er ook provinciaal patrimonium verkocht worden:  het Arrondissementscommissariaat aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen, het Qvit klooster aan de Ploegstraat in Antwerpen, het PVI (Provinciaal Veiligheidsinstituut), het Fabiolamuseum aan de Jezusstraat in Antwerpen, het Dienstgebouw Hoge Mouw in Kasterlee, het Parkhuis en TPA (Toerisme Provincie Antwerpen) aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen (2018).
 

DE BEVOEGDHEID 'PATRIMONIUM'

De provincie is eigenaar van tal van kastelen, groendomeinen, recreatieparken en musea. Stuk voor stuk moeten ze goed beheerd en onderhouden worden opdat ze nuttig zouden zijn voor de gemeenschap en toch geen overdreven kosten aan de belastingbetaler vragen.

Bijzondere aandacht vragen de kathedralen van Antwerpen en Mechelen

En natuurlijk het Provinciehuis dat de komende jaren volledig zal heropgebouwd worden.

 


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook