Landbouw

Thema: landbouw

Dag van de Landbouw "het begint bij ons"

Op zondag 17 september organiseerden Boerenbond en Landelijke Gilden voor de 35ste keer de Dag van de Landbouw. In heel Vlaanderen stelden 44 landbouwers hun bedrijf open om iedereen kennis te laten maken met de sector. 80.000 bezoekers waren op de been. Het thema was dit jaar "Het begint bij ons". "Daarmee willen wij meegeven dat er geen voeding is zonder land- en tuinbouw. Elk gevuld bord begint bij onze land- en tuinbouw", zei Sonja De Becker, de voorzitter van de Boerenbond en de Landelijke Gilden.

Foto: Ludwig en Wendy Weckhuysen bij Biogroenten Barver in Rumst

Ook gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Landbouw, bracht zondag een bezoek aan een aantal land- en tuinbouwbedrijven in de provincie Antwerpen. “Het heel belangrijk dat de
land- en tuinbouwsector de deuren opent voor het grote publiek, want er bestaan nog altijd heel wat vooroordelen. De recente gebeurtenissen hebben daar zeker geen goed aan gedaan”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Foto: Ludwig op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel
 
Dag van de Landbouw is elk jaar een unieke gelegenheid om op eigen ritme, enkele Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven te bezoeken en te ontdekken hoe het er elke dag aan toe gaat. Op enkele bedrijven zie je heel moderne technologieën die tegenwoordig gebruikt worden in plant- en dierproductie, zo wordt groene energie of bepaalde grondstoffen voor groene chemie op een landbouwbedrijf geproduceerd.

Lees hier de toespraak
 Melkvee bij familie Van Riel-Oorts (Sint-Lenaarts / Brecht)
Frans, de vader van Jan, startte het bedrijf in 1959 op. Met Glenn is nu de derde generatie actief. Elke dag worden er 230 koeien gemolken.

Praktijkonderzoek leg- & vleeskippen bij Provinciaal Proefbedrijf Pluimveehouderij (Geel)
Elke dag worden op het provinciaal proefbedrijf 31.000 legkippen en 44.000 vleeskippen verzorgd en opgevolgd. Zo wordt objectieve informatie aangereikt over mogelijkheden om op een efficiënte en duurzame manier kippenvlees te produceren.

Biogroenten bij Barver (Rumst)
In 1983 startten Peter en Riet hun eigen tuinbouwbedrijf. In 2016 beslisten ze over te schakelen naar de biologische teelt en telen ze voornamelijk tomaten, komkommers en zoete puntpaprika. Alles wordt verkocht via de veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver.

Melkvee en thuisverkoop bij Bella&Rosita (Edegem)
Op het laatste actieve melkveebedrijf in Edegem worden 150 Holsteinkoeien gemolken. Sinds vorige zomer maken ze van hun verse melk lekker hoeve-ijs. Bella&Rosita is gelegen langs de vernieuwde Brialmontfietsroute.

Akkerbouw, vleesvee en hoeveslagerij bij Hoeveslagerij Gabriëls (Stabroek)
Gert en Leen verkopen vlees van hun eigen Belgisch wit-blauw en kalfsvlees. De koeien worden voornamelijk gevoederd met wat Gert teelt op hun akkers in de Polder.
 

De bevoegdheid 'Landbouw'

Zoals aangetoond door een recente wetenschappelijke studie vormt land- en tuinbouw een van de belangrijkste economische sectoren van de provincie Antwerpen.

De provincie wil die sector dan ook stevig ondersteunen. Dit gebeurt onder meer via de Hooibeekhoeve waar praktijkonderzoek gedaan wordt naar melkvee en gewassen, en het Proefbedrijf Pluimveehouderij dat praktijkonderzoek doet naar het houden van leghennen en vleeskuikens.

Schrijf je hier in de voor nieuwsbrief van de Hooibeekhoeve

Daarnaast ondersteunt het provinciebestuur nog drie andere praktijkcentra in hun werking: vzw Landbouwcentrum voor Voedergewassenvzw Proefstation voor de Groenteteelt en vzw Proefcentrum Hoogstraten.

Tenslotte promoot de provincie ook Hoeve- en Streekproducten.

 


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook