Economie

Thema: economie

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen gaat in 2018 voor extra infrastructuur en mankracht

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen kiest voor de vlucht vooruit op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Aan haar belangrijkste partners heeft ze in het auditorium van incubator Darwin in Niel een vooruitblik op de plannen voor de nabije toekomst getoond. En die zijn niet min.
 
“Het wetenschapspark vond in 2013 een tweede adem met de bouw van een vestigingsruimte voor universitaire spin-offs en jonge ondernemingen. Sindsdien is er heel wat werk verzet. 2 jaar na de opening zijn alle beschikbare kantoren en laboratoria volledig ingevuld. Start-ups delen hier ervaringen met collega-ondernemers en vaak kunnen ze er terugvallen op een netwerk van experten, een formule die duidelijk aanslaat”, zo stelt gedeputeerde en voorzitter van POM Antwerpen Ludwig Caluwé.
 
Ook de andere gebouwen op het park, waaronder een doorgroeigebouw dat zich richt op bedrijven die de incubator ontgroeien, zijn volledig benomen. Wil het wetenschapspark nog nieuwe bedrijven kunnen aantrekken, is het noodzakelijk te investeren in bijkomende infrastructuur. “Concreet staan een bedrijfshal en een nieuw kantoorgebouw op de planning, samen goed voor een investering van om en bij de 5 miljoen euro”, zo gaat de gedeputeerde verder. 
 
Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: economie

Vlot aan het werk over de grens dankzij GrensInfoPunten

In de Belgische provincie Antwerpen en Nederlandse provincie Noord-Brabant zijn in 7 verschillende steden 9 GrensInfoPunten (GIP’s) geopend. De GIP’s informeren grensarbeiders en werkgevers zodat ze over de grens aan de slag kunnen en zo de regionale economie versterken. Vandaag pendelen dagelijks ongeveer 10.000 inwoners van Antwerpen richting Nederland, ongeveer 4.000 inwoners van Nederland maken de omgekeerde beweging.

Laagdrempelig, goed bereikbaar en kosteloos netwerk

Voormalige, huidige of toekomstige grensarbeiders en werkgevers kunnen in de GIP’s terecht voor gratis informatie over het wonen en werken aan de andere kant van de grens. Het gaat dan vooral over informatie over sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. De GIP’s vormen op die manier een laagdrempelig, goed bereikbaar en kosteloos netwerk van infopunten waar eerstelijnsadvies kan worden ingewonnen. 
 
“Terwijl vele inwoners richting Hasselt, Antwerpen of Brussel de files intrekken om er te gaan
werken, liggen er soms arbeidskansen dichter in de buurt voor het grijpen. Niet alleen in de eigen regio, maar denken we maar aan de economisch bloeiende regio’s net over de grens richting Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal of Bergen-op-Zoom. Een gedegen informatievoorziening via de grensinfopunten maakt een grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit van burgers, en ook bedrijven”, in onze provincie mogelijk, aldus gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé.

De verschillende GrensInfoPunten zijn terug te vinden op de site http://www.grensinfopunt.eu/.

Lees hier "CD&V pakt discriminatie grensarbeiders aan"
Verder lezen


Thema: economie

Musical over geothermie is populairste communicatieproject

Het geothermieproject, STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site kwam tot stand dankzij een provinciale subsidie van 35.450 euro. Zij kregen de publieksprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten met maar liefst 750 van de 3.500 uitgebrachte stemmen.

'OntSTEMd' is een musical voor (en grotendeels ook door) jongeren tussen 10 en 13 jaar. Het wil hen sensibiliseren om een STEM richting te overwegen (Science, Technologie, Engineering en Mathematics).

Op een spannende en ludieke manier wordt door middel van filmfragmenten en live muziektheater de jeugd ondergedompeld in de technologie en energie van de toekomst.

Lees meer op de website.


Thema: economie

Flex-it wint Kick-off Mini-ondernemingen Antwerpen

Woensdag 29 november werd de aftrap gegeven voor een nieuw schooljaar mini-ondernemen.

Heel wat jong Antwerps ondernemerstalent verzamelde in Schouwburg Luchtbal voor de Kick-off/Persvoorstelling 2017. 24 deelnemende teams toonden hun zelfgemaakte promotiefilmpje en verrasten supporter en sympathisant met een ravissante pitch.

Mini-onderneming Flex-it van AvAnt Provinciaal Onderwijs Antwerpen was het uiteindelijk die de 1ste prijs mocht ontvangen van de jury, vertegenwoordigd door experten van Provincie Antwerpen, BNP Paribas Fortis en Stad Antwerpen. Flex-it zet de telefoonhouder op de markt om ons het leven makkelijker te maken.

Benieuwd naar hun activiteiten? Bekijk dan hier hun promotiefilmpje.


Thema: economie

Provincie Antwerpen brengt de bedrijven uit De Kanaalkant en overheidspartners samen!

De provincie Antwerpen organiseerde een infomarkt voor de bedrijven over wat er dit jaar in en rond de Kanaalkant op de planning staat.

De provincie Antwerpen ontwikkelde met verschillende beleidspartners een toekomstvisie voor  ‘De Kanaalkant’. Dit toekomstplan biedt een ruimtelijk kader dat oplossingen aanreikt rond mobiliteit, economie en leefmilieu op lange termijn. Bedoeling is om lopende en toekomstige projecten op elkaar af te stemmen en in te passen in een totaalvisie. "Ik ben er van overtuigd dat via dit initiatief er weer een stap is gezet in de uitvoering van het toekomstplan voor de Kanaalkant" meent Ludwig Caluwé.

In de Kanaalkant zijn heel wat instanties aan het werk. Het is voor bedrijven niet evident om van elk project op de hoogte te zijn, laat staan te weten bij wie ze terecht kunnen. Bovendien zijn er heel wat goede initiatieven die de provincie Antwerpen kenbaar wil maken aan de bedrijven.
Verder lezen


Thema: economie

BUZZKRUIT voor jong creatief talent

Op 23 november kan jong creatief talent zich voorstellen op Buzzkruit. Tijdens dit flitsend jobevent georganiseerd door de provincie Antwerpen en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES, vliegen stageplaatsen en vacatures hen om de oren.

Het is herfst en zelfs de examens lijken nog veraf. Maar toch vragen vele studenten zich af: wat ná mijn studies? Wat ga ik als stage doen? Hoe breng ik mezelf in het licht bij mogelijke werkgevers? Waar ga ik mijn carrière beginnen? Op dat alles heeft Buzzkruit een antwoord.
 
Op 23 november kan jong creatief talent zich voorstellen tijdens dit gratis jobevent. Verschillende straffe bedrijven zoals VRT, Hybrio, Made die op zoek zijn naar nóg straffere creatievelingen staan paraat om jongeren te ontvangen en te informeren. CV en portfolio zijn al een stap in de goede richting. Daarnaast kunnen jongeren hun talent, visie, capaciteiten en mogelijkheden meteen bij hen op tafel smijten.
 
“Met een initiatief als Buzzkruit willen we vanuit de provincie de doorstroom van schoolverlaters naar de arbeidsmarkt bevorderen. De creatieve opleidingen in Antwerpen zitten merkbaar in de lift, maar ook de vraag naar creatief talent – zoals productontwikkelaars, webdesigners, grafisch vormgevers, communicatie experten en zo meer – is hoog. Niet enkel ontwerpstudio’s zijn op zoek naar werknemers om hun teams te versterken, ook in andere sectoren worden deze frisse talenten steeds meer ingezet om innovatie te stimuleren,” aldus gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé.


Thema: economie

Nood aan nieuwe competenties en meer diversiteit in Antwerpse haven

De haven van Antwerpen kent al jaren een groot aantal knelpuntberoepen. Daarnaast heeft ook de digitalisering een grote invloed op de werkgelegenheid en de gevraagde vaardigheden bij werknemers. Daarom bracht Universiteit Antwerpen op vraag van provincie Antwerpen de uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid in het komende decennium in kaart. "Zonder de huidige problemen en uitdagingen uit de weg te gaan, richten we onze blik op de toekomstige arbeidsmarkt in de Antwerpse haven, die goed is voor 140.000 jobs, waarvan 60.000 rechtstreeks", stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé bij de voorstelling van de resultaten van het onderzoek ‘Toekomstige arbeidsmarkt haven van Antwerpen’.

Minder jobs, nieuwe vaardigheden

Het totaal aantal jobs in de haven daalt en dit zal zich verder zetten in de toekomst. Door de digitalisering zal ook de inhoud van de jobs veranderen. Routinematige, cognitieve taken worden voornamelijk uitbesteed of overgenomen door computers. "Het is echter niet zo dat beroepen massaal zullen verdwijnen, wel is er een verschuiving in de benodigde competenties. Professionele vaardigheden en ICT-vaardigheden –data interpreteren en analyseren - winnen aan belang.  Attitude en leervermogen zullen hierbij de belangrijkste zaken zijn waarop aangeworven wordt", zegt onderzoeker Thierry Vanelslander. Doordat de taken ook steeds complexer worden, is er bij de werknemers nood aan een brede kennis én specifieke vakkennis.

Lees hier de persartikels

Bekijk hier het ATV-verslag
 
Verder lezen


Thema: economie

Fashion Talks

Op 16 november vond in de Waagnatie in Antwerpen Fashion Talks plaats. Deze tweejaarlijkse conferentie, georganiseerd door Flanders District of Creativity, brengt telkens honderden modeprofessionals uit binnen- en buitenland samen om te netwerken en kennis te delen.

Ook dit jaar liet Fashion Talks de Waagnatie vollopen met de Antwerpse mode-industrie en werden voor het eerst de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Een ideale gelegenheid om gevestigd en opkomend talent uit de Belgische modesector de erkenning te geven die het verdient.

"De mode-industrie is een belangrijke sector voor de Provincie Antwerpen, want 1/3de van het totaal aan toegevoegde waarde in de creatieve industrie in Vlaanderen wordt in Antwerpen gegenereerd. En Antwerpen is daarenboven ook goed voor 1/3de van de werkgelegenheid in de sector." aldus Ludwig Caluwé.

Lees hier de toespraak

 


Thema: economie

Dag van de Ondernemer in teken van alomtegenwoordigheid zelfstandigen en KMO's

'Ondernemers vind je écht overal!' Dat was de centrale boodschap waarmee UNIZO op 17 november de vierde editie aftrapte van haar 'Dag van de Ondernemer'. Met die 'Dag' vraagt UNIZO extra aandacht en applaus voor zelfstandigen en KMO's.

Unizo, provincie Antwerpen en stad Turnhout organiseerden in aanwezigheid van Ludwig Caluwé een inspiratiesessie rond digitale communicatie tussen lokale besturen en handelaars met tips om leegstand, mobiliteit en veiligheid voor handelaars aan te pakken. Lees hier de toespraak

Aansluitend bezocht Ludwig Caluwé nog enkele bedrijven in het kader van de Dag van de Ondernemer. Het nationale aftrapmoment vond plaats bij de firma Manna in Wijnegem in aanwezigheid van Ludwig Caluwé. Een sterk familiebedrijf van de vierde generatie dat met zijn sauzen zowat de ganse wereld verovert.

Tenslotte ging Ludwig een kijkje nemen bij Labo Lambo (medische innovatie) en Van Aerde Food Group (export en import Vlees) in Wijnegem. De laatste 'ondernemersbabbel' had Ludwig bij SKM Aartselaar.


Thema: economie

De Klapstoel met Ludwig Caluwé

In De Klapstoel praat Ludwig Caluwé met Tim Op ’t Eyndt, managing director van iFLUX, over innovatie en huisvesting.

"Wij ondernemen niet zelf, maar zijn als Provincie Antwerpen wel een ondernemend bestuur dat ruimte maakt om te ondernemen en innoveren, oa op Wetenschapspark Universiteit Antwerpen", aldus Ludwig Caluwé.

iFLUX is gevestigd in incubator Darwin, een broedplaats voor kennisintensieve start-ups op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel.

 


Thema: economie

Opening VDAB Grensinfopunt Kapellen

Op vrijdag 10 november opende VDAB een GrensInfoPunt (GIP) in zijn werkwinkel in Kapellen. In dit GIP kunnen werknemers, werkzoekenden en werkgevers terecht voor informatie over de verschillende aspecten die werken over de grens met zich mee meebrengen. Het GIP maakt deel uit van het Interreg-project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland (2016-2019). De provincie Antwerpen is coördinator voor het gebied Provincies Noord-Brabant en Antwerpen, en co-financiert.
 
Werken over de grenzen heen
 
“Terwijl vele inwoners richting Hasselt, Antwerpen of Brussel de files intrekken om er te gaan werken, liggen er soms arbeidskansen dichter in de buurt voor het grijpen. Niet alleen in de eigen regio, maar denken we maar aan de economisch bloeiende regio’s net over de grens richting Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal of Bergen-op-Zoom. Je bent er zelfs vaak sneller en het komt de economische activiteit in de regio’s langs beide zijden van de grens ten goede”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie en Internationale Samenwerking.
 
www.grensregio.eu/projecten/grensinfovoorziening-vlaanderen-nederland

Lees hier de toespraak

Lees hier de persartikels

 
Verder lezen


Thema: economie

‘Zo werkt het’ gaat succesvol on tour

Na drie edities van ‘Zo werkt het’ on tour blikt provincie Antwerpen tevreden terug op dit geslaagde initiatief. “De ruime interesse van zowel sollicitanten als gemeenten toont duidelijk dat er nood is aan een degelijke coaching en begeleiding van mensen richting arbeidsmarkt”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. Het initiatief wordt in ieder geval vervolgd.

Foto: Coach Nina Timmers en een deelnemer

Na vijf succesvolle edities van het pop-up kantoor in de Antwerpse wijk Zurenborg begon het ‘Zo werkt het’ team begin dit jaar aan een tournee doorheen de provincie.
Met intensieve persoonlijke coaching wil provincie Antwerpen mensen sterker maken richting arbeidsmarkt. Bezoekers worden een volledig uur begeleid door een attitude- en stijlcoach, een talentcoach, een cv-wizard en een professionele fotograaf.
 
Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Door cv's te optimaliseren en stijl- en attitude advies te geven, krikt het team van ‘Zo werkt het’ het zelfvertrouwen van sollicitanten op. Als provincie willen we deze gratis service aan zoveel mogelijk mensen bieden. Een rondtrekkend team past perfect in dat plan.”  
 
 
Verder lezen


Thema: economie

Uitreiking prijzen 'Excellente Ondernemingen'

Voor de tiende keer op rij zette Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland  uitzonderlijke groeibedrijven van het arrondissement Antwerpen in de kijker. Naar jaarlijkse traditie werden vier awards aan excellente bedrijven uitgereikt.

Ludwig Caluwé mocht de 'Excellente Onderneming 2017' award uitreiken aan HistoGeneX, een bedrijf, dat onderzoek doet naar nieuwe kankermedicijnen.

Steve Van Avermaet, zaakvoerder van DTM (Deurnese Taximaatschappij), kreeg de award  ‘PLATO-ambassadeur 2017. Plato is een uniek, interactief lerend netwerk voor groeibedrijven, vertrekkend vanuit het Voka-netwerk.

Tenslotte reikte Ludwig Caluwé de 'Meest Beloftevolle Starter 2017' award uit aan Lemon Companies, een dynamisch technologiebedrijf met een breed aanbod aan producten en diensten.

De 'Lifetime Achievement Award' werd uitgereikt door Voka voorzitter Stéphane Verbeeck aan Jan Stevens, zaakvoerder Stevens & Co. Dit Antwerps bedrijf is sinds 1936 gespecialiseerd in import van naaldhout.


Thema: economie

Helft gemeenten doet beroep op 'detailhandelscoach'

De detailhandelssector is de grootste werkgever in de provincie Antwerpen, maar het aantal handelszaken blijft dalen. Om de gemeenten te steunen in hun detailhandelsbeleid, zet de provincie Antwerpen sterk in op informatie en overleg, gespecialiseerde analyses, advies op maat en begeleiding op het terrein zelf.

Ludwig Caluwé: “Wij streven als provincie naar een slim en vernieuwend detailhandelsbeleid in onze steden en gemeenten. Daarvoor schakelen we op het terrein onze detailhandelscoaches in. We kiezen resoluut voor de toekomst met inzet op een versterking van de handelskernen, een toegankelijk buurtaanbod en het tegengaan van versnippering en verlinting dankzij een selectief locatiebeleid. Het is de rol van de coach om te onderzoeken op welke manier een beleid ontwikkeld kan worden op maat van de gemeente. Dat beleid moet gunstige voorwaarden scheppen voor nieuwe, lokale initiatieven en de bestaande zaken optimale kansen bieden.”

 
Verder lezen


Thema: economie

InZicht: nieuw economisch tijdschrift voor ondernemers

De provincie Antwerpen is een sterke economische regio in Europa. Om deze toppositie te behouden, moeten bedrijven blijvend innoveren en samenwerken. Om ondernemers hierbij te inspireren, lanceert het Antwerpse provinciebestuur een nieuw semestrieel tijdschrift.

InZicht is een fris magazine waarin naast innoverende voorbeelden uit de regio, zaakvoerders meteen praktische informatie krijgen om zelf aan de slag te gaan. Het eerste nummer gaat over de uitdaging die bedrijven ervaren om energie op een duurzame en betaalbare manier aan te kopen of te winnen.

Bekijk online het eerste nummer van InZicht.

Interesse om dit tijdschrift te ontvangen?  Abonneer je hier via het inschrijvingsformulier en ontvang InZicht twee keer per jaar gratis in je brievenbus.
 
Verder lezen


Thema: economie

Forum Energie 2017

Voka - Kamer van Koophandel Kempen keek samen met een flink aantal ondernemers tijdens het Forum Energie in de Olmense Zoo naar de energiemarkt die in volle verandering is. Het was een boeiende dag met een stroom aan nieuwe ideeën.

De veranderende energiemarkt houdt ondernemers bezig. De omschakeling naar duurzame en hernieuwbare energie, de aanleg van (groene) warmtenetten, de nieuwe technologieën voor het opslaan van energie, het zijn allemaal evoluties die voor uitdagingen voor bedrijven zorgen. Maar die aan de andere kant zeker ook economische opportuniteiten bieden.

Lees hier de toespraak

 
Verder lezen


Thema: economie

Lancering van ‘Het ABC van de Grensarbeid’

De Interregionale Vakbondsraad Schelde-Kempen, IVR Schelde-Kempen bestaat dit jaar 25 jaar. IVR Schelde-Kempen is een samenwerkingsverband van de Belgische en Nederlandse vakbonden (ABVV, ACV, ACLVB, FNV, CNV, de Unie) langs de Belgisch-Nederlandse grens. IVR Schelde-Kempen verdedigt de belangen van grensoverschrijdende werknemers en werkt samen en mee aan het oplossen van problemen, die het gevolg zijn van deze grensoverschrijdende mobiliteit.
 
N.a.v. dit 25 jarig jubileum organiseerde IVR Schelde-Kempen op 7 oktober een jubileumevent, met de lancering van ‘Het ABC van de Grensarbeid’, een overzichtelijke publicatie over de rechten van al wie over de grens gaat werken, hetzij vanuit België naar Nederland, hetzij vanuit Nederland naar België. 

Lees hier de toespraak
Verder lezen


Thema: economie

Innovatieve productieplant opstarten in één week tijd!

Summer Challenge is een event van Talentenfabriek dat de studenten uit het eerste jaar bachelor chemie of elektromechanica toont welke jobs er liggen achter de verschillende afstudeerrichtingen. Zo kunnen ze bewust kiezen in welke richting ze verder willen.

Maandag 11 september startten 19 enthousiaste studenten met de opdracht een innovatieve en veilige chemische productieplant te bouwen. Ze werden in kleine teams ingedeeld. Experten uit verschillende bedrijven stonden klaar met raad en daad (BASF, Borealis, Covestro, INEOS Oxide en Monsanto).

De verschillende teams konden in de simulatieomgeving bij ACTA, het opleidingscentrum van de chemische sector, testen of hun oplossing wel écht werkt. Tot slot stelden ze hun project voor aan de jury. Deze bestond uit bedrijven uit de sector, hogescholen en ACTA. Het team dat begeleid werd door Borealis, won voor de 2de keer op rij. Zij speelden als team sterk op elkaar in en werkten de opdracht het beste uit.

Talentenfabriek wil oplossingen vinden voor het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten en het groeiend aantal knelpuntvacatures op de Antwerpse arbeidsmarkt. Naast de provincie Antwerpen zijn ook stad Antwerpen, VDAB, de vormingsfondsen Co-valent, FTMA en Vibam partners in dit project.


Thema: economie

Open Bedrijvendag

Ook Ludwig Caluwé bezocht enkele bedrijven tijdens Open Bedrijvendag. Na de officiële start bij Reynaers Aluminium Belgium naar Wolvenberg 'Passion For Cycling', via het 50-jarige Loxam Belgium verhuurbedrijf naar Hupple Hondenkoekjes in Brecht.

Foto: Ludwig, Luc Aerts en Daan De Veuster bij Hupple

Open Bedrijvendag, is een jaarlijks terugkerend evenement in België, waarbij tal van kleine en grote bedrijven het publiek een kijkje achter de schermen gunnen. Dit jaar namen meer dan 550.000 belangstellenden deel aan de 27ste editie van Voka Open Bedrijvendag.

Lees ook het persartikel
 
Verder lezen


Thema: economie

"Zo werkt het on tour" in het Kasteel van Schoten op 19 en 20 oktober

Kom op 19 of 20 oktober naar de "Zo werkt het on tour" in het Kasteel van Schoten!

Kies een tijdstip tussen 11 en 17 u en krijg er persoonlijk advies en attitudecoaching van Maxime De Winne. Kathleen Art neemt je cv onder de loupe en Nina Timmermans geeft je ego een vette boost tijdens een talentengesprek.

Tot slot maakt Wouter Kersbergen een professionele portretfoto voor op je cv. Kortom, je wordt een uur in de watten gelegd!

Je deelname is helemaal gratis! Schrijf wel snel in, want de plaatsen zijn beperkt, de "zo werkt het on tour" in Brasschaat op 5 oktober is al helemaal volzet. In Brasschaat kan je wel nog naar de jobbeurs waar je bij lokale werkgevers kan gaan informeren naar vacatures. Op 5 oktober organiseert de gemeente Kapellen in samenwerking met de gemeenten Stabroek en Woensdrecht (Nederland) een grensoverschrijdende jobbeurs in sporthal ‘t Kooike aan de Ertbrandstraat in Kapellen.  


Thema: economie

Chinese delegatie leert bij over afvalverwerking, duurzaam bouwen en landbouw

Het Antwerpse provinciebestuur verwelkomt op 14 september enkele delegaties van de Chinese provincie Shaanxi. Zij zullen van 13 tot 16 september verschillende organisaties en bedrijven bezoeken die bezig zijn met afvalverwerking, duurzaam bouwen en landbouw.
 
De Chinese delegatie bestaat uit een cleantechdelegatie (schone energie) en een landbouwdelegatie. In beide delegaties zitten zowel afgevaardigden van de overheid als van bedrijven. Voor beide delegaties is een apart programma voorzien.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking: “In China zijn overheidscontacten nog altijd zeer belangrijk. Als provincie hebben we ginds een partner van hetzelfde niveau, hoewel Shaanxi met haar 206.000 km² 38 miljoen inwoners telt. Onze uitstekende contacten met Shaanxi staan ter beschikking van Antwerpse instellingen, zoals de Universiteit en de haven, en Vlaamse bedrijven. Het gaat niet om een éénmalige losstaande gebeurtenis, maar kadert in een langdurige samenwerking.”
 
Partnerschap
De provincie Antwerpen heeft al 32 jaar een partnerschap met de provincie Shaanxi. Dit is ontstaan naar aanleiding van een investering van Janssen Pharmaceutica in die regio. De provincies Antwerpen en Shaanxi willen met hun samenwerking de beide economieën versterken en uitwisseling tussen bedrijven promoten. Vooral in minder evidente, belangrijke domeinen zoals landbouw en schone energie.
  
 
Verder lezen


Thema: economie

Chinese filmopnames van ‘Mr. Right’

Begin augustus vinden de filmopnames van “Mr. Right” plaats in Antwerpen. Het is het tweede deel van een drieluik en het eerste deel haalde een kijkcijfer van 380 miljoen. Het geheel is een productie van de Shaanxi Culture Industry Investment Holding die onder meer de rechtsopvolger is van de befaamde Xi’an Film Studio. Mevrouw Jia Jiqun die instaat voor de financiële kant van het geheel is een voormalig uitwisselingsstudent van de provincie Shaanxi.
Kristoff Leue van de productiemaatschappij Sancta verzorgt de praktische begeleiding in Antwerpen. Naast de evidente meerwaarde in het kader van city marketing is er dus ook een duidelijke band met de vriendschapsrelatie tussen Antwerpen en Shaanxi.

Nadien werden zij uitgenodigd voor Mosselen en Friet bij Restaurant "De Bomma".

 


Thema: economie

Provincie Antwerpen brengt detailhandel in beeld

De vijf provincies lanceren via www.detailhandelvlaanderen.be voor het vierde jaar op rij de vernieuwde gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. Elk van de 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgt een fiche met interessante data, zoals cijfers over het detailhandelsaanbod, demografische en tewerkstellingscijfers.  

Elke winkel op zijn plaats?

We zien steeds meer detailhandel buiten de winkelkern. 50% van de winkelvloeroppervlakte in de provincie ligt buiten kernwinkelgebieden en kernondersteunende gebieden. Het gaat dan vooral over winkels langs steenwegen en in het buitengebied, alleenstaand of geclusterd in grootschalige concentraties. Deze trend heeft effect op het aanbod in de grote en kleine dorpscentra, waar het aantal panden en de winkelvloeroppervlakte afnemen.
 
Ludwig Caluwé: “We willen de steden en gemeenten stimuleren om voor kernversterking in hun winkelgebied te gaan. Te veel handelspanden buiten de winkelkernen zorgt voor een leegloop van het centrum en creëert een verloedering van de open ruimte. Dankzij deze feitenfiches weten steden en gemeenten voor welke uitdagingen ze staan. En ze staan er niet alleen voor. Ze kunnen beroep doen op het provinciale coachingstraject detailhandel, waarbij onze detailhandelscoaches voor gemeenten een strategisch commercieel plan opmaken. Éen van de belangrijke stappen hierin is bijvoorbeeld de afbakening van het kernwinkelgebied, wat reeds in 15 gemeenten in onze provincie tot een goed einde werd gebracht, al dan niet in het kader van een coachingstraject.”
 
 
Verder lezen


Thema: economie

Provincie Antwerpen ondertekent samenwerkingsakkoord met Chinese stadsprovincie Tianjin

Na 10 jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng zette samen met gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx de handtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Foto: Copyright: Britt Guns

Gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé: “Met het oog op onze gemeenschappelijke welvaart en ontwikkeling is het onze voornaamste betrachting om organisaties en bedrijven met elkaar te linken zodat ze samenwerken en uitwisselen. Mogelijke vakgebieden waarin we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen, zijn onderwijs, havenopleiding en logistiek, handel en economie, circulaire economie, creatieve economie en zorg. Als haven zit Tianjin in de top van de Chinese havens en de universiteit van Tianjin heeft bijvoorbeeld een departement voor logistics en supply chain management. Het biedt tal van opportuniteiten voor onze bedrijven en instellingen.

 
Verder lezen


Thema: economie

Update feitenfiches detailhandel op komst!

De Vlaamse provincies werken volop aan de update van de gemeentelijke feitenfiche voor detailhandel voor alle 308 Vlaamse steden en gemeenten, versie 2017 wordt in de loop van deze maand juni verwacht.

De feitenfiche geeft een mooi beeld van de detailhandelssituatie in een gemeente, en ook van de evolutie ervan. Nieuw is dat de eigen formele kernwinkelgebieden van de gemeenten wordt opgenomen in de feitenfiche.
Verder lezen


Thema: economie

Unieke combinatie TRANSIT Schoolverlatersdagen en regionale jobbeurs

De TRANSIT Schoolverlatersdagen zijn dinsdag 25 april voor het eerst in de gemeente Essen geland (GC zaal Rex). Gedeputeerde Ludwig Caluwé heeft samen met VDAB-regiomanager Ingrid Mertens en Sus Vissers, schepen van tewerkstelling van Wuustwezel, een bezoek gebracht aan de TRANSIT Schoolverlatersdag in zijn eigen gemeente.

Foto: Ludwig Caluwé spreekt aanwezigen toe op TRANSIT Schoolverlatersdag Essen- Copyright: provincie Antwerpen

Ludwig Caluwé verduidelijkt dat de TRANSIT Schoolverlatersdagen broodnodig blijven: “Zeer recent gaf de Vlaamse Jeugdraad een advies over de transitie onderwijs-arbeidsmarkt. Daarin vermelden ze onder andere de gebrekkige kennis van schoolverlaters over hun rechten en plichten. Ze zeggen dat de vakbonden veel kunnen betekenen voor jongeren die net van de schoolbanken komen, of zonder werk (dreigen te) vallen. Een verenigd vakbondsinitiatief om alle jongeren te informeren, zou daarbij heel waardevol zijn, stelt de Vlaamse Jeugdraad. Ze vragen dus iets wat in de praktijk in de provincie Antwerpen al zeer lang bestaat. We mogen dus fier zijn dat wij zo’n uniek samenwerkingsverband hebben tussen de VDAB, vakbonden en provincie Antwerpen”, aldus Ludwig Caluwé. “Ik hoop dat we op deze manier ons steentje bijdragen tot een duurzame arbeidsmarkt.”

 
Verder lezen


Thema: economie

Primeur in de provincie: Eén visie detailhandel voor Stadsregio Turnhout

Anderhalf jaar geleden startte de Stadsregio Turnhout (Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar) met een begeleidingstraject voor een detailhandelcoach. De provincie Antwerpen biedt deze service reeds enkele jaren aan om lokale besturen te ondersteunen richting een toekomstgerichte visie en beleid voor hun detailhandel. De gezamenlijke detailhandelsvisie voor de Stadsregio Turnhout bestaat uit een versterking van de handelskernen, afbakening gemeentegrensoverschrijdende winkelarme zones en een gericht locatiebeleid voor grootschalige handel. Dit is een primeur in de provincie Antwerpen.

Onze provincie kent een bijzondere detailhandelsituatie, met heel wat regionale verschillen.  In de Kempen is de leegstand het voorbije decennium sterk toegenomen. Sinds het recente Vlaamse winkeldecreet hebben lokale besturen op dit vlak extra bevoegdheden gekregen, die vragen om expertise en afstemming op het beleid van de buurgemeenten. De provincie Antwerpen investeert daarom extra in haar bovenlokale rol. “Het team van de provincie Antwerpen is intussen uitgebreid tot vijf detailhandelsexperts met veel ervaring in retail, statistiek en ruimtelijke economie”, zegt gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé. De doelstelling om tegen einde 2018 met een derde van onze 70 gemeenten een coachingtraject aan te gaan, is nu reeds gerealiseerd. “We ondersteunen er vandaag reeds 26, dus wellicht zullen we tegen het einde van de legislatuur met de helft van onze gemeenten een samenwerkingsovereenkomst hebben. Dat is een record in Vlaanderen. Onze expertise is een keurmerk geworden.”
 
Lees hier het persartikel

Bekijk hier het RTV verslag
Verder lezen


Thema: economie

Jongeren maken kennis met diepe geothermie

Op de Balmatt-site in Mol is het startschot gegeven voor een nieuw jaar van klasbezoeken aan het eerste diepe geothermie project in de Kempen. Vorig jaar bezochten in totaal 1600 leerlingen in het kader van STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) de site. Op dit moment zijn er al vijftig klassen – goed voor 1250 leerlingen – ingeschreven voor de nieuwe jaargang.

Diepe Geothermie biedt onze regio een unieke bron van duurzame warmte en elektriciteit’, zegt Ludwig Caluwé. ‘Het is daarom bijzonder interessant voor studenten om kennis te maken met deze toekomstgerichte technologie.’

De boortorens op de Balmatt-site in Mol mogen dan wel verdwenen zijn, dat wil niet zeggen dat de werkzaamheden rond het diepe geothermie project stilliggen. ‘De volgende fases zijn in volle voorbereiding’, vertelt Agnes Bosmans, directeur Human Resources & Algemene Diensten bij VITO. ‘Waar de activiteiten zich het voorbije anderhalf jaar vooral ondergronds afspeelden, verhuizen die nu naar de bovengrond. De komende weken en maanden worden warmtewisselaars en pompen geïnstalleerd, een geothermiecentrale gebouwd en een warmtenet aangelegd naar de terreinen van SCK en VITO. Eens operationeel zal de centrale naast de gebouwen van SCK en VITO, 20.000 gezinnen en heel wat bedrijven van warmte en elektriciteit voorzien.’

Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: economie

Made in Kempen: Nieuw relatiegeschenk van provincie is van Kempense makelij

Buitenlandse bezoekers van het Antwerpse provinciebestuur ontvangen de komende jaren ‘Het Gulden Boeksken’. Het ontwerp van Els Janssens uit Meer kwam als laureaat uit de bus tijdens een ontwerpwedstrijd. “Dit is iets om me opnieuw op de kaart te zetten”, reageert ze blij verrast.

Het provinciebestuur ging onlangs op zoek naar een gepast relatiegeschenk voor een officieel bezoek of ontvangst en organiseerde daarvoor een wedstrijd. Uit de 25 inzendingen werden 4 ontwerpen geselecteerd voor de 2de ronde. Uiteindelijk koos de jury voor Het Gulden Boeksken van Els Janssens, een 39-jarige industrieel ontwerper die afkomstig is van Vosselaar maar nu haar werktafel in Meer-Hoogstraten heeft staan.
Verder lezen


Thema: economie

In Rondje Provincie beantwoordt Ludwig in 1 minuut de vraag hoe de provincie Antwerpen jonge talenten richting arbeidsmarkt loodst


Bekijk het filmpje van 'in 1 minuut' via deze link. 


Thema: economie

In Rondje Provincie vertelt Ludwig in 1 minuut waarom diepe geothermie belangrijk is

Bekijk het filmpje van 'in 1 minuut' via deze link.


Thema: economie

Het streekpact 2014-2018: een sterk engagement voor de Antwerpse regio

Op 15 oktober 2014 lanceerde RESOC Antwerpen haar streekpact in het majestueuze Centraal station van Antwerpen, in het bijzijn van lokale besturen en sociale partners uit de regio. Het streekpact kwam tot stand door een bundeling van deze krachten en wil een toekomstvisie zijn op de sociaaleconomische ontwikkeling van het arrondissement Antwerpen. Arbeidsmarkt, economie en mobiliteit vormen de speerpunten van het streekpact. Gedurende deze legislatuur (tem 2018) wil het streekpact een bijdrage leveren aan de toekomst voor de regio Antwerpen via concrete acties en doelstellingen.

Voorsprong nemen in tijden van crisis

Werkgevers- en werknemersorganisaties, lokale besturen, het provinciebestuur van Antwerpen, de VDAB en andere partners binnen arrondissement Antwerpen werkten een krachtige toekomstvisie uit voor de komende vijf jaar.

Meer dan een miljoen mensen leven, werken, vieren, spelen, ontmoeten, ondernemen, consumeren, ontspannen in de regio Antwerpen.

Diversiteit en uitdagingen gaan hand in hand. Het streekpact wil zich dan ook met haar krachtige toekomstvisie op sociaaleconomische ontwikkeling niet focussen op de stad Antwerpen of de gemeenten afzonderlijk, maar beklemtoont de grootstedelijke context van het arrondissement.
Verder lezen

DE BEVOEGDHEID 'ECONOMIE'

Economie vormt de belangrijkste inhoudelijke bevoegdheid van Ludwig. De provincie coördineert, regisseert en stimuleert het sociaaleconomisch beleid op streekniveau. Door de aanmoediging van transformatie en innovatie werkt ze aan de verankering van de speerpuntsectoren van onze regio, chemie, life sciences, logistiek, metaal, bouw, de agro-industrie en de creatieve industrie. 

Met het Havencentrum moedigt ze jongeren aan te kiezen voor jobs in de haven en industrie. Via de POM speelt de provincie een actieve rol bij de aanleg van bedrijventerreinen. Ze brengt ook bedrijven in contact met de internationale markt en stimuleert het ondernemerschap.

De provincie Antwerpen ondersteunt ook het economisch beleid van de gemeenten en heeft daarbij specifieke aandacht voor de detailhandel. 

Lees hier de laatste economienieuwtjes of schrijf je hier in voor de provinciale nieuwsflash Economie 


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook