Economie

Thema: economie

Chinese filmopnames van ‘Mr. Right’

Begin augustus vinden de filmopnames van “Mr. Right” plaats in Antwerpen. Het is het tweede deel van een drieluik en het eerste deel haalde een kijkcijfer van 380 miljoen. Het geheel is een productie van de Shaanxi Culture Industry Investment Holding die onder meer de rechtsopvolger is van de befaamde Xi’an Film Studio. Mevrouw Jia Jiqun die instaat voor de financiële kant van het geheel is een voormalig uitwisselingsstudent van de provincie Shaanxi.
Kristoff Leue van de productiemaatschappij Sancta verzorgt de praktische begeleiding in Antwerpen. Naast de evidente meerwaarde in het kader van city marketing is er dus ook een duidelijke band met de vriendschapsrelatie tussen Antwerpen en Shaanxi.

Nadien werden zij uitgenodigd voor Mosselen en Friet bij Restaurant "De Bomma".

 


Thema: economie

Provincie Antwerpen brengt detailhandel in beeld

De vijf provincies lanceren via www.detailhandelvlaanderen.be voor het vierde jaar op rij de vernieuwde gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. Elk van de 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgt een fiche met interessante data, zoals cijfers over het detailhandelsaanbod, demografische en tewerkstellingscijfers.  

Elke winkel op zijn plaats?

We zien steeds meer detailhandel buiten de winkelkern. 50% van de winkelvloeroppervlakte in de provincie ligt buiten kernwinkelgebieden en kernondersteunende gebieden. Het gaat dan vooral over winkels langs steenwegen en in het buitengebied, alleenstaand of geclusterd in grootschalige concentraties. Deze trend heeft effect op het aanbod in de grote en kleine dorpscentra, waar het aantal panden en de winkelvloeroppervlakte afnemen.
 
Ludwig Caluwé: “We willen de steden en gemeenten stimuleren om voor kernversterking in hun winkelgebied te gaan. Te veel handelspanden buiten de winkelkernen zorgt voor een leegloop van het centrum en creëert een verloedering van de open ruimte. Dankzij deze feitenfiches weten steden en gemeenten voor welke uitdagingen ze staan. En ze staan er niet alleen voor. Ze kunnen beroep doen op het provinciale coachingstraject detailhandel, waarbij onze detailhandelscoaches voor gemeenten een strategisch commercieel plan opmaken. Éen van de belangrijke stappen hierin is bijvoorbeeld de afbakening van het kernwinkelgebied, wat reeds in 15 gemeenten in onze provincie tot een goed einde werd gebracht, al dan niet in het kader van een coachingstraject.”
 
 
Verder lezen


Thema: economie

Provincie Antwerpen ondertekent samenwerkingsakkoord met Chinese stadsprovincie Tianjin

Na 10 jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng zette samen met gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx de handtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Foto: Copyright: Britt Guns

Gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé: “Met het oog op onze gemeenschappelijke welvaart en ontwikkeling is het onze voornaamste betrachting om organisaties en bedrijven met elkaar te linken zodat ze samenwerken en uitwisselen. Mogelijke vakgebieden waarin we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen, zijn onderwijs, havenopleiding en logistiek, handel en economie, circulaire economie, creatieve economie en zorg. Als haven zit Tianjin in de top van de Chinese havens en de universiteit van Tianjin heeft bijvoorbeeld een departement voor logistics en supply chain management. Het biedt tal van opportuniteiten voor onze bedrijven en instellingen.

 
Verder lezen


Thema: economie

Update feitenfiches detailhandel op komst!

De Vlaamse provincies werken volop aan de update van de gemeentelijke feitenfiche voor detailhandel voor alle 308 Vlaamse steden en gemeenten, versie 2017 wordt in de loop van deze maand juni verwacht.

De feitenfiche geeft een mooi beeld van de detailhandelssituatie in een gemeente, en ook van de evolutie ervan. Nieuw is dat de eigen formele kernwinkelgebieden van de gemeenten wordt opgenomen in de feitenfiche.
Verder lezen


Thema: economie

Kapelse mini-onderneming ‘DigiTool’ stoomt zich klaar voor Vlaamse finale

‘DigiTool’ zal dit jaar de provincie Antwerpen vertegenwoordigen tijdens de Vlaamse finale op 3 mei in Brussel. Vrijdag stak gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé hen, in aanloop naar die finale, een hart onder de riem. Hij ontving ook persoonlijk zijn gedigitaliseerde trouwvideo, waarvoor hij een beroep deed op de diensten van DigiTool.
 
Deze Vlajo mini-onderneming werd afgelopen maand bekroond tot beste provinciale Vlajo mini-onderneming van de provincie Antwerpen. De acht ondernemende leerlingen van het Mater Salvatoris Instituut uit Kapellen nemen het woensdag 3 mei op tegen de vier laureaten uit de andere provincies. De jonge verkoopstalenten wisten de jury van de
provincie Antwerpen te overtuigen met hun bedrijfje dat oude opnames zoals dia’s, cassettes en videobanden digitaliseert. Het juryrapport spreekt over ‘een knap totaalconcept en een sterke presentatie en het zelfzekere in het beantwoorden van de juryvragen’.
 
“Er is altijd nood aan jonge mensen die initiatief durven nemen”, zegt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. “DigiTool wordt met deze prijs beloond voor het harde werk dat zij reeds in hun mini-onderneming hebben gestoken. Zij vertegenwoordigen op de Vlaamse finale de kleuren van de provincie Antwerpen, dus kunnen ze resoluut op onze steun rekenen. Laat ons ze als voorbeeld nemen, waardoor nog meer jongeren voor het ondernemerschap worden geprikkeld.


 
Verder lezen


Thema: economie

Unieke combinatie TRANSIT Schoolverlatersdagen en regionale jobbeurs

De TRANSIT Schoolverlatersdagen zijn dinsdag 25 april voor het eerst in de gemeente Essen geland (GC zaal Rex). Gedeputeerde Ludwig Caluwé heeft samen met VDAB-regiomanager Ingrid Mertens en Sus Vissers, schepen van tewerkstelling van Wuustwezel, een bezoek gebracht aan de TRANSIT Schoolverlatersdag in zijn eigen gemeente.

Foto: Ludwig Caluwé spreekt aanwezigen toe op TRANSIT Schoolverlatersdag Essen- Copyright: provincie Antwerpen

Ludwig Caluwé verduidelijkt dat de TRANSIT Schoolverlatersdagen broodnodig blijven: “Zeer recent gaf de Vlaamse Jeugdraad een advies over de transitie onderwijs-arbeidsmarkt. Daarin vermelden ze onder andere de gebrekkige kennis van schoolverlaters over hun rechten en plichten. Ze zeggen dat de vakbonden veel kunnen betekenen voor jongeren die net van de schoolbanken komen, of zonder werk (dreigen te) vallen. Een verenigd vakbondsinitiatief om alle jongeren te informeren, zou daarbij heel waardevol zijn, stelt de Vlaamse Jeugdraad. Ze vragen dus iets wat in de praktijk in de provincie Antwerpen al zeer lang bestaat. We mogen dus fier zijn dat wij zo’n uniek samenwerkingsverband hebben tussen de VDAB, vakbonden en provincie Antwerpen”, aldus Ludwig Caluwé. “Ik hoop dat we op deze manier ons steentje bijdragen tot een duurzame arbeidsmarkt.”

 
Verder lezen


Thema: economie

Primeur in de provincie: Eén visie detailhandel voor Stadsregio Turnhout

Anderhalf jaar geleden startte de Stadsregio Turnhout (Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar) met een begeleidingstraject voor een detailhandelcoach. De provincie Antwerpen biedt deze service reeds enkele jaren aan om lokale besturen te ondersteunen richting een toekomstgerichte visie en beleid voor hun detailhandel. De gezamenlijke detailhandelsvisie voor de Stadsregio Turnhout bestaat uit een versterking van de handelskernen, afbakening gemeentegrensoverschrijdende winkelarme zones en een gericht locatiebeleid voor grootschalige handel. Dit is een primeur in de provincie Antwerpen.

Onze provincie kent een bijzondere detailhandelsituatie, met heel wat regionale verschillen.  In de Kempen is de leegstand het voorbije decennium sterk toegenomen. Sinds het recente Vlaamse winkeldecreet hebben lokale besturen op dit vlak extra bevoegdheden gekregen, die vragen om expertise en afstemming op het beleid van de buurgemeenten. De provincie Antwerpen investeert daarom extra in haar bovenlokale rol. “Het team van de provincie Antwerpen is intussen uitgebreid tot vijf detailhandelsexperts met veel ervaring in retail, statistiek en ruimtelijke economie”, zegt gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé. De doelstelling om tegen einde 2018 met een derde van onze 70 gemeenten een coachingtraject aan te gaan, is nu reeds gerealiseerd. “We ondersteunen er vandaag reeds 26, dus wellicht zullen we tegen het einde van de legislatuur met de helft van onze gemeenten een samenwerkingsovereenkomst hebben. Dat is een record in Vlaanderen. Onze expertise is een keurmerk geworden.”
 
Lees hier het persartikel

Bekijk hier het RTV verslag
Verder lezen


Thema: economie

Zesde editie We Are Chemistry jobevent op 22 maart in congrescentrum Lamot in Mechelen

20 bedrijven uit de chemische sector presenteren zichzelf aan studenten en werkzoekenden op de 6de editie van het We Are Chemistry jobevent, een initiatief van POM Antwerpen met de steun van de provincie Antwerpen en essenscia vlaanderen. Op woensdag 22 maart kunnen werkzoekenden in congrescentrum Lamot in Mechelen terecht voor ‘Meet the pro’s, find the job’. Net als tijdens de vorige edities kunnen bezoekers gratis deelnemen aan een speciale formule van speedsessies met de bedrijven en een daarop volgende joblounge.
 
Foto: We Are Chemistry editie 2016 - Copyright: POM Antwerpen

Met ruim 250 ondernemingen actief in de chemie, kunststoffen en life sciences, en een jaarlijkse toegevoegde waarde van ruim 5 miljard euro, mag de provincie Antwerpen zich een chemiecluster van wereldformaat noemen. "Naast de petrochemie in de haven telt Antwerpen heel wat andere toonaangevende bedrijven in de sector, verspreid over de hele provincie. Denk maar aan Procter & Gamble, Chemours of Dupont in het Mechelse of aan Pfizer en de farmacluster langs de N16. Ook in de Kempen zijn bedrijven als Soudal, Janssen of Praxair steeds op zoek naar technische maar ook andere profielen, zoals sales talenten of laboranten", verklaart Ludwig Caluwé, voorzitter van POM Antwerpen en gedeputeerde bevoegd voor economie. “Het is goed om vast te stellen dat die geografische spreiding zich ook duidelijk laat zien tijdens We Are Chemistry.” Het is net om deze veelzijdigheid aan bedrijven en gezochte profielen in de verf te zetten, dat We Are Chemistry 6 jaar geleden werd opgestart.

 
Verder lezen


Thema: economie

Pieter Lesage Antwerpse Jonge Ondernemer 2017

De KBC-toren in Antwerpen was op donderdag 16 maart het decor van een strijd der titanen. Uiteindelijk haalde Pieter Lesage (Studio Dott – Berchem) de titel van Antwerpse Jonge Ondernemer van het Jaar binnen. De andere genomineerden waren Ellen Kegels (LNKnits – Berchem), Bruno Van Gils (Café Costume – Antwerpen) en Bavo De Cock (ESAS – Wilrijk)

Foto: Winnaar Pieter Lesage van Studio Dott (midden) en Ludwig Caluwé - Copyright: Lies Verschraegen voor provincie Antwerpen

Pieter Lesage, zaakvoerder van Studio Dott, kreeg de trofee van Antwerpse Jonge Ondernemer van 2017 uit handen van Ludwig Caluwé. “Met deze ondernemersaward wordt een jonge ondernemer als een positief rolmodel voor andere bedrijven in de kijker gezet. Op deze manier hoop ik dat ook andere jonge mensen zich aangetrokken voelen tot het ondernemerschap. Door het verspreiden van deze succesvolle verhalen is ondernemen realistischer in beeld gebracht. Het belang van ondernemen in onze maatschappij valt niet te onderschatten. Laat ons hopen dat Pieter de Antwerpse eer met verve verdedigt tijdens de Vlaamse finale,” verduidelijkt Caluwé.

In een kort interview legde Ludwig uit wat de provincie doet om jonge ondernemers te helpen en waarom de provincie Antwerpen de JCI-award Antwerpse Jonge Ondernemer ondersteunt.
 
Juryvoorzitter Tom Simonts: “Het was voor de jury moeilijk kiezen, want het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace. Dat is niet verwonderlijk, aangezien JCI vier sterke kandidaten had geselecteerd. Durf, doorzettingsvermogen en ondernemerszin waren doorslaggevende criteria waarop de jury zich heeft gebaseerd om de trofee van Antwerpse Jonge Ondernemer toe te kennen aan Pieter Lesage van Studio Dott.”

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen


Thema: economie

DigiTool uit Kapellen bekroond als de Antwerpse Vlajo Mini-onderneming 2017

Zes Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen streden voor een plek in de Vlaamse finale ‘Dé Vlajo Mini-onderneming 2017’. Enthousiasme, verrassende presentaties en heel veel ondernemerschap vormden de ingrediënten voor de jaarlijkse wedstrijd, die plaatsvond bij BNP Paribas Fortis Meir in Antwerpen.

Na een lange juryberaadslaging werd DigiTool naar voren geschoven als de beste Antwerpse Vlajo Mini-onderneming. Ze overtuigden de jury met een knap totaalconcept en een sterke presentatie. De jonge ondernemers veroverden de harten van de jury met het digitaliseren van oude dia’s, negatieven, VHS, dv60 en geluidscassettes naar USB-stick, schijf of via een downloadbestand.

DigiTool mag op 3 mei deelnemen aan de Vlaamse finale in Brussel tijdens de VLAJO Awards op zaterdag 6 mei in Walibi.

Lees hier de toespraak

Lees hier de persartikels
 
 
Verder lezen


Thema: economie

Ludwig Caluwé feliciteert Antwerpse Trends Gazellen

In de AED Studios in Lint werden deze maand de Trends Gazellen 2017 bekend gemaakt . De Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. Pauwels Sauzen uit Oelegem is verkozen tot ambassadeur bij de grote bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven gaat het ambassadeurschap naar Den Berk Délice uit Merksplas, terwijl Komono uit Zwijndrecht de eer krijgt bij de kleine bedrijven. Ludwig Caluwé feliciteerde hen uitdrukkelijk namens de provincie Antwerpen, die al jarenlang partner is van de Trends Gazellen.

Foto: Ludwig Caluwé feliciteert de Antwerpse Gazellen 2017: Links naar rechts: Komono (Ambassadeur kleine bedrijven), Pauwels Sauzen (Ambassadeur grote bedrijven), Ludwig Caluwé (provincie Antwerpen), Den Berk (Ambassadeur middelgrote bedrijven) - Copyright: Koen Fasseur

De trofeeën kwamen uit handen van Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie in de provincie Antwerpen: “Wij zijn reeds jarenlang een trouwe partner van de Trends Gazellen, omdat op deze manier ondernemerschap positief in de kijker wordt gezet. De goede resultaten van de bedrijven in onze regio zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. Die dynamiek zorgt ervoor dat we als provincie Antwerpen bij de Europese topregio’s horen. Volgens de EU Regionale Competitiviteitsindex 2016 staat de provincie Antwerpen te pronken op de 21e plaats als één van de meest competitieve regio’s van Europa. Dit is voornamelijk te danken aan een zeer goede score op infrastructuur en innovatie. De provincie Antwerpen telt het grootste aantal nieuwe ondernemingen van alle Belgische provincies, namelijk 17 procent. Met tal van initiatieven blijven we inzetten op het stimuleren van ondernemerschap”, verduidelijkt Caluwé.

Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: economie

Boost je cv en zelfvertrouwen tijdens de Zo Werkt Het ON TOUR in Brasschaat.

Na enkele succesvolle edities van het pop-up kantoor 'Zo Werkt Het' in de Antwerpse wijk Zurenborg begint de formule nu aan een tournee. Op die manier wil de provincie Antwerpen met intensieve persoonlijke coaching mensen sterker maken richting arbeidsmarkt. Brasschaat was op 13 en 14 april de eerste gemeente waar de tourkaravaan van Zo Werkt Het halt houdt.  In het najaar houdt de Zo Werkt Het karavaan ook nog halt in Schoten en Kapellen.

Foto:  Ludwig Caluwé met stijlcoach Maxime De Winne, talentcoach Nina Timmermans en CV-wizard Kathleen Art bij de opening van de 5de editie in oktober 2016 - Copyright: Provincie Antwerpen

Ludwig Caluwé: “We merken dat bij heel wat werkzoekenden sollicitatievermoeidheid optreedt. Vaak hebben ze geen diploma of te weinig werkervaring en doorlopen ze een interimkantoortraject. Dat helpt hen tijdelijk wel vooruit, maar zorgt te weinig voor werkzekerheid op lange termijn. Via dit project zorgen we ervoor dat geïnteresseerden hun sollicitatievaardigheden aanscherpen.”

 
Verder lezen


Thema: economie

“We are chemistry” richt zich nu ook tot kinderen van de lagere school

Op 22 maart vindt opnieuw We Are Chemistry, het jaarlijks event voor studenten en werkzoekenden in de chemie, plaats in Mechelen. Tijdens de komende editie is er extra aandacht voor de jongere doelgroep. Kinderen vanaf 6 jaar worden op een aangename educatieve manier in contact gebracht met wetenschap en techniek. Naast bedrijfsbezoeken en opendeurdagen wordt nu ook een wetenschapsdoos ontwikkeld.

Met ruim 250 ondernemingen actief in de chemie, kunststoffen en life sciences, en een jaarlijkse toegevoegde waarde van ruim 5 miljard euro, mag de provincie Antwerpen zich als een chemiecluster van wereldformaat beschouwen. Naast de petrochemie in de haven telt Antwerpen heel wat andere toonaangevende bedrijven in de sector. “Ondanks het economische belang van de chemie en de alomtegenwoordigheid van de producten van deze bedrijven in ons dagelijks leven, is de sector weinig gekend en heeft hij bovendien met heel wat vooroordelen te kampen”, verklaart gedeputeerde Ludwig Caluwé waarom POM Antwerpen het project ‘We Are Chemistry’ opzet.
 
Verder lezen


Thema: economie

Talentenstroom combineert jobdates met inspiratiesessie voor bedrijven

Een jobdate combineren met een inspiratiesessie. Met die unieke formule verraste Talentenstroom bedrijven die talent zoeken.
Talentenstroom zet alle logistiek bediendejobs in de haven van Antwerpen in de kijker. Werkgevers vinden soms moeilijk kandidaten met de juiste kennis van haven en logistiek. Talentenstroom helpt u mee geschikte logistiek bedienden te vinden. Met een ruim aanbod aan opleidingen op maat, kunnen kandidaten de juiste competenties aanleren. Werkzoekenden geboeid door een job als logistiek bediende in de Antwerpse haven worden getest op hun competenties en krijgen geschikte opleidingen aangeboden om zich correct te kunnen profileren in hun zoektocht naar werk.
 
Initiatieven om kandidaten via ‘speeddates’ in contact te brengen met werkgevers zijn er wel meer. Talentenstroom testte een unieke combi-formule uit. De ‘klassieke’ jobdate werd gecombineerd met een inhoudelijke sessie voor werkgevers.
De aanwezige vertegenwoordigers van de bedrijven kregen eerst de resultaten voorgeschoteld van een thesis over de trends rond competenties van toekomstige werknemers in de logistieke sector. Daarna werd over het onderwerp gedebatteerd met Stephan Van Fraechem (VOKA-Alfaport) als moderator.

 
Verder lezen


Thema: economie

Aftrap 9e editie TRANSIT Schoolverlatersdagen

In juni studeren opnieuw heel wat laatstejaars uit het secundair onderwijs af. Een groot deel van hen zet daarna de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Een overgang waarbij jongeren behoefte hebben aan een goede kennis van hun rechten en plichten, en waarbij ze een ruggensteuntje kunnen gebruiken bij het solliciteren.

Foto: Schoolverlatersdag in Wijnegem in 2014 - Copyright: Lawrence Schoonbroodt

TRANSIT staat voor de overgang die jongeren maken als ze afstuderen en gaan werken en wil jongeren aanzetten, stimuleren en hen de hulpmiddelen bieden om op een doeltreffende manier hun eigen weg te vinden op de arbeidsmarkt. In een halve dag kunnen leerlingen uit het laatste jaar TSO, BSO, DBSO en ASO kennismaken met verschillende aspecten van de overgang van school naar het werkveld.

Sinds 2007 werken verschillende steden en gemeenten in de provincie, VDAB, vakbonden, RVA en ook de provincie Antwerpen samen in het TRANSIT Schoolverlatersplatform Antwerpen en bieden ze samen Schoolverlatersdagen aan in de arrondissementen Antwerpen, Kempen en Mechelen. Vorig jaar bereikten ze op die manier zo’n 5300 leerlingen. Ook dit jaar kunnen scholen deelnemen aan deze Schoolverlatersdagen. In Mechelen schreven dit jaar 736 leerlingen in. Op dinsdag 7 maart komen een 400-tal laatstejaars met hun leerkrachten naar de eerste schoolverlatersdag van de editie Mechelen.


Thema: economie

Essense jobbeurs kijkt ook naar West-Brabant

In West-Brabant (Nl) Zijn er veel jobs vacant. De sector van de distributiecentra boomt. Primark in Roosendaal heeft op termijn 400 jobs, Lidl komt naar Roosendaal – dat zorgt voor 1.200 jobs, en in november nog schreven Nederlandse media dat de logistieke sector de afgelopen jaren 2.000 jobs opleverde in West-Brabant. De groei gaat hard en bedrijven hebben moeite om aan personeel te geraken.

Daarom stelde CD&V-fractieleider Jan Suykerbuyk in de Essense gemeenteraad de vraag hoe de grensgemeente omgaat met deze nieuwe economische situatie. “Over enkele maanden, op 25 april, organiseert Essen, samen met Kalmthout en Wuustwezel, een regionale jobbeurs. Daar presenteren zich een 50-tal bedrijven. Hoe gaat Essen om met deze nieuwe economische realiteit?”, aldus Suykerbuyk.

 
Verder lezen


Thema: economie

Chinezen uit Chongqing op bezoek bij Noordvlees Van Gool

Een delegatie van 20 vlees importerende bedrijven uit Chongqing in Midden-China, partnerstad van de provincie Antwerpen, bezocht de varkensslachthuizen Noordvlees-Van Gool in Kalmthout en Sus Campiniae in Oevel. POM Antwerpen organiseerde de succesvolle contactdag.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé verwelkomde de delegatie en bracht beide groepen bijeen door te verwijzen naar de exportbehoefte van Belgisch varkensvlees en de importbehoefte aan Chinese zijde. Er zijn handelscontracten gesloten en er is afgesproken dat alle actoren de komende maanden werk zullen maken van de logistieke organisatie per trein. De export van varkensvlees naar China heeft sedert midden 2016 ervoor gezorgd dat de varkensboeren betere prijzen krijgen.

 


Thema: economie

1.000 jonge ondernemers in spe aan de slag op de Vlajo Verkoopdag@Wijnegem Shopping Center!

Op zaterdag 18 februari en naar goede gewoonte organiseerde Vlajo met de steun van de Provincie Antwerpen een verkoopdag in Wijnegem Shopping Center. Voor 1.000 jonge ondernemers was dit het hoogtepunt van een schooljaar dat in het teken staat van “ondernemen” en “ondernemerschap”. De nadruk ligt op DOEN: eerst denken, en dan effectief durven doen! 100 Vlajo mini-ondernemingen en Vlajo small business projects (uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant) stelden zich voor aan het grote publiek.

Vlajo mini-onderneming Digitool (digitaliseren van VHS, cassettes en dia's) van Mater Salvatoris Kapellen mag zich winnaar noemen in de categorie ‘Beste junioronderneming’.
 
Wijnegem, een uitstekend forum

Op de Vlajo verkoopdag in de overweldigende omgeving van Wijnegem Shopping Center brachten de Vlajo Mini-ondernemingen en Small Business Projects hun producten aan de man: jonge zaakvoerders en hun medewerkers konden dan het grote publiek uittesten. Zo leerden ze om onbekende personen te durven aanspreken, meer samen te werken en er voluit voor te gaan. Ze hebben hun verkoopstechnieken uitgetest en konden er netwerken met elkaar. Dankzij deze projecten verwerven de studenten ondernemende competenties voor een vlotte overgang naar de arbeidsmarkt.
 
Lees hier de toespraak
 
Verder lezen


Thema: economie

Kick-off 9e editie TRANSIT Schoolverlatersdagen

In juni studeren opnieuw heel wat laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs af. Een groot deel van hen zet daarna de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Een overgang waarbij jongeren behoefte hebben aan een goede kennis van hun rechten en plichten, en waarbij ze best een ruggensteuntje kunnen gebruiken bij het solliciteren.

Vanaf februari 2017 kunnen scholen deelnemen aan een nieuwe editie van de TRANSIT Schoolverlatersdagen in de arrondissementen Antwerpen, Kempen en Mechelen. In een halve dag kunnen leerlingen uit het laatste jaar TSO, BSO, DBSO en ASO via lesmodules en interactief theater kennismaken met verschillende aspecten van de overgang van school naar werk. 

 


Thema: economie

Gezocht: innovatieve KMO`s

Drie grote Vlaams-Nederlandse innovatieprojecten zijn op zoek naar kleine- en middelgrote ondernemingen (KMO`s) met innovatieplannen. Op maandag 20 februari geven ze in het Wetenschapspark in Niel aan geïnteresseerde ondernemers tekst en uitleg over de subsidiemogelijkheden die ze kunnen bieden via het Europees subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland. Van Roey Automation NV getuigt over haar ervaring met een Europees project. Daarna kunnen bedrijfsleiders één-op-één de kansen voor hun eigen onderneming verder bespreken met de projectverantwoordelijken.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie vult aan: “In het verleden vonden vooral grote bedrijven de weg naar Europese subsidies. Met een evenement als dit wil de provincie Antwerpen de weg naar Europese middelen voor KMO`s makkelijker maken. KMO’s zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Hen de nodige ondersteuning en informatie over subsidiemogelijkheden bieden, komt ook de economische ontwikkeling van onze provincie ten goede. Zo blijven ze in de innovatieve kopgroep van Europa.

Samenwerking over de grens met Nederland werkt kruisbestuivingen voor innovatie in de hand. De provincie Antwerpen heeft veel potentieel door het grote aantal innovatieve ondernemingen dat hier gevestigd is. Samenwerking met onze noorderburen biedt inhoudelijk én financieel een absolute meerwaarde,” stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

Lees hier de toespraak
Verder lezen


Thema: economie

Jongeren maken kennis met diepe geothermie

Op de Balmatt-site in Mol is het startschot gegeven voor een nieuw jaar van klasbezoeken aan het eerste diepe geothermie project in de Kempen. Vorig jaar bezochten in totaal 1600 leerlingen in het kader van STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) de site. Op dit moment zijn er al vijftig klassen – goed voor 1250 leerlingen – ingeschreven voor de nieuwe jaargang.

Diepe Geothermie biedt onze regio een unieke bron van duurzame warmte en elektriciteit’, zegt Ludwig Caluwé. ‘Het is daarom bijzonder interessant voor studenten om kennis te maken met deze toekomstgerichte technologie.’

De boortorens op de Balmatt-site in Mol mogen dan wel verdwenen zijn, dat wil niet zeggen dat de werkzaamheden rond het diepe geothermie project stilliggen. ‘De volgende fases zijn in volle voorbereiding’, vertelt Agnes Bosmans, directeur Human Resources & Algemene Diensten bij VITO. ‘Waar de activiteiten zich het voorbije anderhalf jaar vooral ondergronds afspeelden, verhuizen die nu naar de bovengrond. De komende weken en maanden worden warmtewisselaars en pompen geïnstalleerd, een geothermiecentrale gebouwd en een warmtenet aangelegd naar de terreinen van SCK en VITO. Eens operationeel zal de centrale naast de gebouwen van SCK en VITO, 20.000 gezinnen en heel wat bedrijven van warmte en elektriciteit voorzien.’

Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: economie

Mini-onderneming Monemals ‘Beste junioronderneming’ op Vlajo Verkoopdag in winkelcentrum Kapellen!

Zaterdag 28 januari vond naar jaarlijkse traditie de Vlajo verkoopdag @ Winkelcentrum Promenade Kapellen plaats. Maar liefst 34 juniorondernemingen gaven er het beste van zichzelf, maar enkel Vlajo mini-onderneming ‘Monemals’ (GIB Brasschaat) mag zich winnaar noemen in de categorie ‘Beste junioronderneming’, uitgereikt door Ludwig Caluwé.

Met hun zelfgemaakte ‘Milo’-spaarpotten in de vorm van een pinguïn konden de 6de jaar-leerlingen boekhouden-informatica van het GIB sympathie winnen bij menig voorbijganger en trokken ze de aandacht van de jury overtuigend naar zich toe.  

Foto: Ludwig Caluwé met het team van Monemals en hun Milo's - copyright Vlaamse Jonge Ondernemingen        
 
Tijdens de jaarlijkse Vlajo Verkoopdag @ Winkelcentrum Promenade Kapellen trachten Vlajo mini-ondernemingen en SBP ‘s (Small Business Projects) hun producten zo enthousiast mogelijk te verkopen. Ze richten een stand in en proberen voorbijgangers te imponeren met goede verkoopargumenten. Naast ‘beste verkoopstand’, ‘beste verkooptechnieken’ en ‘beste Vlajo junior onderneming algemeen’ kunnen ze eveneens meedingen voor de studentenprijs. De prijsuitreiking werd bijgestaan door Ludwig Caluwé, het schepencollege van de gemeente Kapellen en het management van Promenade.    

Lees hier de toespraak bij de prijsuitreiking

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: economie

Vliegende Startersbrigade gaat op tournee

Er zit opnieuw een dynamiek in het ondernemersmilieu in de Antwerpse regio. De provincie Antwerpen is goed voor bijna 30 procent van de startende ondernemingen in Vlaanderen. Toch moeten jongeren continu warm gemaakt worden voor het ondernemerschap. De provincie Antwerpen en Voka - Kamers van Koophandel Mechelen, Antwerpen-Waasland en Kempen geven met de Vliegende Startersbrigade een duwtje in de rug van jonge mensen die een eigen zaak willen beginnen. Voor de tweede sessie in de Antwerpse regio trok Ludwig Caluwé richting Wuustwezel.

Foto: Ludwig Caluwé volgt een sessie van de Vliegende Startersbrigade - Copyright: provincie Antwerpen

Jongeren van vandaag hebben ongelimiteerde mogelijkheden na het behalen van hun diploma. Sommigen zoeken een baan, anderen willen liever op eigen benen staan. “Bij het opstarten van een eigen zaak ontbreekt het de jongeren echter dikwijls aan informatie, motivatie, ervaring en begeleiding”, stelt Ludwig Caluwé.

De Voka - Kamers van Koophandel Mechelen, Antwerpen-Waasland en Kempen denken mee met de jongeren van vandaag die willen investeren in een ondernemerscarrière. Speciaal voor hen organiseert de Vliegende Startersbrigade gratis praktijkgerichte infosessies met de steun van de provincie Antwerpen. De voorlaatstejaars handel en boekhouden-informatica van het Stella Matutina instituut kregen gedurende de laatste twee lesuren de Vliegende Startersbrigade op bezoek.

Lees hier het persartikel

Lees hier het persartikel van ATV

Bekijk hier het video-verslag van GvA
Verder lezen


Thema: economie

Wereld vol Vervoering toont opleidingen en beroepen in de logistiek

De logistieke sector is in beweging. Nieuwe trends creëren er nieuwe jobkansen voor jongeren met de juiste diploma’s en vaardigheden. Jobs mét toekomst, die misschien nog niet gekend zijn. De inhoud van deze jobs, de nodige competenties, nieuwe trends in de sector en mogelijke studierichtingen; dat komt allemaal op 14 maart 2017 aan bod. Dan organiseert Talentenstroom ‘Wereld vol Vervoering’.

Laatstejaars in studiegebieden economie-handel-administratie-logistiek, provincie  Antwerpen en Waasland, krijgen informatie en tips over verder studeren en werken in de logistiek en in de haven van Antwerpen.

Tot vrijdag 27 januari kunnen leerkrachten hun klas nog inschrijven op workshops op maat, voor de namiddagsessies. (voormiddag is volzet)

Leerlingen maken kennis met de vele functies in de logistieke keten en het belang van een juiste studiekeuze. Tom Palmaerts, trendwatcher bij TrendWolves zal de jongeren inspireren met toekomstbeelden over internationale handel, mobiliteit en het groeiend belang van 3D.  In de workshops die leerlingen kiezen, leren ze spelenderwijs de logistieke keten en beroepen kennen en krijgen ze inzicht in de mogelijke studierichtingen.
 


Thema: economie

PITO Stabroek pakt uit met nieuwe labo’s en techniekklassen

Het Provinciaal Instituut voor Technisch onderwijs in Stabroek gaat 2017 in met gloednieuwe, hoogtechnologische labo's en techniekklassen. In de ruime lokalen bootsen leerlingen situaties uit het werkveld na en slaan zo de brug tussen praktijk en theorie. De nieuwe accommodatie moedigt de jongeren aan om zelfstandig én samen te werken. Ook bedrijven zijn welkom om bijscholingen te organiseren. In PITO Stabroek is de arbeidsmarkt immers nooit ver weg. PITO Stabroek rolt zo het STEM-verhaal verder uit in de school. “Onze economie en arbeidsmarkt draait om mensen. Als we tot de innovatieve topregio’s in Europa willen blijven behoren, moeten we onze werkkrachten van de toekomst ook opleiden in de meest moderne en innovatieve omstandigheden.” aldus Ludwig Caluwé.

Foto: Robot knipt lintje nieuwe labo’s en technieklokalen door - Copyright: Koen Fasseur

Drie nieuwe technieklokalen voor de eerste graad

In de eerste graad zullen de leerkrachten theorie en praktijk beter op elkaar kunnen afstemmen dankzij de drie nieuwe techniekklassen. Hoogtechnologische machines staan broederlijk naast klassieke werkbanken en ICT-eilanden. Voor elke fase in het leertraject nemen de leerlingen plaats aan het meest geschikte eiland van het technieklokaal. Informatie opzoeken en leren programmeren gebeurt bijvoorbeeld aan het ICT-eiland.

Vanaf het eerste jaar maken de leerlingen, binnen STEM, kennis met hoogtechnologische apparatuur zoals een 3D-printer en een lasercutter. Deze apparatuur sturen ze aan door middel van tablets en computers. Dankzij de grote deur en de buitenruimte is het ook mogelijk te werken aan grotere projecten.

 
Verder lezen


Thema: economie

Incubator Darwin huisvest na één jaar 12 ondernemingen

Een jaar geleden opende incubator Darwin de deuren op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Jonge, innovatieve bedrijven die openstaan voor samenwerking met de universiteit werken er hard aan hun toekomst. Vandaag hebben al 12 ondernemingen de stap naar Darwin gezet en zijn meer dan de helft van de beschikbare kantoren en laboratoria ingevuld.

Foto: Opening incubator Darwin

Een ondernemer die de keukentafel of garage vaarwel zegt om in professionelere en prettigere omstandigheden verder te bouwen aan zijn bedrijf, heeft vandaag keuze uit een veelvoud van trendy incubatoren, hippe coworking spaces of strakke business centers. Start-ups delen er ervaringen met collega-ondernemers en vaak kunnen ze er terugvallen op een netwerk van experten.

Opleidingen en lezingen
 
Een belangrijke meerwaarde van incubator en wetenschapspark zijn de vele opleidingen en lezingen. De uitbouw van een community waarbinnen de jonge ondernemingen uit de incubator kennis kunnen delen met de meer mature bedrijven op het park, is een doelstelling die het team achter Darwin met de steun van provincie Antwerpen zeer ter harte neemt. “Willen we de kenniseconomie in onze regio verankeren en versterken, dan moeten we inzetten op initiatieven die onze bedrijven uitdagen om samen te innoveren. Het wetenschapspark moet een plaats worden waar kennisgedreven bedrijven actief in de sectoren Health, Environment en IT sneller kunnen groeien en betere producten ontwikkelen. Het voorbije jaar faciliteerde het provinciebestuur al 16 opleidingen over onder meer kapitaalsverwerving, salestechnieken en pitching. Voor 2017 maken we opnieuw een budget vrij van 70.000 euro om vanuit het wetenschapspark innovatieve starters en groeiers te ondersteunen”, licht gedeputeerde bevoegd voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé toe.

Op 27 januari 2017 vond in incubator Darwin een informele lunch plaats waarop alle bedrijven op het park, evenals de sponsors waren uitgenodigd, een ideale gelegenheid om met collega ondernemers van gedachten te wisselen.

Lees hier de toespraak

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: economie

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Connecting the dots. Brengt creativiteit naar traditionele sectoren

Tweejarig project stimuleert innovatie via cross-sectorale samenwerkingen tussen creatieve en reguliere sectoren

Het designplatform ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (APBC) wil de komende maanden ook kmo’s uit andere, niet-creatieve sectoren actiever bereiken. Inmiddels staat APBC in de creatieve sector gekend als een platform dat nieuwe interacties tussen ondernemers mogelijk maakt, kennisdeling en groei stimuleert en de meerwaarde van design uitdraagt. Via cross-sectorale samenwerkingen tussen creatieve en reguliere sectoren wil het regionaal platform voor ontwerpers en creatieve ondernemers in de provincie Antwerpen innovatie stimuleren.


Cocreatie of samenwerking tussen bedrijven uit verschillende sectoren

In 2014 bundelden Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, Designcenter de Winkelhaak, UAntwerpen, Antwerp Management School en Sint Lucas (KDG) hun krachten in ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (APBC), een regionaal platform voor ontwerpers en creatieve ondernemers. Met de start van het Europees project ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Connecting the Dots. willen de partners nu ook kmo’s uit andere, niet-creatieve sectoren actiever bereiken. Door deze kmo’s te koppelen aan het bestaande netwerk van creatieve ondernemers, wordt er gestreefd naar nieuwe bedrijfsmodellen en innovatie. Hiervoor wordt samengewerkt met Stad Mechelen, Stad Turnhout en Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK).
 
“Vlaamse kmo’s moeten onvermijdelijk innoveren om hun positie binnen het competitieve economische landschap te bewaren. Cocreatie of samenwerken met bedrijven uit andere sectoren is één van de mogelijkheden om tot vernieuwing te komen”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie en Innovatie.
 
“De creatieve sector in het bijzonder kan een belangrijke rol spelen in de transformatie naar nieuwe bedrijfsmodellen bij kmo’s. Creatieve ondernemers kiezen vaak voor een atypische, gedurfde aanpak, die het innovatiepotentieel van een onderneming in de kijker zet.”, vult Antwerps schepen bevoegd voor Economie Caroline Bastiaens aan.

 
Verder lezen


Thema: economie

Vlaams-Nederlandse samenwerking biedt kansen aan innovatieve maakindustrie

Er zijn heel wat succesvolle maakbedrijven aanwezig in de Vlaams-Nederlandse Delta. Deze bedrijven zouden nog talrijker, creatiever en succesvoller zijn door onderlinge en grensoverschrijdende samenwerking. Dat zijn de voornaamste conclusies van de Vlaams-Nederlandse Delta conferentie van 9 november in Gent.

Kennisuitwisseling en cross-overs zijn cruciaal voor de toekomst van de innovatieve maakindustrie. Dit stelden Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) en Bart Kuipers (Erasmus Universiteit Rotterdam) vast in de Deltamonitor. Deze monitor is het tweejaarlijks ruimtelijk economisch en logistiek overzicht van de troeven van de Vlaams-Nederlandse Deltaregio. Met de innovatieve maakindustrie als thema konden ontwerp- en maakbedrijven zelf niet ontbreken op deze conferentie.

De Vlaams-Nederlandse Delta (VND) is een samenwerkingsnetwerk van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, opgericht in 2011. In goede samenwerking met de steden, zeehavens, het bedrijfsleven en kennisinstellingen willen zij de projecten faciliteren die noodzakelijk zijn voor de economisch-logistieke ontwikkeling van de regio.
 


Thema: economie

Ludwig bij KR Kunststof & Rubber voor Robomould

Twee Vlaamse bedrijven hebben een robottechniek ontwikkeld die de inzet van grote ovens bij rotatiegieten overbodig maakt - met positieve gevolgen voor het energieverbruik.
Plastigi uit Herentals (provincie Antwerpen) ontwikkelde samen met AMS Robotics uit Bilzen (Belgisch Limburg) de technologie ‘Robomould' die de grote ovens overbodig maakt. Men liet zich begeleiden door het innovatiecentrum in Antwerpen en kreeg financiële steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. "De innovatie is een mijlpaal voor de sector want we kunnen nu sneller en energievriendelijker produceren', weet directeur Filip Claus van Plastigi.

Ludwig Caluwé ging op vrijdag 25 november een kijkje nemen bij de start van de productielocatie bij Plastigi  in Herentals. Samen met AMS Robotics zal Plastigi de technologie in de komende jaren wereldwijd op de markt gaan zetten. 
 
95 procent energie verloren

Plastigi is al vijftig jaar actief met de rotatiegiettechniek en is ondertussen met veertig werknemers het grootste bedrijf  op dit gebied van België. Rotatiegieten is het spanningsvrij verhitten (in een grote oven) van kunststof poeder in een matrijs zodat een product wordt gevormd. De afgelopen jaren werkte het bedrijf aan een technologie die belangrijk voor de sector kan zijn. "Een probleem met het klassieke rotatiegieten is het energieverbruik omdat de hele oven moet worden opgewarmd en waarbij vervolgens 95 procent van de energie verloren gaat. Wij zochten naar een methode om die verwarming dichtbij de matrijs te laten plaatsvinden",  aldus Filip Claus. "De nieuwe robot draait de matrijs rond terwijl via een systeem van kanalen in de matrijs de verwarming plaatselijk en elektrisch gebeurt. Andere voordelen zijn kortere productietijden en het ontlasten van medewerkers omdat de robot een deel van het zware tilwerk op zich neemt." De technologie behoort tot de innovaties die kansen scheppen om productie uit lageloonlanden terug naar Vlaanderen te brengen, denkt Claus.
 
Verder lezen bij KR Kunststof & Rubber


Thema: economie

Werk in je provincie voor iedereen

Rondje provincie trekt zes weken langs werkvloeren in de sector van de sociale economie en ontdekt er de verrassende en boeiende wereld van de maatwerkbedrijven. Met jobs die variëren van eenvoudig bandwerk, over horeca, tot toerisme en software testing. Een wereld zoals die van jou en mij dus…

Wie bij sociale economie enkel  aan ‘beschutte of beschermde werkplaatsen’ denkt, in veelal verouderde gebouwen, heeft het al lang verkeerd voor. Mensen met een fysieke, mentale of sociale beperking werken er vandaag in optimale omstandigheden, die uiteraard aangepast zijn aan hun talenten en mogelijkheden. Ze geven er elke dag het beste van zichzelf, en de ene dag gaat dat al wat beter dan de andere. Zoals bij jou en bij mij. Maar ze beleven er elke dag opnieuw heel veel plezier aan hun job. En ze zijn er bijzonder trots op.

De werkgevers in de sociale economie kiezen er ook bewust voor om met hen aan de slag te gaan en zo kansen te bieden, aan iedereen.  Hun klanten kiezen er al even bewust voor om met hen samen te werken.  Gewoon omdat ze goed zijn in wat ze doen.

In de eerste aflevering maak je kennis met de enclavewerking van het Lierse maatwerkbedrijf MIVAS bij logistiek bedrijf ODTH in Rumst.

Bekijk de afleveringen in de weekendlus op ATV en RTV, op de websites van de regionale zenders www.atv.be en www.rtv.be  en op de provinciale website.
 


Thema: economie

Karel de Grote Hogeschool wil meer studenten met migratie-achtergrond laten doorstromen

Vanuit de arbeidsmarkt ligt er een sterke vraag naar verhoogde uitstroom van professionele bachelors. De provincie Antwerpen geeft 100.000 euro steun aan de Karel de Grote Hogeschool om verschillende initiatieven te ontwikkelen om de doorstroom van studenten met een migratie-achtergrond te bevorderen. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé is bijzonder tevreden met het ingediende project: “Dit komt tegemoet aan de sterke vraag vanuit de arbeidsmarkt naar een verhoogde uitstroom van professionele bachelors.”

Foto: KdG, campus Zuid - Copyright: KdG (Jeroen Aerts)


De arbeidsmarkt is aan een heropleving bezig. En ook al zijn er nog heel veel werkzoekenden, toch raken bepaalde vacatures moeilijk ingevuld. “De match is vaak onvoldoende aanwezig”, stelt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé vast. “De bedrijven zijn sterk op zoek naar professionele bachelors.” Gegeven de diversiteit van voornamelijk jongeren in de grootstedelijke Antwerpse context betekent dit dat de hogescholen voor de uitdaging staan om meer studenten met een migratie-achtergrond te laten instromen en te laten slagen in het hoger onderwijs.

“Alhoewel de deelname aan het Vlaams hoger onderwijs door groepen uit lagere
socio-economische klassen en etnische minderheidsgroepen in de voorbije decennia onmiskenbaar is gestegen, zijn hun kansen om het hoger onderwijs ook
succesvol af te sluiten niet mee gestegen”, stelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur Karel de Grote Hogeschool, vast. Deze demografische ontwikkeling naar diversiteit in combinatie met de nood aan professionele bachelors bij bedrijven vormt de aanleiding tot het project ‘Bouwen aan een meer diverse arbeidsmarkt’.
 
Verder lezen


Thema: economie

Steden en gemeenten krijgen extra steun voor gemeentelijke detailhandel

De Antwerpse provincieraad besliste om opnieuw 180.000 euro in detailhandel te investeren. Hiermee wil ze steden en gemeenten ondersteunen om een langetermijnstrategie uit te werken voor het lokale detailhandelbeleid. “Nu lokale besturen met het nieuwe winkeldecreet meer zelf mogen beslissen, is de nood aan ondersteuning groter, want ze hebben vaak te weinig middelen en expertise”, licht gedeputeerde Ludwig Caluwé toe. “De voorbije jaren hielpen we al 23 gemeenten, maar nu willen we een versnelling hoger schakelen door extra coaching in de gemeente, strategisch commerciële plannen en impactanalyses.”
 
Foto: Copyright: Provincie Antwerpen

Steden en gemeenten die hun detailhandel weer op de rails willen krijgen en zich voorbereiden op de snelle evoluties van morgen, kunnen al enkele jaren bij de provincie terecht. Nu lokale besturen met het nieuwe winkeldecreet meer zelf mogen beslissen, is die nood aan ondersteuning nog groter. Het provinciale team detailhandel wordt uitgebreid. Met het COach-OPeratie DetailHandel project wordt zoveel mogelijk samengewerkt met alle betrokken partijen (lokale handelsverenigingen, UNIZO, …).
 
Ludwig Caluwé: “We hebben de voorbije 2,5 jaar al met 23 steden en gemeenten een coachingtraject opgezet. Dat is een record. De vraag naar coaching blijft bovendien aangroeien nu de nood aan expertise ter zake prangender wordt bij lokale besturen. Door het succes van onze aanpak hebben we dan ook beslist om het coachingtraject verder te zetten en een extra coach aan te werven.”

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen


Thema: economie

Tien studenten UAntwerpen beleven unieke uitwisseling met studenten uit Chongqing

Het nieuwe academiejaar is nog pril, maar tien studenten van UAntwerpen beleefden nog voor de officiële start waarschijnlijk al het persoonlijke hoogtepunt van hun jaar. In het kader van de Summer School ‘Transport and Logistics in a Changing Economy’ werden ze ondergedompeld in de bruisende wereld van de Chinese grootstad Chongqing.

Studenten UAntwerpen in Chingqong - Copyright: POM Antwerpen

Het was reeds voor het tweede jaar op rij dat tien studenten uit de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van UAntwerpen naar Chongqing reisden. De uitwisseling kadert binnen de samenwerking tussen de zusterprovincies Antwerpen en Chongqing, en wordt daarom door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen ondersteund.

“Vijf jaar geleden sloten de provincie Antwerpen en de stadsprovincie Chongqing een vriendschapsakkoord. In die tijd zijn er heel wat samenwerkingen opgezet, zowel op bedrijfsniveau als op vlak van onderwijs. Dat laatste is voor de provincie Antwerpen ook vanuit economisch standpunt belangrijk. De studenten van nu zijn immers de beslissingmakers van morgen”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Internationale Samenwerking. “Daarnaast is de aanwezigheid van een sterk uitgebouwde logistieke sector één van de aspecten die onze beide regio’s verbind. Ook de spoorverbinding tussen China en Europa biedt tal van mogelijkheden voor bedrijven uit Antwerpen en Chongqing.”

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen


Thema: economie

Talentenwerf bestaat 7 jaar

Exact 7 jaar geleden werd Talentenwerf opgericht. Drie, later vier organisaties sloegen de handen in elkaar om de problemen op de bouwarbeidsmarkt aan te pakken: VDAB, stad Antwerpen, Provincie Antwerpen en Constructiv. Wat realiseerden zij zoal op deze 7 jaar?
Sinds de start in 2010 organiseerden ze bijna 50 opleidingen in nauwe samenwerking met bouwbedrijven. Ongeveer 340 werkzoekenden verhoogden zo hun competenties en vonden een vaste job in de bouw.

Talentenwerf wil de opleidingskansen bij grote infrastructuurwerken maximaal benutten. Sinds dit jaar zetten ze het concept dat de BAM en Talentenwerf hebben uitgewerkt, samen om in de praktijk. Werkzoekenden, scholieren en studenten kunnen hierdoor hun competenties verhogen. Talentenwerf staat scholen ook zoveel mogelijk bij om goede contacten met bouwondernemingen te leggen. Dat doen ze onder meer via opleidingen rond netwerken met bouwbedrijven, door werfbezoeken te organiseren voor scholen, door initiatieven te nemen rond veiligheid op de werf en dergelijke meer.

Lees meer op de website.


Thema: economie

Lancering Streekplatform Kempen: de Kempen verhoogt haar slagkracht

Donderdag 29 september lanceerden de Kempense lokale besturen, provincie Antwerpen, sociale partners en Kempense parlementairen een nieuwe Kempense streekorganisatie: het Streekplatform Kempen.

Bekijk hier het filmpje

Dit naar aanleiding van een oproep Versterkt Streekbeleid van de Vlaamse regering waarmee ze ijvert voor een sterkere lokale betrokkenheid en actie. Met één luide en eenduidige stem de regio vertegenwoordigen en gezamelijk streekdossiers aanpakken. Dat is het doel van de partners van het Streekplatform. Ook Kempense parlementairen schuiven mee aan tafel om nog beter de Kempense belangen te verdedigen.

Het Streekplatform Kempen werkt voor 29 Kempense gemeenten: het arrondissement Turnhout en Heist-op-den-Berg en Nijlen. Het platform zal prioritaire Kempense dossiers behandelen, zoals de uitrol van geothermie en warmtenetten en Kempense investeringsdossiers.
Wil je meer weten over Het Streekplatform Kempen, dan kan je contact opnemen met Dominique Van Dijck of surfen naar de website.


Thema: economie

Provincie Antwerpen zet in op kwaliteit en duurzaamheid bedrijventerreinen

De provincie Antwerpen voorziet in 2016 en 2017 telkens 100.000 euro voor het stimuleren van duurzame acties op bedrijventerreinen. Bedrijvenverenigingen kunnen tot midden oktober een subsidieaanvraag indienen bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen.

Luchtfoto Terbekehof Wilrijk - Copyright: POM Antwerpen

In 2008 lanceerde POM Antwerpen voor het eerst een project waarbij financiële ondersteuning werd geboden aan samenwerkingsverbanden tussen bedrijven om kwaliteitsvolle en duurzame initiatieven te nemen. Het succes van de vijf projectoproepen de voorbije jaren toont aan dat zowel bedrijven als lokale overheden ook duidelijk de meerwaarde van onderlinge samenwerking inzien. Daarom wordt nu een zesde projectoproep ‘duurzame bedrijventerreinen’ gelanceerd.
 
Gedeputeerde voor Economie – voorzitter POM Antwerpen, Ludwig Caluwé: “De financiële steun die we bieden, moet voor bedrijven een aanzet zijn om de geplande samenwerking daadwerkelijk op te starten en/of verder uit te bouwen. De voorstellen moeten concreet gericht zijn op meer duurzame bedrijfsprocessen, sociale duurzaamheid of een meer duurzame inrichting van het bedrijventerrein.”

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen


Thema: economie

Ondernemen in de zorg. Starterscafé voor vrouwen

Tijdens dit starterscafé wilden Markant en de Provincie Antwerpen vrouwen stimuleren om te ondernemen in de zorgsector. De zorgsector is een bloeiende sector, waarin innovatie en de nood aan arbeidskrachten toeneemt. Tijdens het starterscafé lichtten enkele inspirerende vrouwen hun ondernemersverhaal toe. Er werden ook netwerkmomenten voorzien.

Veel vrouwen werken al in de zorg, maar slechts weinigen zetten ook de stap om in die sector een eigen zaak te beginnen. Terwijl zij toch goed geplaatst zijn om in te schatten welke innovaties er nodig zijn. Bovendien is de zorg de sector van
de toekomst, zeker met de toenemende vergrijzing. Heel wat vrouwen kampen echter met drempelvrees en een praatcafé kan hen een duwtje in de rug geven.

Markant vond in de provincie Antwerpen een geknipte partner. “Het stimuleren van ondernemerschap komt hier samen met onze focus op zorg”, legt gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé uit. “Het economische aspect van de zorgsector wint aan belang. Rond kinderopvang-, woonzorgcentra en ziekenhuizen heb je een hele waaier aan leveranciers in voeding, farmacie, bouw, technologie, logistiek. De zorgsector biedt dus veel kansen voor ondernemers met creatieve oplossingen.”

Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
 


Thema: economie

Opening nieuw bedrijfsterrein PERI in Boom

Op vrijdag 16 september heeft PERI, leverancier van betonbekistingen, stellingen en engineering aan de bouwsector, zijn gloednieuwe bedrijfsterrein en -gebouw in Boom officieel voorgesteld. Klanten, koepelorganisaties uit de sector, regionale politici, de pers en heel wat andere geïnteresseerden maakten onder de slogan “Shaping the Future. The discovery” op een interactieve manier kennis met PERI’s producten, expertise en splinternieuwe gebouw.

Om 16u huldigden Jeroen Baert en Ludwig Caluwé, samen met het nationale en internationale PERI-management het nieuwe terrein en het moderne gebouw officieel in. Burgemeester Baert  benadrukte in zijn toespraak het belang van zulke investeringen op de werkgelegenheid.

“Door de groei van PERI Belgium waren we ons bedrijfsterrein in Londerzeel ontgroeid,” verklaart Reiner Schwarz, CEO van PERI Belux. “Omdat we daar geen uitbreidingmogelijkheden meer hadden, beslisten we hier in Boom een gloednieuwe bedrijfssite aan te leggen. Met zijn 48 000m² biedt deze nieuwe plek ons voldoende ruimte en blijven we op logistiek vlak tegelijk heel strategisch gelegen, vlak bij de A12 en de Antwerpse Ring. Deze verhuis onderstreept onze ambitie om uit te groeien tot de Belgische nummer 1 op het gebied van betonbekistingen, stellingen en engineering voor de bouw. Ik kijk er enorm naar uit om vanuit Boom de verdere toekomst van ons bedrijf uit te bouwen.”

Lees hier de toespraak

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: economie

Digitale tool als matchmaker tussen studenten en ondernemers om jeugdwerkloosheid te bekampen

Bedrijven en scholen uit de provincie Antwerpen die willen samenwerken, kunnen vanaf 1 september gebruik maken van de unieke tool onderwijs-ondernemen om elkaar vlot te vinden. De tool – ontwikkeld door de Kamers van Koophandel Kempen, Mechelen en Antwerpen-Waasland met de steun van de Provincie Antwerpen – brengt bedrijven en scholen dichter bij elkaar. In de loop van de maand september zal Voka de tool Onderwijs-Ondernemen ook in de andere Vlaamse provincies uitrollen. ‘Het is niet altijd evident voor twee verschillende werelden om elkaar te vinden’, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen. ‘Onze tool is in de eerste plaats een laagdrempelig technologisch hulpmiddel dat scholen en bedrijven toestaat om contacten te leggen die kunnen uitgroeien tot duurzame samenwerking. Samenwerkingen die nodig zijn, omdat we sterk geloven dat bedrijven en scholen die compatibel zijn elkaar versterken. Daarom zijn we ook zo trots dat ons regionaal initiatief in heel Vlaanderen navolging zal krijgen.’

Voor Ludwig Caluwé is de match tussen onderwijs en ondernemen een absolute prioriteit. "Ik stel vast dat de provincie Antwerpen de economische motor van Vlaanderen is, maar dat onze jeugdwerkloosheid boven het Vlaams gemiddelde zit. Daarom moeten we de krachten bundelen. Met de tool ondersteunen we bedrijven bij hun zoektocht naar talent en helpen we jongeren in hun zoektocht naar een boeiende en uitdagende job’, besluit Caluwé. ‘Kennismakingen faciliteren is een taak die we als provincie mee opnemen. De tool past perfect in onze kerntaak, een absolute meerwaarde’

Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: economie

Provincies Antwerpen en Zuid-Holland wisselen ervaringen in tuinbouw, haven en logistiek uit

bezoek gedeputeerde Zuid-Holland
bezoek gedeputeerde Zuid-Holland
Op vrijdag 7 juli ontving Ludwig Caluwé zijn Zuid-Hollandse collega-gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. Het werkbezoek spitste zich toe op drie speerpuntsectoren die beide provincies delen: haven, logistiek en tuinbouw.

Met de twee belangrijke mainports Antwerpen en Rotterdam op hun grondgebied vertonen de provincies Antwerpen en Zuid-Holland heel wat gelijkenissen. Tijdens het werkbezoek kon Adri Bom-Lemstra de lokale context van de uitdagingen van de sectoren inzake milieu, energie, arbeidsmarkt van naderbij bekijken. “Er valt nog veel van elkaar te leren en daarom is het belangrijk elkaar te blijven ontmoeten en tijd te nemen om elkaars context goed te kennen”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: economie

Made in Kempen: Nieuw relatiegeschenk van provincie is van Kempense makelij

Buitenlandse bezoekers van het Antwerpse provinciebestuur ontvangen de komende jaren ‘Het Gulden Boeksken’. Het ontwerp van Els Janssens uit Meer kwam als laureaat uit de bus tijdens een ontwerpwedstrijd. “Dit is iets om me opnieuw op de kaart te zetten”, reageert ze blij verrast.

Het provinciebestuur ging onlangs op zoek naar een gepast relatiegeschenk voor een officieel bezoek of ontvangst en organiseerde daarvoor een wedstrijd. Uit de 25 inzendingen werden 4 ontwerpen geselecteerd voor de 2de ronde. Uiteindelijk koos de jury voor Het Gulden Boeksken van Els Janssens, een 39-jarige industrieel ontwerper die afkomstig is van Vosselaar maar nu haar werktafel in Meer-Hoogstraten heeft staan.
Verder lezen


Thema: economie

Nieuwe feitenfiches voor gemeentelijk detailhandelsbeleid in Vlaanderen

Net als de voorbije jaren publiceert de provincie Antwerpen ook dit jaar voor haar 70 gemeenten een nieuwe feitenfiche voor detailhandel. In deze feitenfiche vindt elke gemeente de meest recent beschikbare gegevens over twee grote aspecten rond detailhandel: het aanbod en de koopstromen.

Onze economie wordt sterk beïnvloed door een bloeiende detailhandel. De provincie Antwerpen is namelijk dé winkelprovincie bij uitstek. Een goede opvolging en studie van het detailhandelsbeleid is daarom noodzakelijk. Naast socio-demografische data, die een zicht geven op de koopkracht van de inwoners en de tewerkstelling binnen detailhandel, focust de feitenfiche per gemeente voornamelijk op het aanbod en de koopstromen. De aanboddata geven per productcategorie weer hoeveel winkels er zijn in de gemeente, en wat de vergelijking is met soortgelijke gemeenten. Deze data worden verzameld door Locatus, dat jaarlijks tellingen uitvoert in elke gemeente.
 
De koopstromen, die vertellen waar de inwoners verschillende productcategorieën gaan kopen, zijn gebaseerd op een bevraging van meer dan 30 000 Vlaamse huishoudens. Deze bevraging kaderde in de ambitieuze interprovinciale studie rond Detailhandel in Vlaanderen, getrokken door de vijf Vlaamse provincies. Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie: “De studie is eind 2014 afgerond. De resultaten zijn niet in de kast beland, maar worden door ons actief gebruikt om het provinciaal detailhandelsbeleid verder vorm te geven en verder onderzoek te doen. Ook onze detailhandelscoaches, die coachingstrajecten uitvoeren in de Antwerpse gemeenten, maken elke dag gebruik van de cijfers uit het onderzoek en uit Locatus. Zo hebben ze steeds de meest recente info, op maat van de gemeente waar ze werken.”
 
 
Verder lezen


Thema: economie

Provincie zet schouders onder betere verspreiding informatie grensarbeid

Tijdens een conferentie onder de noemer ‘Grensarbeid werkt’ werd in De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel het Interreg-V project Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland gelanceerd. In een modern Europa wordt steeds meer gestreefd naar arbeidsmobiliteit over de landsgrenzen heen. Om dat extra te stimuleren, zet de provincie Antwerpen samen met andere partners in op de verdere uitbouw van zogenaamde grensinformatiepunten. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking en Economie heeft namens de deputatie de officiële overeenkomst ondertekend.

(Foto: Conferentie ‘Grensarbeid werkt’ – met oa gedeputeerde Ludwig Caluwé namens provincie Antwerpen)

Vanuit de provincie Antwerpen pendelden in 2015 10.704 werknemers over de grens naar de Noorderburen, terwijl 3.862 Nederlanders de omgekeerde verplaatsing maakten. Het project ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ biedt ondersteuning aan deze grenswerkers door alle informatie beschikbaar te maken via een overkoepelend netwerk van bestaande èn nieuwe grensinformatiepunten in de grensregio. Tijdens de kick-off is ook de vernieuwde site www.grensinfo.nl voorgesteld.
 
Verder lezen


Thema: economie

Schooljaar in teken van STEM & diepe geothermie, unieke project in Vlaanderen succesvol afgerond

Niet minder dan 17 Antwerpse en Limburgse scholen werkten het hele schooljaar lang aan STEM-projecten over diepe geothermie. Die resulteerden in een schaalmodel van de Kempense ondergrond, de visualisatie van een warmtenet op een luchtfotografische plattegrond van Mol en Geel, een educatief videogame, maquettes enz. Stuk voor stuk boeiende voorbeelden van eigentijds onderwijs over een toekomstgerichte technologie. Het STEM-project over diepe geothermie werd vrijdag succesvol afgerond door Scholengemeenschap Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee en VITO.

Ludwig Caluwé is blij dat 1580 leerlingen de proefboorsite het afgelopen schooljaar bezochten.  “Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken we jongeren warm voor techniek.Diepe geothermie zal een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van onze provincie en vanuit de Kempen een pioniersrol vervullen binnen het veranderende Vlaamse energielandschap. Met de 1 580 leerlingen die sinds november de proefboorsite diepe geothermie hebben bezocht, overtreffen we ruimschoots onze oorspronkelijke doelstelling van 1 000. Een volledige geothermie¬centrale kan de vierde grootste uit Europa worden en dus van enorm belang zijn voor onze toekomstige generaties. Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken VITO, Voka Kempen, GoodPlanet en de provincie Antwerpen jongeren warm voor techniek. De provincie Antwerpen zet via tal van projecten en acties sterk in op het fascineren van zoveel mogelijk jongeren voor wetenschap en techniek.”
 
Verder lezen


Thema: economie

Opening nieuw Gebouw Z op Campus Groenenborger: Thuishaven ingenieurs is meteen ook hun labo

Een BEO-veld, betonkernactivering, een hydronisch buizennetwerk: het gloednieuwe Gebouw Z op Campus Groenenborger van UAntwerpen is een toonbeeld van duurzaamheid. Een goeie zaak voor het milieu en voor het budget, maar ook voor de studenten en onderzoekers van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hun nieuwe infrastructuur is meteen ook een boeiend onderzoeksobject. 
 
Sinds 2013 maakt de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen deel uit van de Universiteit Antwerpen. De vier opleidingen worden vandaag nog aangeboden op Campus Paardenmarkt en Campus Hoboken, maar bij de start van het academiejaar 2016-2017 worden de studenten elektromechanica, chemie, elektronica-ict en bouwkunde verwacht op Campus Groenenborger dat donderdag 2 juni werd geopend. De Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen investeerden mee in de nieuwe thuishaven van de ingenieurs.
 
“Als provincie Antwerpen zijn we een belangrijke voorloper inzake innovatie, wetenschap en ondernemerschap”, vertelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde Economie en Innovatie. “Daarin speelt UAntwerpen een belangrijke rol. Daarom dat we als provincie mee onze schouders zetten onder een nieuw gebouw voor de ingenieurs, dat bovendien ook nog eens duurzaam is met de meest recente en innovatieve technieken. Op die manier blijven we als regio een belangrijke impuls geven aan de innovatie in belangrijke speerpuntsectoren, zoals de chemische cluster, de energiesector en de bouwsector. Hiermee bestendigen UAntwerpen en de provincie Antwerpen een universitaire ingenieursopleiding in het economische hart van Vlaanderen.”
 
Verder lezen


Thema: economie

Vijf projecten rond jongeren en talent krijgen financiële steun in kader van het provinciaal economisch beleid

De Antwerpse provincieraad keurde de subsidiëring goed voor 5 projecten ter ondersteuning en stimulering van het provinciaal economisch beleid. De projecten zijn een verderzetting van huidige samenwerkingen en ondersteuning. “Door een slimme inzet van middelen wil de provincie projecten de kans geven om zich verder te ontplooien”, licht Ludwig Caluwé toe. De goedgekeurde projecten kregen in totaal 118.000 euro toegewezen uit het economische verdeelkrediet van de provincie Antwerpen.

Foto: Ludwig op bezoek bij de beste provinciale mini-onderneming 2016 'EnTyre' - Ursulinen Mechelen.

De provincie Antwerpen is een ondernemende regio met  de bouw- en metaalsector, de logistiek sector, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de chemie en life sciences, de agro-industrie en de creatieve industrie als economische speerpuntsectoren. “Het is een positieve zaak dat we samen met andere partners de economie in onze provincie kunnen stimuleren en verder ontplooien. Daarbij is heel wat aandacht voor talent en jongeren. Zij zijn de mest voor onze economie en verdienen de nodige aandacht. Door hen optimaal te informeren en ondersteunen, zoals met deze projecten, geven we onze provinciale economie extra zuurstof en nieuw talent”, motiveert Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie.

Een overzicht van de vijf projecten:

 
Verder lezen


Thema: economie

8 wereldhavens wisselen ervaringen uit in provinciaal Havencentrum Antwerpen

Op woensdag 27 april start een tweedaagse bijeenkomst van het Port Center Network in het provinciaal Havencentrum in Antwerpen. Het Port Center Network bundelt de verschillende havencentra wereldwijd met meer dan 20 leden. Als pionier in dit domein is het Havencentrum een van de medeoprichters en dit jaar gastheer na Israël en Frankrijk. Deelnemers kunnen netwerken en leren van elkaars verwezenlijkingen. De nadruk van de bijeenkomst ligt op de link tussen haven en bevolking, haveneducatie en communicatie met jongeren.

Het Havencentrum verwelkomt 37 deelnemers uit 8 verschillende landen tijdens deze tweedaagse bijeenkomst. De genodigden proeven van verschillende workshops in het Havencentrum. Ondermeer het Havencentrum zelf, Campus Leerhaven en Technopolis delen hun inzichten en ontwikkelingen. Tijdens de tweede dag van deze bijeenkomst, gluren de deelnemers bij de ‘internationale buren’ met boeiende cases uit Italië, Spanje en Canada.

Ludwig Caluwé: “Ik ben opgetogen dat we met het Havencentrum dit jaar gastheer zijn voor dit internationale gezelschap. Zowel de provincie als de haven zetten sterk in om het maatschappelijk draagvlak van de haven te versterken. Een mooi voorbeeld daarvan is ons eigen Havencentrum met ruim 40.000 bezoekers op jaarbasis, maar ook het project Havenland, het MAS Havenpaviljoen en het Museum aan de Stroom. Tijdens deze bijeenkomst krijgen we de kans de troeven van Antwerpen te delen met een internationaal gezelschap. Daarnaast krijgen we ook prachtige cases uit ondermeer Canada en Spanje om zelf inspiratie uit te puren.”
  
Foto: Havencentrum - Copyright: Havencentrum - Jesse Willems

Overzicht sprekers: www.antwerp.aivp.org
 
Meer info: www.havencentrum.be
Verder lezen


Thema: economie

In Rondje Provincie beantwoordt Ludwig in 1 minuut de vraag hoe de provincie Antwerpen jonge talenten richting arbeidsmarkt loodst


Bekijk het filmpje van 'in 1 minuut' via deze link. 


Thema: economie

#YouLoveTech mikt op jongeren met talent

#YouLoveTech is de komende maanden dé slogan om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren. In de sfeer van een festival wil de provincie Antwerpen de komende maanden kinderen en jongeren uit de bol laten gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen. Doel? Ervoor zorgen dat zij met volle goesting kiezen voor een technische studierichting want bedrijven schreeuwen om technisch talent.

Foto: Initiatiefnemers Inga Verhaert en Ludwig Caluwé, samen met leerlingen van industriële wetenschappen PITO Stabroek (Koen Fasseur)
Dit voorjaar zet de provincie Antwerpen onder de slogan #YouLoveTech het technisch onderwijs in de kijker en laat ze zien
dat je met zo’n opleiding heel wat jobmogelijkheden hebt. Vandaag werd de aftrap gegeven in het Provinciaal Havencentrum met twee voorbeeld initiatieven. Leerlingen van PITO Stabroek van het TSO Industriële wetenschappen proefden via het project ‘Haven vol Techniek’ van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. 100 bollebozen beten zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagt om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen.


Foto: Via ‘Haven vol Techniek’ leren jongeren in het Havencentrum de beroepen uit de haven kennen. (Koen Fasseur)

Lees hier de toespraak 

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: economie

De baan op voor kernversterking met het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’

De grote en snelle toename van detailhandelzaken langs aan de Vlaamse steenwegen is vandaag vaak nadelig voor kernwinkelgebieden in de gemeenten. Daarom starten provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant een samenwerking om deze problematiek aan te pakken. Het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’ zoekt een evenwicht tussen de grootschalige baanwinkels en detailhandel in de kernen. De baanlinten N10 (Aarschot-Lier) en de N70 (Gent-Antwerpen Linkeroever) zijn gekozen als testcases. Vandaag zaten de afgevaardigden van de betrokken provincies en gemeenten voor het eerst samen voor de aanpak rond de N10.
 
Tussen 2012 en 2015 werd een uitvoerige interprovinciale studie detailhandel in de 5 Vlaamse provincies uitgevoerd. Uit die analyse kwamen een aantal pijnpunten die de provincies en gemeenten vandaag willen aanpakken. De provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen focussen zich op de bovenmatige ontwikkeling van detailhandel in de rand. Deze tendens heeft duidelijk een negatief effect op de kernwinkelgebieden in de gemeenten. Zo
bleek bijvoorbeeld dat in winkelgebieden met grote baanconcentraties en shoppingcentra tussen 2008 en 2014 het aantal vierkante meters vloeroppervlakte steeg met 170% in Vlaanderen, terwijl de leegstand in de kernen met 69,5% toenam. Leegstand in de kernen heeft vele oorzaken. Grootschalige projecten in de rand zijn daar één van. De snelle retailontwikkeling aan de steenwegen heeft niet alleen economische gevolgen, maar heeft ook impact op ruimtelijke ordening en mobiliteit. Daarom is het belangrijk dat provincies, gemeenten en diensten samenwerken rond al deze verschillende thema’s.

Lees hier de toespraak

Lees hier de persartikels  Bekijk hier het RTV-verslag
 
Verder lezen


Thema: economie

Provincie Antwerpen neemt actieve rol op in het kader van nieuw winkeldecreet

Steden en gemeenten die hun detailhandel weer op de rails willen krijgen en zich voorbereiden op de snelle evoluties van morgen, kunnen al enkele jaren terecht bij de provincie. Nu lokale besturen met het nieuwe winkeldecreet meer zelf mogen beslissen is die nood aan ondersteuning, nog groter.
 
De provincie Antwerpen is al enkele jaren zeer actief op vlak van detailhandel, een sector in stroomversnelling. Een team van 4 experten helpt steden en gemeenten dagelijks hun beleid uit te werken. Lokale besturen kunnen sinds kort immers veel meer zelf beslissen maar hebben daarvoor vaak te weinig middelen en expertise. Ook studiebureaus en belangengroepen die vandaag (terecht) aandacht geven aan de problematiek van detailhandel halen hun mosterd bij het zeer uitgebreide en actuele studiemateriaal van de vijf provincies.
 
In 2016 wil Ludwig Caluwé dan ook een versnelling hoger schakelen: visieontwikkeling met de gemeenten, coaching op het terrein, impactanalyses op hun vraag en het probleem van de baanwinkels aanpakken.
Verder lezen


Thema: economie

In Rondje Provincie vertelt Ludwig in 1 minuut waarom diepe geothermie belangrijk is

Bekijk het filmpje van 'in 1 minuut' via deze link.


Thema: economie

Het streekpact 2014-2018: een sterk engagement voor de Antwerpse regio

Op 15 oktober 2014 lanceerde RESOC Antwerpen haar streekpact in het majestueuze Centraal station van Antwerpen, in het bijzijn van lokale besturen en sociale partners uit de regio. Het streekpact kwam tot stand door een bundeling van deze krachten en wil een toekomstvisie zijn op de sociaaleconomische ontwikkeling van het arrondissement Antwerpen. Arbeidsmarkt, economie en mobiliteit vormen de speerpunten van het streekpact. Gedurende deze legislatuur (tem 2018) wil het streekpact een bijdrage leveren aan de toekomst voor de regio Antwerpen via concrete acties en doelstellingen.

Voorsprong nemen in tijden van crisis

Werkgevers- en werknemersorganisaties, lokale besturen, het provinciebestuur van Antwerpen, de VDAB en andere partners binnen arrondissement Antwerpen werkten een krachtige toekomstvisie uit voor de komende vijf jaar.

Meer dan een miljoen mensen leven, werken, vieren, spelen, ontmoeten, ondernemen, consumeren, ontspannen in de regio Antwerpen.

Diversiteit en uitdagingen gaan hand in hand. Het streekpact wil zich dan ook met haar krachtige toekomstvisie op sociaaleconomische ontwikkeling niet focussen op de stad Antwerpen of de gemeenten afzonderlijk, maar beklemtoont de grootstedelijke context van het arrondissement.
Verder lezen

DE BEVOEGDHEID 'ECONOMIE'

Economie vormt de belangrijkste inhoudelijke bevoegdheid van Ludwig. De provincie coördineert, regisseert en stimuleert het sociaaleconomisch beleid op streekniveau. Door de aanmoediging van transformatie en innovatie werkt ze aan de verankering van de speerpuntsectoren van onze regio, chemie, life sciences, logistiek, metaal, bouw, de agro-industrie en de creatieve industrie. 

Met het Havencentrum moedigt ze jongeren aan te kiezen voor jobs in de haven en industrie. Via de POM speelt de provincie een actieve rol bij de aanleg van bedrijventerreinen. Ze brengt ook bedrijven in contact met de internationale markt en stimuleert het ondernemerschap.

De provincie Antwerpen ondersteunt ook het economisch beleid van de gemeenten en heeft daarbij specifieke aandacht voor de detailhandel. 

Lees hier de laatste economienieuwtjes of schrijf je hier in voor de provinciale nieuwsflash Economie 


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook