Bevoegdheden

Thema: economie

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen gaat in 2018 voor extra infrastructuur en mankracht

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen kiest voor de vlucht vooruit op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Aan haar belangrijkste partners heeft ze in het auditorium van incubator Darwin in Niel een vooruitblik op de plannen voor de nabije toekomst getoond. En die zijn niet min.
 
“Het wetenschapspark vond in 2013 een tweede adem met de bouw van een vestigingsruimte voor universitaire spin-offs en jonge ondernemingen. Sindsdien is er heel wat werk verzet. 2 jaar na de opening zijn alle beschikbare kantoren en laboratoria volledig ingevuld. Start-ups delen hier ervaringen met collega-ondernemers en vaak kunnen ze er terugvallen op een netwerk van experten, een formule die duidelijk aanslaat”, zo stelt gedeputeerde en voorzitter van POM Antwerpen Ludwig Caluwé.
 
Ook de andere gebouwen op het park, waaronder een doorgroeigebouw dat zich richt op bedrijven die de incubator ontgroeien, zijn volledig benomen. Wil het wetenschapspark nog nieuwe bedrijven kunnen aantrekken, is het noodzakelijk te investeren in bijkomende infrastructuur. “Concreet staan een bedrijfshal en een nieuw kantoorgebouw op de planning, samen goed voor een investering van om en bij de 5 miljoen euro”, zo gaat de gedeputeerde verder. 
 
Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: financiën

Ontvang je provinciale belastingbrief digitaal en schenk de uitgespaarde kosten aan Music for Life!

Weggegooid geld. Dat vindt het Antwerpse provinciebestuur van de kosten die het opsturen van een papieren belastingbrief met zich meebrengt. Daarom lanceerde ze in maart als eerste provincie een online belastingportaal.  De provincie roept haar 650.000 gezinnen op om zich ook daadwerkelijk te registeren. Het bestuur doet er nu zelfs een schepje bovenop: inwoners die tussen 12 en 24 december kiezen voor een belastingbrief via e-mail, Doccle of Zoomit, steunen meteen Music for Life.  De provincie schenkt een deel van de uitgespaarde kosten nl. 25 cent per registratie aan 25 goede doelen. Kiezen ze voor Doccle, dan verhoogt Doccle dit bedrag tot 1 euro. Een win-winsituatie dus voor iedereen!   

Foto: Gedeputeerde Ludwig Caluwé registreerde zich als eerste voor het digitale aanslagbiljet in het bijzijn van de medewerkers van de dienst Fiscaliteit. Copyright: ThinkSmart

Vandaag geeft de provincie Antwerpen de aftrap van haar grootschalige Music for Life actie ‘online belastingportaal’. Ze daagt al haar burgers uit om de papieren belastingbrief in te ruilen voor een digitaal exemplaar via e-mail, Doccle of Zoomit. Een deel van de uitgespaarde kosten zal het bestuur via Music for Life schenken aan 25 goede doelen.

Antwerpen pakt uit met eerste digitaal belastingportaal voor provinciebelastingen

Begin maart lanceerde de provincie Antwerpen haar digitaal belastingportaal. De verzending en behandeling van de papieren aanslagbiljetten brengt immers heel wat onnodige kosten met zich mee. Niet alleen financieel. Ook het milieu wordt belast door al dit papierverbruik.  Gedeputeerde bevoegd voor Financiën Ludwig Caluwé: “Online dienstverlening is efficiënter, goedkoper en beter voor het milieu. Wie zich nu registreert, ontvangt zijn belastingdocumenten in 2018 digitaal.”
 
Verder lezen


Thema: landbouw

Gezocht: deelnemers voor de Week van de Korte Keten

In 2018 organiseren de Vlaamse provincies samen met VLAM van 26 mei tot 3 juni 2018 de Week van de Korte Keten. De Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid is het aanspreekpunt voor het programma in de provincie Antwerpen. Tijdens de Week van de Korte Keten willen zij consumenten op verschillende manieren laten kennismaken met tal van lokale hoeve- en streekproducten. 
 
Hoe kan jij meedoen aan de Week van de Korte Keten? 
-Organiseer een kookworkshop, boerderijpicknick, opendeurdag of proeverij op jouw bedrijf.
-Organiseer een actie/promotie voor je (nieuwe) klanten
-Geef je bedrijf op als stoppunt voor een fietsroute rond lokale hoeve- en streekproducten
-Doe mee aan de klantenkaartactie van ‘Week van de Korte Keten’
-Organiseer samen met andere producenten, gemeente en/of verenigingen een evenement rond lokale hoeve- en streekproducten. Meer info

Unieke en innovatieve projecten kunnen een financiële steun krijgen van de provincie Antwerpen. Enkel plaatselijke verenigingen kunnen tot 1 februari 2018 een project indienen in de subsidiekorf landbouw of platteland.  
Verder lezen


Thema: economie

Musical over geothermie is populairste communicatieproject

Het geothermieproject, STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site kwam tot stand dankzij een provinciale subsidie van 35.450 euro. Zij kregen de publieksprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten met maar liefst 750 van de 3.500 uitgebrachte stemmen.

'OntSTEMd' is een musical voor (en grotendeels ook door) jongeren tussen 10 en 13 jaar. Het wil hen sensibiliseren om een STEM richting te overwegen (Science, Technologie, Engineering en Mathematics).

Op een spannende en ludieke manier wordt door middel van filmfragmenten en live muziektheater de jeugd ondergedompeld in de technologie en energie van de toekomst.

Lees meer op de website.


Thema: financiën

Provincieraad buigt zich over budget 2018

Op 5 december startte de Antwerpse provincieraad de budgetbesprekingen in het Bernarduscentrum. Het is de eerste begroting na de afslanking van de provincie tot de grondgebonden bevoegdheden waarbij ze zich zal profileren als streekmotor. Het wegvallen van beleidsdomeinen cultuur, jeugd, sport en welzijn impacteert het budget. De provincie Antwerpen stelt het vanaf 2018 met dertig miljoen euro minder. Toch stelt het Antwerpse provinciebestuur op 5 december een positief budget voor 2018, 2019 en 2020 voor.

Ondanks het wegvallen van 30 miljoen euro opcentiemen, kan de provincie een positief budget voorstellen voor 2018, 2019 en 2020.  Geen eenvoudige klus, want door het overhevelen van de bevoegdheden sport, jeugd, cultuur, welzijn en gezondheid konden er 25 miljoen euro uitgaven geschrapt worden, maar de inkomsten verminderden dus met 30 miljoen euro. Het provinciale budget voor 2018 komt daardoor op 231 miljoen euro. Het provinciebestuur hanteert een dubbel evenwichtscriterium: positief resultaat op kasbasis en een positieve autofinancieringsmarge in 2019 en 2020. Tevens past provincie Antwerpen enkele onduidelijkheden in het belastingreglement voor bedrijven aan.

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen

Bij de start van de legislatuur 2012-2018 werden Ludwig Caluwé een aantal bevoegdheden toevertrouwd. 

Enerzijds gaat het om alles wat te maken heeft met de Economische toekomst van onze provincie: Economie, Innovatie, Landbouw en Internationale Samenwerking.

Daarnaast kreeg hij de zorg om de Financiën van onze provincie toevertrouwd. Tenslotte waakt hij ook over de Infrastructuur, het Vastgoed en de Aankopen van de provincie.


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook