In de pers

Thema: in de pers

Made in Mechelen: Wetenschapspark in Niel begint aan forse uitbreiding

Het gaat snel op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Alle beschikbare laboratoria en kantoren zijn ingenomen, en er komen nieuwe gebouwen om extra bedrijven aan te trekken.

“Het wetenschapspark vond in 2013 een tweede adem met de bouw van een vestigingsruimte voor universitaire spin-offs en jonge ondernemingen. Sindsdien is er heel wat werk verzet. 2 jaar na de opening zijn alle beschikbare kantoren en laboratoria volledig ingevuld”, zegt gedeputeerde en voorzitter van POM Antwerpen  Ludwig Caluwé. “Start-ups delen hier ervaringen met collega-ondernemers en vaak kunnen ze er terugvallen op een netwerk van experten, een formule die duidelijk aanslaat.”. 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Provincie Antwerpen houdt budget in evenwicht in 2018 na hervormingslegislatuur

Het Antwerpse provinciebestuur heeft voor 2018 opnieuw een budget in evenwicht klaar. Aangezien vanaf 1 januari 2018 alle persoonsgebonden bevoegdheden overgeheveld worden naar het Vlaamse of lokale niveau, moet de provincie het met 30 miljoen euro minder doen, terwijl er slechts 25 miljoen euro aan geschrapte uitgaven tegenover staat.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Vlot aan het werk over de grens met grensinfopunten

In de provincie Antwerpen en het Nederlandse Noord-Brabant zijn in 7 steden 9 GrensInfoPunten (GIP’s) geopend. Die informeren grensarbeiders en werkgevers zodat ze over de grens aan de slag kunnen en zo de regionale economie versterken. Dagelijks pendelen zo’n 10.000 inwoners vanuit Antwerpen richting Nederland, omgekeerd zijn dat 4.000 Nederlanders naar onze provincie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Wie wil er nu nog naar Lillo komen?”

Het nieuws van de toekomstige verhuizing van het Havencentrum Lillo wordt slecht onthaald in het polderdorp. De horeca-uitbaters noemen het de zoveelste 'aanslag' van de overheid.

De verhuizing van het Havencentrum gebeurt pas in 2022, maar het nieuws werd maandag al bekendgemaakt door gedeputeerde Ludwig Caluwé en schepen voor Haven Marc Van Peel (CD&V). Zij zien, samen met schepen van Economie Caroline Bastiaens (CD&V), een nieuwe toekomst voor het centrum op het Droogdokkeneiland ten zuiden van Oosterweel.


 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Havencentrum verhuist naar Droogdokkensite

Het Havencentrum bouwt een nieuw belevingscentrum dichter bij de stad. Het kiest voor een verhuis van de huidige site in Lillo naar de Droogdokkensite tegenover het Havenhuis en naast het toekomstige Maritiem museum. De nadruk komt te liggen op educatie en entertainment.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Havencentrum komt dichter bij Antwerpen

Tegen Pasen 2022 moet op het Antwerpse Droogdokkeneiland, tussen de Royerssluis en de Kattendijksluis, een nieuw Havencentrum verrijzen. De provincie en het Havenbedrijf willen dit belevingscentrum op die manier dichter bij de bevolking brengen.

De provincie en het Havenbedrijf willen tegen Pasen 2022 een nieuw Havencentrum op het Antwerpse Droogdokkeneiland.
Een kleine 25 kilometer ten noorden van de stad ligt sinds de jaren tachtig het 'Havencentrum Lillo', het educatieve bezoekers- en informatiecentrum over de haven. Het is eigendom van de provincie Antwerpen.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Haven staat voor grote uitdagingen: meer diversiteit en digitalisering

Meer diversiteit en meer digitalisering. Dat zijn de grote uitdagingen voor de tewerkstelling in de Antwerpse Haven de komende jaren. Die tewerkstelling zal trouwens eerder af- dan toenemen, hoewel er nood zal blijven aan zowel hoog- als laaggeschoold personeel. Het midden-segment, de administratieve jobs zeg maar, verliezen aan belang. Dat zijn de conclusies van een studie van de Antwerpse unief in opdracht van de Provincie.

https://atv.be/nieuws/video-haven-staat-voor-grote-uitdagingen-meer-diversiteit-en-digitalisering-52061


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Dit is wat een job in de Antwerpse haven gemiddeld verdient

Een job in de Antwerpse haven is het overwegen waard, want 35 procent van de mensen verdient er maar liefst 20.000 euro per jaar meer dan het Vlaamse gemiddelde. Dat bericht de Gazet van Antwerpen vandaag.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en De Standaard: Automatisering bedreigt jobs (maar niet die van hoog- en laaggeschoolden)

De rechtstreekse werkgelegenheid in de Antwerpse haven zal de komende jaren licht afkalven. Intern worden de verschuivingen pijnlijk: de middenjobs gaan eruit. De nood aan hooggeschoolden, groeit wel, maar dan moet het onderwijs volgen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Haven moet op zoek naar meer jongeren en vrouwen

Het personeel in de Antwerpse haven moet jonger, diverser en vrouwelijker. Dat is een van de conclusies die de provincie trekt uit een studie van Universiteit Antwerpen over de toekomstige arbeidsmarkt in de haven.
In de haven is slechts een op zes, of zo'n 17,5% een vrouw, terwijl het gemiddelde in Vlaanderen op 45 procent van de totale werkgelegenheid ligt. In tegenstelling tot de rest van de arbeidsmarkt stijgt dit percentage in de haven ook niet. Ook met de diversiteit is het pover gesteld. Dit heeft grotendeels te maken heeft met het imago van de haven als een blanke mannenwereld.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Haven moet af van haar grijze blanke mannen-imago

De Antwerpse haven is veel te veel een arbeidsmarkt van grijze witte mannen, besluit Ludwig Caluwé van het Antwerpse provinciebestuur uit een recente studie.

Werken in de Antwerpse haven kampt met een imagoprobleem. Het is een mannenwereld waarin technologische innovatie en robotisering slechts schoorvoetend ingang vinden. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen over de toekomst van de arbeidsmarkt in de grootste Belgische haven. Het onderzoek kwam er op vraag van het Antwerpse provinciebestuur. 'Omdat we ons afvroegen hoe we jonge mensen warm kunnen maken voor de haven. Wat blijkt: de Antwerpse haven is veel te veel een arbeidsmarkt van grijze witte mannen', stelt Ludwig Caluwé, die als provinciaal gedeputeerde onder meer bevoegd is voor economie en het Havencentrum Lillo.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Hooibeekhoeve breidt uit

120 leerlingen uit het secundair onderwijs assisteerden gedeputeerde Ludwig Caluwé bij de eerstesteenlegging voor de uitbreiding van de Hooibeekhoeve in Geel-Ten Aard. Dit provinciaal landbouwcentrum voor de veeteelt krijgt er een nieuw kantoorgebouw bij, waardoor het educatieve aanbod voor het secundair onderwijs exponentieel groeit.

Dat aanbod spitst zich toe op duurzame landbouw, waarvoor ook samengewerkt wordt met lokale landbouwers. (ho)


Thema: in de pers

ATV: VDAB opent GrensInfoPunt in Kapellen

Werken over de grens blijft een hele opgave, zelfs in Vlaanderen en Nederland, waar toch dezelfde taal wordt gesproken.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Infopunt promoot werken over de grens

In Kapellen heeft VDAB, samen met zijn Nederlandse tegenhanger en het Antwerpse provinciebestuur, een Grensinfopunt geopend. Werkzoekenden kunnen er terecht voor informatie over werken in Nederland. Momenteel zijn er meer dan 1.600 Nederlandse vacatures in te vullen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: VDAB opent grensinfopunt in Kapellen

De VDAB heeft in zijn werkwinkel in Kapellen een GrensInfoPunt (GIP) opgericht. Daar kunnen werknemers, werkzoekenden en werkgevers terecht voor alle informatie die te maken heeft met grensoverschrijdend werken.

Het GIP maakt deel uit van het Interreg-project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland (2016-2019). De provincie Antwerpen coördineert en co-financiert dit project voor de provincies Noord-Brabant en Antwerpen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Educatief aanbod Hooibeekhoeve in nieuw jasje

De Antwerpse Hooibeekhoeve investeert in nieuwe kantoorgebouwen en een beter onthaal voor haar bezoekers. Die zullen vanaf 2019 vooral uit het secundair onderwijs komen. Want Hooibeekhoeve pakt dan uit met een vernieuwd educatief aanbod specifiek gericht op secundair onderwijs en de nieuwe onderwijsstromen, zoals de STEM-richtingen. Bedoeling is ook landbouwers beter te informeren en te overtuigen om meer secundaire scholen op hun erf te ontvangen. 

Op de Hooibeekhoeve in Geel hebben 120 leerlingen uit het secundair onderwijs samen met gedeputeerde Ludwig Caluwé de nieuwe werking van Hooibeekhoeve afgetrapt. Vanaf 2019 resulteert dit in een vernieuwd educatief aanbod en een nieuw kantoorgebouw. “We willen sterker inzetten op de studenten uit het landbouwonderwijs, onze landbouwers van de toekomst”, aldus gedeputeerde Caluwé.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Niel krijgt accelerator voor celtherapie

Op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen komt binnenkort Anicells, een samenwerking tussen POM Antwerpen, UAntwerpen en UZA. Deze accelerator moet jonge biotechbedrijven toelaten om celtherapie uitgebreid te testen en op de markt te brengen.

De medische wereld verwacht veel van celtherapie. Dat is elke vorm van behandeling waarbij lichaamscellen worden ingezet om de patiënt te genezen of te ondersteunen. Uit studies blijkt dat er in 2014 wereldwijd 5 miljard euro omzet gerealiseerd werd. Tegen 2025 zou dat reeds 20 miljard zijn. In vele start-ups, kmo’s en universitaire onderzoeksgroepen in Vlaanderen wordt binnen dit domein gewerkt.

Anicells (Antwerp Innovative Cell Solutions) vergt een investering van 1,9 miljoen euro. “Als de bedrijven zelf moeten investeren, gaat kostbare tijd verloren. Daar willen we samen met UAntwerpen en het UZA verandering in brengen”, aldus Ludwig Caluwé, voorzitter POM Antwerpen. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) kunnen de initiatiefnemers rekenen op een subsidie van 772 000 euro, het Hermesfonds injecteert 193 000 euro. “POM Antwerpen doet daarnaast een bijkomende investering van 1 miljoen euro in onder meer de bouw van een bedrijfshal.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Tijd: Vlaanderen krijgt eigen incubator voor celtherapie-startups

Het Antwerpse Niel krijgt een onderzoekscentrum voor celtherapie, waar start-ups baanbrekende medicijnen kunnen ontwikkelen. Vlaanderen steekt zo Wallonië naar de kroon, dat een cluster heeft aan bedrijven actief in celtherapie, zoals Bone Therapeutics en Celyad.
  
De Universiteit Antwerpen, UZA en POM Antwerpen zetten samen een 'accelerator' op in Niel, waar jonge biotechbedrijvenbehandelingen in celtherapie kunnen ontwikkelen. Het initiatief krijgt om te beginnen 1,9 miljoen euro. Celtherapie, waarbij eigen cellen worden aangemoedigd om zich te wapenen tegen zieke cellen, is bijzonder beloftevol in geneeskunde, onder andere in de strijd tegen kanker.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Radio 2: Helft gemeenten doet beroep op 'detailhandelscoach'

De provincie liet een onderzoek uitvoeren naar het winkelaanbod in onze gemeenten. En wat blijkt? Er schort wel eens iets aan. Soms is er van iets te veel, soms te weinig. En daar willen veel gemeenten iets aan doen.

De gemeenten kunnen sinds een tijdje een beroep doen op een coach die hen begeleidt bij een goed plan voor hun detailhandel. Ongeveer de helft van de gemeenten heeft al de hulp van zo'n coach ingeroepen. Want de winkeliers hebben het vaak moeilijk, met de concurrentie van het online shoppen en de baanwinkels. "Het is de kunst om te zien waar de juiste accenten moeten worden gelegd", zegt Ludwig Caluwé van het provinciebestuur.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Coach denkt mee na over beleid voor detailhandel

Het gemeentebestuur wil sterk inzetten op detailhandel in de dorpskernen van Rijmenam en Bonheiden. Daarvoor krijgt de gemeente de hulp van een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen. Deze coach zal de gemeente begeleiden bij het uittekenen en uitvoeren van haar detailhandelsbeleid.

“Het detailhandelsbeleid is een hoge prioriteit voor ons”, zegt schepen van Lokale Economie Karolien Huibers (N-VA).

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Coach verenigt handelaars. Hilde De Ridder moet dorpskernen in gemeente mee vorm geven

Hilde De Ridder is detailhandelcoach in Bonheiden. Samen met het lokale bestuur bekijkt ze welke mogelijkheden zich aanbieden voor kleinhandelaars. Wat er nu al wel aan het licht is gekomen, is dat er in de gemeente dringend nood is aan meer horecazaken.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Bijna helft gemeenten roept hulp in van provinciale detailhandelscoach

Vandaag is in Bonheiden een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen aan de slag gegaan. Die moet de gemeente begeleiden bij het uittekenen en uitvoeren van haar detailhandelsbeleid. Intussen deden al bijna de helft van de Antwerpse gemeenten een beroep op zo’n coach.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Bonheiden krijgt provinciale detailhandelscoach

In de nabije toekomst wil Bonheiden de detailhandel in de dorpskernen van Rijmenam en Bonheiden een boost geven. Daarvoor krijgt de gemeente de hulp van een detailhandelscoach van provincie Antwerpen. Deze coach zal de gemeente begeleiden bij het uittekenen en uitvoeren van haar detailhandelsbeleid.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ruim 1.000 dierenliefhebbers hupple'n binnen bij Good !D op Open Bedrijven Dag

Hondenkoekjes spreken duidelijk tot de verbeelding, want op Open Bedrijven Dag was het erg druk bij de fabrikant van Hupple in de Boudewijnstraat. Ruim 1.000 mensen hadden zich ingeschreven voor een rondleiding achter de schermen en genoten van een drankje en hapje.

Ook gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), burgemeester Luc Aerts (CD&V) en schepenen Daan De Veuster en Kris Kenis (CD&V) zagen hoe de fabriek in vier jaar tijd stevig gegroeid is.
Verder lezen


Thema: in de pers

“Bedankt Jan, rust zacht onder de mooie eik”

In zijn geliefde basiliek, waar hij op 3 september nog aanwezig was tijdens een dankviering voor zijn 94ste verjaardag, werd maandag afscheid genomen van ereburgemeester Jan van den Kerkhof.

Niet alleen prominenten zoals Edegemse gemeenteraadsleden en gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), maar ook veel gewone mensen uit het verenigingsleven, zoals de leden van de Sint-Sebastiaansgilde in vol ornaat, woonden de uitvaart bij.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Biologische groenten in beeld

Honderden mensen bezochten het biologische tuinbouwbedrijf van Peter en Riet Bartels tijdens de 35ste Dag van de Landbouw.

Ook gedeputeerde Ludwig Caluwé en schepen Wendy Weckhuyzen (CD&V) kregen tekst en uitleg in de serres tussen de komkommers, tomaten en puntpaprika's. Leden van de Landelijke Gilde, KVLV en KLJ hadden de handen vol om voor versnaperingen en animatie te verzorgen. (jw)


Thema: in de pers

VILT: Modernste slachthuis van België officieel ingehuldigd

Nauwelijks anderhalf jaar hadden de Groep Noordvlees en de Groep Vanden Avenne nodig om het grootste en modernste slachthuis in ons land van nul op te bouwen. In aanwezigheid van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, federaal landbouwminister Denis Ducarme en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem werd het slachthuis in het Kempense Oevel, goed voor een investering van 32 miljoen euro, nu ook officieel ingehuldigd.

“Dit project getuigt van een groot geloof in de varkenssector en de agrovoedingssector in België en bij uitbreiding in heel Europa”, sprak Hogan.

Verder lezen bij VILT


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Silhouet Provinciehuis bereikt hoogste punt: gebouw wordt deel van de Antwerpse skyline

Bijna zestig meter hoog is het nieuwe Provinciehuis in de Koningin Elisabethlei nu. Daarmee is het hoogte punt van de nieuwbouw bereikt. Dat werd gisteren symbolisch gevierd met het plaatsen van een meiboom op het dak van de bouwwerf. Een traditie.

De bouw van het nieuwe Provinciehuis schiet goed op. Gisteren werd op 57,70 meter het hoogste punt bereikt. “Dat is een mijlpaal die we niet zomaar kunnen laten passeren. Daarom wordt vandaag een meiboom gezet op het dak”, klinkt het bij gedeputeerde
van Infrastructuur LudwigCaluwé (CD&V).

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Meiboom op dak nieuw provinciehuis

Onder een stralende zomerzon en een zomers briesje werd op het dak van het nieuwe provinciehuis een meiboom neergelaten. Letterlijk. Een kraan hees het boomje 57,70 meter de lucht in, pal op het dak van het provinciehuis.

Een traditie wanneer een gebouw haar hoogste punt bereikt heeft, ist gedeputeerde Ludwig Caluwé te vertellen. Het (kleine) meiboompje staat symbool voor de kracht en de stabiliteit die het nieuwe provinciehuis moet uitstralen. izegt Caluwé. Het meiboompje blijft niet op het
dak staan. Rond het provinciehuis komt een park en daar zal het boompje een mooie plek krijgen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en De Standaard: Provinciehuis bereikt na 3 jaar bouwen hoogste punt

Bijna zestig meter hoog is het nieuwe provinciehuis in de Koningin Elisabethlei nu. Daarmee is het hoogte punt van de nieuwbouw bereikt. Dat werd gisteren symbolisch gevierd met het plaatsen van een meiboom op het dak van de bouwwerf: een traditie.

De bouw van het nieuwe provinciehuis schiet goed op. Gisteren werd op 57,70 meter het hoogste punt bereikt. “Dat is een mijlpaal die we niet zomaar kunnen laten passeren. Daarom wordt vandaag een meiboom op het dak gezet”, klinkt het bij gedeputeerde van Infrastructuur ­Ludwig Caluwé (CD&V).
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Hooibeekhoeve bouwt nieuw educatief centrum

De Hooibeekhoeve in Geel ontvangt jaarlijks meer dan 3.500 bezoekers. Om al deze bezoekers beter te ontvangen, investeert de provincie Antwerpen in een nieuw educatief centrum en een nieuwe kantoorruimte. De werken aan de Hooibeekhoeve starten dit najaar. Het vernieuwde gebouw zal een jaar later, in het najaar van 2018, in gebruik genomen worden.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Hooibeekhoeve breidt uit met zalen en kantoorruimte

De Hooibeekhoeve in Geel krijgt een nieuw educatief centrum en bijkomende kantoorruimte. Die moeten een antwoord bieden op de stijgende bezoekersaantallen. De werkzaamheden gaan dit najaar van start en zullen een jaar duren.

Jaarlijks ontvangt de Hooibeekhoeve, die eigendom is van het provinciebestuur, zo’n 3.500 bezoekers. Landbouwers komen langs voor een proefveldbezoek, studiedag of infosessie. Landbouwstudenten volgen er hun praktijkles. Scholen en verenigingen komen een dagje op het platteland doorbrengen met een boerderijbezoek, huifkartocht of boerenpicknick.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Provincie Antwerpen experimenteert met biologische schoonmaak

De provincie Antwerpen is tevreden over een proefproject met biologische schoonmaak in één van haar kantoren. Het proefproject liep in samenwerking met BioOrg, een bedrijf dat een innovatieve schoonmaakmethode heeft ontwikkeld volgens een organische methode.

“Er zijn duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Logistiek en Innovatie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provinciehuis bereikt hoogste punt

De provincie gaat dan toch geen deel van zijn nieuw provinciehuis verhuren. De nieuwbouw die ondertussen halfweg is, zal volledig ingepalmd worden door de ambtenaren zelf. "Ondanks de afslanking blijven er heel wat bevoegdheden bij de provincie en we verhuizen ook een aantal diensten naar Harmonie," klinkt het.

De bouwvakkers van het nieuwe provinciehuis hebben zopas de hoogste verdieping bereikt. Het gebouw zal met zijn 57,7 meter mee de skyline van Antwerpen kleuren, ook dankzij de aparte draai en de bijzondere driehoeks-ramen. Binnenkort wordt ook de buitenkant nog bekleed met glasmozaïek. Zo'n 9,7 miljoen pastilles, alstublieft. Het hele project kost meer dan 85 miljoen euro. Op 4 augustus wordt nog het dak gelegd. Sinds de regering besliste om de provincies af te slanken, kwam er heel wat kritiek op het prijskaartje. Het zou te groot zijn en deels verhuurd worden als kantoorruimte of zelfs dienen als kinderopvang. Dat lijkt nu niet meer nodig.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Pak meer leegstaande handelpanden in Lier

In Lier stonden in april 97 commerciële panden leeg. Dat is zo'n tien procent meer dan vorig jaar. 'Onze beleidsprioriteit inzake detailhandel focust zich op het kernwinkelgebied', klinkt het bij Stad Lier.

De cijfers komen uit de Gemeentelijke feitenfiches detailhandel 2017, samengesteld in opdracht van de Vlaamse provincies. Daarin lezen we dat in april 2016 het aantal leegstaande commerciële panden in Lier 88 bedroeg en 97 in 2017. Dat betekent dat in april vorig jaar 10,6 procent van alle commerciële panden leegstond, tegenover 11,7 procent in 2017.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: “Volgende halte op digitale sneltrein”

De provincie Antwerpen verstuurt vanaf volgend jaar haar aanslagbiljetten voor bedrijven ook digitaal. Alle Antwerpse ondernemingen en zelfstandigen kunnen zich daar sinds deze week voor registreren. Lemmens Winkelinrichting nam alvast de proef op de som.

De provincie lanceerde eerder dit jaar een online portaal voor de gezinsbelasting en voegt daar nu een bedrijfstak aan toe. Ondernemingen krijgen de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2018 alle belastingdocumenten digitaal te ontvangen. De provincie realiseert met het digitale platform een besparing tot 224.000 euro, naargelang het aantal deelnemende ondernemingen.

http://belastingen.provincieantwerpen.be/

 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Nauwere samenwerking tussen Antwerpen en KU Leuven

De provincie Antwerpen en de KU Leuven (campus Geel) hebben via een nieuwe samenwerkingsovereenkomst hun gedeelde intentie bekrachtigd om nauwer te gaan samenwerken rond onderzoek in de domeinen landbouw en plattelandsbeleid. Ze zullen in de toekomst hun competenties in onderzoek en kennisverspreiding samen inzetten voor de ondersteuning van de land- en tuinbouwsector en de ontwikkeling van het platteland, zo klinkt het ambitieus. 

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ingenieurs op boerderij

Op de technologiecampus van KU Leuven in Geel specialiseren de studenten industrieel ingenieur biowetenschappen zich onder meer in de land- en tuinbouw. De provincie doet in het eigen proefbedrijf onderzoek naar de pluimveehouderij en in de Hooibeekhoeve in Geel-Ten Aard naar melkvee en voedergewassen.

Met een nieuwe samenwerking willen die partners hun specifieke kennis meer bij elkaar brengen. “We werkten al sporadisch samen voor projecten zoals ventilatie in ons proefbedrijf voor de pluimveehouderij, maar met deze samenwerking willen we dat gevoelig uitbreiden”, zegt Ludwig Caluwé (CD&V), deputé voor Landbouw. “We willen nadenken over onderzoeksonderwerpen, samen projecten uitschrijven en samen onderzoek op poten zetten. Denk maar aan wat KU Leuven nu al doet rond sensortechnologie en insectenkweek.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Geelse landbouwbedrijven gaan nauw samenwerken met KU Leuven

Studenten en onderzoekers wisselen al langer kennis uit met Hooibeekhoeve, dat gespecialiseerd is in melkveehouderij en voedergewassen, en Proefbedrijf Pluimveehouderij, dat werkt met leg- en vleeskippen.

Nu zal die samenwerking nog structureler verlopen. "KU Leuven bouwt bijvoorbeeld momenteel veel kennis op over het kweken van insecten - binnen 20 jaar zouden we die dan aan onze dieren voederen", vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé van provincie Antwerpen. "Die kennis willen we koppelen aan veldproeven in onze bedrijven. Hooibeekhoeve heeft recent dan weer twee nieuwe tractors gekocht, voorzien van een uniek GPS-systeem voor precisielandbouw."
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: KU Leuven Geel arm in arm met de provincie

De Technologiecampus van KU Leuven in Geel heeft vanmiddag een samenwerkingsakkoord getekend met het Antwerpse provinciebestuur. Dat gebeurde in de Hooibeekhoeve in Geel. De provincie stelt infrastructuur ter beschikking aan onderzoekers en studenten zodat die al tijdens hun studies de link maken met de praktijk. Anderzijds wil de provincie onderzoeksresultaten doorvertalen naar hun publieksgroepen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Deze Week: DigiTool op Vlaamse finale Vlajo-minionderneming

DigiTool vertegenwoordigde op 3 mei de provincie Antwerpen tijdens de Vlaamse finale van de Vlajo-minionderneming in Brussel. DigiTool werd al bekroond tot beste provinciale Vlajo-minionderneming.

Acht ondernemende leerlingen van het Mater Salvatoris Instituut in Kapellen richtten DigiTool op, een bedrijfje dat oude opnames zoals dia’s, cassettes en videobanden digitaliseert. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor economie, deed zelf ook beroep op de diensten van DigiTool voor het digitaliseren van zijn trouwvideo


Thema: in de pers

Bouw & Wonen: 5000 bezoekers voor werf provinciehuis

De aannemers Decomo en Denys blikken vandaag terug op een geslaagde Open Wervendag. Bijna 5000 personen kwamen een blik werpen op de werf van het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. Vooral de zwenking in het gebouw en de driehoekige ramen maakten indruk.
Het Antwerpse provinciebestuur trakteerde ’s morgens de buurtbewoners ook op koffiekoeken. Gedeputeerde Ludwig Caluwé gaf hen de laatste stand van zaken van de werf: ‘We gaan stilaan de laatste rechte lijn in. Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt van 57,7 meter. Dan zal het provinciehuis opnieuw een landmark zijn aan de Antwerpse skyline. Het passief gebouw wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid.’

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Open Wervendag

Ook dit jaar lokte Open Wervendag duizenden geïnteresseerden naar Antwerpen om een kijkje te nemen op de verschillende werven in de stad.

Het nieuwe provinciehuis ontving zelfs vijfduizend bezoekers. Vooral de zwenking in het gebouw en de driehoekige ramen maakten indruk. De buurt werd ook getrakteerd op koffiekoeken.

“We gaan stilaan de laatste rechte lijn in”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt van 57,7 meter. Dan zal het provinciehuis opnieuw een landmark zijn aan de Antwerpse skyline.”

 


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: DigiTool is beste mini-onderneming van provincie Antwerpen

DigiTool is het paradepaardje van leerlingen van het Mater Salvatoris-instituut in Kapellen. Ze haalden het in de finale van vijf andere mini-ondernemingen. Laatstejaarsstudenten Ondernemen en IT Amber, Demi, Robbe, Axelle, Kelly, Dinneke, Lisa en Stijn kwamen met het originele idee. "We willen herinneringen van mensen koesteren en zetten hun video- en muziekcassettes en dia's om naar een cd'tje, USB-stick of een downloadbestand", vertelt Kelly Jordaens. "Om ons product te promoten, zetten we op zeven locaties een dropbox waar klanten hun materiaal kunnen afgeven. Wij halen het op en digitaliseren het op school. We hebben al een honderdtal video's en zo'n 3.000 dia's verwerkt."

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Elk raam is uniek en op maat gemaakt”

Na 2,5 jaar bouwen begint het provinciehuis al zijn toekomstige vorm te krijgen. En die is opvallend, met een zwenking in de bouwstructuur waardoor de muren aan één kant sterk overhellen en met de opvallende driehoekige ramen. Het gebouw is al opgetrokken tot op de elfde verdieping en daar komen dan nog drie rechte verdiepingen op.


 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Nieuw provinciehuis verrijst aan skyline Antwerpen

Het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei, een ontwerp van architect Xaveer De Geyter (XDGA architecten), verrijst stilaan aan de Antwerpse skyline.

In oktober 2014 startte het bouwconsortium Democo-Denys de ruwbouw. 2,5 jaar later is het gebouw opgetrokken tot de 11de verdieping en staat het voor een knap staaltje vakmanschap.
In de loop van 2018 zal het klaar zijn. Dit markante gebouw is gekenmerkt door een zwenking in het 58 meter hoge torengebouw en driehoekige ramen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Cartoon-Productions: Exclusief bezoek aan werf nieuw provinciehuis Antwerpen

Vandaag kreeg de pers de kans om in preview de werf te bezoeken. Tijdens het werfbezoek, onder leiding van gedeputeerde Ludwig Caluwé, kon men kennismaken met de bouwheer: het Antwerpse provinciebestuur, de architect Xaveer de Geyter van XDGA Architects en de specialisten ter plaatse van het bouwconsortium Democo-Denys.

Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Het opvallende gebouw werd ontworpen door Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel). Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Zo werkt het on tour in Brasschaat op 13 en 14 april

Na enkele succesvolle edities van het pop-up kantoor ‘Zo Werkt Het’ in de Antwerpse wijk Zurenborg begint de formule nu aan een tournee. Met intensieve persoonlijke coaching wil de Provincie Antwerpen mensen sterker maken richting arbeidsmarkt. Brasschaat is op 13 en 14 april de eerste gemeente waar de tourkaravaan van Zo Werkt Het halt houdt.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen "Verhoogde kans op ziektes door kippenstallen”

Inwoners van Wuustwezel maken zich grote gezondheidszorgen over de niet-aflatende aanvragen voor nieuwe industriële kippenstallen. Een afvaardiging trok daarom naar het spreekuur van de burgemeester.

Toevallig heeft burgemeester Dieter Wouters (CD&V) net enkele dagen vakantie. Schepen Kris Van Looveren (CD&V) ontving het comité, maar eigenlijk is het zijn bevoegdheid niet. Schepen van Landbouw May Aernouts (CD&V) erkent wel dat de klachten gedragen worden door een deel van de inwoners. “Maar wij kunnen als gemeente weinig doen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Expo gooit de trossen los

Het Karrenmuseum opende gisteren-avond een nieuwe tentoonstelling over het transport in de haven. In een volledig nieuwe loods is een expositie te zien met zeldzaam bewaard gebleven voertuigen.

Ruim een eeuw geleden werden in de Antwerpse dokken goederen als hout, staal, graan en tabak nog op karren en wagens over kasseien gereden. Het is een stuk geschiedenis dat niet verloren mag gaan en daarom werd in een volledig nieuwe loods een expositie opgestart met zeldzaam bewaard gebleven voertuigen zoals natiewagens en krengen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Winkelarme zones, minder supermarkten

De stadsregio Turnhout wil een aantrekkelijke winkelregio zijn. Daarom stippelen de vier gemeenten, met de hulp van de provincie, een gemeen-schappelijke visie uit. Samen bepalen ze waar welke vormen van handel welkom zijn.

Net als elders in Vlaanderen kampen de vier gemeenten van de stadsregio - Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar - met een stijgende leegstand van handelspanden. Maar uit de analyse die de provincie maakte, blijkt ook dat de stadsregio een coherent handelsgeheel is. 96% doet zijn dagelijkse inkopen in de stadsregio, vier op de vijf gezinnen blijven ook voor de andere aankopen in de stadsregio, hoewel Antwerpen, Wijnegem en zelfs Nederland niet veraf zijn. “De stadsregio heeft een hele hoge klantentrouw”, zegt provinciaal detailhandelcoach Ben Op de Beeck.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Antwerpse Bedrijfspluimveehouders vieren hun jubileum

De jaarvergadering van de Provinciale Vereniging van Bedrijfspluimveehouders van de provincie Antwerpen had dit jaar extra cachet vanwege het 70-jarig bestaan van de vereniging. Provinciaal voorzitter Dirk Mertens nodigde de leden in het Vormingscentrum in Malle uit om dat te vieren.

Gedeputeerde van Landbouw Ludwig Caluwé beschreef hoe de sector zich in zeven decennia ontwikkelde, en hoe het provinciebestuur pluimveehouders altijd heeft proberen ondersteunen. Eerst met een ‘pluimveeschool’ voor naschoolse vorming in Stabroek en vanaf de jaren ’90 met een eigen proefbedrijf in Geel. Het jubileum stond ook in het teken van kennisoverdracht, in het teken van de toekomst dus.

De pluimveehouderij in Vlaanderen heeft een bijzondere band met de provincie Antwerpen. Op het niveau van de bedrijven valt op dat specialisering en schaalvergroting de sector hier nog meer typeren dan in de andere provincies. Bovendien is het enige proefbedrijf voor pluimveehouderij in Geel actief. Dankzij een gezamenlijke investering van de provinciale en Vlaamse overheid en de pluimveesector is state-of-the-art onderzoek mogelijk in nieuwe en goed uitgeruste stallen voor leghennen en vleeskippen.

Verder lezen bij VILT


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: BraxHall geen jaar na eerstesteenlegging open

De nieuwe sporthal BraxHall in De Schorre is zondag officieel in gebruik genomen, al wordt er al sinds begin dit jaar in gespeeld. Een knal en veel confetti waren goed voor de definitieve opening.

De spade ging in april 2016 in de grond. De sporthal is gebouwd dankzij een samenwerking tussen hockeyclub Braxgata ,basketclub Phantoms Boom en judoclub Fudji Yama , met steun van gemeente en provincie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: En de Antwerpse jonge ondernemer van het jaar is ...

Donderdag 16 maart @ KBC-toren werd de Award Antwerpse Jonge Ondernemer van het Jaar uitgereikt aan Pieter Lesage. Deze erkenning is een initiatief van Junior Chamber International (JCI) District Antwerpen en wordt ten persoonlijke titel uitgereikt aan een persoon uit de provincie Antwerpen die op een uitzonderlijke wijze getuigt van duurzaam ondernemen.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Digitool bekroond als Antwerpse Vlajo mini-onderneming 2017

Woensdagavond 15 maart werden de ondernemende leerlingen van Mater Salvatoris in Kapellen met DigiTool de winnaars van de Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen. Zij lieten vijf andere finalisten achter zich en veroverden zo hun plaats voor de Vlaamse finale ‘Dé Vlajo Mini-onderneming 2017’ op 3 mei in Brussel. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de VLAJO Awards op zaterdag 6 mei in Walibi.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: DigiTool is beste mini-onderneming

DigiTool is verkozen tot de beste mini-onderneming van de provincie Antwerpen dit jaar. Zeven scholieren van het Mater Salvatorisinstituut stoten door naar de Vlaamse finale in mei met hun bedrijfje dat oude opnames zoals dia's, cassettes en videobanden digitaliseert.

DigiTool werd gisteren verkozen tot de beste mini-onderneming van het jaar in de provincie Antwerpen. De onderneming is het paradepaardje van zeven studenten van het Mater Salvatorisinstuut in Kapellen. Ze haalden het in een spannende finale nipt van vijf andere mini-onderne­mingen uit de provincie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Mechelse bedrijven doen het uitstekend bij Trends Gazellen

Trends bekroonde woensdag de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. Pauwels Sauzen uit Oelegem, Den Berk Délice uit Merksplas en Komono uit Zwijndrecht zijn dit jaar verkozen tot Antwerpse ambassadeur voor de Trends Gazellen bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine bedrijven. Uit de Mechelse regio hebben Keyence International en Caeleste uit Mechelen en RoboJob uit Heist-op-den-Berg een mooie notering.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie stuurt aanslagbiljet nu ook digitaal

De provincie Antwerpen zal vanaf volgend jaar haar aanslagbiljetten ook digitaal versturen. Met dat initiatief wil de provincie de papierberg verkleinen en de milieulast verminderen.

Antwerpen lanceert als eerste provincie een digitaal aanslagbiljet. De provincie verstuurt jaarlijks naar 660.000 gezinnen een aanslagbiljet voor de provinciale belastingen. Vanaf volgend jaar zal het voor elke burger uit de provincie mogelijk zijn om het biljet via Mail, Zoomit of Doccle te ontvangen.

Met de digitalisering wil de provincie de milieulast verminderen en de administratieve papierberg verkleinen. “Je hebt alleen je identiteitskaart nodig”, zegt gedeputeerde voor Financiën Ludwig Caluwé (CD&V). “Vervolgens moet je de eenvoudige stappen op onze website volgen.
Burgers kunnen natuurlijk ook nog gewoon een papieren versie ontvangen.”

Om uw aanslagbiljet voor 2018 digitaal te ontvangen, moet u dat voor 31 december aangeven op 

(atcn)


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Precisiewerk met tractoren

De Brechtse firma Luyckx levert aan de provinciale Hooibeek-hoeve in Geel twee tractoren waarmee het land tot op twee centimeter nauwkeurig kan worden bewerkt. De drone wordt de volgende stap. Deputé Ludwig Caluwé overhandigde de sleutels aan Ilse Van de Broeck van de Hooibeekhoeve.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

EngineeringNet.be: Innovatieve KMO’s gezocht voor grote innovatieprojecten Economie

Drie grote Vlaams-Nederlandse innovatieprojecten zijn op zoek naar kleine- en middelgrote ondernemingen (KMO`s) met innovatieplannen.  Op 20 februari wordt in het Wetenschapspark in Niel aan geïnteresseerde ondernemers tekst en uitleg gegeven over de subsidiemogelijkheden die ze kunnen bieden via het Europees subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie wil meer ruimte voor akkers en boeren

Op tien jaar tijd daalde het aantal landbouwers in onze provincie met 40%. Daardoor komen er weer landbouwgronden vrij, maar die worden dikwijls niet gekocht om op te boeren.
Liefst 30% van de landbouwgronden wordt niet voor landbouw gebruikt. De provincie wil nu bekijken hoe ze die grond terug bij de landbouwers kan krijgen. Het instituut voor landbouw- en visserijonderzoek deed in opdracht van de provincie Antwerpen onderzoek naar het platteland.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: "Landbouwgrond is nog moeilijk te vinden"

Olivier Van Look (37) is één van de twee resterende landbouwers in Ekeren. In 2000 is hij gestart in de boerderij van zijn grootouders aan de Schriek, tussen het kerkhof en het goederenspoor. Vandaag runt hij er een moderne vleesveestal met 130 runderen maar zijn bedrijf komt onder druk van de grootstad. "Landbouwgrond is moeilijk te vinden en onbetaalbaar."
 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: "Belast zonevreemde activiteiten in landbouwgebied"

Op het landbouwbedrijf van vleesveehouder en akkerbouwer Olivier Van Look in Ekeren organiseerde de provincie Antwerpen een sensibiliseringsevent rond de verkaveling van het platteland en het daaraan gekoppelde verlies van landbouwgrond. Dat de urgentie van die denkoefening sterker aanwezig in Antwerpen dan in pakweg de Westhoek heeft alles te maken met de dichte bebouwingsgraad van de provincie.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Luyckx levert provincie tractors

De Geelse Hooibeekhoeve heeft twee gloednieuwe tractors van de firma Luyckx uit Brecht in ontvangst genomen. De hypermoderne machines zijn uitgerust met de nieuwste snufjes.
De provincie Antwerpen investeert aanhoudend in vernieuwing van het materiaal van de Hooibeekhoeve.

De professionele melkveehouderij is een proeftuin voor de nieuwste methodes en technologieën. "Deze twee tractoren hebben we aangekocht via een leasecontract van 3.000 euro per maand. Dat geeft ons de mogelijkheid om na vijf jaar ander en moderner materiaal aan te schaffen", verduidelijkt gedeputeerde Ludwig Caluwé. (DVGT)


Thema: in de pers

Made in Kempen: Gezocht glastuinbouwers die willen omschakelen

Het Antwerpse provinciebestuur is op zoek naar 10 glastuinbouwbedrijven die willen overschakelen naar een andere teelt. Het biedt hen een intensief begeleidingsprogramma aan. Doel is rendabele bedrijven te creëren, samen met het behoud en verduurzaming van de glastuinbouw in de provincie.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

GeelFM: Nieuwe tractors voor Hooibeekhoeve

De Hooibeekhoeve uit Ten Aard nam twee nieuwe tractors in gebruik. Ze zijn uitgerust met een RTK-GPS systeem en superflexibele banden.  Het grootste model van tractor is ook uitgerust met een compressor wat toelaat om de bandenspanning te laten variëren.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: “Precieze landbouw wordt de nieuwe norm”

De Brechtse firma Luyckx in de Abdijlaan levert aan de provinciale Hooibeekhoeve in Geel twee tractoren waarmee het land tot op 2 centimeter nauwkeurig kan worden bewerkt. Een drone wordt de volgende stap. Deputé Ludwig Caluwé overhandigde gisteren de sleutels aan Ilse Van de Broeck van de Hooibeekhoeve.

“Als proefbedrijf hebben we het beste van het beste nodig om uit te testen hoe landbouwers zo duurzaam mogelijk kunnen werken”, stelt deputé Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor landbouw. “Het opzet is om met minder input meer opbrengst te realiseren. Zo startten we in 2009 als eersten met het plaatsspecifiek bemesten in plaats van het volledige veld. Op plaatsen waar de oogst minder is, kun je dan gericht werken”, zegt Ilse Van de Broeck.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Hooibeekhoeve neemt hypermoderne tractoren in gebruik

De Geelse Hooibeekhoeve heeft twee gloednieuwe tractors van de firma Luyckx uit Brecht in ontvangst genomen. De hypermoderne machines zijn uitgerust met de nieuwste snufjes, gaande van zelfbedienende transmissie tot een RTK-gps-systeem. "Die hebben we nodig voor onderzoek en proeven", klinkt het bij de Hooibeekhoeve.

De provincie investeert aanhoudend in vernieuwing van het materiaal van de Hooibeekhoeve. De professionele melkveehouderij is een proeftuin voor de nieuwste methodes en technologieën op de markt, zodat landbouwers er meer over kunnen leren. De twee nieuwe tractoren van de Brechtse firma passen in dat verhaal. Van zelf rijden tot een compressor om bandenspanning te laten variëren, de tractors zullen de volgende maanden bewijzen welke meerwaarde ze bieden voor de landbouw.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in kempen: Jongeren in de rij voor diepe Geothermie

De belangstelling vanuit scholen om de diepe-geothermiesite in Mol te bezoeken, blijft groot. Vorig jaar maakten 1.600 leerlingen uit overwegend de STEM-richting op die manier kennis. Voor dit jaar zijn er opnieuw al 50 klassen, goed voor 1.250 leerlingen, ingeschreven. Ze maken op deze manier kennis met deze toekomstgerichte technologie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Geldvretende pinguïn wint prijs voor GIB

De zesdejaars boekhouden-informatica van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB) mogen zich de beste junioronderneming noemen. Ze wonnen van 33 andere miniondernemingen, die in winkelcentrum Promenade in Kapellen hun waren verkochten.

Winkelcentrum Promenade kreeg er vorig weekend 34 tijdelijke verkooppunten bij. De leerlingen van miniondernemingen uit meer dan twintig middelbare scholen in de regio presenteerden er hun producten.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Klas wint twee hoofdprijzen

De zesdejaars Boekhouden-Informatica van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB) mogen zich de beste junioronderneming noemen. Zaterdag wonnen ze die titel van 33 andere miniondernemingen, die in winkelcentrum Promenade hun waren verkochten. Laura Van Herck, Maria Terechtechenko en Ciaran Vinken ontvingen de hoogste onderscheiding uit handen van Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. (evdw)


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Glo Up van GIB Brasschaat is 'beste junior onderneming'

In het Kapelse winkelcentrum Promenade namen leerlingen en studenten van 35 miniondernemingen uit de regio het tegen elkaar op voor de titel van 'Beste Junior Onderneming'. De jongeren hebben een eigen bedrijfje op poten gezet en runnen het volgens de regels en de kunst van het ondernemen. Met de wedstrijd trainen ze hun ondernemende competenties en daar hoort uiteraard ook het verkopen bij.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Inspirerende ondernemers doen jongeren goesting krijgen in een eigen zaak

Er zit opnieuw een dynamiek in het ondernemersmilieu in de Antwerpse regio. De provincie Antwerpen is goed voor bijna 30 procent van de startende ondernemingen in Vlaanderen. Toch moeten jongeren continu warm gemaakt worden voor het ondernemerschap.

De provincie Antwerpen en Voka - Kamers van Koophandel Mechelen, Antwerpen-Waasland en Kempen geven met de Vliegende Startersbrigade een duwtje in de rug van jonge mensen die een eigen zaak willen beginnen. Voor de tweede sessie in de Antwerpse regio trok gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé richting Wuustwezel.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad: Vliegende Startersbrigade op tournee langs scholen

De leerlingen van het Stella Matutina-Instituut kregen gisteren bezoek van de Vliegende Startersbrigade, een project om jongeren warm te maken voor ondernemerschap.
“Er zit weer dynamiek in het ondernemersmilieus in de Antwerpse regio”, zegt Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde voor Economie. “Onze provincie is goed voor bijna 30% van de startende ondernemingen in Vlaanderen. Toch moeten jongeren voortdurend warm gemaakt worden voor het ondernemerschap. Bij het opstarten van een eigen zaak ontbreekt het de jongeren nog te vaak aan informatie, ervaring en begeleiding. Daarom willen we hen een duwtje in de rug geven en dat doen we met de Vliegende Startersbrigade.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ondernemers van morgen tonen hun verkooptalent

Leerlingen en studenten van 35 mini- en SBP-ondernemingen uit de regio zetten hun bedrijfje vandaag, zaterdag, in de kijker in het shoppingcenter Promenade.

Ook dit schooljaar maken weer honderden leerlingen deel uit van een Vlajo-onderneming. Vlajo staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen. In het secundair onderwijs heet zo'n bedrijfje minionderneming, in het hoger onderwijs small business project (SBP). De jongeren zetten een eigen bedrijfje op poten en runnen het volgens de regels en de kunst van het ondernemen. Zo trainen ze hun ondernemende competenties en daar hoort ook het verkopen bij.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Wie is beste jonge ondernemer?

Op 16 maart wordt bekendgemaakt wie dit jaar de beste jonge ondernemer van de provincie Antwerpen is. Woensdagnamiddag stelden de vier overblijvende kandidaten zich alvast voor in het provinciale parkhuis.
Al voor de zevende keer organiseert de Antwerpse afdeling van Junior Chamber International, een wereldwijde organisatie voor jonge ondernemers, de verkiezing van Antwerpse Jonge Ondernemer van het Jaar.

Individuele erkenning

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Kandidaten geselecteerd voor Antwerpse Jonge Ondernemer 2017

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert JCI District Antwerpen, onderdeel van de wereldwijde organisatie voor jonge ondernemers JCI, op 16 maart 2017 de prestigieuze verkiezing van de Antwerpse Jonge Ondernemer van het jaar. Deze erkenning wordt uitgereikt aan een persoon uit de provincie Antwerpen die op een uitzonderlijke wijze getuigt van duurzaam ondernemen. Bovendien moet die zich ook weten te toetsen aan de waarden van de Junior Chamber International, een internationale organisatie van en voor jonge ondernemers en ondernemende personen. In 2016 ging de prijs naar Jan de Backer, ceo van Fluidda.


 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie springt gemeente bij

Gouverneur Cathy Berx en drie leden van de deputatie brachten een werkbezoek aan de gemeente Malle. “Burgemeester Harry Hendrickx en zijn ploeg zijn goed bezig. Ze verdienen onze steun”, zegt zij.

Zoals bekend is de rol van de provincie op het vlak van de persoonsgebonden materies - met name cultuur, sport, welzijn en jeugd - weldra uitgespeeld. “Dat neemt niet weg dat we op andere vlakken, met name de grondgebonden materies, nog wel veel in de pap te brokken hebben. We vormen de schakel tussen de zeventig gemeentebesturen van onze provincie en de Vlaamse en federale overheden”, licht de gouverneur toe.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Jobat: Innovatieve startups voelen zich goed in Niel

Antwerpen kent een bloeiende startup scene en dat moet worden gekoesterd. Het succes van incubator Darwin op Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel is daar nog eens een bewijs van. Amper een jaar na de start is meer dan de helft van de kantoren en laboratoria al ingevuld. “Een onverhoopt resultaat”, zegt Luc Broos, algemeen directeur van POM Antwerpen.

Incubator Darwin, een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en de Universiteit Antwerpen (UA), richt zich op jonge, innovatieve bedrijven met focus op de sectoren Life & Environmental Sciences, milieu en IT en op spin-offs van de Universiteit. Intussen hebben al twaalf kennisintensieve ondernemingen de stap naar Darwin gezet.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Havencentrum was te lang een exporuimte

Rudi De Meyer (57) heeft er zijn eerste werkdag als kersvers directeur van het Havencentrum Lillo opzitten. De provincie Antwerpen heeft met De Meyer een kenner van de haven aan het roer van het bezoekerscentrum gezet.

Het gebouw in de Scheldelaan waar het Havencentrum is gehuisvest, voelt na twee weken vakantie eerder fris aan. Maar het elan en de drive waarmee Rudi De Meyer zijn nieuwe job toelicht, zorgen direct voor warmte.

De vorige directeur Philippe Demoulin en de provincie zetten hun samenwerking na meer dan tien jaar stop. Er moest dus een vervanger worden gezocht.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Nieuwe directeur voor havencentrum

Het Antwerpse Havencentrum heeft de 57-jarige Rudy De Meyer aangesteld als nieuwe directeur. De Meyer was al interim-manager. Hij begon zijn carrière bij de transportkrant Lloyd, later werd hij directeur van de Antwerpse Scheepvaartvereniging en richtte hij Alfaport op. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van vzw De Steenschuit, een sociaal opleidingsproject voor langdurig werkzoekenden, die een replica van de driemaster Belgica bouwen.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Incubator Darwin huisvest na één jaar 12 ondernemingen

Een jaar geleden opende incubator Darwin de deuren op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Jonge, innovatieve bedrijven die openstaan voor samenwerking met de universiteit werken er hard aan hun toekomst. Vandaag hebben al 12 ondernemingen de stap naar Darwin gezet en zijn meer dan de helft van de beschikbare kantoren en laboratoria ingevuld.

Een ondernemer die de keukentafel of garage vaarwel zegt om in professionelere en prettigere omstandigheden verder te bouwen aan zijn bedrijf, heeft vandaag keuze uit een veelvoud van trendy incubatoren, hippe coworking spaces of strakke business centers. Start-ups delen er ervaringen met collega-ondernemers en vaak kunnen ze er terugvallen op een netwerk van experten. Incubator Darwin op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel trekt dan ook bijzonder goed aan.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Nielse incubator Darwin doet het goed

Incubator Darwin op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel doet het goed. Een jaar na de opening hebben al twaalf jonge, innovatieve bedrijven die openstaan voor samenwerking met de universiteit er onderdak gevonden. Meer dan de helft van de beschikbare kantoren en laboratoria van Darwin is al ingevuld.

“Dit is een onverhoopt resultaat”, bevestigt Luc Broos, algemeen directeur van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. “Ondernemers appreciëren onze infrastructuur, de ontzorgende diensten zoals onthaal en gebouwbeheer en de expertise vanuit de onderzoeksgroepen aan de Universiteit Antwerpen en de partners die Darwin rond zich heeft verzameld.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provincie investeert 94 miljoen euro in 2017

Uitspringers: een school onder het Rivierenhof, maar de geplande fietsostrades zijn met voorsprong de grootste investeringspost. "Antwerpen-Lier komt er aan. Maar ook in de Kempen werken we aan een verbinding tussen Lier en Herentals. Ook Antwerpen-Mechelen moet op termijn mogelijk maken dat mensen tot in Zemst en dus tot in Vilvoorde kunnen fietsen", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

Ook in sectoren als Welzijn en Sociale Economie wordt in 2017 geïnvesteerd. Zo bouwt de provincie het Family Justice Center - een centrum om intrafamiliaal geweld te bestrijden - in Antwerpen verder uit en starten soortgelijke initiatieven op in Turnhout en Mechelen. Ook DIVA, het nieuwe museum achter het stadhuis wordt een paradepaardje, nét als het nieuw provinciehuis.. Eind januari 2017 wijst de provincie 330.000 euro klimaatsubsidies toe aan projecten die samen een jaarlijkse een reductie van 1000 ton broeikasgassen kunnen opleveren.

De provincie Antwerpen zet in 2017 alleszins ook een flinke stap richting volledige digitalisering. Dat er nog muziek zit in de begroting heeft te maken met het gezonde beleid van de voorbij jaren, zo klinkt het. "We zijn geconfronteerd met een aantal besparingen en hebbencontracten herbekijken", Ludwig Caluwé. (CD&V).

(SCA)


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Provincie Antwerpen hoeft niet te besparen”

De besparingen aan het begin van de legislatuur hebben ervoor gezorgd dat de provincie Antwerpen nu 60 miljoen euro minder uitgeeft. “Dat kwam door de besparingen, maar ook door het overhevelen van bevoegdheden naar andere overheden”, zegt Ludwig Caluwé (CD&V) gedeputeerde voor Financiën. “Daardoor ontstaat er ruimte om in 2017 voor meer dan 94 miljoen euro te investeren.”

De top vijf belangrijkste investeringen zijn de fietsostrades (16,5 miljoen euro), het provinciaal onderwijs (12,8 miljoen euro), de renovatie van De Warande (11 miljoen euro), de bouw van het nieuwe provinciehuis (10,2 miljoen euro) en het nieuwe diamantmuseum Diva (7,7 miljoen euro). “Met het museum Diva zetten we Antwerpen duidelijk op de kaart als dia­mantcentrum van de wereld”, zegt Luk Lemmens (N-VA).

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Gemeenteraad gaat naar Bernarduscentrum

De provincie Antwerpen stelt kosteloos het Bernarduscentrum ter beschikking van de Antwerpse gemeenteraad.

Het stadhuis wordt tussen 2017 en 2020 gerenoveerd. De gemeenteraad moet voor die periode uitwijken naar een andere locatie. Dat wordt de Gifezaal in het Bernarduscentrum van de provincie Antwerpen. De eerste gemeenteraad die daar zal plaatsvinden is die van september volgend jaar.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Gemeenteraad in Bernarduscentrum

De Antwerpse gemeenteraad wijkt tijdens de geplande restauratie en renovatie van het stadhuis aan de Grote Markt uit naar het Bernarduscentrum aan de Lombardenvest. De eigenaar, de provincie Antwerpen, stelt het gebouw gratis ter beschikking. De werken aan het stadhuis staan gepland voor de periode 2017-2020.

'De gemeenteraad komt op deze manier terecht op een andere historische locatie: aan het bisschoppelijk paleis, op een boogscheut van de Groenplaats', zegt provinciaal gedeputeerde voor Patrimonium Ludwig Caluwé (CD&V). Bovenop de gemeenteraadszittingen zullen ook de fractievergaderingen, raadscommissies en begrotingsbesprekingen van de stad tijdens de werken in het Bernarduscentrum plaatsvinden. (belga)


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: De Groene Zes

Afgelopen donderdag reikte de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) de zevende ‘Planningsprijs’ uit. Die prijs bekroont innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame en kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling.

Dit jaar mocht naast de provincie West-Vlaanderen ook de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie Antwerpen de prijs in ontvangst nemen voor het project ‘De Groene Zes’, dat eigenaars en gemeenten met groene kasteeldomeinen begeleidt bij het zoeken naar een nieuwe invulling. Zes gemeenten vormen De Groene Zes: Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: De Groene Zes wint goud

De Groene Zes, een initiatief van de provincie Antwerpen om Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel zo natuurlijk en leefbaar mogelijk te houden, wint de Planningsprijs van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).

De prijs, die voor de zevende keer werd uitgereikt, bekroont innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame en kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling. Dit jaar mocht de dienst ruimtelijke planning van de provincie Antwerpen de prijs in ontvangst nemen voor het project De Groene Zes. Dat begeleidt eigenaars en gemeenten met groene kasteeldomeinen bij het zoeken naar een nieuwe invulling.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Hele familie Vuylsteke de Laps uit Kontich bekend als Circus Sarattos

Een belangrijke circusfamilie in de zuidrand was de familie Vuylsteke de Laps. De leden maakten onder de artiestennaam The Sarattos zelfs furore in de Verenigde Staten. Bill Kartoums eerste vrouw stamde uit deze familie.

De stichter van Circus Sarattos was Arthur Petrus Vuylsteke de Laps (1877-1946) uit Maldegem. Hij verliet het leger om als acrobaat mee te gaan met het Antwerpse Circus Sosman. De man maakte carrière als evenwichtskunstenaar en slangenmens.

In 1926 verhuisde het gezin naar Edegem en in 1933 vond het circusgeslacht zijn definitieve stek in Kontich. Vader Arthur liet er een huis bouwen en de kinderen en kleinkinderen overwinterden er in zelfgebouwde wagens. De Sarattos-artiesten blonken uit in acrobatie in combinatie met dans, muziek en ballet.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: 100.000 euro voor initiatieven rond diversiteit

De provincie Antwerpen geeft 100.000 euro steun aan de Karel de Grote Hogeschool om verschillende initiatieven rond diversiteit en migratie te ontwikkelen. Dat alles om de doorstroom van studenten met een migratie-achtergrond te bevorderen. Want bedrijven zijn sterk op zoek naar professionele bachelors en toch zijn er nog heel veel werkzoekenden en raken bepaalde vacatures moeilijk ingevuld. "De match is vaak onvoldoende aanwezig", stelt provincieel gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen/Mechelen/Antwerpen: 180.000 euro voor betere detailhandel

Het provinciebestuur heeft 180.000 euro vrijgemaakt voor een verdere ondersteuning van de detailhandel. Coaches moeten steden en gemeenten helpen een beleid op te zetten dat lokale ondernemers ten goede komt. De voorbije 2,5 jaar zetten 23 steden en gemeenten zo’n traject op.

“Nu lokale besturen met het nieuwe winkeldecreet meer zelf mogen beslissen, is de nood aan ondersteuning groter, want ze hebben vaak te weinig middelen en expertise”, zegt gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé. “We willen nu een versnelling hoger schakelen door extra coaching in de gemeente, strategisch commerciële plannen en impactanalyses.” Met het COach-OPeratie DetailHandel project wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale handelsverenigingen, Unizo, enz.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Hooibeekhoeve neemt nieuwe melkveestal in gebruik

De Hooibeekhoeve in Geel heeft vrijdag zijn nieuwe melkveestal officieel in gebruik genomen. De onderzoekstal van de provincie Antwerpen is voor een deel gerenoveerd en een deel uitgebreid. “Er zijn weinig sectoren die zo snel veranderen als de landbouw. Dat betekent dat we ook onze onderzoeksinfrastructuur tijdig moeten moderniseren, zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. De Hooibeekhoeve wil met deze nieuwe stal in het onderzoek korter op de bal spelen zodat de melkveehouder veel sneller met de resultaten aan de slag kan op zijn bedrijf.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: 16.000 euro voor project geothermische boringen

De provincieraad keurde een subsidie van 16.000 euro goed om op de Balmatt-site extra klasbezoeken te organiseren en een bijkomende tentoonstellingsruimte uit te bouwen in het kader van de geothermische proefboringen.

Op 14 september 2015 deed men er de eerste geothermische proefboring naar een diepte van meer dan 3,5 kilometer.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Technologie omringt koeien

De runderen hebben er intussen hun plaatsje al gevonden: na de bouw van een fon-kelnieuwe stal vernieuwde de provincie ook de identieke oudere stal in de Hooibeek-hoeve in Geel-Ten Aard.

Landbouw mag dan de oudste vorm van economie zijn, dat wil niet zeggen dat die sector al eeuwen vastgeroest zit. “Integendeel, er is geen sector die zo snel verandert dan de landbouw. De evolutie in de voorbije twintig jaar is enorm. Denk aan nieuwe teelt- en kweektechnieken, strengere milieu­voorschriften en energiehuishouding. Als provincie willen we de sector kennis en expertise aanreiken om op al die talrijke nieuwe vragen een antwoord te bieden”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Landbouw belangrijk voor 1 op 5 Antwerpse bedrijven

Landbouw speelt een niet te onderschatten rol in de economie van de provincie Antwerpen. Dat blijkt nog maar eens uit een studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Op vraag van de provincie bracht ILVO het agrocomplex van toeleverende en verwerkende bedrijven rond de landbouwsector in kaart. In totaal werkt een vijfde van de Antwerpse ondernemingen met landbouwproducten, met vaak voorkomende specialisaties in veeteelt en groenten voor de versmarkt. 

ILVO berekende hoe groot het economisch belang is van de agrovoedingscomplex voor de provincie Antwerpen. In Vlaanderen is het agrocomplex goed voor een omzet van 60 miljard euro. Meer dan een kwart (26 procent) van de Vlaamse agrocomplexbedrijven zijn gevestigd in de provincie Antwerpen. In totaal maakt liefst een vijfde van het aantal ondernemingen en zelfstandigen uit de provincie Antwerpen deel uit van het agrocomplex.

Een groot deel van de bedrijven uit het Antwerpse agrocomplex werkt met producten uit de veeteelt en glastuinbouw, niet toevallig twee sectoren die een hoog rendement per hectare realiseren. “Onze provincie is een sterk verstedelijkt gebied”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “De cultuurgrond bedraagt slechts 31 procent van de totale oppervlakte. Dat is een pak lager dan het Vlaamse gemiddelde. Hierdoor is de beschikbare ruimte voor landbouw niet alleen schaarser, maar ook duurder in vergelijking met de andere provincies. Historisch én economisch gezien, heeft de Antwerpse landbouwsector zich gespecialiseerd in teelten die weinig grond nodig hebben of teelten met een hoge omzet per hectare, zoals de veeteelt en de glastuinbouw.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Pleidooi voor Caroline B.

Mogen politici tegelijk actief zijn op het nationale en het lokale niveau? Die discussie is belangrijk, nu we op beide niveaus naar verkiezingen evolueren. Aanleiding is de affaire van Caroline Bastiaens (CD&V) in de stad Antwerpen. Bastiaens is uitverkoren om ontslagnemend schepen van Cultuur Philip Heylen op te volgen. De vraag luidt: moet zij nu haar mandaat als Vlaams parlementslid opgeven? Hoe zit het met de cumul? En die vraag reikt verder dan CD&V en dan deze specifieke situatie.

De vertegenwoordigers van CD&V dansten zondag tijdens het debat op de regionale zender ATV rond de hete brij. Servais Verherstraeten (uit Mol), fractieleider in de Kamer, schoof de hete aardappel door naar het provinciale bestuur van zijn partij, dat woensdag samenkomt. En ook provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé (uit Essen) had geen zin in moedige verklaringen. De spanning binnen de CD&V tussen stad en provincie werd zo eens te meer duidelijk.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Roep om verbindingsweg NX klinkt steeds luider

Uit een provinciale studie blijkt dat Stabroek de havengemeente bij uitstek is. De gemeente heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven nl. 32% van de totale tewerkstelling. Voor de Stabroekse burgemeester Rik Frans (N-VA) bewijzen deze cijfers dat de nieuwe verbindingsweg NX een dringende noodzaak is. "De eerste onteigeningen zijn gepland in 2018. Dan pas krijgen we verkeersleefbare dorpskernen waar doorgaand verkeer niet wordt aangemoedigd."

De provinciale studie over de tewerkstelling in de Antwerpse haven maakt een analyse per gemeente. "Met deze studie bezorgen we de betrokken gemeenten cijfermateriaal over de impact van de haven op de tewerkstelling in hun gemeenten", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V).
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: 30% Antwerps landbouwareaal niet gebruikt voor landbouw

30% Antwerps landbouwareaal niet gebruikt voor landbouw  Dertig procent van het agrarisch gebied in de provincie Antwerpen wordt niet gebruikt door landbouw, terwijl het Vlaamse gemiddelde op 15 procent ligt. Deze ruimte wordt in de eerste plaats ingenomen door natuur en bos, gevolgd door tuinen en weilanden voor hobbydieren. Dat blijkt uit een studie die het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) uitvoerde in opdracht van de provincie Antwerpen. “Een betere inplanting van deze activiteiten zou de druk op landbouw nochtans sterk kunnen verminderen”, luidt de conclusie.

Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Antwerpse TEW-studenten naar China

Tien studenten van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de UA hebben begin oktober een studiereis gemaakt naar China, meer bepaald naar de havenstad Chongqing. De reis werd mee gefinancierd door de Provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Het was reeds voor het tweede jaar op rij dat een groepje studenten uit de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen naar Chongqing reisde. De uitwisseling kadert in de samenwerking tussen de zusterprovincies Antwerpen en Chongqing.
Vijf jaar geleden sloten de provincie Antwerpen en de stadsprovincie Chongqing een vriendschapsakkoord.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Familie Van Loock krijgt hoog bezoek op de ‘Dag van de Landbouw’

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, provinciaal verantwoordelijke van de Boerenbond Gert Van de Moortel en de burgemeesters Paul Diels (Lille) en Ward Kennes (Kasterlee) hebben het melkveebedrijf van de familie Van Loock in Lille bezocht.

Zaakvoerder Joris bouwde een moderne stal voor 120 koeien, met comfortabele ligboxen, een melkrobot, een mestrobot en massageborstels.
Honderden mensen kwamen er een kijkje nemen ter gelegenheid van de ‘Dag van de Landbouw’.


Thema: in de pers

Made in Kempen: Provincie speelt Sint voor duurzame bedrijventerreinen

Het Antwerpse provinciebestuur trekt dit en volgend jaar telkens 100.000 euro uit voor het stimuleren van duurzame acties op bedrijven. Heb je een groen idee en deel je dat met minstens 4 andere ondernemingen, dan kan je tot midden oktober een subsidieaanvraag indienen.

Het gaat bijvoorbeeld om groenvoorziening, waterhuishouding, mobiliteit, energie, verminderen CO2-emissie, afval, beveiliging, intensiever ruimtegebruik, enz. Gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé: “De financiële steun die we bieden, moet voor bedrijven een aanzet zijn om de geplande samenwerking daadwerkelijk op te starten en/of verder uit te bouwen. De voorstellen moeten concreet gericht zijn op meer duurzame bedrijfsprocessen, sociale duurzaamheid of een meer duurzame inrichting van het bedrijventerrein.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Philip Heylen doet carrousel draaien

Vlaams parlementslid Caroline Bastiaens (CD&V) volgt zo goed als zeker Philip Heylen op als schepen van Cultuur in Antwerpen. Heylen zelf stapt over naar de privésector.

Voor de promotie van Bastiaens in het Antwerpse schepencollege lag al langer een scenario klaar. De bedoeling was aanvankelijk dat ze in de loop van de regeertermijn de taak van Marc Van Peel als havenschepen zou overnemen. Maar die bleef aan, zodat ook Bastiaens gewoon Vlaams Parlementslid bleef.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen:“Te weinig vrouwen starten eigen zaak”

Markant en de provincie Antwerpen willen vrouwen warmmaken voor ondernemen in de zorgsector. Daarom richtten zij dinsdag in de Winkelhaak een starterscafé in.

“Er is in het algemeen nood aan vrouwen die een zaak willen opstarten, want globaal gezien is slechts één op drie ondernemers een vrouw”, vertelt Diane Devriendt, directeur van Markant. “Daar willen wij verandering in brengen. Veel vrouwen werken al in de zorg, maar slechts weinigen zetten ook de stap om in die sector een eigen zaak te beginnen. Terwijl zij toch goed geplaatst zijn om in te schatten welke innovaties er nodig zijn. Bovendien is de zorg de sector van de toekomst, zeker met de toenemende vergrijzing. Heel wat vrouwen kampen echter met drempelvrees en een praatcafé kan hen een duwtje in de rug geven.”

Op het starterscafé getuigden drie onderneemsters over hun ervaringen en wisselden ideeën uit met de ruim tachtig deelneemsters. “Vrouwen hebben vaak ten onrechte schuldgevoelens naar hun gezin toe”, beseft Melissa Kiopekzis, een van de panelleden. Zij richtte een wondzorgcentrum op, na lange tijd als verpleegster te hebben gewerkt. “Ik werk hard en ben vaak weg van huis, maar ik merk dat mijn kind hier geen last van ondervindt. En toch knaagt soms dat schuldgevoel.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Peri opent nieuwe vestiging

Het Duitse bedrijf Peri, een leverancier van stellingen en kisten voor de bouw, is al sinds maart actief op zijn bedrijventerrein aan de Klampovenlaan. Gisteren hield het bedrijf een officiële opening, morgen is er een opendeurdag voor het grote publiek.

”Peri was al sinds 1979 gevestigd in Londerzeel, maar had daar niet de ruimte om verder uit te breiden”, vertelt ‘head of marketing’ Peter Dillen. “Hier in Boom konden we daarentegen beschikken over een terrein van liefst 20.000 vierkante meter voor kantoor- en stockruimte. Achteraan het terrein is er zelfs nog een stuk braakliggend terrein van 10.000 vierkante meter waar we in toekomst nog extra kunnen uitbreiden. Mogelijk beginnen we daar in de loop van volgend jaar al te bebouwen.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: PERI opent nieuwe bedrijfssite in Boom

PERI, leverancier van betonbekistingen, stellingen en engineering aan de bouwsector, heeft zijn gloednieuwe bedrijfsterrein en -gebouw in Boom officieel voorgesteld. Meer dan 400 genodigden, waaronder klanten, koepelorganisaties uit de sector, regionale politici en heel wat andere geïnteresseerden, maakten onder de slogan ‘Shaping the Future. The discovery’ op een interactieve manier kennis met PERI’s producten, expertise en het nieuwe gebouw.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Bens hoopt over 1,5 jaar varkensvlees te kunnen leveren aan China

De voorbije week trok een economische missie onder impuls van Flanders Investment & Trade en met gedeputeerde Ludwig Caluwé naar China. De deelnemende bedrijven situeerden zich alle in de agro-industrie. Een van hen was Bens NV uit Westerlo, producent van varkensvlees. “We zijn al anderhalf jaar bezig met het verkrijgen van een vergunning om te kunnen exporteren naar China en verwachten die over nog eens anderhalf jaar te hebben”, zegt CEO Marcel Laeremans, die aan de missie deelnam. “Het is een processie van Echternach.”

Belangrijkste markt

“We proberen stap voor stap vorderingen te maken”, legt Laeremans uit. “Daarom gingen we mee met deze missie. China is vandaag de belangrijkste markt voor varkensvlees ter wereld. Traditioneel eten Chinezen zeer veel varkensvlees maar er is momenteel een geweldig tekort. De invoer van varkensvlees zal dit jaar verdubbelen tegenover 2015.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Antwerpse bedrijven op agrosector op missie in China

Een indrukwekkende Vlaamse delegatie bedrijven uit de agro-industrie, waarvan de helft afkomstig uit de provincie Antwerpen, is op missie in China. De missie is opgezet door Flanders Investment and Trade (FIT) en de provincie Antwerpen. Gedeputeerde voor landbouw, economie en internationale samenwerking Ludwig Caluwé maakt voor de provincie deel uit van de missie.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Vernieuwde tool onderwijs-ondernemen

Voka – KvK Mechelen, Kempen en Antwerpen-Waasland hebben de digitale tool onderwijs-ondernemen gelanceerd. Bedrijven en scholen uit de provincie Antwerpen die willen samenwerken, kunnen vanaf nu gebruik maken van deze vernieuwde tool. In de loop van september zal Voka het systeem ook in de andere Vlaamse provincies uitrollen.

De digitale tool, ontwikkeld door de drie Kamers en ICT-specialist VanRoey.be, met de steun van de Provincie Antwerpen, is een laagdrempelig hulpmiddel dat scholen en bedrijven toestaat om gemakkelijk contacten te leggen, en het is het ideale middel om de stijgende vraag naar stages, werkplekken en bedrijfsbezoeken in de twee richtingen op te vangen. Daarnaast kunnen leerkrachten via de tool ondernemers vinden die voor de klas willen getuigen, of op zoek gaan naar bepaalde materialen, diensten en middelen.


 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie reanimeert kastelen

De provincie reikt eigenaars van kasteeldomeinen de hand om hun vaak nog moeilijk te onderhouden patrimonium een realistisch toekomstperspectief te bieden.

Dat Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel nog zo groen zijn, hebben ze deels te danken aan 55 grote kasteeldomeinen die de verkavelingswoede hebben overleefd. Lang niet alle grote domeinen verkeren anno 2016 in goede staat.

Het landgoed van Nederlander Luud Maas, eigenaar van het 400 hectare grote Botermelck-La Garenne, vormt een uitzondering. De steenrijke bouwondernemer slaagde erin om zijn natuur- en kasteeldomein, verdeeld over Schoten, 's-Gravenwezel en Sint-Job-in't-Goor, in de prachtige staat te brengen waarin het zich nu bevindt. Maar dat kostte hem wel decennialange investeringen, onderhoudskosten ten belope van 400.000 euro en vaak moeizame onderhandelingen met ambtenaren over wat wel en niet mocht met gebouwen en gronden.
“Er zijn gelukkig nog meer eigenaars die een nieuwe toekomst willen voor hun kasteeldomein. Maar ze weten vaak niet hoe eraan te beginnen omdat de regels erg ingewikkeld zijn. Provincie en gemeenten willen hen helpen en met hen zoeken naar een evenwicht tussen economische, ecologische en maatschappelijke belangen”, aldus gedeputeerden Ludwig Caluwé (CD&V) en Luk Lemmens (N-VA).
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Acht innovatiehelden die op hun manier andere KMO’s kunnen inspireren.

"In artikels over innovatie wordt te pas en te onpas verwezen naar grote hippe bedrijven zoals Apple, Dyson of Tesla. Mooie voorbeelden maar weinig herkenbaar voor onze Vlaamse KMO’s. Met deze reeks rond regionale Innovatiehelden willen we daar iets aan doen. We komen immers dagelijks in contact met ondernemers die resoluut kiezen voor innovatie. 8 daarvan zetten we met deze reeks in de spotlights. Sommigen blinken uit in durf, anderen tonen dat je niet alleen met producten kan innoveren maar ook met diensten, sommigen hebben een sterke innovatiestrategie,…" Guy Janssens

Wat komt er eerst? De kip of het ei?

Een vraag die filosofen door de eeuwen heen heeft heeft beziggehouden. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen pakt in deze de koe bij de horens, al loopt deze vergelijking, beseffen wij ten volle, enigszins mank.

Laten we maar meteen helderheid scheppen: alles heeft te maken met de zoektocht naar een meer efficiënte manier van kippen kweken. Normaal worden eieren eerst uitgebroed in de broeierij. Vervolgens verhuizen de kuikens, één dag nadat ze uit het ei zijn gebroken, naar de pluimveehouderij.

Het proefbedrijf Pluimveehouderij wil nu weten wat er gebeurt als de eieren meteen in de stal worden gelegd.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Stadskoe Roxcheyenne is mooiste van provincie

Roxcheyenne des Marbo: zo heet de zwartbonte Holsteinerkoe van boer Van Hoof uit Mortsel. Het dier won donderdag het algemeen kampioenschap tijdens de 82ste provinciale fokveedag in Oostmalle.

Dat een 'stadskoe' die vlak bij de luchthaven van Deurne graast alle plattelandskoeien uit de Kempen overklaste, is sterk. Dat het al voor het tweede jaar op rij gebeurde, want boer Van Hoof won vorig jaar ook al het provinciaal kampioenschap met een andere koe, maakt de prestatie nog straffer. Jo Van Hoof (22) nam de beker samen met zijn vriendin Marion De Boeck (22) in ontvangst. Jo runt het melkveebedrijf met zijn vader Patrick Van Hoof en moeder Linda Boonen. “De titel is een prestatie van heel mijn familie”, reageert Jo. “Roxcheyenne des Marbo is een koe van het ras Holstein. We hebben haar niet zelf gefokt. Ze heeft al twee keer gekalfd en kwam uit in de middenklasse, waar ze de titel pakte. In de overkamping tussen alle kampioenen kon ze de jury opnieuw overtuigen.”

Wat de sterkste punten van deze 'luchthavenkoe' zijn? “Ze heeft een mooie uier, veel diepte en een rechte rug. Momenteel geeft ze rond de 40 liter melk per dag.”

Ludwig Caluwé (CD&V), zelf een slagerszoon en gedeputeerde voor Landbouw, mocht het tricolore lint rond de buik van Roxcheyenne aanbrengen. Ook burgemeester Harry Hendrickx (DBM) van Malle kreeg de eer enkele Bella's te vereremerken.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Nieuw Provinciehuis krijgt certificaat duurzaamheid

Het nieuwe Provinciehuis - dat intussen al vier verdiepingen hoog is - is beloond voor zijn duurzaam karakter. Gedeputeerde Ludwig Caluwé mocht gisteren het BREEAM-certificaat 'Design Stage' ontvangen. Dit certificaat is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Nieuw Provinciehuis groeit met één verdieping per maand

Het nieuwe Provinciehuis belooft een architecturaal hoogstandje te worden. De werken beginnen stilaan op te schieten. Binnenkort torent het gebouw opnieuw boven de boomkruinen uit. Eén verdieping extra per maand, dat is de doelstelling.

Vlak voor het bouwverlof breekt een nieuwe fase aan in de bouw van het Provinciehuis bij het Harmoniepark. Met het plaatsen van de staalstructuur moeten de werken nu zichtbaar opschieten. “Na het bouwverlof zal het Provinciehuis met één verdieping per maand groeien”, vertelt Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde van Patrimonium. “Tegen de zomer van 2017 moet het gebouw uiteindelijk haar hoogste punt bereiken: 58 meter.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Bouw nieuw provinciehuis loopt vertraging op

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis zal pas in het najaar van 2018 klaar zijn. Dat is negen maanden later dan gepland. Daarvoor zijn twee oorzaken. In het oude gebouw zat veel meer asbest dan gedacht. En de nieuwe constructie, een draaiende toren, is moelijker op te bouwen dan eerst werd aangenomen.

Bekijk hier de reportage.


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie onthult nieuw relatiegeschenk

De provincie zal de komende jaren Het Gulden Boeksken gebruiken als relatiegeschenk voor belangrijke contacten. De ontwerpster is Els Janssens.

Het ontwerp van Els Janssens is gekozen uit 25 inzendingen, gaande van kunstwerken tot juwelen, accessoires en gebruiksvoorwerpen. “De jury heeft dit ontwerp gekozen omdat het er qua originaliteit bovenuit sprong”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor economie. “Er hangt een sterk verhaal aan vast en het past perfect in het concept en de symboliek van relatiegeschenken.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Nieuw relatiegeschenk van provincie is van Kempense makelij

Buitenlandse bezoekers van het Antwerpse provinciebestuur ontvangen de komende jaren ‘Het Gulden Boeksken’. Het ontwerp van Els Janssens uit Meer kwam als laureaat uit de bus tijdens een ontwerpwedstrijd. “Dit is iets om me opnieuw op de kaart te zetten”, reageert ze blij verrast.

Het provinciebestuur ging onlangs op zoek naar een gepast relatiegeschenk voor een officieel bezoek of ontvangst en organiseerde daarvoor een wedstrijd. Uit de 25 inzendingen werden 4 ontwerpen geselecteerd voor de 2de ronde. Uiteindelijk koos de jury voor Het Gulden Boeksken van Els Janssens, een 39-jarige industrieel ontwerper die afkomstig is van Vosselaar maar nu haar werktafel in Meer-Hoogstraten heeft staan.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Hoe gaat het met de detailhandel in uw gemeente?

De provincie Antwerpen heeft voor haar 70 gemeenten een nieuwe feitenfiche voor detailhandel samengesteld. In deze feitenfiche vindt elke gemeente de meest recent beschikbare gegevens over twee grote aspecten rond detailhandel: het aanbod en de koopstromen. De nieuwe feitenfiches kun je raadplegen op www.detailhandelvlaanderen.be. Klik bovenaan op Gemeenten en provincies, kies je gemeente en rechts onderaan kan je de fiche downloaden.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Kerk en klooster in Provincie- en Ploegstraat worden sociale woningen

De oude Dominicanenkerk en het bijhorende klooster in de Provinciestraat zijn opgekocht door De Ideale Woning. Er komen onder meer sociale woningen, woonprojecten voor senioren en er wordt overlegd met de buurt voor de verdere invulling.

De verkoop van de kerk en het klooster in de Ploegstraat en de Provinciestraat wordt vanavond op de provincieraad officieel afgerond, maar de deputatie van de Provincie Antwerpen koos al voor sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. “De koper moest aan vier criteria voldoen: de tuin op de site moet overdag open zijn voor de buurt, er moet een sociaal-cultureel project komen, de buurt moet betrokken worden bij de realisatie van het project en er dienen woon- en verblijfplaatsen te komen”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). “De Ideale Woning voldoet aan alle eisen en bracht met 1,5 miljoen euro het hoogste bod uit drie biedingen uit.”

 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Tijd: 'N-VA wil via provincies lokale macht CD&V breken'

Dat de Vlaamse regering het mes in de provincies zet, valt bijzonder slecht bij de gedeputeerden van CD&V. 'Dit is een overbodige beslissing en ze heeft voor de Vlaming enkel nadelen.'

Vandaag houdt het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over de afslanking van de provincies. De Vlaamse regering besliste dat de provincies niet langer persoonsgebonden bevoegdheden, zoals welzijn en cultuur, mogen uitoefenen. Die gaan ofwel naar de gemeenten ofwel naar de Vlaamse overheid. Daarnaast wordt het aantal provincieraadsleden vanaf de volgende verkiezingen gehalveerd. Het aantal gedeputeerden vermindert van zes naar vier per provincie.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Nieuwste landbouwmachines op Graslanddemo

De Hooibeekhoeve in Geel vormt op 23 juni het decor voor de Graslanddemo, een grote openluchtbeurs waar je meer dan 90 landbouwmachines aan het werk kan zien.

De Graslanddemo richt zich voornamelijk naar melkveehouders uit onze streek en Vlaanderen, omdat zij de nieuwste technieken om hun grasvelden in te zaaien en te kunnen maaien, gedemonstreerd krijgen. Maar liefst 91 machines van 21 verschillende merken zijn ingeschreven.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Bouw provinciehuis pas klaar in 2018

Het provinciehuis, dat wordt gebouwd op de plaats van het vorige in de Koningin Elisabethlei, zal waarschijnlijk niet volgend jaar klaar zijn, maar in 2018. Dat is gebleken in de provincieraad.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor Provinciaal Vastgoed, antwoordde er donderdag op een interpellatie van Jan Claessen (Vlaams Belang).

Uit het antwoord van Caluwé op een schriftelijke vraag van het provincieraadslid bleek eerder dat de bouw van het provinciehuis maanden vertraging heeft opgelopen. Claessen wilde weten of een gedeelte van de achterstand intussen is ingehaald.
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Hooibeekhoeve rondt eerste fase vernieuwing stallen af

De melkkoeien op de Hooibeekhoeve in Geel hebben onlangs hun intrek genomen in het gloednieuwe stalgedeelte. Hiermee is de eerste fase van de vernieuwing van de stallen afgerond. Momenteel wordt het bestaande stalgedeelte verbouwd, zodat ook deze stal klaar is voor de toekomstige uitdagingen en onderzoeken. Op termijn zal de Hooibeekhoeve beschikken over twee vergelijkbare groepen koeien met elk een eigen melkrobot voor vergelijkend onderzoek. In de stalvloer zijn drie verschillende emissiearme roostervloeren ingewerkt, om te demonstreren hoe de melkveehouderij zijn ammoniakemissie kan reduceren.
Begin oktober 2015 ging de aannemer van start met de bouw van een volledig nieuw stalgedeelte op de Hooibeekhoeve in Geel, in het verlengde van de bestaande melkveestal. Onlangs hebben de koeien hun intrek genomen in deze nieuwe stal. “Als praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen zet de Hooibeekhoeve sterk in op tal van nieuwe technieken”, aldus Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Landbouw.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Kievitsnest vzw biedt mee op leeg klooster en kerk

De vzw Kievitsnest heeft samen met een financiële partner een bod uitgebracht op het voormalige Dominicanenklooster en de kerk in de Ploeg- en Provinciestraat. Tot dinsdag kon geboden worden.

Eind 2014 stemde de provincieraad in met de verkoop van het klooster en de kerk in de Provinciestraat. Het complex stond sinds 19 januari 2015 te koop op de website van de gespecialiseerde vzw Fed-net. De startprijs bedroeg 3,6 miljoen euro.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ontwerp voor geschenk gezocht

De provincie gaat op zoek naar ontwerpen voor een relatiegeschenk om te geven aan belangrijke (internationale) contacten. Tot 20 mei kunnen er voorstellen ingediend worden.

“Het provinciebestuur zoekt een gepersonaliseerd relatiegeschenk van eigen bodem dat geschonken kan worden aan belangrijke contacten tijdens internationale bezoeken of bij het ontvangen van buitenlandse afgevaardigden”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), die bevoegd is voor Economie en voorzitter is van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. “Het relatiegeschenk moet representatief zijn voor of geïnspireerd door de provincie Antwerpen en aan enkele voorwaarden voldoen.”
Verder lezen


Thema: in de pers

Cartoon-Productions: Provincie Antwerpen op zoek naar relatiegeschenk

De provincie Antwerpen gaat via een open oproep op zoek naar een geschikt relatiegeschenk. De gouverneur en gedeputeerden zullen dit in de toekomst gebruiken om aan belangrijke contacten en buitenlandse afgevaardigden te schenken. Geïnteresseerde ontwerpers kunnen uiterlijk 20 mei een dossier met conceptvoorstel indienen.

Voor officiële bezoeken en ontvangsten heeft de provincie Antwerpen regelmatig behoefte aan relatiegeschenken. Ontwerpers en creatievelingen van allerlei leest worden via deze oproep uitgenodigd een voorstel voor dergelijk geschenk in te dienen. Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie en voorzitter POM Antwerpen: “Zorgen voor een gepast geschenk dat bovendien representatief is voor onze provincie, is niet altijd een eenvoudige opdracht. Daarom is het provinciebestuur op zoek naar een gepersonaliseerd relatiegeschenk van eigen bodem, dat door de gouverneur of gedeputeerden aan belangrijke contacten tijdens internationale bezoeken of bij het ontvangen van buitenlandse afgevaardigden kan geschonken worden.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Wie ontwerpt relatiegeschenk voor provincie?

De provincie Antwerpen lanceert een oproep naar ontwerpers om een nieuw relatiegeschenk te creëren voor de provincie Antwerpen.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie en voorzitter POM Antwerpen: “Zorgen voor een gepast geschenk dat bovendien representatief is voor onze provincie, is geen eenvoudige opdracht. Daarom is het provinciebestuur op zoek naar een gepersonaliseerd relatiegeschenk van eigen bodem, dat door de gouverneur of gedeputeerden cadeau kan worden gegeven aan belangrijke contacten tijdens internationale bezoeken of bij het ontvangen van buitenlandse afgevaardigden.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Zondag: De haven op school

De provincie Antwerpen steunt het idee van Antwerps burgemeester Bart De Wever dat alle Vlaamse scholieren de haven ‘moeten’ bezoeken.

Het Havencentrum zet namelijk al vele jaren in op havenbezoeken voor jongeren. Nu willen ze dergelijke bezoeken laten opnemen in het leerplan.

De haven in't echt
 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Zondag: Opleidingen in de haven

Studenten van de eerste Maritime Supply Chains course hebben afgelopen week de haven van Antwerpen bezocht.

Deze nieuwe cursus is een initiatief van het Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT) van de Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen. De studenten brachten, in aanwezigheid van gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé, een bezoek aan Luik Natie. Dat bedrijf maakt nog maar sinds kort deel uit van de havenbezoeken die het Havencentrum regelmatig organiseert.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: EnTyre dingt naar titel beste Vlaamse minionderneming

Het Mechelse EnTyre strijdt woensdag om de titel van beste Vlaamse minionderneming. Het maakt van fietsbanden modeaccessoires. Zuli Ibragimova, Afaf Nassif, Seyno Clincke en Nick Vandrepol nemen het woensdag op tegen de vier winnaars van de andere Vlaamse provincies. "Het zou mij sterk verbazen als jullie het woensdag niet worden. Doe door, stop niet. Maak hier een echte onderneming van. Hier is een markt voor", kwam gedeputeerde Ludwig Caluwé gisteren in Ursulinen Mechelen een hart onder de riem steken.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie en UA openen “incubator” in Niel

De provincie, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) en de Universiteit van Antwerpen hebben dinsdag in het wetenschapspark in Niel de “incubator” Darwin geopend. Jonge bedrijven krijgen in het nieuwe gebouw kantoor- en laboruimte, administratieve en wetenschappelijke ondersteuning.

In aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA), gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé (CD&V) en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren werd de incubator dinsdag officieel geopend.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Incubator voor kennisintensieve start-ups gelanceerd

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters, gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren hebben op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel incubator Darwin officieel geopend. In het gebouw kunnen pre-starters, starters en spin-offs terecht die actief zijn in IT, life en environmental sciences. Ze beschikken er over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimte, krijgen administratieve ondersteuning en kunnen een beroep doen op de kennis en expertise van UAntwerpen en een netwerk aan specialisten.

Incubator Darwin bestaat uit 1.500m² flexibele, bemeubelde kantoor- en laboruimtes en 900m² gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lunchcorner, vergaderruimtes en een auditorium. Starters kunnen daar terecht tegen een marktconforme prijs en met flexibele contracten. Aangezien de jonge ondernemers er een beroep kunnen doen op een netwerk van specialisten rond thema’s als fiscaliteit, subsidies, wetgeving, IP en HR, kunnen ze zich volledig op hun core business richten, en optimaal groeien en evolueren. Ook in de interactie tussen collega-ondernemers met verschillende achtergronden en ervaringen ligt een grote meerwaarde.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: Arwo Bouw NV bouwt sporthal Braxgata

Naast de velden van hockeyclub Braxgata in provinciaal recreatiedomein De Schorre zet Arwo Bouw NV uit Arendonk de komende maanden een nieuwe sporthal neer. Gedeputeerden Bruno Peeters en Ludwig Caluwé, burgemeester van Boom  Jeroen Baert en voorzitter van Braxgata Erik Gysels hebben de plannen toegelicht en de symbolische eerste spadesteek gegeven. De nieuwe sporthal is volgens de aanwezigen op de plechtigheid een prachtig voorbeeld van een publiek-private samenwerking, waarbij de provincie Antwerpen de grond in pacht geeft aan Braxgata, dat op eigen kracht een nieuwe sporthal bouwt.

De provincie Antwerpen investeert niet in het project maar maakt dankzij een borgstelling mee het project mogelijk. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Sinds 2003 stelt de provincie Antwerpen gronden van De Schorre via erfpacht ter beschikking aan Braxgata Invest. De inplanting van de nieuwe sporthal komt deels op gronden die nog niet in erfpacht zaten, daarom is de erfpachtovereenkomst uitgebreid. De periode van de erfpacht werd verlengd tot eind 2045. Als erfpachtgever stellen we ons ook borg voor de lening die Braxgata Invest aangaat, waardoor zij aan gunstigere voorwaarden kunnen lenen.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Eerste spadesteek voor sporthal De Schorre

De eerste spadesteek voor de nieuwe sporthal in De Schorre werd gegeven met de hulp van alle betrokkenen: de deelnemende verenigingen Braxgata, Phantoms en Fudji Yama, de provincie Antwerpen en de gemeente.

Tegen september moet Boom en De Schorre een prachtig stukje sportinfrastructuur rijker zijn. Achter de parking en aangrenzend aan de bestaande accommodaties van hockeyclub Braxgata komt een nieuwe sporthal, gebouwd door basketbal Phantoms Rupelstreek, hockeyclub Braxgata en de judoschool Fudji Yama.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet: Provincie wil meer scholen op havenbezoek

De provincie Antwerpen steunt het idee van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat alle Vlaamse scholieren de haven moeten bezoeken. “Verschillende programma’s met bedrijfsbezoeken en havenbezoeken zorgen er nu al voor dat jaarlijks vele duizenden jongeren kennismaken met de haven”, zegt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. “Daarnaast is het ook de ideale manier om jongeren te prikkelen voor een toekomstige job in de haven.”
 
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Nieuwe groene long van 20 000m² in Antwerpen

Wanneer het nieuwe provinciehuis in gebruik wordt genomen, wordt ook de aanleg van de parkomgeving voltooid. Dit resulteert in een nieuwe groene long die volledig publiek toegankelijk is. De Antwerpse provincieraad keurde het ontwerpplan goed om de buitenaanleg rond de nieuwe provincietoren aan te besteden.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Beton maakt plaats voor park

Als de nieuwe provincietoren er tegen het einde van 2017 zal staan, wordt ook de omgeving op de site aangepakt. Rond het vorige torengebouw lag vooral veel beton en asfalt. Nu komt er een toegankelijk park. Het Antwerpse provinciebestuur pompt er bijna drie miljoen euro in. De bouwsite op de Koningin Elisabethlei ligt er vandaag nog echt als een werf bij, maar tegen eind 2017 krijgt al het personeel van de Antwerpse provinciale diensten hier weer een werkplek, tot 58 meter hoog. Zij zullen dan niet meer uitkijken op betonnen trappen en pleinen uit asfalt, wél op een nieuwe groene long. Straks doen gras en struikgewas er hun intrede. "We planten ook 154 nieuwe hoogstambomen rond de nieuwe provincietoren", legt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) uit, bevoegd voor patrimonium.

Ruime parking

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Manager TV: interview met Ludwig Caluwé over 'ondernemen in Antwerpen'

 Antwerpen is een historische handelsstad, maar ook de petrochemische sector is hier sterk vertegenwoordigd. Daarnaast staat Antwerpen voor de diamanthandel gekend als een wereldcentrum. Het loont om als ondernemer van start te gaan in een provinciehoofdstad als Antwerpen. U wordt in de eerste plaats ondersteund vanuit het stadsbestuur: via het portaal ‘ondernemen in Antwerpen’ vinden zowel starters als ervaren ondernemers de nodige informatie en opleidingen. 

Ludwig Caluwé legt welke initiatieven de provincie neemt om verandering en innovatie te stimuleren.


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Chemiebedrijven zoeken technisch personeel

Enkele honderden jongeren namen in Antwerpen deel aan het event “We are Chemistry.” 21 chemiebedrijven stelden in de Zaal Stuurboord aan de Rijnkaai de technische profielen voor waarnaar ze op zoek zijn. Het gaat vooral om procesoperatoren, onderhoudstechnici en ingenieurs. Tijdens een informeel moment konden de jongeren contact leggen met de vertegenwoordigers van de onderscheiden bedrijven.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen vierde met ‘Meet the pro’s, find the job’ een speciale editie. Met de steun van de provincie Antwerpen en sectorfederatie Essenscia vlaanderen werden de chemie, kunststoffen en life sciences cluster in de provincie Antwerpen op een frisse manier in de kijker gezet.
   
Verder lezen


Thema: in de pers

Demoruimte veruitwendigt Vlaamse expertise stalemissies

Op de Hooibeekhoeve in Geel is vorige week een demonstratieruimte geopend waar rundveehouders zich kunnen informeren over technieken om de ammoniakemissie uit hun stal te reduceren.

De demoruimte kadert in het project ‘Goed GeRUND’ dat gefinancierd wordt door het Departement Landbouw en Visserij. In de intensieve veehouderij heeft men ervaring met ammoniakreductie maar voor de rundveehouderij is dit compleet nieuw. De nood aan sensibilisering en kennis is bijgevolg groot. Zowel de Hooibeekhoeve als ILVO maken er een punt van om de ervaringen die ze opdoen met de nieuwe technieken te delen. In het Agentschap Natuur en Bos en het Innovatiesteunpunt vinden zij twee logische partners. De eerste trekt immers de programmatische aanpak stikstof (PAS) terwijl het Innovatiesteunpunt zich een meester toont in het begrijpelijk presenteren van moeilijke informatie.

Verder lezen bij VILT
  


Thema: in de pers

Made in Mechelen: EnTyre Mechelen is beste provinciale Vlajo mini-onderneming

EnTyre, de Mini-onderneming van vier ondernemende leerlingen van Ursulinen Mechelen, was de beste van vijf Vlajo Mini-ondernemingen uit de provincie Antwerpen die streden om een plaats in de Vlaamse finale van Beste Vlajo Mini-onderneming 2016. De jonge verkoopstalenten overtuigden de jury met hun mode-accessoires uit gerecycleerde fietsbanden.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Kievitsnest wil bod op Dominicanensite doen

De vzw Kievitsnest is op zoek naar partners voor een bod op het voormalige Dominicanenklooster en de kerk in de Antwerpse Ploeg- en Provinciestraat. De provincie wil het complex verkopen, op voorwaarde dat er een sociaal-cultureel project onderdak krijgt. Nog tot 16 mei kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen op de gebouwen.

Antwerpen De provincieraad stemde eind 2014 in met de verkoop van het klooster en de kerk. Om de verkoop te begeleiden, doet de provincie een beroep op de gespecialiseerde vzw Fed-net. Sinds 15 maart kunnen er boden worden uitgebracht. De startprijs ligt op 3,6 miljoen euro.
’Sommige kandidaten hebben al vrij concrete voorstellen’, zegt Ludwig Caluwé (CD&V), de gedeputeerde voor provinciaal patrimonium. ‘Anderen hadden duidelijk gemaakt dat ze voor een bepaalde prijs willen kopen. Daarom vroegen we Fed-net om de procedure in gang te zetten. Geïnteresseerden kunnen een bod doen onder gesloten omslag. Het gaat niet om publieke boden.’
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Vzw Kievitsnest wil zelf bod op Dominicanensite doen

Tot 16 mei kan onder gesloten omslag geboden worden op het voormalige Dominicanenklooster en de kerk in de Ploeg- en Provinciestraat. De provincie verkoopt het complex en stelt de realisatie van een sociaal-cultureel project als voorwaarde. De vzw Kievitsnest zoekt partners om het complex te kopen.

De provincieraad stemde eind 2014 in met de verkoop van het klooster en de kerk. Om de verkoop te begeleiden, doet de provincie een beroep op de gespecialiseerde vzw Fed-net. De startprijs werd vastgelegd op 3,6 miljoen euro.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Jan De Backer Antwerpse Jonge Ondernemer 2016

Jan De Backer van Fluidda is door de netwerkorganisatie JCI uitgeroepen tot de Antwerpse Jonge Ondernemer 2016.  Jan De Backer werkte de revolutionaire Functional Respiratory Imaging (FRI)- technologie uit voor de beeldvorming van longen. Hij bouwde rond die nieuwe ontwikkelingen zijn onderneming Fluidda uit.

De KBC Toren in Antwerpen was het decor van de confrontatie tussen Derek Dendievel (Digiti, Herentals), Jan De Backer (Fluidda, Kontich), Dieter Deceuninck (Eye on Fashion, Antwerpen) en Sylvain Naets (Contraload, Antwerpen). Zij waren alle vier genomineerd bij de zesde editie van de JCI Antwerpse Jonge Ondernemer.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Scholieren leren bomen planten

Boomkwekerij Hoebenschot in Lichtaart (Kasterlee) biedt scholieren een educatieve box aan om de sierteelt beter te leren kennen. Verscheidene scholen maakten er al kennis mee.

Marjan Denie en Geert Laenen van boomkwekerij Hoebenschot krijgen geregeld scholieren over de vloer om nader kennis te maken met het planten en onderhouden van bomen. Om die leerlingen ook nadien op de hoogte te houden van de opgedane ervaringen, kunnen ze de educatieve speelbox 'Expeditie sierteelt' meenemen. Die stelden Marjan Denie, secretaris van de boomtelersfederatie Noord-België, en haar man Geert Laenen zelf samen. Ze kregen daarbij wel 10.000 euro ­financiële steun van de provincie Antwerpen.  
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Maak een positieve keuze voor techniek

We hopen dat jongeren hierna de keuze maken voor techniek”   In het Centraal Station namen 200 jongeren deel aan workshops over wetenschap en techniek tijdens het evenement HAAI!tech. Dat wil vooroordelen over technische studies wegnemen. “We proberen jongeren te stimuleren om een positieve keuze te maken voor techniek”, zegt coördinator Pascale Segers van de organiserende Talentenfabriek, een job- en opleidingspunt voor de industrie in Antwerpen.

“De Talentenfabriek is een samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de provincie, VDAB, en de sectoren metaal en chemie. HAAI!tech promoot harde technische richtingen”.
Terwijl onderwijsinstellingen hun studiekeuzes voorstelden in de stationshal waren er zaterdag op de beneden- en bovenverdiepingen workshops chemie, mechanica, hout, bouw, elektriciteit en elektronica voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Ze konden er ontdekken of ze talent hebben voor wetenschappen en techniek. “De kinderen hebben zich zelf ingeschreven, niet de school”, zegt Segers. Leraars van technische scholen in de buurt gaven de workshops vrijwillig. HAAI!tech is een netoverschrijdend initiatief dat wordt georganiseerd in een periode van opendeurdagen waarin leerlingen worden aangespoord om een studiekeuze te maken.

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Fiets! snelste groeier van provincie Antwerpen

Hendrik Winkelmans en Catherine Van Dijk (koppel links op de foto) hebben met Fiets! de snelst groeiende onderneming van de provincie Antwerpen opgericht. Na nauwelijks zes jaar telt het bedrijfje uit Berchem 13 winkels in Vlaanderen en 15 in Nederland. Daarmee realiseerden ze in 2014 een omzet van liefst 40 miljoen euro en hebben ze werk gecreëerd voor 200 man.

Het financiële weekblad Trends selecteert elk jaar de snelst groeiende ondernemingen in alle Vlaamse provincies en Brussel. De bedrijven worden daartoe opgedeeld in grote ondernemingen, middelgrote ondernemingen en kleine. Grote ondernemingen realiseren meer dan 10 miljoen euro omzet, middelgrote 1 tot 10 miljoen euro en kleine minder dan 1 miljoen. De vergelijkende tabellen worden in elke categorie opgemaakt in functie van het groeicijfer van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow over een periode van vijf jaar.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: #YouLoveTech moet wetenschap hip maken

In het Havenhuis in Antwerpen werd gisteren #YouLoveTech voorgesteld, een campagne om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren.

De provincie zet het technisch onderwijs in de kijker. Leerlingen van PITO Stabroek hebben gisteren geproefd van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. Een honderdtal andere leerlingen beet zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagde om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen. "De economie van de toekomst zal draaien op jong technisch talent", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé. "Veel bedrijven hebben wel vacatures, maar de werkzoekenden hebben niet de juiste vaardigheden. We moeten de twee op elkaar afstemmen.

Via deze campagne laten we jongeren zoveel mogelijk proeven van deze jobs." Meer info op de website www.youlovetech.be (KCS)


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Techniek met volle goesting ”

Met #YouLoveTech wil de provincie Antwerpen techniek en wetenschap hip maken bij jongeren. Woensdagvoormiddag werd in het Havencentrum de aftrap gegeven van deze nieuwe campagne.

“Bedrijven schreeuwen om technisch talent. Die roep kunnen we niet naast ons neerleggen en daarom geven we jongeren dit voorjaar de kans om uit de bol te gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen op scholen. Het is de bedoeling dat jongeren met volle goesting kiezen voor een technische studierichting”, aldus Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde voor Economie.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Inzetten op technisch onderwijs

De provincie Antwerpen lanceerde gisteren de campagne #YouLoveTech die jongeren warm moet maken voor technisch onderwijs. In maart, april en mei zijn tal van activiteiten gepland.

 Er is nood aan technisch talent stellen de gedeputeerden Ludwig Caluwé (CD&V, Economie) en Inga Verhaert (SP.A, Onderwijs) vast. Een op de drie vacatures in de databank van de VDAB heeft te maken met een STEM-beroep (science, technology, engineering, mathematics).
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Provincie deelt parking met de buurt

De provincie Antwerpen deelt enkele parkeerplaatsen op de bovengrondse parking van het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat met de buurt. Vijf buurtbewoners kunnen er vanaf 1 maart de parking 's avonds, 's nachts en tijdens het weekend gebruiken. Ze huren een plaats via het parkeerbedrijf GAPA en krijgen een toegangskaart voor de parking. Ze betalen daarvoor een bedrag van 36,82 euro per maand.

Het gaat om een kleinschalig proefproject. Eens het nieuwe provinciehuis is afgewerkt, is het de bedoeling om de parking van dat gebouw ter beschikking te stellen van de buurt, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). Het zal een volledig ondergrondse parking zijn. (psim)


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Provinciehuis nu al 420.000 euro duurder

De werkzaamheden aan het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei hebben al zeven maanden vertraging opgelopen. Het project kost ook al bijna een half miljoen euro meer dan verwacht.

Dat blijkt uit het antwoord op de schriftelijke vraag van provincieraadslid Jan Claessen (Vlaams Belang) aan gedeputeerde Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Morgen: De baanwinkel moet wijken

Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant willen het aantal baanwinkels terugdringen, zo bericht Gazet van Antwerpen. Samen met een aantal gemeenten slaan de drie provincies de handen in mekaar. Ze zullen selectiever omspringen met het geven van vergunningen voor vestigingen langs steenwegen.

Op die manier willen ze de leegstand in gemeentekernen aanpakken. Een van de samenwerkingen werd eerder deze week voorgesteld: toen maakten Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde van Economie van Antwerpen, en zijn Oost-Vlaamse collega Geert Versnick (Open Vld) twee testcases bekend: rond de N70, van Antwerpen naar Gent, en de N10, van Aarschot naar Lier. Ze willen daar de komende twee jaar samen beslissen over de komst van nieuwe baanwinkels. Als de cases succesvol blijken, dan kan de aanpak voor heel Vlaanderen worden uitgerold, menen ze.

Retailexpert Gino Van Ossel: "Je moet realistisch blijven. Winkels vestigen zich waar klanten zijn, en dat is vaak niet in het centrum."


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Baanwinkels op N70 worden aan banden gelegd

Acht gemeenten gaan in samenwerking met de provincie de baanwinkels langs de N70 aan banden leggen. De gewestweg werd geselecteerd als proefproject voor heel Vlaanderen. Baanwinkels zorgen voor extra verkeersdrukte en trekken klanten weg uit de dorps- of stadskern, waardoor daar de leegstand fors toeneemt.

De problematiek van de baanwinkels is een oud zeer, maar tot nog toe pakte elke gemeente het anders aan en ontbrak het vaak aan duidelijke richtlijnen om deze mastodonten te weren. Met het project 'Baanwinkels en gemeenten op één lijn' nemen de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen het initiatief om tegen 2018 tot een actieplan te komen voor het volledige traject van de N70 van Gent tot Antwerpen, goed voor 48 kilometer gewestweg door acht gemeenten.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Gemeenten spannen samen tegen komst meer baanwinkels langs N70

Grote baanwinkels langs steenwegen houden mensen weg van de winkelgebieden in het centrum. De provincies willen dit probleem aanpakken en starten een project langs de N70. De gemeenten maken samen een beleidsplan voor een goed evenwicht.

De grote en snelle toename van baanwinkels aan de Vlaamse steenwegen is vaak nadelig voor kernwinkelgebieden in die gemeenten. Daarom starten de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant een samenwerking om deze problematiek aan te pakken.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Zucht

Een werkgroep gaat het oplossen. Zucht. Gelooft u dat nog als u het hoort? Gisteren zag weer een nieuwe werkgroep het levenslicht: een delegatie van ‘planners’, ambtenaren van ruimtelijke ordening, van acht gemeenten tussen Antwerpen en Gent langs de N70, gaan in de komende twee jaar proberen tot een gezamenlijke aanpak te komen van het fenomeen baanwinkels. U weet wel, de E5’s en JBC’s en supermarkten en Decathlons langs onze steenwegen, die klanten wegzuigen uit de centra en voor stroppend verkeer zorgen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Baanwinkel is niet meer van deze tijd

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en een aantal gemeenten slaan de handen in elkaar om het aantal baanwinkels terug te dringen. De maatregel moet de leegstand in gemeentekernen doen afnemen.

Tussen 2008 en 2014 nam het winkeloppervlak langs grote wegen toe met 170%. Tegelijk nam de leegstand in winkels in gemeentekernen toe met 70%. Die trend houdt aan: in 2015 kwam er in België 150.000 vierkante meter winkeloppervlakte bij, waarvan 41% of 60.000 vierkante meter in shoppingcentra en grote winkels langs steenwegen (cijfers van onderzoeksbureau Locatus).
Verder lezen


Thema: in de pers

RetailDetail: Proefproject om evenwicht baanwinkels-detailhandel te herstellen

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om het groeiende onevenwicht tussen grootschalige baanwinkels enerzijds en de detailhandel in de kernen anderzijds te herstellen. Diverse pistes liggen op tafel.
 
Twee “representatieve” testcases

De snelle toename van retail langs Vlaamse steenwegen is nadelig voor kernwinkelgebieden in de gemeenten. Dat blijkt uit een interprovinciale studie rond detailhandel, die gevoerd werd tussen 2012 en 2015.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Vlaams Brabant: Provincie sleutelt aan herstructurering van baanwinkels op N10

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen willen het evenwicht tussen grootschalige baanwinkels en detailhandel in de kernen herstellen. Uit cijfers blijkt dat de voorbije jaren grondig verstoord. Het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’ krijgt twee testcases: de baanlinten N10 (Aarschot-Lier) en N70 (Gent-Antwerpen Linkeroever).

De snelle toename van handelszaken langs Vlaamse steenwegen is nadelig voor kernwinkelgebieden in de gemeenten.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Mechelen: N10 Lier-Aarschot is testcase voor baanwinkelproject

De snelle ontwikkeling van detailhandel aan de Vlaamse steenwegen is vaak nadelig voor kernwinkelgebieden in de gemeenten. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant gaan deze problematiek samen aanpakken met het project Baanwinkels en gemeenten op één lijn. De bedoeling is een evenwicht te vinden tussen de grootschalige baanwinkels en detailhandel in de kernen. Het baanlint N10 (Aarschot-Lier) werd (samen met de N70 Antwerpen-Gent) geselecteerd als testcase. Maandag zaten de afgevaardigden van de betrokken provincies en gemeenten (Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Putte, Begijnendijk, Aarschot) voor het eerst samen voor de aanpak rond de N10.

De baanwinkellinten aan de N10 (Aarschot-Lier) en de N70 (Antwerpen-Gent) zijn representatief voor Vlaanderen. De conclusies van dit project zullen dienen voor de ontwikkeling van nieuw Vlaams beleid en dito instrumenten.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Provincies slaan handen in elkaar voor evenwicht tussen baanwinkels en handel

De N70 van Gent tot Antwerpen Linkeroever zal als testcase dienen voor het project.
De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen willen het evenwicht tussen grootschalige baanwinkels en detailhandel in de kernen herstellen. Uit cijfers blijkt dat de voorbije jaren grondig verstoord. Het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’ krijgt twee testcases: de baanlinten N10 (Aarschot-Lier) en N70 (Gent-Antwerpen Linkeroever).
Verder lezen


Thema: in de pers

Belga: Provincies willen evenwicht tussen baanwinkels en handel in kernen herstellen

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen willen het evenwicht tussen grootschalige baanwinkels en detailhandel in de kernen herstellen. Uit cijfers blijkt dat evenwicht de voorbije jaren grondig verstoord. Het project "Baanwinkels en gemeenten op één lijn" krijgt twee testcases: de baanlinten N10 (Aarschot-Lier) en N70 (Gent-Antwerpen Linkeroever). De snelle toename van handelszaken langs Vlaamse steenwegen is nadelig voor kernwinkelgebieden in de gemeenten. De drie provincies willen die problematiek samen aanpakken. Het project wordt gefinancierd door de provincies, Vlaanderen en Europa. De baanwinkellinten N10 en N70 zijn representatief voor Vlaanderen. De conclusies dienen voor de ontwikkeling van een nieuw Vlaams beleid.

De gedeputeerden Ludwig Caluwé (Antwerpen, CD&V), Marc Florquin (Vlaams-Brabant, SP.A) en Ann Schevenels (Vlaams-Brabant, Open VLD) zaten vandaag in Heist-op-den-Berg voor het eerst samen met afgevaardigden van de betrokken gemeenten. "We stellen een actieplan op met een verbetertraject voor de N10 tussen Aarschot en Lier. Daarbij brengen we mogelijkheden voor herstructurering in kaart", zeggen ze.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Schoenen in het centrum, doe-het-zelf en tuincentra aan de rand

Het Antwerpse provinciebestuur en de gemeenten langs de N10 Lier-Aarschot willen eenzelfde aanpak van de leegstand van handelspanden in gemeentelijke centra. Ze zaten daarvoor vandaag een eerste keer samen in Heist-op-den-Berg. “Aan de rand horen winkels thuis die zaken verkopen die niet in een boodschappentas passen, en in het centrum gaat het bij voorkeur om winkels met producten voor dagelijks gebruik”, zegt gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé. Anders gezegd: aan de rand doe-het-zelf zaken en tuincentra en in het centrum schoenen en kledij.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: “Kernen niet laten leegzuigen”

De gewestweg N10 van Lier tot Aarschot wordt door de provinciale besturen van Antwerpen en Vlaams-Brabant onder de loep genomen. De vraag is hoe de dorpskernen, die lijden onder de vele baanwinkels, versterkt kunnen worden. Winkelarme zones lijken alvast een deel van het antwoord op die vraag te worden.

De N10 loopt van Lier over Berlaar-Heikant, Heist-op-den-Berg, een klein stukje Putte en Begijnendijk tot in Aarschot. De steenweg ontsnapt ook niet aan een globaal fenomeen: de grote en snelle toename van detailhandelszaken langs grote banen is nadelig voor de kernwinkelgebieden langs de weg.

“Uit een algemene Vlaamse studie bleek dat de oppervlakte van de baanwinkels tussen 2008 en 2014 met maar liefst 170 procent gestegen is, terwijl in diezelfde periode de leegstand in de kernen met zeventig procent is toegenomen. Er moet dus een beter evenwicht gezocht worden tussen de grootschalige baanwinkels en de detailhandelaars in de dorpskernen. Daarom starten we vandaag het project Baanwinkels en gemeenten op één lijn op”, zegt gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé (CD&V).

Testproject
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Provincie bereidt winkelarme zones voor aan overvolle gewestweg N10

De provinciale besturen van Antwerpen en Vlaams-Brabant nemen de gewestweg N10 van Lier tot Aarschot onder de loep. De vraag is hoe de dorpskernen die lijden onder de vele baanwinkels versterkt kunnen worden. Winkelarme zones lijken alvast een deel van het antwoord op die vraag te worden.

De N10 gaat van Lier over Berlaar-Heikant, Heist-op-den-Berg, een klein stukje Putte en Begijnendijk tot in Aarschot. De steenweg ontsnapt niet aan een globaal fenomeen. De grote en snelle toename van detailhandelszaken langs die grote banen is ook hier nadelig voor de kernwinkelgebieden langs de weg.

“Uit een algemene Vlaamse studie bleek dat de oppervlakte van de baanwinkels tussen 2008 en 2014 met maar liefst 170 procent gestegen is, terwijl in diezelfde periode de leegstand in de kernen met 70 procent is toegenomen. Er moet dus een beter evenwicht gezocht worden tussen de grootschalige baanwinkels en de detailhandelaars in de dorpskernen. Daarom starten we vandaag het project 'Baanwinkels en gemeenten op één lijn' op”, stelt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V).
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provincies buigen zich over leegstand

De provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen gaan samen de leegstand in de kernwinkelgebieden van de gemeenten aanpakken. De focus ligt op het afremmen van de snelle toename van detailhandelszaken langs de Vlaamse steenwegen, die nadelig zijn voor de kernen. De N10, tussen Aarschot en Lier, en de N70, van Gent naar Antwerpen Linkeroever, zijn gekozen als testcases.

Uit een studie blijkt dat tussen 2008 en 2014 in de Vlaamse winkelgebieden met grote baanconcentraties en shoppingcentra het aantal vierkante meters vloeroppervlakte steeg met 170 procent, terwijl de leegstand in de handelskernen met 69, 5 procent toenam. Onder het motto 'samen sterk' besloten de drie provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen de handen in elkaar te steken om deze problematiek aan te pakken.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen - FOKUS:'Provincie vol troeven’In samenwerking met Luk Lemmens & Ludwig Caluwé Eerste gedeputeerde en gedeputeerde Provincie Antwerpen

De Provincie Antwerpen is zoveel meer dan haar wereldbefaamde hoofdstad. Ze is de grootste provincie van Vlaanderen en wordt gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan troeven. Ze biedt heel wat mogelijkheden voor een smeltkroes van 1,8 miljoen inwoners, van Kempenaren en Maneblussers tot Sinjoren.
  De provincie Antwerpen is een veelzijdig gebied waar we wonen, werken, sporten en ons ontspannen. Tussen al die activiteiten hoort een leefbaar evenwicht te zijn. Een evenwicht tussen economie en ecologie, tussen innovatie en duurzaamheid. Daaraan werkt het provinciebestuur, zonder de samenwerking met bestuurlijke partners en het middenveld te ontzien.

Juiste aanpak
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: LumiSphere is beste Vlajo onderneming

Naar jaarlijkse traditie was er in winkelcentrum Promenade de Vlajo verkoopdag. LumiSphere (Karel de Grote Hogeschool Antwerpen) mag zich winnaar noemen in de categorie 'beste Vlajo onderneming algemeen'.

Met hun zelfontworpen gepersonaliseerde sfeerverlichting wekten ze de interesse van menig voorbijganger. Ook met hun verkooptechnieken charmeerden ze het Shopping-publiek. De uitreiking werd bijgestaan door Ludwig Caluwé, gedeputeerde Provincie Antwerpen, en het schepencollege van de gemeente Kapellen.
(FSE)


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Kris Peeters is gastspreker

Vlaams minister Kris Peeters is komende zondag eregast en spreker op de nieuwjaarsreceptie van CD&V Wijnegem, van 11 tot 13u in zaal Lazaret achter 't Gasthuis op de Turnhoutsebaan. Ook gedeputeerde Ludwig Caluwé zal het woord nemen. Gelijktijdig vinden er ook de lokale bestuursverkiezingen plaats. Afwachten of de Wijnegemse CD&V-leden kandidaten Gerlinde Hublin, Aline Van Eysendyck en Marina Bevers zullen aanstellen tot voorzitter van respectievelijk de lokale afdeling, Jong CD&V en Vrouw & Maatschappij.


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Koper Provinciaal Veiligheidsinstituut krijgt tien procent korting

Het voormalig Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) in de Jezusstraat is verkocht aan het bedrijf Sunny Europe. Opmerkelijk: het bedrijf kreeg tien procent korting, omdat het de kwaliteit van de huizenmarkt had aangekaart.

De provincie zette het pand in januari vorig jaar te koop voor 5,25 miljoen euro. Tot dan was het PVI er gevestigd, maar dat verhuisde intussen naar de Boomgaardstraat. Het bedrijf Sunny Europe deed een eerste bod van 3,7 miljoen euro. Te laag voor het provinciebestuur.

"Een tweede, iets hoger bod van 4,2 miljoen euro wordt nu wel aanvaard", zegt Lotte Caers, woordvoerster van gedeputeerde Ludwig De Caluwé. "Het bedrijf haalde zelf argumenten aan, zoals asbest in de kelder en nog uit te voeren ingrepen om het gebouw weer brandveilig te maken. Ook had een koepel hagelschade geleden." Maar opmerkelijk ook is 'de minder zeker wordende vastgoedmarkt' die het bedrijf aanhaalt. Zo werd het voormalige postgebouw in dezelfde straat in 2011 nog voor 1.036.000 euro verkocht en kreeg het in juni 2015 slechts een hoogste bod van 775.000 euro. Door dat laatste argument stond de provincie alvast een korting van tien procent toe. Sunny Europe verkoopt luxueuze merkproducten voor de maritieme sector. "Ze hebben een conceptstore aan de Scheurweg in de haven, maar willen een winkel in de stad." (SCA)
 


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Havenbedrijf Zuidnatie ontving meeste bezoekers

Een grote haven als Antwerpen krijgt nogal wat bezoekers over de vloer. Het Havencentrum werkt in dit opzicht een heel programma af. Het ontving liefst 43.000 bezoekers. Vlaams minister Philippe Muyters en voorzitter Ludwig Caluwé hielden eraan om de partners tijdens het jaarlijkse stakeholderevent in de bloemetjes te zetten. Zuidnatie kreeg het meest bezoekers over de vloer. Maar ook Olitanking Stolthaven Antwerp, de stad Antwerpen en de Durme Natie werden gelauwerd.

Het Havencentrum organiseerde voor het eerst een award uitreiking om zijn partners onder de bedrijven en organisaties in en rond de haven te bedanken voor de goede samenwerking in 2015.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Havencentrum uit dank aan partners met reeks awards

Zuidnatie, stad Antwerpen, Oiltanking en Durme Natie zijn de winnaars van de eerste Havencentrum Awards. Met deze awards bedankt het Havencentrum zijn partners. Vanaf nu worden de Havencentrum Awards jaarlijks uitgereikt.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en voorzitter en gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé reikten de eerste awards uit in de tentoonstellingsruimte van het Havencentrum in de Scheldelaan. “Met de uitreiking van deze awards willen we onze partners onder de bedrijven en organisaties bedanken voor de goede samenwerking in 2015.”

Bezoekers van het Havencentrum en de haven hebben de keuze uit 46 verschillende bezoeken.
   
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: PVI: Bod op provinciaal pand in Jezusstraat

Familiebedrijf Sunny Europe heeft een bod uitgebracht op het pand van de provincie in de Jezusstraat aan de Meir dat te koop stond vanwege de verhuis van het Provinciaal Veiligheidsinstituut naar de Berchemse Boomgaardstraat. De provincieraad moet in januari nog groen licht geven.

De provincie zette het pand in de Jezusstraat in januari van dit jaar te koop voor een bedrag van 5,25 miljoen euro. Tot voor kort was het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) er gevestigd, maar dat opent op 4 januari de deuren in de Boomgaardstraat.

De verkoop verliep via de gespecialiseerde website fed-net.be. Tijdens de procedure met biedingen onder gesloten omslag deed Sunny Europe eerst een bod van 3,75 miljoen euro dat door de deputatie te laag bevonden werd. Daarop volgde tussen 9 en 21 december een tweede procedure waar iedereen aan kon deelnemen. Sunny Europe deed als enige een bod onder gesloten omslag en verhoogde dat tot 4,2 miljoen euro. “De deputatie heeft dat bod op 22 december besproken en ging ermee akkoord”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), die bevoegd is voor provinciaal patrimonium.
Verder lezen


Thema: in de pers

Opiniestuk in Gazet van Antwerpen: Afslanking provincies is dure Vlaamse besparingstrofee

Het Vlaams regeerakkoord bepaalt dat de provincie zich vanaf 2017 niet meer mag bezighouden met persoonsgebonden bevoegdheden zoals welzijn, cultuur, jeugd en sport. Die worden overgeheveld naar de gemeenten of naar Vlaanderen. Een dure besparing waarmee Vlaanderen goedkoop kan uitpakken, vinden Peter Bellens en Ludwig Caluwé.

Ik begrijp dat mensen die ver van de provinciale werking afstaan het een goede zaak vinden als gemeenten financiële middelen krijgen om de voormalige taken van de provincie zelf te kunnen uitvoeren. Men denkt dat daarmee de bestuurskracht van de gemeenten fors zal vergroten. De afslanking van de provincies is dan een opportuniteit om het beleid dichter bij de burger te brengen.

Helaas, ik moet deze burgers teleurstellen: de gemeenten geven zélf aan dat ze niet in staat zijn om die taken van de provincies over te nemen. Dus zal Vlaanderen deze bevoegdheden moeten overnemen. In plaats van beleid dichter bij de burger wordt de afstand zo alleen maar groter.

Onzichtbaar

 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Begroting - Provincie blijft in jaar vóór hervorming investeren

De deputatie heeft een begroting 2016 in evenwicht ingediend ondanks een maatregel van de Vlaamse regering die 5 miljoen euro kost. Bij het personeel wordt niet extra bespaard en de belastingen stijgen niet.

”Ondanks de besparingen die we hebben moeten doen en de bestuurlijke hervorming die eraan komt, doen we het goed. De meerjarenplanning is ambitieus en in evenwicht”, zegt eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

Dat de provincie vanaf 2017 persoonsgebonden bevoegdheden als welzijn, jeugd, sport en cultuur verliest, heeft volgens gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) nog geen effect op de begroting van volgend jaar.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: "Modejaar in 2020 en groter museum"

Hoe ziet de modesector van de toekomst eruit? Fashion Talks bracht gisteren zo'n 750 modeliefhebbers bijeen die zich mochten buigen over die hamvraag. Ook de resultaten van de impactstudie over mode in Antwerpen werden bekendgemaakt.

"Een modeweek heeft Antwerpen niet nodig, wel een modeconferentie waar we kunnen netwerken en kennis delen", zo luidde de ambitie van het Flanders Fashion Institute bij de opzet van de tweejaarlijkse conferentie Fashion Talks.

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) gaf het startschot en wist ons mee te delen dat er waarschijnlijk in 2020 een Antwerps modejaar komt. "Want we moeten nog meer inzetten op de zichtbaarheid van mode in onze creatieve stad", zei hij. Op het programma stonden ook enkele niet-vanzelfsprekende gastsprekers, zoals muzikant Tom Barman.

Impact op economie
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Scholieren leren over warm water uit ondergrond

37 scholieren van het vijfde en zesde middelbaar hebben als eersten het educatief project rond geothermie op de Balmatt-site bezocht. Ze zagen onder meer de proefboring, leerden de verscheidene aardlagen kennen en mochten zelf suggesties doen voor het uitrollen van de warmtenetten.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Fietsostrade doorheen gemeente helemaal af

Het stukje fietsostrade tussen de stations Heide en Kijkuit is zaterdag officieel geopend. Meteen wordt Kalmthout de eerste gemeente op het traject Essen-Antwerpen waar de fietsostrade helemaal is afgewerkt.
In aanwezigheid van Millo, de verkeersmascotte van het label10op10, en Suske en Wiske openden provinciaal gedeputeerden Luk Lemmens en Inga Verhaert samen met burgemeester Lukas Jacobs en gedeputeerde Ludwig Caluwé het laatste stukje fietsostrade op Kalmthouts grondgebied.
Verder lezen


Thema: in de pers

Jobat: Coachingsproject detailhandel op kruissnelheid

“Lokaal karakter speelt nog sterk”
 
Het project Coach-Operatie Detailhandel dat in 2014 vanuit de provincie werd opgestart om de detailhandel in steden en gemeenten te ondersteunen en versterken, draait vandaag op volle toeren. De twee coaches zijn actief in een twintigtal gemeenten en nieuwe aanvragen blijven binnenlopen.
 
Met meer dan 41.000 jobs is de detailhandelssector in de provincie Antwerpen de grootste werkgever. Maar het winkellandschap is het jongste decennium grondig veranderd. Het aanbod aan handelsoppervlakte is enorm toegenomen, terwijl de vraag niet mee is geëvolueerd. Het resultaat is leegstand. “Gemeenten en steden weten dikwijls niet goed hoe daarmee om te gaan. Ze hebben niet de mogelijkheid, tijd of nodige kennis in huis. Wij helpen hen daarin”, zegt coach Hilde De Ridder.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: POM - Ontsluitingsweg krijgt feestelijke inhuldiging

Vandaag wordt de ontsluitingsweg tussen de Boomsestraat en de Landbouwstraatweg ingehuldigd. Door de aanleg zullen vrachtwagens niet meer door het centrum moeten rijden.
Projectpartners, genodigden en pers wandelen om 16.30u vanaf het Rode Kruisplein de ontsluitingsweg in. In de lokalen van betonfirma Coeck volgen er toespraken van manager Ludo Coeck, Ludwig Caluwé, de voorzitter van POM en burgemeester Tom de Vries.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Molenheidevrienden voortaan ‘koninklijke’ vereniging

De Molenheidevrienden, de organisator van de jaarlijkse cyclocross in de gemeente Essen, heeft ter gelegenheid van hun vijftigjarig bestaan de titel ‘Koninklijke’ gekregen. Die is uitgereikt door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en door gedeputeerde Ludwig Caluwé. Ter gelegenheid van dit feestelijk jaar en omwille van de internationale uitstraling krijgt de vereniging een beeld aan de Statie. Dat is de plaats waar het allemaal begon voor de wielerliefhebbers. “Die titel is in de eerste plaats een waardering voor de honderden vrijwilligers die meer dan vijftig jaar onafgebroken de werking mogelijk maakten”, zei Ludwig Caluwé.
 


Thema: in de pers

VILT: Hooibeekhoeve bouwt nieuwe onderzoeksstal voor melkvee

Tweehonderd leerlingen van de vier landbouwscholen uit de provincie Antwerpen maakten vrijdag op een ludieke manier kennis met de bouwplannen van de Hooibeekhoeve. Die omvatten naast een verlenging van de melkveestal en herinrichting van de bestaande stal ook tal van innovaties en mogelijkheden voor praktijkonderzoek. Met automatische klimaatregeling, individuele ruwvoederbakken, een pocketvergister en drie types emissiearme roostervloeren zal het praktijkcentrum in Geel kunnen inspelen op vragen van de sector. De nood aan kennis is groot in de melkveehouderij, zo leven er heel wat vragen omtrent het reduceren van de ammoniakemissie. “Het zal een uitdaging zijn om een gepast antwoord te vinden. Met de nieuwe onderzoekstal is de Hooibeekhoeve klaar om deze uitdaging aan te gaan”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Hooibeekhoeve - Gelukkige koeien geven betere melk

Een gelukkige koe geeft kwaliteitsvolle melk en dat proef je in je glas. De Hooibeekhoeve in Geel, melkveebedrijf en onderzoekscentrum van de provincie, bouwt een stal waarin de jongste technieken voor de veehouderij toegepast en beoordeeld worden.
De bouw van de nieuwe praktijk- en onderzoekstal gaat volgende week van start op het domein van de Hooibeekhoeve in Geel.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Hooibeekhoeve zoekt naar innovatieve landbouwtoepassingen

Een aannemer start volgende week met de bouw van tweede melkveestal op de Hooibeekhoeve in Geel-Ten Aard. Dat maakt vernieuwend landbouwonderzoek in het provinciale centrum mogelijk.
Klassieke eerstesteenleggingen zijn passé. Daarom nam het startschot van een nieuw bouwproject op de Hooibeekhoeve in Ten Aard de vorm aan van een originele toost. Tweehonderd jongeren uit de vier landbouwscholen Kogeka Geel, kOsh Herentals, VITO Hoogstraten en PITO Stabroek hieven het glas -in dit geval een brikje melk- op de goede afloop van de werkzaamheden. Die starten begin volgende week en moeten over een jaar afgelopen zijn.  
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Koninklijke titel voor Molenheidevrienden

Verenigingen die ruim vijftig jaar onafgebroken een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving, kunnen een koninklijke titel krijgen. Die eer viel de Molenheidvrienden te beurt.
"Die titel is in de eerste plaats een waardering voor de honderden vrijwilligers", vindt Ludwig Caluwé, bestuurslid van de Molenheidevrienden en gedeputeerde van de provincie. "Enkel dankzij hen kan de club nu al meer dan vijftig jaar een cross organiseren, van wegwedstrijden voor jongeren, zoals de slotrit van de Ronde van België voor blinden en slechtzienden, en vanaf komende veldrit ook een cross voor G-sporters."

Ook schepen van Sport, Brigitte Quick (CD&V), is bijzonder opgetogen met de titel. "We zijn enorm trots op de Molenheidevrienden die vanaf nu een koninklijke titel mogen dragen. In deze 50 jaar hebben ze Essen een internationale uitstraling gegeven met de organisatie van de cyclocross Essen. Ze verdienen deze titel en mogen deze met eer dragen."

Margo Tilborghs


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen en De Standaard: Driehoekige ramen in provinciehuis

Tijdens de symbolische eerstesteenlegging van het nieuwe provinciehuis onthulde de deputatie een driehoekig raam dat typisch is voor het gebouw. Eind 2017 zou het klaar moeten zijn.
  Naast de bouwsite in de Koningin Elisabethlei werd donderdag gevierd dat de eerste contouren van het 58 meter hoge en 14 verdiepingen tellende gebouw zichtbaar zijn.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Groene Kring Antwerpen laat jeugd kennismaken met landbouw

Mechelen - De Mechelse Grote Markt werd door de Groene Kring Antwerpen voor een dagje omgevormd tot een boerderij. Zo'n 1300 kinderen brachten een bezoek aan deze pop-upboerderij, om er zo kennis te maken met het leven op een landbouwbedrijf.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Philippe Jans gaat voor nationale titel

Bij de verkiezing van de jonge ondernemer van het jaar bij JCI duimt Antwerpen voor Philippe Jans van Biolectric. JCI (Junior Chamber International) organiseert  in Aalst de officiële manifestatie waarop gekozen wordt uit vijf actieve Vlaamse entrepreneurs. Die vertegenwoordigen elk voor zich hun eigen provincie. Philippe Jans en Biolectric uit Temse lijken een ernstige kans te maken.  
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Belang van Limburg: "Witte goud voor Limburg"

GRÜNWALD - Werkgeversorganisatie VOKA en onderzoeksinstelling VITO hebben voor hun handelsmissie naar de geothermiecentrale opmerkelijk veel belangstelling gekregen.
Een 40-koppige Limburgs-Antwerpse delegatie met Vlaamse ministers Turtelboom en Muyters, gouverneur Reynders van Limburg en gedeputeerde Caluwé van Antwerpen kreeg in Grünwald tekst en uitleg over de diepe aardwarmte. "Dit is het witte goud voor de Kempen en Limburg", aldus directeur Jan Hendrickx van VOKA-Kempen. "Naast de loonkost is de energiekost belangrijk voor de competitiviteit van onze bedrijven. Industriële grootverbruikers betalen nog altijd 30 tot 40 procent meer voor hun elektriciteit. Ook voor onze KMO's is elektriciteit duurder dan in de buurlanden. We moeten daarom volop gaan voor de diepe geothermie", aldus de VOKAdirecteur.
(GuT) Copyright © 2015 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Herbekijk het nieuwsitem dat verscheen op de regionale televisie RTV.


Thema: in de pers

Made in Antwerpen: Chemiebedrijven openen hun deuren

Zaterdag en zondag e.k. (9 en 10 mei) openen verscheidene bedrijven uit de chemische industrie en life sciences hun deuren voor het grote publiek. In de Antwerpse haven kan je op zondag 10 mei terecht bij 9 bedrijven. Ook het Havencentrum doet mee.
Het Havencentrum is hét bezoekers- en informatiecentrum voor de haven, industrie en logistiek in Antwerpen. Je kan een kijkje gaan nemen naar de interactieve tentoonstelling en een bezoek brengen aan de maritieme tuin. Tijdens de Dag van de Chemie werkt het Havencentrum samen met buurbedrijf Oiltanking Stolthaven.

“In onze provincie zijn meer dan 250 bedrijven actief in de chemie, kunststoffen en life sciences. We zijn een chemiecluster van wereldformaat waar heel wat jobopportuniteiten liggen. Chemie en life sciences zijn dan ook speerpuntsectoren in ons provinciaal economisch beleid. Onder andere met de Dag van de Chemie willen we deze innovatieve en diverse sector beter bekend maken bij het grote publiek.” legt de provinciale gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé uit.  
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provinciegedeputeerde Ludwig Caluwé bezoekt winnende minionderneming

De jonge ondernemers van 3Deco, een van de mini-ondernemingen van het Mater Salvatorisinstituut, hebben gisteren het bezoek gekregen van gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé (CD&V).

3Deco werd onlangs beste minionderneming van de provincie. Het bedrijfje mag binnenkort naar de Vlaamse finale. De provinciegedeputeerde feliciteerde de jonge ondernemers en had voor elk van hen een waardebon voor iTunes bij.
Verder lezen


Thema: in de pers

NNieuws: Verdere leegstand handelszaken Herenthout, Grobbendonk en Herentals gestopt

De provincie Antwerpen heeft samen met de stad Herentals en de gemeenten Grobbendonk en Herenthout de resultaten voor van het coachingstraject detailhandelsbeleid bekend gemaakt. Het afgelopen jaar werden deze pioniersgemeenten begeleid door een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen.

De drie besturen hebben nu meer inzicht in recente evoluties van de eigen detailhandel, in de huidige ontwikkelingskansen en in realistische mogelijkheden voor de toekomst.
Dat vertaalde zich in een aantal lokale beslissingen en in gezamenlijke projecten. De eerste meetbare resultaten zijn er: de leegstand is vandaag onder controle en er worden concrete plannen gemaakt voor de detailhandel van morgen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Aanpak met coach remt toename leegstand af

Drie partnergemeenten organiseren samen en apart acties rond winkelen Herentals, Herenthout en Grobbendonk stippelden precies een jaar geleden een winkelbeleid uit onder leiding van een detailhandelscoach. Met succes, zo blijkt nu, al is er ook nog veel werk. Net als elders in Vlaanderen kampten de winkelgebieden in Herentals, Herenthout en Grobbendonk met een toenemende leegstand.

De drie gingen samen met de provincie Antwerpen in zee om onder leiding van detailhandelscoach Ben Op de Beeck de problemen aan te pakken en hun kernwinkelgebied te versterken.
"Intussen telt onze provincie twintig clusters van gemeenten die het coachingstraject volgen, maar Herentals, Herenthout en Grobbendonk waren de pioniers", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Zij hebben het pad uitgestippeld."
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Nieuw winkelbeleid remt toename van leegstand af

Herentals, Herenthout en Grobbendonk stippelden precies een jaar geleden onder leiding van een detailhandelscoach een winkelbeleid uit. De resultaten tonen dat de nieuwe aanpak succesvol is, maar er is zeker nog werk aan de winkel.

Net als elders in Vlaanderen kampten de winkelgebieden in Herentals, Herenthout en Grobbendonk met een toenemende leegstand. De drie gingen samen met de provincie Antwerpen in zee om onder leiding van detailhandelscoach Ben Op de Beeck de problemen aan te pakken en hun kernwinkelgebied te versterken.

’Intussen zijn er in onze provincie twintig clusters van gemeentes die dit coachingtraject volgen, maar deze drie waren de pioniers. Zij moesten het in feite allemaal gaandeweg nog uitvinden’, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie Antwerpen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Interview in Het Laatste Nieuws: Detailhandelcoach moet shoppers lokken en leegstand inperken

De provincie Antwerpen start met een nieuw project in de Antwerpse Noordrand. Een detailhandelcoach moet in de noordelijke gemeentes het economische beleid mee uitstippelen. De detailhandel in Vlaanderen gaat erop achteruit en dat is vooral te merken aan de leegstaande panden op de grote winkelassen.

De provincie wil in samenwerking met de gemeente de troeven van elk gebied uitspelen en meer shoppers lokken. Voor Brasschaat, Schilde, Schoten, Zoersel, Brecht en Kapellen draait het om binding. "Die gemeenten hebben igenlijk hetzelfde profiel, er is leegstand maar daarnaast zien we dat de inwoners wel heel erg gebonden zijn aan hun eigen gemeenten voor hun dagelijkse aankopen," vertelt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Een detailhandelcoach tekent mee het beleid uit. Dit kan betekenen dat er gewerkt moet worden aan het parkeerbeleid maar eveneens dat de centrumkern verkleint moet worden. Mensen wandelen geen kilometer weg van hun wagen, dat moet mee in het beleid opgenomen worden. Er wordt voor de gemeente een toolkit opgemaakt om de eigen economie te versterken."

Nina Bernaerts. Copyright © 2015 De Persgroep Publishing.
Verder lezen


Thema: in de pers

VRT De redactie: Twee op de drie werknemers Antwerpse haven wonen in randgemeenten

De Antwerpse haven telt binnen het havengebied 55.515 voltijdse banen. Een derde van alle personeel woont in de stad zelf, de rest woont in de randgemeenten. Het loon bezorgt de gemeenten voor bijna 50 miljoen aan personenbelastingen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Antwerpen, het Havenbedrijf en het Havencentrum.
De studie, die past in het kader om de haven bekender te maken, onderzocht het sociaal-economische belang van de haven voor omliggende gemeenten. In totaal werden de zeventig Antwerpse gemeenten en acht gemeenten uit het Waasland onder de loep genomen, met gegevens uit 2012.
Verder lezen


Thema: in de pers

Ruim 3.300 Kempenaars werken in de Antwerpse haven

Van de 61.873 mensen die in de haven van Antwerpen werken, komen er 3.334 uit het arrondissement Turnhout, zijnde 6%. Dat blijkt uit een studie die het Antwerpse provinciebestuur samen met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen liet uitvoeren door de Universiteit Antwerpen.

“Deze studie toont duidelijk aan dat de haven en gerelateerde industrie niet alleen belangrijk zijn voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen”, stelt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé vast. “Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. En zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven. Ook voor de gemeenten is dit financieel van belang. De onderzoekers schatten dat alle gemeenten samen 48,8 miljoen euro ontvangen via de personenbelastingen.”
Verder lezen


Thema: in de pers

NNieuws: Antwerpse havenjobs : sociaal en economisch belang voor hele regio

Met een directe tewerkstelling van 61.873 personen blijft het havengebied de belangrijkste economische motor van Vlaanderen. De provincie Antwerpen liet in samenwerking met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen onderzoeken wat dit betekent voor de omliggende gemeenten.

"Deze studie toont duidelijk aan dat de haven en gerelateerde industrie niet alleen belangrijk zijn voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen" stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie, vast. "Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. En zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven. Ook voor de gemeenten is dit financieel van belang. De onderzoekers schatten dat alle gemeenten samen 48,8 miljoen euro ontvangen via de personenbelastingen. Daarnaast geeft de studie ook zicht op het soort van tewerkstelling. Zo is eigenlijk slechts 14% als dokwerker aan de slag. In het Havencentrum laat de provincie jongeren alvast kennismaken met deze grote variëteit aan havenjobs."
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Stabroek leeft grotendeels van de haven

Uit een studie van de Provincie blijkt dat Stabroek de havengemeente bij uitstek is. De studie maakt een analyse per gemeente en presenteert die in een overzichtelijke fiche.

“De provincie wil op het vlak van economie de Antwerpse steden en gemeenten ondersteunen”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Met deze studie bezorgen we hen cijfermateriaal over de impact van de haven op de tewerkstelling in hun gemeenten.”
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Daarom is de Antwerpse haven zo belangrijk voor randgemeenten

De Antwerpse haven telt binnen het havengebied 55.515 voltijdse banen. Een derde van alle personeel woont in de stad zelf, de rest woont in de randgemeenten. Het loon bezorgt de gemeenten voor bijna 50 miljoen aan personenbelastingen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Antwerpen, het Havenbedrijf en het Havencentrum.

De studie, die past in het kader om de haven bekender te maken, onderzocht het sociaaleconomische belang van de haven voor omliggende gemeenten. In totaal werden de zeventig Antwerpse gemeenten en acht gemeenten uit het Waasland onder de loep genomen, met gegevens uit 2012.

Gekeken naar waar havenpersoneel woont, blijkt een derde in Antwerpen te wonen. De rest woont in de andere gemeenten, met 16,7 procent in het Waasland. In Stabroek is maar liefst 32 procent werkzaam bij een havengerelateerd bedrijf, gevolgd door Beveren (24 pct), Kapellen (23 pct), en Zwijndrecht (21 pct). “Het aandeel van de tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven”, klinkt het.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Polderke: Stabroek: dé havengemeente bij uitstek

Uit een studie van de Provincie blijkt dat Stabroek de havengemeente bij uitstek is. De studie maakt een analyse per gemeente en presenteert die in een overzichtelijke fiche. “De provincie wil op het vlak van economie de Antwerpse steden en gemeenten ondersteunen”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Met deze studie bezorgen we hen cijfermateriaal over de impact van de haven op de tewerkstelling in hun gemeenten.”

” De gemeente Stabroek heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven nl. 32% van de totale tewerkstelling. Daarna volgen Beveren (24%), Kapellen (23%) en Zwijndrecht (21%). Zeven gemeenten zitten nog net boven de 15 % nl. Schoten, Brasschaat, Kalmthout, Sint-Gillis-Waas, Brecht, Kruibeke en Essen. De stad Antwerpen zelf volgt op de 14de plaats met 12,39%. Het aandeel van tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven. Ook hier geeft de studie een mooi overzicht. Afwijkende gemeenten zijn hier: Retie, Turnhout, Waasmunster, Rijkevorsel en Brecht. (sdl)


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Eén op drie werknemers haven komt uit Antwerpen

De Antwerpse haven is voor de stad met stip de belangrijkste bron van tewerkstelling. Van de 55.515 personen die in het havengebied aan de slag zijn, komt één op drie uit de stad zelf. 38,3 procent woont in de andere Antwerpse randgemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat gisteren werd voorgesteld.

In 2013 berekende de Nationale Bank van België dat de haven 61.873 jobs meebrengt. Deze studie ging dieper in op de directe tewerkstelling van 55.515 personen in de bedrijven die gevestigd zijn in het havengebied zelf. Op vraag van de provincie Antwerpen, het Havenbedrijf en het Havencentrum zochten de onderzoekers uit van waar al die werknemers afkomstig zijn.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Personenbelasting uit werkgelegenheid levert rand en waasland bijna 50 miljoen op

De Antwerpse haven, inclusief industrie, is in het arrondissement Antwerpen en het Waasland goed voor zowat één op de acht jobs. Voor het eerst is ook berekend hoeveel dat de gemeenten opbrengt.

Volgens de jaarlijkse cijfers van de Nationale Bank was de haven van Antwerpen in 2012 direct goed voor 61.873 jobs. Maar wat is daarvan het minimale sociaaleconomische belang voor de omliggende gemeenten? In opdracht van de provincie en het Havenbedrijf werd dat de afgelopen maanden onderzocht door prof Theo Notteboom. De resultaten van die studie werden gisteren in het Havencentrum Lillo voorgelegd aan de 70 gemeenten uit de provincie Antwerpen plus acht gemeenten uit het Waasland.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Havencentrum beleeft recordjaar

Vorig jaar kreeg het Havencentrum, aan de Scheldelaan in Lillo, 43.631 leerlingen, leerkrachten, professionelen en andere geïnteresseerden over de vloer. Het grootste deel daarvan (39.420) werd in groep rondgeleid. Vooral de inzet op vernieuwing was de blikvanger van 2014. Met een nieuwe huisstijl, een nieuwe missie en visie en heel wat nieuwe projecten wil het Havencentrum de haven, industrie en logistieke sector nog dichter bij jongeren brengen.

Het provinciaal Havencentrum is hét bezoekerscentrum voor de haven, industrie en logistiek in Antwerpen. Bezoekers krijgen een unieke blik achter de schermen van het havengebeuren en 80 gidsen nemen hen hierbij op sleeptouw. (FSE)
 


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Havencentrum in 2014 goed voor 43.631 bezoekers

Het Provinciaal Havencentrum in de Scheldelaan kreeg vorig jaar 43.631 bezoekers over de vloer. Het grootste deel, 39.420, werd in groep rondgeleid door havengidsen.
Het voorbije jaar was voor het Havencentrum een jaar vol vernieuwingen.
Een kwart van de Vlaamse jongeren in het tweede jaar secundair ontdekte de haven van Antwerpen met het provinciaal Havencentrum. “Het provinciaal Havencentrum in Lillo is hét bezoekerscentrum voor de haven, industrie en logistiek in Antwerpen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Havencentrum in 2014 goed voor 43.600 bezoekers

Het Provinciaal Havencentrum in de Scheldelaan kreeg vorig jaar 43.631 bezoekers over de vloer. Het grootste deel, 39.420, werd in groep rondgeleid door havengidsen.

Het voorbije jaar was voor het Havencentrum een jaar vol vernieuwingen. Een kwart van de Vlaamse jongeren in het tweede jaar secundair ontdekte de haven van Antwerpen met het provinciaal Havencentrum. ‘Het provinciaal Havencentrum in Lillo is hét bezoekerscentrum voor de haven, industrie en logistiek in Antwerpen’, zegt voorzitter Ludwig Caluwé. ‘Bezoekers krijgen een unieke blik achter de schermen van het havengebeuren dankzij de verschillende rondleidingen in het havengebied en de interactieve tentoonstelling. Tachtig havengidsen nemen hen hierbij op sleeptouw.’
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Noordernieuws: Winkelcentrum Promenade Kapellen kiest IN THE BOX als beste Antwerpse Vlajo Mini-onderneming!

Gisteren vond naar jaarlijkse traditie de Vlajo verkoopdag @ Winkelcentrum Promenade Kapellen plaats. Maar liefst vijfendertig junior ondernemingen gaven er het beste van zichzelf, maar enkel Vlajo Mini-onderneming IN THE BOX (Sint-Cordula-instituut) mag zich winnaar noemen in de categorie ‘beste Vlajo onderneming algemeen’. Met hun zelfgemaakte educatieve kinderdoosjes wekten ze de interesse bij menig voorbijganger. Ook met hun verkooptechnieken charmeerden ze het Shopping-publiek.

Tijdens de jaarlijkse Vlajo verkoopdag @ Winkelcentrum Promenade Kapellen trachten Vlajo Mini-ondernemingen en SBP ‘s (Small Business Projects) hun producten zo enthousiast mogelijk te verkopen. Ze richten een stand in en proberen voorbijgangers te imponeren met goede verkoopargumenten. Naast ‘beste verkoopstand’, ‘beste verkooptechnieken’ en ‘beste Vlajo junior onderneming algemeen’ kunnen ze eveneens meedingen voor de studentenprijs. De prijsuitreiking werd bijgestaan door Ludwig Caluwé, gedeputeerde Provincie Antwerpen, en het schepencollege van de gemeente Kapellen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Kick-off van de Antwerp Entrepreneur Academy

Door middel van inspiratie, coaching, peer learning en mentorship wordt de brug gemaakt tussen leerlingen/studenten en ondernemerschap”, zegt Frédéric Achten, algemeen directeur Voka - Kamer van Koophandel Mechelen. “We moeten jongeren in een zeer vroeg stadium betrekken en hen inspireren. Ze hebben vaak innovatieve ideeën die we niet verloren mogen laten gaan omdat ze niet voldoende zijn voorbereid op ondernemerschap. We zorgen voor educatieve sessies, succesverhalen van jonge ondernemers, uitdagingen om zelf aan de slag te gaan, professioneel advies bij het uitwerken van een businessplan en een digitaal platform.”

Het project krijgt de steun van de provincie Antwerpen. “Naast acties om knelpuntberoepen weg te werken, ondersteunen we vanuit de provincie ook acties die jongeren stimuleren om een eigen zaak te starten.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: We winkelen graag langs A12 en in shopping center

Regio Wijnegem en Aartselaar oefenen grote aantrekkingskracht uit op winkelpubliek Het gaat niet slecht met de detailhandel in onze regio, al moet er volgens de provincie wel een actief beleid gevoerd worden om de leegstand in stads- en dorpskernen aan te pakken. We houden van baanwinkels en shopping centra, voor ...
Regio

Wijnegem en Aartselaar oefenen grote aantrekkingskracht uit op winkelpubliek
Het gaat niet slecht met de detailhandel in onze regio, al moet er volgens de provincie wel een actief beleid gevoerd worden om de leegstand in stads- en dorpskernen aan te pakken. We houden van baanwinkels en shopping centra, voor het ‘gemak’.
De voorstelling van de studie rond de detailhandel in Vlaanderen voor de provincie Antwerpen, vond gisteren plaats in Lier. De stad van Pallieter werd dan ook als centraal voorbeeld gesteld.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Antwerpen blijft belangrijkste Vlaamse winkelwalhalla

Het is voor de eerste keer in Europa dat er met Europese steun zo’n diepgravende analyse van de detailhandel gebeurde. 308 Vlaamse gemeenten werden onder de loep genomen. “Onze provincie scoort nog altijd het best”, zegt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V).

”Maar de studie maakt duidelijk dat de groei zich de laatste jaren vooral situeert in het perifere gebied, dus op grote winkelassen of retailparken. De grootste cluster van winkels blijft de binnenstad van Antwerpen, op de tweede plaats staat de Boomsesteenweg en op de derde plaats staat de Steenweg op Gierle in Turnhout.

Onze dorps- en stadskernen kreunen onder een groeiende leegstand.

Vlaanderen moet gemeenten juridische instrumenten geven om meer winkels naar de kernen te lokken. Elk dorp moet op zijn minst één winkel voor dagelijkse inkopen hebben.”
De provincie Antwerpen telt met 100.000 werkplaatsen de meeste winkels van heel Vlaanderen. Maar de vlucht van handelaars naar de rand zorgt voor grote leegstand in onze kernen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Steeds meer leegstaande panden in de regio

Provincie Antwerpen stelt resultaten onderzoek detailhandel voor. Tijdens de voorstelling van een groot onderzoek naar de detailhandel in de provincie Antwerpen zijn enkele opmerkelijke resultaten in het arrondissement Mechelen naar boven gekomen.

Algemene vaststelling is dat er meer en meer detailhandels verdwijnen uit de dorpskernen. “Die winkels kiezen voor grotere winkelcentra zoals shoppingcentra, winkelboulevards en winkelterreinen aan de rand van steden”, zegt Ludwig Caluwe (CD&V), die gedeputeerde van Economie in de provincie Antwerpen is. “Dat is iets wat we zo veel mogelijk moeten voorkomen. Detailhandel in de dorpskernen blijft heel belangrijk. Anderzijds zien we wel dat bepaalde winkelketens de omgekeerde beweging maken en zich in de dorpskernen vestigen. We stellen vast dat heel wat jongeren bijvoorbeeld in de dorpskernen blijven winkelen en verplaatsingen met de fiets maken.”
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Leegstand rukt op in onze regio

Tijdens de voorstelling van een groot onderzoek naar de detailhandel in de provincie Antwerpen zijn enkele opmerkelijke resultaten in het arrondissement Mechelen naar boven gekomen.

Algemene vaststelling is dat er meer en meer detailhandels verdwijnen uit de dorpskernen. 'Die winkels kiezen voor grotere winkelcentra zoals shoppingcentra, winkelboulevards en winkelterreinen aan de rand van steden', zegt Ludwig Caluwe (CD&V), die gedeputeerde van Economie in de provincie Antwerpen is. 'Dat is iets wat we zo veel mogelijk moeten voorkomen. Detailhandel in de dorpskernen blijft heel belangrijk. Anderzijds zien we wel dat bepaalde winkelketens de omgekeerde beweging maken en zich in de dorpskernen vestigen. We stellen vast dat heel wat jongeren bijvoorbeeld in de dorpskernen blijven winkelen en verplaatsingen met de fiets maken.'
Verder lezen


Thema: in de pers

ATV: Opbouw nieuw provinciehuis van start

De opbouw van het nieuwe provinciehuis is gestart. De funderingswerken zijn volop aan de gang en de eerste boringen voor de aanleg van een BEO-veld, een duurzame geothermische techniek, vinden plaats. Deze maand wordt de funderingsplaat aangebracht.

Iedere vrijdagvoormiddag van 10 tot 12 uur of op afspraak is het infopunt in de Lange Lozanastraat 223 geopend. Mensen met vragen kunnen ook altijd terecht op het infonummer 03/240 69 68 of via mail op nieuwprovinciehuis@provincieantwerpen.be.


Thema: in de pers

NNieuws: Bouw nieuw provinciehuis gestart

De opbouw van het nieuwe provinciehuis is gestart. De funderingswerken zijn volop aan de gang en de eerste boringen voor de aanleg van een BEO-veld, een duurzame geothermische techniek, vinden plaats. Deze maand wordt de funderingsplaat aangebracht. "Het is de basis van een passiefgebouw waarbij in alle opzichten over duurzaamheid is nagedacht.", aldus Ludwig Caluwé. De 58 meter hoge compacte constructie zal omringd zijn door een publiek toegankelijk park en voorzien van een ondergrondse parking.

Vanaf eind 2017 zullen alle provinciale diensten hier gehuisvest worden. Op de site aan de Koningin Elisabethlei worden de komende weken 257 funderingspalen geboord die zo'n 8 meter diep onder de grond te zitten. De palen uit beton worden in de grond gevormd door het gieten van beton doorheen een stalen huls met boorkop. De boorkop en het stalen omhulsel worden uit de grond getrokken terwijl het beton verder wordt gestort.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Bouw provinciehuis begonnen

De bouw van het nieuwe provinciehuis, op de site van het vorige provinciehuis aan de Elisabethlei in Antwerpen, is begonnen.

De funderingswerken zijn volop aan de gang. Vanaf eind 2017 zullen alle provinciale diensten hier gehuisvest worden. Vanuit het infopunt in de Lange Lozanastraat is er zicht op de bouwwerf.


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Bouw nieuw provinciehuis van start

De bouw van het nieuwe provinciehuis, op de site van het vorige provinciehuis aan de Elisabethlei, is gestart. De funderingswerken zijn volop aan de gang.

"Het wordt een passiefgebouw, waarbij in alle opzichten over duurzaamheid is nagedacht", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V).
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Funderingswerken Provinciehuis van start

De bouw van het nieuwe provinciehuis in de Koningin Elisabethlei is gestart. Binnen twee jaar moet het gebouw van 58 meter en 14 verdiepingen hoog af zijn. De komende weken worden 257 funderingspalen geplaatst die zo'n 8 meter diep onder de grond te zitten. Eind januari wordt de funderingsplaat bovenop de palen aangebracht en kan de ondergrondse parking worden opgebouwd. De verlaagde bodemtemperatuur in de zomer wordt gerecupereerd door koeling. "De investeringskost van dit duurzame systeem is na 12 jaar volledig teruggewonnen", zegt de gedeputeerde voor Patrimonium en Financiën Ludwig Caluwé (CD&V).
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Provincies belastingen afnemen, mag niet zomaar

De Raad van State is heel kritisch tegenover het voornemen van de Vlaamse overheid om de provincies te verbieden nog langer opcentiemen te heffen. De Raad van State betwijfelt of de Vlaamse overheid wel juridische bevoegd is om dat te doen. 

Dat blijkt uit het advies van de Raad van State over het ontwerp decreet waarmee de Vlaamse overheid de provincies wil kortwieken, zegt Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde van de provincie Antwerpen.

Er zijn argumenten voor en tegen, erkent de Raad van State in dat advies, maar hij besluit dat de Vlaamse regering met heel goede nieuwe argumenten naar voren zal moeten komen om die bepaling in haar ontwerp-decreet te kunnen handhaven.

Foto: Bart Dewaele, BDW


Thema: in de pers

Made in Kempen: Digitale tool brengt bedrijven en scholen met elkaar in contact

Voka Kempen ontwikkelde in samenwerking met de Provincie Antwerpen een digitale tool waar bedrijven en scholen bedrijfsbezoeken, stageplaatsen, werkplekleren, materialen, diensten en infrastructuur aanbieden.
 
“Een bedrijfsleider van een elektriciteitsfirma heeft een leuk project waar een student een eindwerk over kan maken. Een leerkracht wil een korte bedrijfsstage lopen om meer voeling te krijgen met het werkveld. Of een school zoekt een bedrijf in de regio waar het met leerlingen op bezoek kan gaan om hen te inspireren bij hun studiekeuze… Maar ook andere manieren van samenwerking tussen onderwijs en ondernemingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld op vlak van materialen. Zo had DAF onlangs twee grote partijen hout, die wij bezorgden aan een STEM-project bij Kogeka en aan de techniekafdeling van Thomas More”, vertelt Guido Evens van Voka Kempen.
Verder lezen


Thema: in de pers

NNieuws: Voka – KvK Kempen lanceert digitale tool onderwijs-ondernemen

Onder belangstelling van Ludwig Caluwé, gedeputeerde Economie van de Provincie Antwerpen, lanceerde Voka - Kamer van Koophandel Kempen, vanavond een unieke digitale tool om de aansluiting onderwijs – ondernemen professioneel te ondersteunen. ‘De bedrijfsrealiteit moet nadrukkelijker aanwezig zijn in ons onderwijs’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – KvK Kempen. ‘Met de lancering van deze tool hopen wij alvast ons steentje bij te dragen tot een betere aansluiting van het onderwijs op onze arbeidsmarkt.’

Leren op werkvloer is must voor toekomst onderwijs en ondernemers

Excellent onderwijs en een goede aansluiting met de ondernemingswereld is een essentieel onderdeel van economische groei en de toekomst voor de jongeren. In veel van onze buurlanden staat het onderwijs al veel dichter bij de bedrijfsrealiteit. ‘Leerlingen leren daar op de bedrijfsvloer hoe het is om hun kennis ook toe te passen in de praktijk, in een ondernemingscontext’, vertelt Hendrickx. ‘In Vlaanderen staat dit soort van onderwijs op de werkvloer echter nog in haar kinderschoenen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: VOKA lanceert tool om Kempense ondernemers en onderwijsinstellingen samen te brengen

Kamer van Koophandel Kempen (VOKA) nam ICT specialist VANROEY.BE onder de arm om een digitale tool te ontwerpen om bedrijven en scholen in contact te brengen met elkaar.

Op de vooravond van de zitting van het provinciebestuur van Antwerpen, stelt VOKA aan een zestigtal vertegenwoordigers van Kempense Ondernemingen de digitale tool voor om ondernemingen en scholen beter met elkaar in contact te brengen. Ludwig Caluwé, gedeputeerde economie provincie Antwerpen maakt zich sterk dat het provinciebestuur inderdaad zal goedkeuren dat dit initiatief kan rekenen op provinciale ondersteuning.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Tijd: Wat met provinciehuis?

In Antwerpen woedt ondertussen een hevige discussie over het nieuwe provinciehuis. Het geplande gebouw aan de Koning Elisabethlei telt 14 verdiepingen en kost 86 miljoen euro.

Eind 2017 neemt de provincie Antwerpen het gebouw normaal gezien in gebruik. Maar de provincie krijgt voortaan minder bevoegdheden en zal dus ook minder personeel nodig hebben. En is het überhaupt nog zinvol in Antwerpen een nieuw provinciehuis te bouwen als de stad zelf uit de provincie stapt?

De oppositie in de Antwerpse provincieraad uitte eerder al kritiek op de bouwplannen, maar gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) wil niet wijken. 'We hebben de huurprijzen afgezet tegen de kostprijs van dit project. In 14 jaar betaalt het gebouw zich terug in uitgespaarde huurgelden. We zullen de verdiepingen die we niet langer nodig hebben verhuren.'
 


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Gouverneur bezoekt Boechout

Gouverneur Cathy Berx (CD&V) heeft gisteren een bezoek gebracht aan Boechout.

Samen met het schepencollege en gedeputeerden Luk Lemmens (N-VA) en Ludwig Caluwé (CD&V) werden er verschillende aandachtspunten besproken. Zo zal de provincie de gemeenten Boechout, Hove, Mortsel, Wommelgem, Borsbeek en Antwerpen samenbrengen, om na te gaan welke volgende stappen moeten worden gezet in de ontwikkeling van de vallei van de Koude Beek.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Hervorming provincies: niet zonder slag of stoot

Standpunt Antwerpen
De provincies mogen dan toch onderwijs blijven organiseren, zo heeft de Vlaamse regering beslist.

Daar is het provinciebestuur van Antwerpen heel blij mee, want door de aangekondigde overdracht van 'persoonsgebonden materies' zoals jeugd, cultuur en sport aan de lokale besturen en het 'provincievrij' maken van de stad Antwerpen tegen 1 januari 2017 wordt het provinciale niveau toch al gedeeltelijk uitgekleed.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Van kerk naar buurthuis

In 1925 bouwden de paters dominicanen een kerk en klooster in de Provinciestraat.
Kerk en klooster verloren hun godsdienstige functie in 1999. Toen een projectontwikkelaar er kantoorgebouwen wilde neerzetten, redden de buurtcomités en krakers kerk en klooster van de sloop. Zij wilden er een ontmoetingsruimte van maken voor alle bewoners in en rond de Provinciestraat. Dat is gelukt.

Wie wil, kan er zelf een activiteit organiseren, en wekelijks is er een buurtcafé met optredens.
In 2007 kocht de provincie Antwerpen de gebouwen om in de toekomst een onderdak te bieden aan de buurtwerking en sociale organisaties.
"We willen dit jaar nog verkopen", zegt Lotte Caers, woordvoerster van gedeputeerde voor Infrastructuur en Vastgoed Ludwig Caluwé (CD&V). "Op dit moment zijn er verschillende contacten met potentiële kopers. Er is nog geen procedure opgestart."

De kerkgebouwen staan te koop voor 3,6 miljoen euro. "We streven ernaar dat bedrag te halen en zo is het ook ingeschreven in de begroting. We zouden graag hebben dat het nieuwe project een sociale invulling krijgt, zo is het ook oorspronkelijk bedoeld. Kandidaatkopers die zulke plannen hebben, hebben dan ook een streepje voor."


Thema: in de pers

VILT: Screeningstool voor kansen glastuinbouw in Antwerpen

Van alle glastuinbouw in Vlaanderen situeert zich 40 procent in de provincie Antwerpen. Het EFRO-project ‘Duurzame glastuinbouwclusters’ onderzocht de haalbaarheid van clusters van glastuinbouwbedrijven in de regio’s Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver. Omwille van ruimtelijke en maatschappelijke beperkingen werd het onderzoek verruimd tot andere manieren om de sector te ondersteunen in zijn autonome ontwikkeling. Dat resulteerde onder meer in het op punt stellen van een methodiek om het agrarisch gebied te screenen op kansen voor vestiging en uitbreiding van glastuinbouw.

Bij aanvang van het EFRO-project ‘Duurzame glastuinbouwclusters’ werd gekeken in hoeverre de overheid kan aansturen op clustervorming van glastuinbouwbedrijven. De technische, juridische en financiële haalbaarheid werd onderzocht. Hoewel deze aanpak zijn voordelen kan hebben op economisch, ecologisch en ruimtelijk vlak is uit dit project gebleken dat de ruimtelijke mogelijkheden en het maatschappelijk draagvlak hiervoor binnen de onderzochte cases (Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver) beperkt zijn. Het onderzoek werd dan ook verruimd tot andere manieren om de Antwerpse glastuinbouwsector te ondersteunen in haar autonome ontwikkeling. Het voordeel is dat het EFRO-project voor zowel projectmatige als autonome ontwikkeling van glastuinbouw waardevolle onderzoeksresultaten heeft opgeleverd.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Havencentrum lijdt onder pontonbrug

De open dag van het Havencentrum in Lillo heeft gisteren veel minder vol gelokt dan andere jaren. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V) schatte het aantal bezoekers tijdens de Open Bedrijvendag op tweeduizend. "Vorig jaar waren er twee keer zo veel mensen die op bezoek kwamen", zegt hij. Caluwé weet de mindere opkomst aan de pontonbrug in Antwerpen. "Hoewel sommige mensen er niet op mogen, komen ze toch naar het spektakel kijken", legt hij uit.


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Havencentrum zoekt werkkrachten in scholen

25 jaar na de opening krijgt het Havencentrum een nieuwe visie en logo. Het moet een jong en fris imago geven en extra jongeren aantrekken voor een job in de havensector.

"De haven zoekt voortdurend heel wat bijkomende werkkrachten en dat staat haaks op onze hoge jeugdwerkloosheid", zegt bestendig afgevaardigde Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum. "Daarom zet het Havencentrum nog sterker in op een aangepast aanbod voor jongeren op maat van hun achtergrond.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Polderke: Nieuw logo en nieuwe aanpak bij Havencentrum Lillo

Vijfentwintig jaar na de opening is het Havencentrum, aan de Scheldelaan 444 in Lillo, toe aan een nieuwe visie en logo. Het moet het Havencentrum een jong, en fris imago, geven en extra jongeren aantrekken om hen te begeesteren zodat zij kiezen voor een job in de havensector.

“De haven zoekt voortdurend heel wat bijkomende werkkrachten en dat staat in contradictie met onze hoge jeugdwerkloosheid” zegt bestendig afgevaardigde Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum. “Daarom zet het Havencentrum nog sterker in op een aangepast aanbod voor jongeren op maat van hun achtergrond. De komende maanden ondergaat het Havencentrum een transformatie om meer kleur in de gebouwen en de communicatie te brengen afgestemd op jongeren”. Het nieuwe logo zat verborgen achter een dekzeil tegen de voorgevel van het Havencentrum. Het werd onthuld op bevel van “kapitein” Caluwé. Onder het “kleed” waren drie panelen met het logo en een slogan in de drie landstalen.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard / Het Nieuwsblad: Nieuw logo zet Havencentrum op de kaart

Het Havencentrum in Lillo, bedoeld om de bekendheid van de Antwerpse haven te vergroten, heeft haar nieuwe huisstijl voorgesteld. De provinciale instelling wil vooral meer jongeren aantrekken.

Vorig jaar trok het bezoekerscentrum in het noorden van de Antwerpse haven zo’n 48.400 bezoekers, waarvan zo’n 32.000 jongeren. Belangrijke opdrachten zijn het tonen van wat er in de haven allemaal gebeurt, alsook jongeren warm maken voor een job in de haven. Onder andere heel wat ingenieurs, lassers en procestechniekers worden gezocht.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Het Havencentrum Lillo aan de Scheldelaan in Lillo bestaat 25 jaar. Het kreeg een nieuw logo en slaat meteen een nieuwe weg in

'We staan verwonderd te kijken naar de hoge jeugdwerkloosheid, maar in tegenstelling hiermee worden in de haven heel wat werkkrachten gezocht', stelde bestendig afgevaardigde en voorzitter van het Havencentrum Ludwig Caluwé vast. 'Daarom zetten wij nog sterker in op een aangepast aanbod voor jongeren. Met een vernieuwd en fris uiterlijk willen we hen enthousiast maken voor een job in de havensector.'
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Antwerpse burgemeesters en schepenen op landbouwdag

Overal in Vlaanderen werd zondag de Dag van de Landbouw gevierd. Op uitnodiging van de organisatoren Boerenbond en Landelijke Gilden en van de provincie Antwerpen bezochten burgemeesters en landbouwschepenen twee bedrijven in de Kempen. Tuinder Wim Joosen toonde onder meer de burgemeesters Tinne Rombouts (Hoogstraten) en Ward Kennes (Kasterlee) hoe komkommers, braambessen en frambozen geteeld worden op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Van daaruit ging het met de bus naar een akkerbouw- en vleesveebedrijf in Ekeren. Daar heeft een jongeman het bedrijf van zijn grootvader in geen tijd gemoderniseerd.
In de provincie Antwerpen hebben afgelopen zondag twaalf bedrijven de deuren opengezet voor het grote publiek. Boerenbond deed samen met de provincie Antwerpen een extra inspanning om lokale beleidsmakers - burgemeesters en schepenen van Landbouw - te laten kennismaken met de landbouwpraktijk. De groep werd rondgeleid op de bedrijven van Wim Joosen in Brecht en Olivier Van Look in Ekeren.
Verder lezen


Thema: in de pers

Jobat - Gazet Van Antwerpen: Dag van de Landbouw

Achter serres en stallen schuilt heel wat innovatie

Landbouwer is tegenwoordig manager

Er komt nog heel wat intensieve handenarbeid bij kijken, maar toch vallen er in de land- en tuinbouwsector heel wat innovatieve uitdagingen te rapen. De Dag van de Landbouw schept een beeld van hoe een land- of tuinbouwbedrijf vandaag de dag draait.

Morgen, zondag 21 september, kan opnieuw op ontdekkingstocht worden gegaan. In de provincie Antwerpen zwaaien twaalf bedrijven de deuren open om bezoekers een unieke kijk te geven op de dagdagelijkse activiteiten.

De provincie Antwerpen mag dan al erg verstedelijkt lijken, toch is ze in Vlaanderen de tweede belangrijkste landbouwprovincie. Wat de glastuinbouw betreft zelfs de belangrijkste. “Bovendien levert de sector een belangrijke toegevoegde waarde naar andere sectoren als de handel en transport. Vergeleken met de andere Vlaamse provincies creëert de provincie Antwerpen na West-Vlaanderen de hoogste toegevoegde waarde in de land- en tuinbouw, met name 23 procent van het Vlaamse totaal.  Dat moeten we koesteren. Daarom worden vanuit de provincie tal van initiatieven genomen om dat te behouden en voldoende mensen hiervoor warm te maken. In totaal is in de provincie een kleine 20.000 mensen in de land- en tuinbouw aan de slag”, zegt gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: "Schrap enkele verdiepingen provinciehuis"


Geplande nieuwbouw veel te groot voor afgeslankte provincie 
 
Het nieuwe provinciehuis, waarvan de eerste steen nog moet worden gelegd, zal veel te groot zijn voor het personeel van de afgeslankte provincie. De toren van 14 verdiepingen zal minstens 86 miljoen euro kosten. "Waarom niet enkele verdiepingen schrappen?", vraagt de oppositie zich af. "Ach, we verhuren de ruimte wel die we zelf niet nodig hebben", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Volgende maand start de aannemer met de bouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. De licht gedraaide toren van 58 meter hoog, telt 14 verdiepingen en zal minstens 86 miljoen euro kosten. "Eind 2017 nemen we het gebouw in gebruik", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). In de nieuwe toren is plaats voor 860 mensen en er zijn 620 werkplekken. "Die cijfers zijn gebaseerd op de huidige omvang van het provinciepersoneel", zegt Caluwé. "Maar de provincie zal in de toekomst minder mensen tewerkstellen. We zullen dus niet zoveel plaatsen nodig hebben.
Verder lezen


Thema: in de pers

NNieuws: Provincie start met bouw van nieuw provinciehuis

De voorbereidingen voor de opbouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei zijn gestart. Het zal vermoedelijk te groot zijn. De Vlaamse regering plant om een aantal bevoegdheden over te nemen van de provincies, maar de plannen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis waren al eerder gemaakt.   Op deze site komt een 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen te staan, omringd door een publiek toegankelijk park en met ondergrondse parking. “Het duurzame gebouw wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie.”, aldus Ludwig  Caluwé.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Duurzaam, compact en markant gebouw met publiek toegankelijk park: Provincie start bouw nieuw provinciehuis

De voorbereidingen voor de opbouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei zijn gestart. Op deze site komt een 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen te staan, omringd door een publiek toegankelijk park en met ondergrondse parking. “Het duurzame gebouw wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie.”, aldus Ludwig Caluwé. Deze compacte passiefbouw voorziet werkruimte voor in totaal 860 mensen vanaf 2017. De opdracht voor de algemene bouwwerken werd gegund aan het consortium Democo-Denys.

In september 2013 startte de afbraak van het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het gebouw was hopeloos verouderd en toonde tal van gebreken. De provincie besloot te investeren in een compacte en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost. De afbraakwerken zijn intussen afgerond en de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis zijn gestart.

Lees hier het volgende artikel van Het NieuwsbladVerder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Deel nieuw Provinciehuis mogelijk verhuurd

Begin oktober starten de werken voor het nieuwe provinciehuis, waar plaats zal zijn voor 860 ambtenaren. Het provinciebestuur houdt er rekening mee dat een honderdtal mensen verhuist, waardoor een verdieping zou worden verhuurd.

De afbraak van het oude provinciehuis op de site in de Koningin Elisabethlei is afgerond en het terrein wordt klaargemaakt voor de bouw van het nieuwe provinciehuis. Het gebouw zal een gelijkvloerse en veertien verdiepingen tellen. Gedeputeerde voor Infrastructuur en Vastgoed Ludwig Caluwé (CD&V) rekent erop dat het 58 meter hoge gebouw eind 2017 in gebruik kan worden genomen.

Het ontwerp is ongewijzigd sinds de Vlaamse overheid een afslanking heeft aangekondigd van de provincies, die zich nog enkel zullen mogen bezighouden met grondgebonden bevoegdheden. Daarom biedt het gebouw plaats aan maximaal 860 mensen. De huidige 830 ambtenaren verhuizen naar het nieuwe provinciehuis. Van hen hebben er 760 een bureau nodig. Door de organisatie van de arbeid zijn er effectief 620 werkplaatsen nodig.

Passiefbouw


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Nieuwe provinciehuis zal te groot zijn

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis zal vermoedelijk te groot zijn. De Vlaamse regering plant om een aantal bevoegdheden over te nemen van de provincies, maar de plannen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis waren al eerder gemaakt. Dat meldt ATV.

Het voormalige provinciehuis aan de Elisabethlei is helemaal afgebroken. Over twee weken wordt op dezelfde plek begonnen aan de bouw van het nieuwe gebouw. De plannen werden gemaakt nog voor de Vlaamse regering besliste om de provincie af te slanken. Er zullen dus minder mensen in werken dan eerst gedacht.

“We gaan dit project wel doorzetten”, zegt CD&V-gedeputeerde Ludwig De Caluwé. “Dit project heeft al 18 miljoen euro gekost. Als we nu terug helemaal vanaf nul beginnen heeft dat geld voor de gemeenschap niets opgeleverd.”


Verder lezen


Thema: in de pers

CD&V-gedeputeerden voelen zich bedrogen door Vlaanderen

De hervorming van de provincies blijft de gemoederen beheersen. "Als provinciale bestuurders zijn wij kwaad en voelen we ons verraden", zeggen CD&V-gedeputeerden Caluwé en Bellens.

De Antwerpse gedeputeerden zijn niet mals voor de Vlaamse regering in hun opiniebijdrage. Opmerkelijk is dat hun eigen partij mee in de Vlaamse meerderheid zit en dus ook onderhandelde over de provincies.

Caluwé en Bellens lezen in het regeerakkoord halfslachtige zinnen over het provinciebestuur. "Antwerpen en Gent zouden provincievrij worden, maar niet helemaal, want de provincies blijven hun door andere overheden opgedragen taken ook in die twee steden uitoefenen", schrijven de gedeputeerden.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Reactie van Ludwig naar aanleiding van het plotse overlijden van Jean-Luc Dehaene

Een warme mens, naar buiten nors

"Hij was mijn eerste baas", weet bestendig afgevaardigde Ludwig Caluwé (CD&V), die in 1984 als pas afgestudeerde aan de slag ging op het kabinet van Dehaene.

"De beste leerschool die je je kunt voorstellen.

Naar buitenuit was Jean-Luc misschien nors terwijl hij in werkelijkheid een warme man was, bekommerd om zijn mensen, ook en vooral buiten het werk. Op het werk gaf hij ze vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Hij duvelde wel, maar hij ving de slagen op. En zijn brutaliteit? Ach, dat was veeleer een scherm voor zijn schuchterheid." 


Thema: in de pers

De Streekkrant: Leren over het platteland

RUMST - Veel volk vorige week zaterdag aan de Lazaruskapel in de wijk Lazernij. Reden was de opening van een (ver)nieuw)d leerpad. Het werd twintig jaar geleden voor het eerst ingericht als landbouwleerpad maar nu ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de vereniging vernieuwd als plattelandsleerpad.

Het pad kreeg de noemer 'Tussen Boer en Tuinder' mee. Na de inzegening door E.H. Dirk Van den Broeck volgden toespraken van burgemeester Wendy Weckhuysen en de gedeputeerden Ludwig Caluwé en Rik Röttger. De steun van gemeente bestuur en provincie werd hiermee extra in de verf gezet.
"Een aanpassing was nodig" zegt projectleider Rik Van Leemput. "Een aantal tuinders hielden op met hun activiteit en verder is de teelttechniek en zijn de bijkomende activiteiten zo belangrijk geworden dat we tijdens dit nieuwe jubileumjaar een aanpassing voorstelden."
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad en De Standaard: Nieuwe stallen voor proefbedrijf pluimvee

Het Geelse provinciaal Proefbedrijf Pluimveehouderij heeft twee nieuwe stallen officieel in gebruik genomen. In totaal beschikt het Proefbedrijf nu over vier stallen voor 37.600 vleeskuikens en 31.000 leghennen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Landbouwleven: Twee nieuwe stallen voor Proefbedrijf Pluimveehouderij

In Geel vond vrijdag de opening plaats van een gloednieuwe leghennen- en vleeskuikenstal. Daarmee kan het proefbedrijf samen met de oude stallen in totaal 37.600 vleeskuikens en 31.000 leghennen onderzoeken.

Uiteraard was directeur van het proefbedrijf Johan Zoons in zijn nopjes met de nieuw stallen. Het proefbedrijf vierde vorig jaar zijn 20e verjaardag met de eerste steenlegging van de nieuwe stallen. Johan Zoons hield er aan iedereen te bedanken die hielp bij de realisatie, inclusief de mensen die dag in dag uit het eigenlijke werk op de boerderij uitvoeren. “Wij zijn ons zeer goed van bewust dat er de sector grote uitdagingen wachten en dat we verplicht zijn goed onderzoek te leveren en deze resultaten ook bij de pluimveehouder te krijgen”, aldus de heer Zoons.


Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Grotere onderzoekscapaciteit voor de pluimveehouderij

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel heeft zijn nieuwe leghennen- en vleeskippenstal plechtig geopend in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters. In totaal beschikt het proefbedrijf nu over vier stallen voor 37.600 vleeskippen en 31.000 leghennen. Deze zijn opgedeeld in meerdere proefeenheden die voor onderzoek apart aangestuurd kunnen worden. “Het complex is zodanig opgevat dat het onderzoek ook kan anticiperen op toekomstige uitdagingen en regelgeving”, vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Proefbedrijf test modernste stallen uit

De twee nieuwe stallen van het provinciaal proefbedrijf voor de pluimveehouderij zijn klaar. Het ultramodern complex biedt plaats aan 37.600 vleeskuikens en 31.000 leghennen. De nieuwste technieken voor de sector worden er getest.

Een verluchtingstoren naast de kippenstallen of een extra ruimte die dienst doet als warmtewisselaar. Dde Geelse proefboerderij voor de pluimveehouderij beschikt vanaf vandaag over de nieuwste technologiëen. Een investering van 5 miljoen euro, waarvan de provincie 2,5 miljoen betaalde en Vlaanderen nog eens 1,8 miljoen.  


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Acties voor handelaars

Herentals, Herenthout: Provincie en gemeenten willen winkels in dorpscentra

In Herenthout krijgen toekomstige handelaars die in het centrum een winkel openen een vestigingspremie van de gemeente. Het is maar een van initiatieven die in Herentals, Grobbendonk en Herenthout op stapel staan om zich als winkelcentrum te profileren.

Meer dan 1000 handelspanden, waarvan 650 winkels, zijn er in Herentals, Herenthout en Grobbendonk (zie kader). De drie gemeenten huren nu samen een detailhandelcoach in. Die luistert naar de naam Ben Op de Beeck. Het is zijn taak om voor de drie gemeenten - de eersten die in de provincie Antwerpen een samenwerkingsverband sluiten om de detailhandel te stimuleren - om de plaatselijke toestand in kaart te brengen en samen met de gemeenten aan een actieplan te werken.

Naar een actieplan

"De detailhandel in Vlaanderen staat immers op een keerpunt", meent député Ludwig Caluwé (CD&V). "In de toekomst zullen er minder kleinere winkels zijn, ze zullen ook meer van locatie wisselen en er zal anders worden gewinkeld.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Gemeenten slaan handen in elkaar om detailhandel te versterken

Herentals, Grobbendonk en Herenthout bundelen samen met de provincie Antwerpen hun krachten om de detailhandel in hun gemeenten te versterken. Deze drie gemeenten zijn de eerste die de expertise van een provinciale detailhandelscoach inhuren om de krachtlijnen voor de detailhandel mee uit te tekenen. Tien weken gelden startte coach Ben Op de Beeck met het bestuderen van het handelsapparaat van de drie gemeenten.

Ondertussen maakte hij een sterkte en zwakte analyse van de huidige detailhandelssituatie en schreef hij een visie voor de toekomst uit die vertrekt vanuit de eigen sterkte van de gemeente. Zo blijft Herentals bijvoorbeeld opvallend sterk in de branche kleding en mode en in de branche wonen, ondanks de concurrentie in de regio en kwamen er in Grobbendonk en Herenthout het afgelopen jaar handelszaken bij.

"Het is nu van cruciaal belang dat deze gemeenten een toekomstvisie over hun detailhandel ontwikkelen en van daaruit gerichte acties ondernemen. Het moeten duurzame acties zijn die rekening houden met andere beleidsdomeinen én met de handelaars en de klanten van morgen", zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, bevoegd voor Economie (CD&V).


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: 'Coach' moet handel nieuw leven inblazen

De gemeenten Herentals, Grobbendonk en Herenthout blijven samenwerken rond het kleinhandelsbeleid. Detailhandelcoach Ben Op de Beeck zal de gemeentebesturen begeleiden om een aantal projecten te realiseren of ten minste op te starten.

Ben Op de Beeck, de provinciale detailhandelscoach, heeft de voorbije tien weken een analyse gemaakt van de huidige situatie van het handelsapparaat in de drie gemeenten. Hij schreef een visie voor gemeentes uit. Daarbij vertrok hij van hun eigen sterktes. 'De gemeenten hebben er immers voor gekozen om niet met elkaar in concurrentie te gaan, maar net te zoeken naar een gemeenschappelijke toegevoegde waarde waarbij iedereen zijn eigenheid behoudt', legt Op de Beeck uit.
Funshoppen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provinciebestuur bezoekt mini-onderneming

Provinciaal gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé beloonde woensdag de jongens van mini-onderneming Triple C in het Vrij Technisch Instituut in Zandhoven met een cheque en een cursus kleine blusmiddelen aan Campus Vesta.

Dat laatste is geen toeval, want de beste Vlajo mini-onderneming van de provincie Antwerpen produceert Zweedse fakkels.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Triple C gekroond tot beste mini-onderneming

Triple C van het VTI Zandhoven is de 'Beste Vlajo mini-onderneming' van de provincie Antwerpen.

De leerlingen van drie klassen (vandaar de naam Triple C) houttechnieken, mechanische vormgeving en elektrotechnieken worden onder andere beloond met een cheque en een cursus 'kleine blusmiddelen' aan Campus Vesta in Ranst.
  
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Antwerpen is hét trekpaard van de Vlaamse economie

In opdracht van de provincie Antwerpen werkte de Universiteit Antwerpen een handige 'economische barometer' uit. Dat gebruiksinstrument is nu klaar en bevestigt met één muisklik: de provincie Antwerpen is de sterkhouder van de Vlaamse economie.

Reeds vorig jaar vroeg de provincie Antwerpen aan prof Ann Verhetsel van het departement Transport en Ruimtelijke Economie van de UA om een "gebruiksvriendelijk instrument uit te werken dat het mogelijk maakt om met één muisklik een beeld te krijgen van de sociaaleconomische situatie in een gemeente, regio of de volledige provincie". Bedoeling zou zijn daarmee blijvend de economische evolutie in de provincie te meten. Het resultaat werd maandag voorgesteld door gedeputeerde Ludwig Caluwé (Essen).

En wat blijkt? 38 procent van alle investeringen in Vlaanderen en 44 procent van de omzet van de Vlaamse economie is toe te schrijven aan bedrijven met een zetel in de grootste provincie van het land.

De provincie en regionale sociaal- economische overlegcomités (RESOC's) ontwikkelden het instrument samen met de universiteit, waarmee sociaal-economische indicatoren uit verschillende bronnen op een website worden samengebracht. Daarmee kunnen verantwoordelijken hun beleid uitstippelen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Jean-Claude Juncker op bezoek in de Antwerpse haven

AntwerpenJean-Claude Juncker, kandidaat voor de Europese christendemocraten om voorzitter van de Europese Commissie te worden, heeft dinsdag de Antwerpse haven bezocht.

Hij deed dat in gezelschap van een hele reeks CD&V-kopstukken waaronder Kris Peeters en havenschepen Marc Van Peel. In het Provinciaal Havencentrum Lillo werd hij ontvangen door gedeputeerde Ludwig Caluwé.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Citaat van de week

..."er is een betere match nodig met wat jongeren studeren en wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Het provinciale beleid moet ook rekening houden met het feit dat de arbeidsmarkt streekgebonden is. Antwerpen, Mechelen en de Kempen hebben andere economische noden."


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Proefstation onderzoekt al 50 jaar groenten

Het Proefstation voor de Groenteteelt vierde gisteren zijn 50ste verjaardag.

Het Proefstation biedt al sinds 1963 antwoorden op praktische teeltgerelateerde vragen, die zich stellen bij de Vlaamse groentetelers. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag werd er een groententapijt omhoog gehangen. "Ieder jaar komen er vragen binnen van telers, en het is dan aan ons om deze te onderzoeken. Niet alleen nieuwe rassen, maar ook meststoffen, energiegebruik en systemen worden door ons onderzocht. 
 


Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Proefstation voor de Groenteteelt bestaat 50 jaar

De toewijding bij de onderzoekers is gebleven, maar verder is er in 50 jaar tijd veel veranderd op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Onderzoeker op rust Frans Benoît herinnert zich nog het betonnen ‘kot’ en de vijf hectare daarrond, waarmee het begon. “De nieuwbouw in 2007 was heel belangrijk voor onze werking de jongste tien jaar”, getuigt directeur Raf De Vis, “want praktijkonderzoek is maar relevant als het in praktijkomstandigheden kan plaatsvinden.” Een nieuwe website en mailingsysteem op maat zullen de onderzoeksresultaten nog beter vertolken naar de (glas)tuinbouw.
 
Onder grote belangstelling werd in Sint-Katelijne-Waver het gouden jubileum van het Proefstation voor de Groenteteelt gevierd. En in stijl, dat mag gezegd worden. Didier Algoet, tuinder en voorzitter van het proefstation, vestigde terecht de aandacht op het van groenten gemaakte pamflet dat het spreekgestoelte fleur gaf. Algoet liet er geen twijfel over bestaan waarom praktijkonderzoek belangrijk is: “Beter een proef die mislukt, dan dat een teelt misloopt op onze bedrijven.”
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Nocturnes in museumpark

Het Karrenmuseum opent zijn zomerseizoen met nocturnes op vrijdag 4 en zaterdag 5 april. Tussen 18 en 22u kunt u het sfeervol verlichte museumpark tijdens de avonduren ontdekken.

Een aantal enthousiaste gidsen is aanwezig om de bezoekers door het park te leiden. Zij vertellen anekdotes en wetenswaardigheden bij de verschillende locaties en vuurkorven. Gisteravond mochten enkele genodigden, waaronder burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) en gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), genieten van de feeërieke sfeer.  


Thema: in de pers

De Zondag: Zilveren verjaardag

Het Provinciaal Havencentrum Lillo bestaat intussen meer dan 25 jaar, een bijzondere verjaardag. Tijdens deze periode bracht het ruim 800.000 bezoekers in contact met de haven. Daarmee is het een belangrijke vertegenwoordiger van de haven, industrie en logistiek.

Voorzitter en gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé is dan ook erg trots dat dit aantal jaar na jaar nog aangroeit: "2013 was wederom een succesjaar met nogmaals een stijging van de bezoekersaantallen. We hebben de ambitie om eind 2014 de kaap van 50.000 individuele bezoekers te halen, zodat we een sterke partner blijven ter promotie van onze haven. Daarvoor moeten we ons aanbod blijvend up-to-date houden, vernieuwen en uitbreiden".

(ACOE) 


Thema: in de pers

De Zondag: Klaarstomen voor arbeidsmarkt

Het Havencentrum organiseerde regelmatig gastlessen in het kader van 'Jonge Haven'. Het samenwerkingsproject met Talentenstroom en Talentenfabriek wil jongeren warm maken voor de verschillende tewerkstellingskansen in het havengebied.

Hiervoor biedt Jonge Haven 2 excursies voor de 3de graad secundair aan: 'Haven vol Uitdagingen' en 'Haven vol Beroepen'. De eerste excursie speelt in op de kansen voor jongeren die verder studeren, terwijl de laatste jongeren die moeten gaan solliciteren een duw in de rug richting de haven, industrie en logistiek wil geven.

Voorzitter Ludwig Caluwé onderstreept het belang van deze excursies: "De provincie Antwerpen zet sterk in op het klaarstomen van jongeren voor de toekomstige arbeidsmarkt. Het Havencentrum speelt hierin samen met de talentenhuizen een belangrijke trekkersrol".

(ACOE)


Thema: in de pers

Publireportage in Trends

De provincie Antwerpen blijft ook vandaag een bonte mix van sterke, grote bedrijven, en dynamischeKMO’s. Daarbij kijken buitenstaanders vaak richting de wereldvermaarde haven. Deze zet België uiteraard mee op de kaart, maar de provincie Antwerpen biedt economisch nog veel meer. Het provinciebestuur draagt bij tot de groei en ontwikkeling van deze regio en kiest daarbij voor een innovatieve aanpak. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé blikt terug op de voorbije jaren
en schetst de toekomst voor economisch Antwerpen.
 
Wat zijn de afgelopen 12 maanden de bedrijven (bij uitbreiding de takken van handel/ industrie) geweest die kenmerkend zijn voor de economische groei in uw provincie en waar - om en hoe ziet de nabije toekomst er uit?

“De cijfers van 2013 zijn nog niet volledig verwerkt, maar uiteraard weten we dat onze provincie een sterke economische motor heeft.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Minder zelfstandigen, meer ketens

Tussen 2008 en 2013 is in Zwijndrecht het aantal commerciële panden gedaald, maar het aantal vierkante meter winkelvloeroppervlakte gestegen. Dat blijkt uit een studie, mee opgezet door de provincie, die gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) voorgesteld heeft.

De studie toont ook dat het aantal zelfstandigen daalt en het aantal ketens stijgt. De leegstand van handelspanden steeg van 3,3 procent in 2008 naar 10 procent in 2013, waarvan 20 procent langdurig. Winkels en horeca in Zwijndrecht krijgen vooral klanten uit eigen gemeente over de vloer. 'We hebben weinig aantrekkingkracht voor omliggende gemeenten', concludeert schepen voor Middenstand Ann Van Damme (CD&V).

(sdl)


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws : APPlify is beste mini-onderneming

In het Kapelse Promenade Shopping Center waren 38 mini-ondernemingen aanwezig om hun waren aan te prijzen. Met dit initiatief konden leerlingen-ondernemers peilen naar de belangstelling van bezoekers voor hun producten.

Voor de prijs voor "beste Vlajo mini-onderneming" maakte een onafhankelijke jury uit wie, gecombineerd met de originaliteit van het product, de beste strategie had uitgedokterd voor de verkoopdag in Kapellen. APPlify van het Mater Salvatoris in Kapellen ging aan de haal met deze mooie titel dankzij hun app "Beleef Kapellen".

De verkoopdag was een initiatief van Vlajo (Vlaamse Jongerenondernemingen). "De provincie besteedt ieder jaar meer dan 100.000 euro aan projecten die jongeren voorbereiden op het beroepsleven. Met mini-ondernemingen leren jongeren al doende wat het is om een eigen zaak op te starten", zegt provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). (

FSE) 


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Nieuwe winkel móét in dorps- of stadscentrum

Shoppen

Vlaanderen opent aanval tegen leegstand en overaanbod aan 'baanzaken'.

De provincie Antwerpen wil het openen van nieuwe winkels buiten het centrum van een gemeente ontmoedigen en soms zelfs verbieden. De Vlaamse regering maakt dat vanaf dit najaar mogelijk, omdat het succes van baanwinkels de leegstand in het centrum doet toenemen.

Het bureau IDEA Consult voerde in opdracht van de Vlaamse regering een uitgebreid onderzoek naar het koopgedrag van consumenten en de evolutie van het aantal winkels per gemeente.

Daaruit blijkt dat het aantal winkelpanden buiten het centrum - dat zijn vooral baanwinkels die aan een grote weg liggen - in 2013 met 147% is gestegen ten opzichte van 2008. Het aantal winkelpanden in het centrum van een gemeente is in dezelfde periode met amper 2,2% gestegen.


Verder lezen


Thema: in de pers

't Periodiekske en de De Passant: Antwerpenaars winkelen in Nederland omdat het er goedkoper is

‘Detailhandel is een belangrijke economische sector waar we als provincie op inzetten’, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (Cd&V). ‘Daarvoor moeten we eerst de koopstromen in onze provincie in kaart brengen. We hebben bestudeerd wat het koopgedrag van de Antwerpenaar in Nederland is. Dit onderzoek kadert in een grootschalige studie naar de detailhandelssituatie in Vlaanderen. Met dit cijfermateriaal kunnen de gemeenten aan de slag om hun centrale handelsgebied te versterken en plaatselijke economie te stimuleren. Daarvoor kunnen ze de hulp inroepen van een detailhandelscoach. Deze kan hen professionele begeleiding bieden op maat van de inwoners en afgestemd op de omliggende gemeenten. De bedoeling is om een goede mix van winkels, horeca en dienstverlening te bekomen in de eigen regio.’


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Startersbrigade motiveert ondernemers

De Vliegende Startersbrigade heeft TSM in Mechelen aangedaan in de hoop leerlingen warm te maken voor het ondernemerschap. De komende maanden rukt het initiatief van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen nog dertig keer uit in het arrondissement om infosessies te geven.

Hoognodig, want in de eerste helft van 2013 waren er maar 875 starters tegenover 972 in dezelfde periode van 2012.

"Ze zorgen niet alleen voor een eigen job, maar bezorgen ook andere een baan", onderstreept gedeputeerde Ludwig Caluwé het belang van ondernemers. "De administratieve mallemolen en de risico's schrikken jongeren af om een eigen zaak te starten. De Vliegende Startersbrigade probeert de drempel weg te nemen", zegt Voka-directeur Frédéric Achten.

De infosessies bereikten de afgelopen tien jaar een kleine 30.000 jongeren. (WVK)

  © 2014 De Persgroep Publishing


Thema: in de pers

Metropool en Made in Antwerpen: Bijna 50.000 bezoekers in Havencentrum Lillo

Het Provinciaal Havencentrum Lillo sluit 2013 voor het derde jaar op rij af met een recordaantal bezoekers. Maar liefst 48.395 leerlingen, leerkrachten, professionelen en andere geïnteresseerden vonden hun weg naar de haven. Een kers op de taart voor het Havencentrum dat in 2013 zijn zilveren jubileumjaar uitgebreid vierde. Het Provinciaal Havencentrum Lillo bestaat meer dan 25 jaar. Tijdens deze periode bracht het ruim 800.000 bezoekers in contact met de haven. Daarmee is het een belangrijke vertegenwoordiger van de haven, industrie en logistiek.

Voorzitter en gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé is dan ook erg trots dat dit aantal jaar na jaar aangroeit: “2013 was opnieuw een succesjaar met nogmaals een stijging van de bezoekersaantallen. We hebben de ambitie om eind 2014 de kaap van 50.000 individuele bezoekers te halen zodat we een sterke partner blijven ter promotie van onze haven. Daarvoor moeten we blijven werken, ons aanbod blijvend up-to-date houden, vernieuwen en uitbreiden.”
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Startersbrigade promoot ondernemen

De Vliegende Startersbrigade bracht dinsdag een bezoek aan de Technische Scholen Mechelen om scholieren warm te maken om te ondernemen.

Zo wordt een link gelegd tussen de theoretische vorming en de realiteit van het ondernemerschap.

"Een nodig initiatief, want in de eerste helft van 2013 waren er 875 starters in het arrondissement Mechelen, terwijl er in dezelfde periode van 2012 nog 972 waren", zegt Frédéric Achten, directeur van initiatiefnemer Voka - Kamer van Koophandel Mechelen. 


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Zweedse fakkels van Triple C uit Zandhoven beste mini-onderneming

In het Kapelse Promenade Shopping Center vond zaterdag de Vlajo verkoopdag plaats. Maar liefst 38 mini-ondernemingen gaven er het beste van zichzelf.

Jonge ondernemers kregen er de kans om hun producten te promoten en te verkopen aan de bezoekers.

"Alles begint met een droom. Elk succesvol project start vanuit creativiteit, energie en passie", vertelt Heleen Van Grieken, projectcoördinator bij Vlajo.

"Een mini-onderneming is een tijdelijk bedrijf dat leerlingen met hun klas opzetten. Ze leren zo hoe je een bedrijf opstart en krijgen daarbij coaching van Vlajo (Vlaamse Jongerenondernemingen), die als overheid fungeert.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gedeputeerden lezen favoriete gedicht voor

De gouverneur en de gedeputeerden, maar ook leden van het provinciepersoneel, hebben donderdag hun favoriete gedichten voorgelezen.

Ze deden dat op Gedichtendag in het Provinciehuis aan de Singel (PAS). Voor de start van de kantooruren verzamelden zich daar enkele tientallen mensen. De gouverneur droeg twee gedichten van Luuk Gruwez en twee van Leonard Nolens voor.

"Poëzie geeft mensen de kans een onbekende kant van zichzelf te laten zien", zegt Cathy Berx, die als puber zelf enkele gedichten schreef. "Poezie is een rustpunt. Bij het personeel werden twintig mensen gevonden die met poëzie bezig zijn", zegt eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Hij las twee gedichten van Paul van Ostaijen voor.

Brand in de toren

Ook de andere gedeputeerden deden mee. Ludwig Caluwé (CD&V) bracht een aangepaste versie van De Toren met een verwijzing naar de recente branden in de toren van het oude provinciehuis. Inga Verhaert (sp.a) bracht het vijftiende-eeuwse Elckerlijc, Bruno Peeters (N-VA) Politiek van Toon Hermans, Peter Bellens (CD&V) een gedicht van zijn oudste dochter en Rik Röttger (sp.a) een tekst van Bertolt Brecht.
 


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provinciebestuur: "Gratis wifi is niet haalbaar"

Inga Verhaert (sp.a), gedeputeerde voor communicatie, lanceerde gisteren het idee om vanuit de provincie gratis wifi voor alle gemeenten aan te bieden. "Een verrassing van formaat", klinkt het bij de coalitiepartners N-VA en CD&V.

Die maken ook meteen duidelijk dat het idee van Verhaert financieel niet haalbaar is. "Dit lijkt een verkiezingsstunt. Eind 2013 hebben we voor de provincie 27 miljoen moeten besparen. De besparingsmaatregelen hebben onder meer gevolgen gehad voor het Gouverneur Kinsbergencentrum en het personeelsbestand.

Van gratis wifi een prioriteit maken is op dit moment bijzonder asociaal." Volgens de partijen zijn het in de eerste plaats mensen met dure smartphones of tablets die van gratis wifi profiteren, niet zij die er het meeste voordeel van zouden ondervinden. "In crisistijden zijn er goedkopere en betere maatregelen", zeggen gedeputeerden Luk Lemmens (N-VA), Ludwig Caluwé (CD&V), Bruno Peeters (N-VA) en Peter Bellens (CD&V). "wij wensen niet mee te doen aan de aankondigingspolitiek van Verhaert, die verdacht veel lijkt op een propagandastunt."

(MGB)
© 2014 De Persgroep Publishing


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: N-VA en CD&V kelderen wifi-plan Inga Verhaert

Een ballonnetje oplaten over gratis diensten die de belastingbetaler toch veel geld zullen kosten, klinkt als een propagandastunt van iemand met ambities bij de verkiezingen op 25 mei

Het idee van gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A) om gratis wifi te voorzien op publieke plaatsen in de provincie Antwerpen, wordt door de coalitiepartners N-VA en CD&V vakkundig getorpedeerd. In een opvallend nijdig persbericht maken de coalitiegenoten het voorstel met de grond gelijk: 'Luchtkastelen', 'propaganda' en 'asociaal',

Politici die ideetjes lanceren, het is de normaalste zaak van de wereld. Maar voor politici die actief zijn op het provinciale niveau gelden blijkbaar andere regels.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Antwerpenaars doen 500.000 shoptrips per jaar naar Nederland

Niet alleen grensbewoners, maar evenzeer inwoners van de stad Antwerpen trekken naar Nederland om te gaan shoppen. Zo'n 500.000 keer per jaar zelfs. Op het boodschappenlijstje staan hoofdzakelijk kledij, schoenen en juwelen, en uitzonderlijke goederen, zoals meubels, keukenapparatuur en geluids- en beeldelektronica.

Het provinciebestuur van Antwerpen voerde een studie uit in 18 grensgemeentes, waaronder de stad Antwerpen, om het koopgedrag van de inwoners in kaart te brengen als ze naar Nederland trekken. "We streven naar een goede mix van winkels, horeca en dienstverlening in de eigen regio", zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie. "Dat is pas mogelijk wanneer we een beeld hebben van de koopstromen in onze eigen provincie." 
 


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Studie legt winkelgedrag van Antwerpenaar bloot

In zijn shopgedrag gaat de Antwerpenaar zo'n 500.000 maal per jaar vreemd in Nederland. Hij koopt er voornamelijk periodieke goederen, zoals kleding, schoenen en juwelen, en uitzonderlijke goederen, zoals meubels, keukenapparatuur en geluids- en beeldelektronica.

In 18 grensgemeenten in de provincie, waaronder de stad Antwerpen, onderzocht studiebureau IDEA Consult in opdracht van de provincie Antwerpen het koopgedrag van de inwoners in Nederland.

"We streven naar een goede mix van winkels, horeca en dienstverlening in de eigen regio", zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie.

"Dat is pas mogelijk wanneer we een beeld hebben van de koopstromen in onze provincie."


Verder lezen


Thema: in de pers

BN De Stem: Vlaming koopt graag bij ons


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincieraad: Aankoop na vormfouten opnieuw ter stemming voorgelegd aan raad

De provincieraad heeft de aankoop van de gebouwen van de voormalige musea voor etnografie en volkskunde goedgekeurd. In 2016 moet in die panden een nieuw museum openen, met als fundamenten de Zilver- en Diamantmusea.

De aankoop was eind oktober al eens goedgekeurd in de provincieraad, maar tegen die beslissing hadden de oppositiepartijen Open Vld, Groen en Vlaams Belang beroep aangetekend bij het agentschap voor Binnenlands Bestuur, dat de beslissing eventueel teniet had kunnen doen, zegt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). Zo was het schattingsverslag een paar maanden te oud en werd de oppositie te laat op de hoogte gebracht van de agendering.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Provinciaal Havencentrum krijgt Brabosloep

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) doopte een Brabo-sloep in de maritieme tuin van het Provinciaal Havencentrum Lillo. Het centrum bracht vorig jaar een recordaantal mensen in contact met de haven.
De Brabosloep is een gift van loodsbedrijf Brabo en kreeg haar plekje in de tuin dankzij bedrijven Ivens en ATF. Ze deed jarenlang dienst voor het beloodsen, aanmeren en ontmeren van schepen in de haven, nu staat ze in het Provinciaal Havencentrum Lillo.

Niet minder dan 48.395 leerlingen, leerkrachten, professionelen en anderen vonden vorig jaar hun weg naar de haven via dat centrum. Dit is een recordaantal, en een kers op de taart voor het centrum dat in 2013 zijn zilveren jubileum vierde. De afgelopen 25 jaar bracht het ruim 800.000 bezoekers in contact met de haven.
Ook in 2014 staat er heel wat op de planning. Zo komt er een nieuwe interactieve muur rond goederenverkeer in de tentoonstelling, hangt er een stripwand in de cafetaria en sponsorde ING de vernieuwing van een interactieve module. Daarnaast komt er ook een doe-module rond industrie in de maritieme tuin in samenwerking met Exxon Mobil. (sdl)

www.havencentrum.be

STAF DE LIE
© 2014 Corelio
 


Thema: in de pers

De Standaard: Brabosloep in maritieme tuin

Het Provinciaal Havencentrum Lillo heeft een nieuwe bezienswaardigheid in zijn maritieme tuin. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) huldigde er een Brabosloep in. De sloep is een gift van loodsbedrijf Brabo en deed jarenlang dienst in de haven.

Lillo lokte vorig jaar 48.395 bezoekers. Dat is een recordaantal voor het Provinciaal Havencentrum dat in 2013 zijn zilveren jubileum vierde. (sdl)

www.havencentrum.be

STAF DE LIE
© 2014 Corelio

 


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Recordaantal bezoekers voor Havencentrum Lillo in 25 jaar

Het Provinciaal Havencentrum Lillo sluit 2013 voor het derde jaar op rij af met een recordaantal bezoekers.
Vorig jaar vonden ruim 48.000 belangstellenden hun weg naar de haven.

Een bekroning voor het Havencentrum dat in 2013 zijn zilveren jubileum vierde.

"Het Provinciaal Havencentrum Lillo kreeg de voorbije 25 jaar ruim 800.000 bezoekers over de vloer.
Hiermee is het centrum een belangrijke vertegenwoordiger van de haven, industrie en logistiek", vindt voorzitter en gedeputeerde Ludwig Caluwé. Hij hoopt dit jaar de kaap van 50.000 bezoekers te overschrijden.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Brabosloep nieuwe blikvanger in Havencentrum

Het Provinciaal Havencentrum Lillo, in de Scheldelaan, heeft er een nieuwe bezienswaardigheid bij.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) onthulde er een Brabosloep in de maritieme tuin. Het havenbedrijf Brabo heeft de sloep geschonken. De boot stond jarenlang in voor het beloodsen, het aanmeren en het ontmeren van schepen in de haven. Tot vorig jaar was de sloep nog in gebruik maar momenteel loopt binnen het bedrijf een vernieuwingsoperatie.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Brabosloep meert aan in Havencentrum

De maritieme tuin van het Provinciaal Havencentrum Lillo heeft er een nieuwe attractie bij. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) onthulde woensdag de sloep.

Tot vorig jaar deed het nieuwe pronkstuk van het Havencentrum nog dienst in de Antwerpse haven.

De sloep is een gift van het loodsbedrijf Brabo en kreeg zijn plek dankzij bedrijven Ivens en ATF. Dankzij een speciale staander en trap kunnen bezoekers samen met een gids aan boord gaan om er de sfeer van de haven op te snuiven. Het exemplaar aan het Havencentrum deed iets meer dan dertig jaar dienst en weegt negen ton.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Oud provinciehuis opnieuw in brand

De afbraakwerken aan het voormalige provinciehuis verlopen niet van een leien dakje. Voor de derde keer in enkele weken tijd brak er gisterochtend een brandje uit op de werf. Die wordt nu tijdelijk stilgelegd.

Antwerpen Voor de derde keer in even veel maanden tijd brak vrijdagochtend een brandje uit in het voormalige provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. De brand ontstond iets na 10 uur in de machinekamer op de bovenste verdieping. Daar was men op dat moment bezig met het demonteren van de technische installaties.  


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincieraad keurt meerjarenplanning 2014-2019 goed

Tijdens het debat over de provinciale begroting 2014 werd ook de meerjarenplanning 2014-2019 goedgekeurd. De provincie heeft zwaar bespaard en gaat patrimonium verkopen, personeel efficiënter inzetten en focussen op kerntaken om een begroting in evenwicht te bereiken.
Belastingverhogingen zijn niet gepland en naakte ontslagen worden maximaal vermeden. Ondanks de beslissing van de Vlaamse regering om de inkomsten uit het provinciefonds jaarlijks met 6 tot 7 miljoen euro te verminderen, blijven de investeringen behouden op 220 miljoen euro. De deputatie rekent op 20 miljoen door verkoop van vastgoed.

"Het gespaarde geld van de vorige beleidsjaren zal eind 2016 op zijn. Dan zal duidelijk zijn dat de provincie 200 miljoen boven haar stand heeft geleefd", zegt Tom Caals (Groen).

Gedeputeerde voor Financiën Ludwig Caluwé (CD&V) ontkent.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Zondag: Provincie werkt aan uw winkelbuurt

Vanaf januari kunnen alle gemeenten in de provincie Antwerpen een beroep doen op een coach om het winkelbeleid in hun buurt te optimaliseren. De provincie stelt daarvoor twee detailhandelscoaches ter beschikking.

"Detailhandel is een belangrijke economische sector waar we als provincie op inzetten", licht gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé toe.

"Voor alledaagse boodschappen moet iedereen minstens terecht kunnen in het centrum in zijn of haar buurt. Liefst met een veelzijdig aanbod en een persoonlijke aanpak. Om de centrale handelsgebieden in onze gemeenten te versterken en lokale economie te stimuleren, kunnen de gemeenten binnenkort hulp inroepen van een detailhandelscoach. Deze kan hen professionele begeleiding bieden op maat van de inwoners en afgestemd met de omliggende gemeenten. De bedoeling is om een goede mix van winkels, horeca en dienstverlening te bekomen in de eigen regio."

Het project loopt van januari 2014 tot en met 2019. Dit provinciaal initiatief kadert in een grootschalig onderzoek naar de detailhandssituatie in Vlaanderen waarvan de provincie Antwerpen de trekker is.

"De resultaten ervan moeten leiden tot een gepast detailhandelsbeleid dat kernversterkend werkt in de gemeenten tegen 2020", aldus Ludwig Caluwé.


Thema: in de pers

’t Periodiekske: Unizo en provincie promoten producten uit eigen streek

De provincie Antwerpen organiseert, samen met Unizo, infosessies met praktische tips over het gebruik en de aanpak van producten uit eigen streek in de bedrijfsvoering. Er zijn infosessies voorzien in Mechelen (3 december – de dag dat de gedrukte versie van dit nummer verschijnt), Kasterlee (12 maart) en Antwerpen (12 mei).
 
‘Als ondernemer is het belangrijk om in te spelen op de trend dat consumenten kiezen voor producten uit de nabije omgeving’, zegt men bij Unizo. Tijdens de infodagen geeft Ruben Boonen, provinciaal adviseur hoeve- en streekproducten, een antwoord op veelvoorkomende vragen. Ondernemers getuigen over hun ervaringen en aan het eind van de avond kan kennis worden uitgewisseld.
 
Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘Veel ondernemers weten niet welke meerwaarde hoeve- en streekproducten voor hun bedrijf betekenen. Wij willen een aantal hulpmiddelen aanreiken, zodat men zelf aan de slag kan.’
 
EM
 
*Inschrijven voor de sessies kan via www.unizo.be/uwzaakleiden.
  


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie verkoopt vastgoed en investeert in fietspaden

Besparingen - Naakte ontslagen worden maximaal vermeden

De provincie doet in de begroting 2014 een financiële inspanning van 28,5 miljoen euro om het budget in evenwicht te krijgen, waarvan 10,5 miljoen reële besparingen. Daarmee is volgens de deputatie elke financiële marge opgebruikt. 0 0 De deputatie heeft ook de meerjarenplanning 2014-2019 afgerond, die de komende weken in de provincieraad wordt besproken. "Het was een moeilijke oefening. We zitten nu op ons tandvlees", zegt eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

De provincie voert haar meerjarenplan versneld uit, kondigt Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor financiën, aan. Dat 3-5-8 plan voorzag dat er na de drie procent in 2013 vijf procent zou worden bespaard in 2014. "Maar we gaan volgend jaar meteen voor de acht procent", zegt Caluwé. Die acht procent was aanvankelijk in 2015 voorzien. Daarnaast werd extra bespaard als gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering, die meer dan 26 miljoen euro uit het provinciefonds haalde om haar eigen begroting in evenwicht te houden. Voor de provincie Antwerpen kwam dat neer op een tegenvaller van zes tot zeven miljoen euro. Dat bedrag is verrekend in de begroting via recurrente besparingen, zegt Caluwé.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provincie laat 50 mensen afvloeien

GEEN NAAKTE ONTSLAGEN OF BELASTINGVERHOGING, WEL VEEL INVESTERINGEN

Een 50-tal 'zachte' afvloeiingen zonder naakte ontslagen, géén hogere belastingen en veel centen voor fietswegen, scholenbouw en gehandicaptensport: dat zijn de klemtonen van de provinciebegroting voor de komende zes jaar. Het was een moeilijke oefening voor de deputatie. De Vlaamse regering haalde immers 39 miljoen euro uit het provinciefonds. De verkoop van vastgoed zal het gat helpen dichten. Zo staat het Provinciaal Veiligheidsinstituut in de etalage.

"We zitten nu aan de grens van onze mogelijkheden", erkent gedeputeerde voor financiën Ludwig Caluwé (CD&V). "Maar ondanks alles wilden we wél gezond blijven investeren." Hier en daar is de trukendoos bovengehaald om de rekening te doen kloppen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Haven vol techniek in Havencentrum

Met het project Jonge Haven biedt het Havencentrum Lillo excursies aan die gericht zijn op studie- en beroepskeuze.

Hiermee beantwoordt het aan de stijgende vraag naar technische profielen op de arbeidsmarkt. Vrijdag verwelkomde gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) de leerlingen van het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve.

Die leerden via interactieve opdrachten de verschillende sectoren kennen.

sdl


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Belven wint Provinciale Excellente Onderneming

De provincie Antwerpen heeft Belven gisteren uitgeroepen tot 'Excellente Onderneming 2013'.

Het familiebedrijf in Mechelen-Noord haalde het van de laureaten van de twee andere arrondissementen: het Antwerpse Esas en het Kempense Group De Wolf.

"Kiezen tussen drie ondernemingen die uitblinken op verschillende vlakken en drie verschillende sectoren is niet evident. Maar de ambitie van Belven, de open geest waarmee ze buitenlandse markten willen veroveren en hun engagement om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maakt hen de terechte provinciale winnaar", motiveert gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé de keuze.

Excellente Onderneming is een initiatief van de Voka-Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Mechelen, Kempen en de provincie Antwerpen. De award moet het ondernemerschap op een positieve manier in de kijker zetten.  


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Belven ook Excellente Onderneming van provincie

Na de eerdere prijs voor Excellente Onderneming op niveau van het arrondissement Mechelen, heeft Belven nu ook de provinciale prijs in de wacht gesleept.

De prijs voor Excellente Onderneming is een initiatief van de Voka-Kamers van Koophandel van Antwerpen- Waasland, Kempen, Mechelen en provincie. "De open geest waarmee Belven de buitenlandse markten wil veroveren en het engagement om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, verdient onze erkenning", zegt Ludwig Caluwé.

"In de niche van afsluiters en toebehoren is deze kmo uitgegroeid tot een flexibele speler die zijn producten tot ver over de grenzen slijt. Het bewijst dat industriële productie in Vlaanderen wel degelijk een toekomst kan hebben."


Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Streekproducten als kans voor Antwerpse ondernemers

Kiezen voor producten uit eigen streek zit in de lift en dat creëert voor elke ondernemer een enorme opportuniteit. Met die boodschap nodigen de provincie Antwerpen en UNIZO geïnteresseerden uit op een infosessie met praktische tips over het gebruik en de aanpak van lokale producten in de bedrijfsvoering. “De uitdrukking ‘denk globaal, handel lokaal’ is meer dan ooit van toepassing”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.

De consument kiest meer en meer voor producten uit de eigen streek. Deze producten weerspiegelen authenticiteit, maar zijn eveneens bijzonder eigentijds en hip. "Als ondernemer is het belangrijk om volop mee te gaan in deze trend", stelt UNIZO. Niet alleen de lokale handelaar of horeca-ondernemer, maar ook de grotere supermarkt, KMO, multinational of elke andere actieve ondernemer kan inspelen op de consumentenvraag naar producten uit eigen streek.
 
Daarom organiseren de provincie Antwerpen en UNIZO vier infosessies voor alle geïnteresseerde ondernemers. De eerste vindt woensdagavond plaats bij Veiling Hoogstraten. De andere gaan door in Mechelen (3 december 2013), Kasterlee (12 maart 2014) en Antwerpen (21 mei 2014).


Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Antwerpse steun voor hoeve- en streekproducten

De provincie Antwerpen voorziet voor 2014 een budget van 50.000 euro voor steun aan projecten rond hoeve- en streekproducten. Lokale besturen en vzw’s uit de provincie Antwerpen kunnen nog tot 6 december een subsidieaanvraag indienen voor projecten die de distributie van hoeve- of streekproducten bevorderen of vorming aanbieden aan de producenten van dergelijke producten. Jaarlijks voorziet de provincie Antwerpen een subsidie van 50.000 euro voor projecten rond duurzame en verbrede landbouw. Elk jaar wordt er een thema naar voor geschoven. Voor 2014 werd gekozen voor hoeve- en streekproducten. Aanvragen kunnen nog tot 6 december ingediend worden bij de dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen. De gekozen projecten kunnen rekenen op een steun van maximaal 10.000 euro.

“We zijn op zoek naar projecten rond de distributie van hoeve- en streekproducten. We bekijken dit breed en mikken op alle initiatieven die leiden tot een betere en bredere verspreiding van de Antwerpse hoeve- en streekproducten. Anderzijds willen we onze producenten ondersteunen in hun professionalisering door projecten rond vorming te ondersteunen. Het kan hier gaan om de meest uiteenlopende thema’s zoals communicatie, marketing en productinnovatie”, legt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé uit.

Meer informatie: Aanvraag voor financiering in het kader van distributie of vorming hoeve- en streekproducten 


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Ruiming 700 ton asbest van start

Afbraak interieur Provinciehuis al bezig, toren verdwijnt in februari

Aan de Koningin Elisabethlei is aannemer Wanty bezig het provinciehuis af te breken. Aan de binnenkant is nagenoeg alles gestript maar echt verdwijnen doet de toren pas ten vroegste in februari. Eerst wordt nog 700 ton asbest verwijderd. Kostprijs: 1,5 miljoen euro.

Niemand die het echt in de gaten had de afgelopen weken. Maar onttrokken aan het zicht, en verscholen achter de muren van het provinciehuis, begon aannemer Wanty uit Gent een tijdje geleden al met de ontmanteling van het oude iconische gebouw uit de jaren zestig. TL-lampen, wanden, plafonds: her en der in de toren werden al een heleboel elementen verwijderd, die de start van de tweede fase moeten mogelijk maken.

De tweede fase, die ongeveer rond deze tijd start, omvat de asbestverwijdering en -sanering. Het provinciebestuur doet daarvoor beroep op de firma Inbupro. "Van de 70.000 ton materiaal is ongeveer 1 procent asbesthoudend", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé. "Dat maakt dat we geen enkel risico kunnen nemen bij de afbraak.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Asbestspecialisten helpen bij sloop

Het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei wordt ten vroegste vanaf februari volgend jaar afgebroken. Eerst wordt het asbest verwijderd.

Om dat goed op te volgen, werd naast de aannemer een gespecialiseerd bedrijf aangesteld.
Het provinciehuis staat nu leeg. De provinciale diensten zijn verhuisd en het meubilair werd weggehaald. Bedoeling is dat er na de sloop tegen 2017 op dezelfde plaats een energiezuiniger en compacter gebouw verrijst met een ondergrondse parking en een openbaar park.

"De parking zal ook door de buurt gebruikt kunnen worden buiten de kantooruren" zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor het provinciaal patrimonium.

Aannemer Wanty heeft de opdracht gekregen de huidige gebouwen af te breken en het terrein bouwrijp maken tegen eind mei 2014.
Verder lezen


Thema: in de pers

Belga: Afbraak Antwerps provinciehuis omzichtig van start wegens asbestgevaar

In Antwerpen gaat vanaf februari volgend jaar het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei tegen de vlakte om er tegen 2017 plaats te maken voor een gloednieuw gebouw. De interne afbraakwerken gaan nu al van start, maar door de grote hoeveelheid asbest in het pand gebeurt dat erg omzichtig.

Het provinciebestuur hoopt de hinder van de werken voor de buurt tot een minimum te kunnen beperken.
Het oude provinciehuis dateert van de jaren zestig, een tijd waarin er nog volop asbesthoudend materiaal gebruikt werd.
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Provinciehuis ondergaat een volledige metamorfose

Het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei, opgetrokken in de jaren '60 en '70, is dezer dagen onherkenbaar. Het gebouw wordt volledig gestript sinds het provinciebestuur twee weken geleden de honderden sleutels overdroeg aan aannemer Wanty uit Gent

Alle marmeren platen en betonnen wanden, maar ook 7.000 TL-lampen worden verwijderd. Tegen februari volgend jaar moet alles klaar zijn. 'Slechts één procent van de 70.000 ton materialen is abesthoudend. Maar omdat alle veiligheidsvoorzieningen worden gevolgd, zullen bewoners geregeld mensen in speciale pakken zien rondlopen', benadrukt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) bevoegd voor het provinciaal patrimonium. 'Er worden ook extra metingen uitgevoerd.'
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Group De Wolf plukt vruchten van inzet

In De Vesten in Laakdal is voor de zesde keer de Award Excellente Onderneming voor het arrondissement Turnhout uitgereikt.

Dat gebeurt op initiatief van de provincie Antwerpen en Voka - Kamer van Koophandel - Kempen. Zij nomineren samen drie uitzonderlijke Kempense groeibedrijven. Die worden geselecteerd op basis van hun groei in omzet, personeel en toegevoegde waarde tijdens de voorbije drie jaren. Het zijn cijfers die aangeven dat het hier om creatieve bedrijven met een visie op de toekomst gaat. Dit jaar waren Group De Wolf uit Turnhout, Belgabroed uit Merksplas en Brandweer Informatiecentrum Gevaarlijke stoffen uit Geel genomineerd. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de tiende ledenontmoeting van Voka Kempen.

Kempens bedrijf wordt in moeilijke tijden beloond als Excellente Onderneming

Het is uiteindelijk Group De Wolf uit Turnhout dat de Award Excellente Onderneming 2013 voor het arrondissement Turnhout in ontvangst mag nemen. Het bedrijf is al decennialang een begrip in de transportsector.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé overhandigde de award aan bestuurder Francis De Wolf en managing director Wies Verhulst van Group De Wolf. "Ik wil de juryleden bedanken voor de nominatie en de award", zegt De Wolf in een eerste reactie. "Het is een hele eer om na een lange carrière deze erkenning te krijgen. Het is ook een hele erkenning voor ons team."

Dat team bestaat bij Group De Wolf uit ongeveer 95 mensen, waarvan het merendeel vaak op de baan is.
Verder lezen


Thema: in de pers

Intervieuw met Radikaal van Jong-CD&V

In 1989 treedt Ludwig Caluwé aan als voorzitter van de CVP-Jongeren. Dit zou hij blijven tot 1995. In die periode veroverde hij een plaats in de geschiedenisboeken van de jongerenpartij met zijn harde kritiek op de verkiezingsnederlaag van 1991.  “De meest intense periode van mijn voorzitterschap”, zegt hij zelf. Hij zou het niet anders doen, mocht hij opnieuw die kans krijgen. Vandaag is hij gedeputeerde in de provincie Antwerpen. Voor zijn werkbezoek aan China, kon Radikaal hem nog even vastklampen voor een interview.
 
 Hoe het allemaal begon
 
“Toen ik student was, was Eric Van Rompuy voorzitter.
Verder lezen


Thema: in de pers

'Vlaamse regering pluimt de provincies als een dief in de nacht'

De provincies zijn woedend. Tot hun grote verbazing plunderde de Vlaamse regering het provinciefonds om de begroting in evenwicht te brengen. 'We zijn vanaf nu in oorlog met de Vlaamse regering.' Simon Andries

De provincies zijn razend nu de Vlaamse regering hen onverwacht 26,4 miljoen euro ontfutselt. Afgelopen maandag riepen de provinciegouverneurs al een crisisvergadering bijeen en nu schreeuwen ze hun onmacht uit. 'Dit is een ferme streep door een rekening die al zo krap was. We vallen van de ene verbazing in de andere', zegt Marc Vandeput (CD&V), voorzitter van de Vereniging Vlaamse Provincies.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Group De Wolf wint Award Excellente Onderneming

Bestuurder Francis De Wolf en Managing Director Wies Verhulst van Group De Wolf uit Turnhout krijgen de award van gedeputeerde Ludwig Caluwé.

"In een bijzonder uitdagende sector met bikkelharde concurrentie weet dit bedrijf gestaag te groeien.
Group De Wolf heeft een duidelijke visie op haar toekomst en heeft een mooie structuur uitgebouwd om deze strategie te realiseren. Dit bedrijf is klaar voor nog jaren van mooie groei", luidde de visie van de jury.

Group De Wolf is de commerciële naam voor vier ondernemingen die actief zijn op het vlak van transport & logistiek, meer bepaald voor personenvervoer, een koerierdienst, logistiek & warehousing en een douanekantoor.


Verder lezen


Thema: in de pers

Op ontdekking in Antwerpse haven: Havencentrum Lillo organiseert gratis busritten met gids door de haven op Open Bedrijvendag

Provinciaal Havencentrum Lillo, waar jaarlijks al 50.000 bezoekers passeren, zet ook tijdens Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober de deuren open voor het grote publiek.

“Een bewuste keuze”, aldus gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. “Open Bedrijvendag is de gelegenheid om de vele voordelen van het economische hart in onze provincie te ontdekken. Met het enorme arbeidspotentieel kan een bezoek aan de haven een eerste positief contact zijn tussen toekomstige werkgevers en werknemers”, luidt de motivatie van Caluwé.

In het bezoekerscentrum kan je samen met de gidsen de haven achter de schermen beleven. Je kan er de havenberoepen zelf uitproberen; achter het stuur van een vrachtwagen, als kraanman op een containerterminal of drenkeling in de buik van een reddingssloep. “Daarmee hopen we bij de bezoekers interesse te wekken in de verschillende havenberoepen, het ondernemerschap en technische beroepen.”

Laat je meevoeren met de gratis bustours en ontdek de nieuwigheden in het dynamische havengebied. Alle praktische info vind je op www.openbedrijvendag.be/havencentrum-lillo
.


  


Thema: in de pers

N-Nieuws: Voka : Group De Wolf winnaar Award Excellente Onderneming

Bestuurder Francis De Wolf en Managing Director Wies Verhulst van Group De Wolf uit Turnhout mochten donderdagavond uit handen van gedeputeerde Ludwig Caluwé de Award Excellente Onderneming 2013 voor het arrondissement Turnhout in ontvangst nemen. De prijs, die uitgereikt is op de Ledenontmoeting van Voka Kempen in De Vesten Laakdal, is een initiatief van de Provincie Antwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Kempen.

Presentatrice Joke Van der Flaes (TVL) borrelde over van spontaniteit met haar heerlijke slappe lach bij de aankondiging van genommineerde Belgabroed. De zaal bleef minutenlang geanimeerd genieten van haar indringende stijl.

Award Excellente Onderneming

De Award Excellente Onderneming wil het ondernemerschap op een positieve wijze in de kijker zetten. De award gaat naar bedrijven in volle groei wat betreft omzet, toegevoegde waarde en personeel. Naast deze 3 criteria peilt de jury naar het beleid inzake innovatie, human resources, marketing en internationalisatie.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Group De Wolf is 'Excellente Onderneming 2013'

Het logistieke bedrijf Group De Wolf uit Turnhout heeft gisteravond de 'Award Excellente Onderneming 2013' van Voka Kempen in ontvangst mogen nemen. "In een bijzonder uitdagende sector met bikkelharde concurrentie weet dit bedrijf gestaag te groeien", motiveert de jury.

Met de Award Excellente Onderneming wil Voka Kempen het ondernemerschap op een positieve manier in de kijker zetten. De award gaat naar bedrijven in volle groei op het vlak van omzet, toegevoegde waarde en personeel. Naast deze drie criteria peilt de jury naar het beleid rond innovatie, personeel, marketing en internationalisatie. De genomineerden waren kuikenkwekerij Belgabroed uit Merksplas, BIG (Brandweer Informatie Centrum) uit Geel en Group De Wolf uit Turnhout.

Group De Wolf ging met de titel lopen. "In een bijzonder uitdagende sector met bikkelharde concurrentie weet dit bedrijf gestaag te groeien", licht gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé de beslissing toe.
Verder lezen


Thema: in de pers

Themabijlage van Mediaplanet: Debat met de 5 gedeputeerden: “Land- en tuinbouwsector verdient een beter imago”

Een samenleving zonder land- en tuinbouw is ondenkbaar, niettemin staat de sector meer dan ooit onder druk. Vanuit de verschillende provinciebesturen wordt intussen hard gewerkt om de performantie van land- en tuinbouwbedrijven te verhogen. Een andere kerntaak is het verbeteren van het imago bij het brede publiek.

De gedeputeerden van de vijf Vlaamse provincies lichten hun beleid toe.Inge Moors:
“We mogen in geen geval afhankelijk worden van andere landen - waar de veiligheidsnormen minder streng zijn dan bij ons - voor onze voedselproductie”


 
Alexander Vercamer:“In 1985 waren er nog 21.000 boeren in de provincie Oost-Vlaanderen, nu resteren er geen 7.000 meer. Maar deze boeren produceren veel meer, veel beter en veel gezonder dan vroeger.


L
udwig Caluwé:
“We leven in België met 11 miljoen mensen op een heel beperkte oppervlakte en we zullen daarom zeer omzichtig moeten omgaan met de ruimte die ons nog rest.


 


Bart Naeyaert:
“Elke hectare landbouwgrond die verdw­ijnt, is een verlies. Niet alleen voor de landbouwsector zelf, maar ook voor het grote agrocomplex van bedr­ijven die goederen en diensten leveren aan de landbouw.”Monique Swinnen: “Het goed samenleven met de bewoners op het platteland is iets waar lange tij­d geen aandacht voor was, maar dit hebben we­ met alle provincies op de kaart gezet.” 
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard en Het Nieuwsblad: Typische streekproducten krijgen eigen plek op het net

'Het product moet ook door de mensen worden erkend als typisch voor de streek'

Wie binnen de provincie Antwerpen zoekt naar een typisch streekproduct, hoeft voortaan alleen maar te surfen en te klikken. De provincie lanceert de eerste website die netjes een overzicht biedt van alle Antwerpse streek- en hoeveproducten.

De website komt niet zomaar uit de lucht vallen. Via onder meer Rurant worden hoeve- en streekproducten uit onze provincie al langer gepromoot. Bundeling op een website is een logische volgende stap.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie volgt plan Resoc Kempen

De provincie Antwerpen is volgens gedeputeerde Ludwig Caluwé een provincie met streken. "Los van het Kempense gevoel zit dat ook in de statistieken", weet hij. "Mensen die in de Kempen werken, komen vooral uit de Kempen.

Het heeft dus niet zoveel zin om één groot provinciaal beleid te voeren: we moeten rekening houden met de realiteit van de verschillen. Als Resoc Kempen een tienpuntenplan maakt, moeten wij niet nog iets gaan doen, maar moeten wij wel dat plan versterken."

De economie stopt niet aan grenzen, dat is ook de mening van Caluwé. "Als Limburg een puinhoop is, dan heeft dat effect op de aansluitende regio's. Ook als ze het goed doen, heeft dit een positief effect. De Kempen kunnen ook een rol spelen in de kennisregie Eindhoven , Leuven en Aken."

BDB

 


Thema: in de pers

Antwerpse producten voortaan op lekkersmetstreken.be

Producenten en consumenten kunnen voortaan terecht op lekkersmetstreken.be voor informatie over Antwerpse hoeve- en streekproducten. De provincie lanceerde de website vrijdag in Fruitwinkel Roes in Herentals, één van de producenten. De website werkt ook op mobiele apparaten, heeft een goede zoekfunctie en een handige Google Maps-app. Op die manier moeten de producten toegankelijker worden voor iedereen.
“De website is het resultaat van een lange voorbereiding, die begon bij de lancering van Rurant een vijftal jaar geleden”, legt gedeputeerde voor het Plattelandsbeleid Peter Bellens uit. Die vzw stelde criteria op waaraan hoeve- en streekproducten moeten voldoen, en begon met het opstellen van een inventaris. Voor alle producenten in dat inventaris werd vervolgens een logo ontwikkeld – Lekkers met Streken – en nu ten slotte een website.

“Dankzij die website kunnen zij gratis hun producten tentoonstellen en profiteren van de provinciale promotiecampagne. Als er iets verandert in hun assortiment, of ze hebben nieuw fotomateriaal, kunnen ze hun pagina bovendien zelf gemakkelijk aanpassen”, vult gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé aan.


Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Zomerbabbel met Ludwig Caluwé, gedeputeerde provincie Antwerpen

De laatste zomerbabbel van Made in Kempen is er eentje met gedeputeerde Ludwig Caluwé. Na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2012 liet hij het Vlaams Parlement achter zich om gedeputeerde te worden bij de provincie Antwerpen.
 
De bewuste keuze, die hij vorig jaar maakte, zou hij opnieuw maken. “De job van gedeputeerde is boeiend, omdat het concreet is. Als parlementslid werk je meer op afstand, daar heb je het zelf niet in handen. Een uitvoerend mandaat is concreter, meer operationeel. Ik mis het Vlaamse niveau niet echt, na 17 jaar parlement herhaal je jezelf soms”, aldus Ludwig Caluwé.
 
 FINANCIËLE SITUATIE
 
Toen Caluwé in december zijn taak opnam bij de provincie, kon hij zich meteen smijten op de financiële situatie. “De begroting 2013 had 8 procent meer uitgaven dan inkomsten”, verklaart hij. “Normaal wordt dat gedicht met het reservefonds. Als we zo doorgingen, zou dat in 2015 op zijn. We hebben dus correcties doorgevoerd. Niet door de belastingen te verhogen, maar enkel op basis van een besparing op de uitgaven, waar we 5 procent hebben weggesneden.” Daarnaast boog de kersverse gedeputeerde zich ook over het dossier van de nieuwbouw van het provinciehuis en de daarmee gepaard gaande verhuis, waarna de sloop kan beginnen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad en De Standaard: Honderden stoelen, kasten en tafels voor prikje te koop

We moeten onze horizon verruimen en dit vaker proberen organiseren

Er valt nu zaterdag heel wat op de kop te tikken bij een uitverkoop in het Antwerpse provinciehuis. Geen exclusieve designstukken, maar wel handig kantoor- en zitmeubilair dat in prima staat is. De opbrengst gaat naar de vzw Kringwinkel. 'We zitten bijna aan het plafond van wat we ophalen bij particulieren. We moeten dus onze horizon verruimen.'

Het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei gaat zijn laatste weken in. Op 16 september krijgt de sloper de sleutel in handen en gaat alles tegen de vlakte. Maar tegen dan moet het gebouw wel leeg zijn.

 


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Tentoonstelling leidt jarige Landbouwdag in

HEIST-OP-DEN-BERG - De Landbouwdag in Wiekevorst bestaat dit jaar 50 jaar. Reden voor een voorafgaand feestje met onder andere een tentoonstelling en huldiging van enkele pioniers. In cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg vond vanavond de opening plaats van de tentoonstelling over de Landbouwdag die dit jaar 50 kaarsjes uitblaast.

Behalve burgemeester Luc Vleugels en schepen voor Landbouw Wim Van den Bruel passeerde ook gedeputeerde Ludwig Caluwé voor een hartig woordje over het belang van de landbouw en streekproducten.

Jos Verwimp, afscheidnemend secretaris van het Landbouwcomité, werd in de bloemetjes gezet net als enkele pioniers van het inmiddels uit de kluiten gewassen landbouwevenement.

Na de speeches keuvelden de genodigden, een 150 personen, bij een hapje en tapje tussen de schilderijen en publicaties over de Landbouwdag of vergaapten zich aan de filmpjes van weleer.

De Landbouwdag vindt plaats op 14 september.


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Groeiende vraag naar hoeve- en streekproducten

Er komt een stadsboerderij waarin de nadruk ligt op aankopen bij boeren en ondernemers die streekproducten aanbieden

Turnhout 'Koken met hoeve- en streekproducten' is een nieuw receptenboekje op basis van streekproducten. De stad Turnhout en de provincie zetten nog meer in op hoeve- en streekproducten.

De Klein Engelandhoeve zet in het kader van sociale economie al langer in op streekproducten. De Klein Engelandmand is een ideaal geschenk voor iedereen die van zijn eigen streek houdt en er trots op is.

Turnhout organiseerde met steun van de provincie Antwerpen een reeks van acht kookworkshops op Klein Engelandhoeve om het gebruik van hoeve- en streekproducten te promoten. De recepten zijn nu gebundeld in een receptenboekje.

Klein Engelandhoeve


Verder lezen


Thema: in de pers

JCI: Interview met Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen

Wat is de troef van Antwerpen?

Onze combinatie van historische rijkdom, savoir vivre, een aantrekkelijk winkellandschap,… Er zijn zo veel dingen die onze stad maken wat tot wat ze is.
 
Hoe steunt u jonge ondernemers in Antwerpen?

We ondersteunen hen via verscheidene wegen, maar niet rechtstreeks als dienst.
Verder lezen


Thema: in de pers

Drietandmagazine: Provinciaal kenniscentrum melkveehouderij inspireert de rest van Europa

De Hooibeekhoeve in Geel ontving op 14 juni een internationale delegatie van onderzoekers en voorlichters uit Duitsland, België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het bezoek kadert in het project Dairyman: een Europees project dat focust op een duurzame melkveehouderij door efficiëntere benutting van grondstoffen en betere samenwerking tussen verschillende stakeholders. Omwille van zijn recente investeringen op gebied van dierenwelzijn en milieukwaliteit wordt de Hooibeekhoeve gezien als hét voorbeeld voor de Noordwest-Europese landbouw.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Opstandig dorp opvallend sociaal

Achterbroek - Buurtbankenproject lokt enthousiaste bewoners massaal naar buiten

Een massa mensen kwam maandag bij elkaar voor de onthulling van de buurtbanken die zes wijken in Achterbroek in elkaar hebben gemozaïekt. "We zijn zo enorm fier op dit resultaat", klonk het.

Het leek wel alsof heel het dorp zich had verzameld aan het beginpunt van de vier kilometer lange wandeling die langs alle banken liep. Het project van de buurtbanken is er dan ook op gericht om het sociale contact tussen alle bewoners van Achterbroek te verbeteren.


Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Dairyman-project inspireert Europese melkveehouderij

Als afsluiter van het Europese Dairyman-project ontving de Hooibeekhoeve in Geel een internationale delegatie van onderzoekers en voorlichters.

Het project liep sinds 2009 en focuste op een duurzame melkveehouderij door efficiëntere benutting van grondstoffen en betere samenwerking tussen verschillende stakeholders. 120 Europese bedrijven namen deel.


Verder lezen


Thema: in de pers

Landbouwleven: Onderzoekers en voorlichters inzake melkveehouderij op Hooibeekhoeve in Geel

Vrijdag 14 juni ontving de Hooibeekhoeve in Geel een internationale delegatie van onderzoekers en voorlichters inzake melkveehouderij. Dat bezoek kaderde in het project Dairyman dat in oktober 2009 werd opgestart en in augustus dit jaar ten einde loopt. Dit project focust op een duurzame melkveehouderij door efficiëntere benutting van grondstoffen en door een betere samenwerking van verschillende stakeholders.

In het kader van dit project werd in de verschillende deelnemende landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) een netwerk van 120 commerciële melkveebedrijven opgericht om te fungeren als pilootbedrijf. Op deze bedrijven werd de economische, ecologische en sociale duurzaamheid van het bedrijf geanalyseerd en geoptimaliseerd. En die ervaringen werden dan gedeeld met andere melkveehouders in de regio en in de andere deelnemende landen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen:

Omwille van zijn recente investeringen op gebied van dierenwelzijn en milieukwaliteit wordt de Hooibeekhoeve gezien als hét voorbeeld voor de Noordwest-Europese landbouw. In het kader van het DAIRYMAN-project brengt een internationale delegatie een bezoek aan de Hooibeekhoeve in Geel. “Het doel van het DAIRYMAN-project was enerzijds een milieuvriendelijke en economisch vitale melkveehouderij en anderzijds sterkere plattelandsgemeenschappen”, zegt gedeputeerde voor Landbouw, Ludwig Caluwé. “De Hooibeekhoeve was voor dit project trekker als kennistransfercentrum voor Vlaanderen. De voorstelling van de innovaties en de bijhorende nieuwe kennis tonen de Hooibeekhoeve zijn cruciale rol in het bouwen aan een sterke regionale economie en een beter milieu.”


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Feest van Kris Peeters

De crisis in de Vlaamse regering belette Kris Peeters niet om zijn zondagnamiddag door te brengen bij de achterban met wie het goudhaantje van CD&V naar de verkiezingen trekt.

'Jammer', zegt Kris Peeters. Jammer dat hij zondagochtend niet op de fiets kon springen. 65 kilometer stonden er op het programma, in het gezelschap van medewerkers en sympathisanten. Het is de traditionele opener van het grote Kris Peeters Feest dat de minister-president elk jaar geeft. Maar het onderwijsdebat gooide roet in het eten. Peeters bracht de voormiddag door met telefonisch overleg met de regeringspartners en radio- en televisieoptredens.
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Proefbedrijf Pluimveehouderij doet al 20 jaar onderzoek

De eerste steenlegging van de nieuwe stallen op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel valt samen met de 20e verjaardag van het praktijkonderzoekscentrum. "Het proefbedrijf is als een gids doorheen de steeds veranderende omgeving", zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. Absoluut hoogtepunt was de verwijdering van de legbatterij (in 2002), tien jaar voor dit wettelijk verplicht werd.

De voorbije 20 jaar is het Proefbedrijf Pluimveehouderij uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gerespecteerd praktijkcentrum dat gekend is voor zijn vooruitstrevend onderzoek. Door het vroegtijdig afstoten van de legbatterijen kon het proefbedrijf alternatieve huisvestingssystemen uitgebreid testen en pluimveehouders informeren en voorbereiden op de verplichte omschakeling in 2012. Ander baanbrekend onderzoek leidde onder meer tot een verbetering van de eikwaliteit en een reductie van het energieverbruik.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Proefbedrijf Pluimveehouderij bouwt ultramoderne stallen in Geel

Met de symbolische eerste steen is de provincie Antwerpen de bouw van een reeks nieuwe kippenstallen gestart bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Dat breidt de onderzoekscapaciteit fors uit.

Om representatief onderzoek te kunnen verrichten voor de Vlaamse pluimveehouders investeert de provincie Antwerpen in de bouw van een reeks nieuwe kippenstallen in haar Proefbedrijf op Poiel in Geel.

"De kostprijs van 5 miljoen euro wordt gedragen door de provincie, de Vlaamse overheid en de pluimveesector zelf", zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V).
"Het geeft aan hoe belangrijk die sector ons onderzoek vindt."
 
 
Verder lezen


Thema: in de pers

VILT: Proefbedrijf Pluimveehouderij start bouw nieuwe stallen

Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel gaf landbouwgedeputeerde Ludwig Caluwé het startsein voor de bouw van twee nieuwe stallen. "De pluimveesector is een belangrijke economische speerpuntsector in de provincie Antwerpen. Daarom investeren we ook als provincie in het praktijkcentrum dat nu 20 jaar bestaat", vertelt Caluwé. De nieuwe stallen zijn ontworpen om "oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van morgen".

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is gestart met de bouw van nieuwe pluimveestallen die in de lente van 2014 in gebruik worden genomen.
Verder lezen


Thema: in de pers

Made in Kempen: Proefbedrijf Pluimveehouderij bouwt nieuwe pluimveestallen

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is gestart met de bouw van twee nieuwe pluimveestallen: één voor leghennen en één voor vleeskippen. De nieuwe stallen bevatten tal van innovaties die niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de milieuvriendelijkheid sterk verbeteren. Zo wordt er onder meer gewerkt met een nieuw ventilatieconcept dat de ammoniakemissie tot een minimum beperkt. Bij de leghennen worden drie verschillende huisvestings-systemen geïnstalleerd. “Als praktijkcentrum willen we oplossingen bieden op de vragen van morgen”, verklaart gedeputeerde Ludwig Caluwé de investering. “We zijn dan ook pionier bij de allernieuwste innovaties. Niemand heeft het ons al voor gedaan, niemand kan zeggen hoe het moet. Wat we hier doen is echt maatwerk.”


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Proefbedrijf Pluimveehouderij bouwt nieuwe stallen

Op het proefbedrijf voor de pluimveehouderij aan Poiel in Geel werd gisteren de eerste steen rechtgetrokken van een nieuwe leghennenstal en een nieuwe vleeskippenstal. De stallen moeten bijkomende onderzoeksmogelijkheden creëren.

Geel De nieuwe stallen zijn ultramodern en uniek in hun soort. Ze bevatten tal van innovaties die niet alleen het dierenwelzijn maar ook de milieuvriendelijkheid van het bedrijf sterk verbeteren. 'Zo zullen beide proefstallen uitgerust zijn met een klimaatregelingssysteem dat energiezuinig is en emissieonderzoek toelaat', weet gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. 'De stallen worden ook uitgerust met een nieuw ventilatieconcept dat de ammoniakemissie tot een minimum beperkt. In de leghennenstal zal gewerkt worden met drie verschillende huisvestingssystemen. Om zoveel mogelijk open te staan voor geïnteresseerden en ook om transparant te zijn naar de consument zullen er bezoekersgangen achter glas voorzien worden.'


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie veilt luchter van 11,3 meter

Besparingen

Toekomst verkeerstuin in Rivierenhof onzeker

Het provinciebestuur heeft beslist een aantal voorwerpen te laten veilen voor een goed doel. Onder meer de waardevolle luchters in de provincieraadszaal en de voorbouw van het provinciehuis komen in aanmerking.

De veiling wordt georganiseerd nadat een schatter alles in kaart heeft gebracht. Dat maakte eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) tijdens de provincieraad bekend. Hij wil er een internationale veiling van maken.

"We zijn op zoek naar iemand die de voorwerpen internationaal kan aanprijzen", zegt Lemmens.
Volgens hem heeft de provincie een aantal luchters met een enorme waarde. Zo is er de luchter in de provincieraadszaal die 2,1 meter hoog is met een diameter van 3 meter en 1364 glaselementen. Bij die luchter horen acht wandapplieken.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie verwijt Muyters rekenfout

Minstens 200.000 euro

Het provinciebestuur van Antwerpen meent dat het kabinet van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) een rekenfout heeft begaan. Het gaat om een bedrag van minstens 200.000 euro ten nadele van de provincie.

De Antwerpse provincieraad heeft vrijdagavond een bestuursakkoord tussen de Vlaamse overheid en de provincie goedgekeurd met afspraken over hoe de provincie haar bevoegdheden vanaf begin 2014 gaat invullen. Vanaf dan verliezen de provincies een aantal bevoegdheden. Ze zullen in de culturele en persoonsgebonden bevoegdheden nog enkel de taken kunnen uitoefenen die hen uitdrukkelijk worden toegewezen. De taken die de provincie niet zal uitvoeren, worden overgeheveld naar het Vlaamse beleidsniveau, samen met de bijbehorende middelen. De gedeputeerden hebben daarover met hun vakministers onderhandeld. Het geld wordt uit het Provinciefonds gehaald.
  
Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Nieuwe weg weert trucks uit centrum

Verbindt bedrijventerrein rechtstreeks met Rupel

Het centrum van Niel zou in de toekomst verlost moeten zijn van zwaar verkeer. Nu men gestart is met de aanleg van een ontsluitingsweg tussen de Landbouw- en de Boomsestraat wordt het watergebonden bedrijventerrein van Niel verbonden met de Rupel. Zo hoeft het vrachtvervoer niet meer langs het dorp te passeren.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Nieuwe weg verbindt bedrijven met Rupel

Ludwig Caluwé, voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), heeft in Niel de eerste spadesteek gegeven voor de langverwachte aanleg van de nieuwe weg tussen de Landbouwstraat en de Boomsestraat. Die nieuwe weg zal het bedrijventerrein van Wienerberger met de Rupel verbinden.

De bewoners van de Landbouwstraat wachten al jarenlang op de aanleg van de nieuwe weg. Zo kan het vele vrachtverkeer uit het grootste deel van de Landbouwstraat geweerd worden.
Al zeven jaar, sinds 2006, werken de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, het gemeentebestuur en de bedrijven Coeck en Wienerberger samen aan het dossier voor de aanleg van de nieuwe weg.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ontsluitingsweg weert vrachtwagens uit centrum

Het project volgt na zeven jaar samenwerking tussen de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), het gemeentebestuur en de bedrijven Coeck en Wienerberger.

Het kostenplaatje bedraagt ruim 3 miljoen euro en wordt gedragen door de bedrijven en de Vlaamse overheid via het Agentschap Ondernemen. POM Antwerpen, de gemeente, de provincie en Waterwegen & Zeekanaal betalen ook mee.

De inwoners van Niel zullen het graag horen. De aanleg van de omleidingsweg tussen de Landbouwstraat en Boomsestraat is gisteren officieel gestart. De weg moet doorgaand verkeer uit het centrum weghalen.

Op een persconferentie in de kantoren van Wienerberger in de Landbouwstraat lichtte gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) het werk toe.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Provincie Antwerpen wil lekkers uit eigen streek nog bekender maken

Streekproducten vinden nog altijd onvoldoende hun weg naar de consument. De provincie Antwerpen wil de producenten een duwtje in de rug geven door op beleidsniveau onder meer de onderlinge samenwerking en een betere distributie te stimuleren. “Kloof tussen producent en koper moet verkleinen” Producenten van streekproducten proeven tijdens een studiedag in het provinciaal vormingscentrum van Malle van elkaars lekkernijen: bier, frisdrank, appelen, koffie, kaas, vlees, enzovoort.


Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Eerste ambtenaren verhuizen naar Singel

Provincie - Eind mei moet iedereen op zijn plaats zitten. De eerste provinciale ambtenaren zijn woensdag verhuisd naar het Provinciehuis aan de Singel (PaS), een tijdelijk onderkomen in afwachting van een nieuw provinciehuis. Het PaS krijgt landschapskantoren en een proefzone voor waaierwerken. Het einde van het provinciehuis op de Koningin Elisabethlei is nabij. Vanaf september wordt het gebouw afgebroken. Begin 2017 wordt op dezelfde plaats een nieuw provinciehuis geopend.
 
Verder lezen


Thema: in de pers

Rondje Provincie

© Ilse Prinsen
© Ilse Prinsen
Jongeren vlotter laten doorstromen naar de arbeidsmarkt, dat is één van de doelstellingen waar gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) zich achter schaart. Binnen zijn bevoegdheden zoals economie, landbouw en innovatie zijn er dan ook heel wat initiatieven opgezet om dit te ondersteunen. “Er zijn heel wat jobs in de Antwerpse haven en de chemie, die je kunt uitoefenen, ook als je niet de super bolleboos bent.

Toch worden net die jobs moeilijk ingevuld en heerst er paradoxaal genoeg een grote jeugdwerkloosheid. Daarom steunt en ontwikkelt de provincie tal van projecten om jongeren met deze jobmogelijkheden in contact te brengen.”

Zo bedacht de POM Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, het project  ‘We Are Chemistry’.
Verder lezen


Thema: in de pers

RTV nieuws: Vernieuwde Aardbeienroute focust op culinaire ambassadeurschap

Hoogstraten -  In Meerselmolen is de vernieuwde Aardbeienroute ingehuldigd. Het fietstraject van 40 km werd twintig jaar geleden bewegwijzerd en is nu wat aangepast voor het ambassadeurschap van Vlaanderen Lekkerland. Onderweg kan je op sommige plaatsen aardbeien proeven uit een automaat en ook de horecazaken serveren aardbeigerechten. De fietsroute combineert de gezellige drukte van het centrum in Hoogstraten met de rust op het platteland. Toerisme Provincie Antwerpen draaide de richting van het traject om en de dorpscentra van Meer en Meerle zijn mee opgenomen. Er zijn nieuwe, zeshoekige borden die de route aanduiden. Een folder met de fietsroute is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten in de kelder van het stadhuis. Je kan ze ook downloaden op www.antwerpsekempen.be

Bekijk het volledige nieuwsitem via deze link


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Reuzecontainerschip Cosco Belgium komt uit China

Antwerpen/Beveren De Cosco Belgium, voor het eerst in de Antwerpse haven, zette zondag zo'n drieduizend containers om bij Antwerp Gateway in het Deurganckdok.

Het schip heeft een capaciteit van 13.350 eenheden.

Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Zeereus in haven

Cosco Belgium: Grootste schip van Chinese rederij heeft capaciteit van 13.350 containers

Een van de grootste containerschepen, de Cosco Belgium, legde gisteren voor de eerste keer aan in het Deurganckdok in de haven. Met een capaciteit van 13.350 containers is dit het grootste schip van de Chinese rederij Cosco.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Bedrijfsleider met dyslexie

Roman Willems, een bedrijfsleider met tien werknemers, is door JCI tot Antwerpse 'Jonge ondernemer van het jaar' verkozen. Opvallend is dat de jongeman sinds zijn kindertijd lijdt aan dyslexie.

Roman Willems opende zes jaar geleden in Kasterlee de interieurzaak Boa Interior. De jonge ondernemer blonk meteen uit door inventiviteit en creativiteit. Met verscheidene ontwerpen verwierf hij een sterke reputatie. Nu verkoos een jury van JCI Antwerpen hem tot jonge ondernemer van het jaar 2013.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: 'Mijn aandoening gaf me wilskracht'

Ik heb altijd al geleerd mijn eigen boontjes te doppen

Roman Willems, op zijn zevenentwintigste bedrijfsleider met tien werknemers, is door JCI tot Antwerpse 'Jonge ondernemer van het jaar' verkozen. Opvallend is dat de jongeman sinds zijn kindertijd lijdt aan dyslexie.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Sloop provinciehuis 2 miljoen duurder

Het gammele Provinciehuis is nog niet afgebroken, of de factuur voor de sloop loopt al aardig op. De deputatie zal niet 3 miljoen, maar liefst 4,7 miljoen (zonder BTW) moeten ophoesten. Er zit immers veel meer asbest in de voorbouw dan eerst gedacht. De afbraak zal ook langer duren.


Verder lezen


Thema: in de pers

RTV nieuws: afbraak provinciehuis

De provincie Antwerpen kan beginnen met de uitbesteding van de afbraakwerken van het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen. Maar de firma die de opdracht wil binnenhalen, zal veel ervaring moeten kunnen voorleggen in het verwijderen van asbest, want in het gebouw is meer asbest gevonden dan eerst werd aangenomen. Bekijk het volledige nieuwsitem via deze link.


Thema: in de pers

Antwerpen denkt na over hoeve- en streekproductenbeleid

Op 27 maart en 22 april organiseert de provincie Antwerpen ‘Lekkers met Strekencafé’: een tweedaagse denkoefening over hoe het beleid kan inspelen op de stijgende interesse in hoeve- en streekproducten.

"Via het initiatief erkent de provincie Antwerpen het economische belang van de meer dan 220 provinciale producenten", aldus Landbouwgedeputeerde Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Bedenkers R Jeans krijgen beloning

Provinciaal gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé heeft de leerlingen van de mini-onderneming R Jeans in het Koninklijk Atheneum gefeliciteerd met de titel Beste Vlajo mini-onderneming Provincie Antwerpen. De leerlingen werden beloond met een cheque, tickets voor het ModeMuseum en voor Mano Mundo. R Jeans staat voor het collectief recycleren van jeans tot gebruiksvoorwerpen.

R Jeans neemt nu deel aan de Vlaamse finale op 4 mei in Brussel. Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Recyclage van jeans mag naar finale van miniondernemingen

Zes miniondernemingen streden gisteren tijdens de provinciale finale in het Provinciehuis om de jury te overtuigen van hun product.

Minionderneming R.Jeans van het Boomse Atheneum bemachtigde een plaats voor de nationale finale én 250 euro. 
Verder lezen


Thema: in de pers

Trends: Intervieuw met Ludwig Caluwé

Antwerpen is het kloppende hart van economisch Vlaanderen, met uiteraard als centrum de Haven van Antwerpen. Ook de petrochemische en farmaceutische industrie spelen een belangrijke rol, net als de zeer sterk ontwikkelde logistiek. Gedeputeerde Ludwig Caluwé zal de komende zes jaar het economisch beleid van de provincie uitzetten en hij heeft dan ook een duidelijke visie op de toekomst van de economische nummer 1 van ons land.  
 
Hoe is de algemene economische situatie van de provincie West-Vlaanderen anno 2013?
Verder lezen


Thema: in de pers

De Lloyd: Talentengroepen helpen bedrijven aan 'witte raven'

Zelfs met de hoge werkloosheidsgraad van vandaag, slagen heel wat bedrijven er niet in om de juiste mensen te recruteren. Talentenstroom en Talentenfabriek helpen mee om die witte raven te vinden.

Beide organisaties organiseerden op maandag 4 maart het event 'Van witte raaf tot anders gebekt'. De bedoeling daarvan was om het bedrijfsleven nog eens attent te maken op de initiatieven die werden genomen om hen in deze economisch moeilijke tijden te begeleiden op het vlak van rekrutering.

Want in speerpuntsectoren als haven en chemie zijn goede mensen nodig, zei provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé en de verdergaande diversificatie van onze bevolking stelt ons voor heel wat uitdagingen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Gedeputeerde Caluwé verkent modebuurt

Gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé maakte gisteren een informele wandeling door de modebuurt

in Antwerpen. Caluwé wilde in Antwerpen ‘inspiratie opdoen om het economische beleid vorm te kunnen geven'. De gedeputeerde liet zich in de buurt rondleiden door duivel-doet-al Nico Volckeryck, die tegelijk winkeluitbater, drijvende kracht achter de stuurgroep Sint-Andries, handelsrechter en voorzitter van de zelfstandigenorganisatie Unizo is. ‘Nico heeft me laten zien wat er in deze buurt leeft en beweegt', vertelt Caluwé. ‘Blijkbaar zijn er steeds meer winkels die ook horeca-activiteiten aanbieden. Interessant.'  


Thema: in de pers

RTV: Archeologen aan het werk in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen is de provincie gestart met de restauratie van enkele koorkapellen. Die was hoognodig omdat de vloer ervan aan het verzakken was. 
De werken geven archeologen de kans om te kijken wat de verzakking precies veroorzaakt heeft.
Mogelijk stuiten ze daarbij op oude grafkelders.
Bekijk de reportage op de website van RTV.


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Sloop en bouw provinciehuis kost in totaal 90 miljoen euro

In september start de afbraak van het huidige provinciehuis.

In afwachting van een nieuw gebouw op dezelfde plaats zullen de diensten, de deputatie en de gouverneur tijdelijk verhuizen.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), die bevoegd is voor patrimonium, maakte de timing voor de sloop vrijdag bekend.


Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: Bouwvallig Provinciehuis gaat tegen de vlakte

De opzichtige toren van de provincie aan het Albertpark gaat in september tegen de vlakte. 'De toren is een bouwval', zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Antwerpen Het Provinciehuis wordt in september afgebroken om plaats te maken voor een splinternieuw gebouw. Het groots opgevatte bouwproject kreeg veel kritiek, waarbij ook de rol van de provincie uit diverse hoeken ter discussie werd gesteld.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Laatste Nieuws: Provincie verhuist 600 ambtenaren

Provinciehuis moet plaats maken voor nieuw gebouw

Tussen 15 april en 30 mei verhuizen de 563 provinciale ambtenaren van het Provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei naar een tijdelijke locatie aan de Desguinlei. De reden? Het verouderde en sterk verwaarloosde Provinciehuis wordt afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw. "Dit is een rendabele investering", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé.


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Bouwvallig Provinciehuis gaat tegen de vlakte

De opzichtige toren van de provincie, aan het Albertpark, wordt in september volledig afgebroken. Het nieuwbouwproject riep bij veel burgers vragen op. 'Maar een verhuizing is sowieso noodzakelijk', zegt gedeputeerde Caluwé. 'Deze toren is één grote bouwval.'


Verder lezen


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Provincie bespaart 20 miljoen euro

De provincie in drie jaar tijd 8 procent, of bijna 20 miljoen euro, besparen. Ook op de partijdotaties wordt 15 procent beknibbeld, zo'n 150.000 euro, gespreid over zes jaar.

Antwerpen De nieuwe provincieraad kwam gisteren voor het eerst bijeen. De deputatie stelde daarbij haar technische begroting voor en verraste door meteen twee besparingsmaatregelen aan te kondigen.


Verder lezen


Thema: in de pers

Wakker op Zondag

Op 23 december 2012 discussieerde Ludwig Caluwé met Luk Lemmens, Inga Verhaert, Koen Helsen en Tom Caals over het nieuwe provinciaal bestuursakkoord.

Bekijk de discussie op ATV


Thema: in de pers

Het Nieuwsblad: Meer jobs door toepassing ruimtevaarttechnologie

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het Business Incubation Center Flanders van het Europees Ruimtevaartagentschap in Geel gelanceerd. Het centrum wil bedrijven stimuleren om ruimtevaarttechnologie in alledaagse toepassingen te gebruiken.
Verder lezen


Thema: in de pers

Gazet van Antwerpen: Ludwig Caluwé en Inga Verhaert verdedigen onze regio in de provincieraad.

Na 13 jaar, waarvan 8 jaar als CD&V-fractievoorzitter, verlaat Essenaar Ludwig Caluwé (CD&V) het Vlaams Parlement. Hij wordt als Antwerps gedeputeerde bevoegd voor economie, landbouw, innovatie en financiën. Inga Verhaert (Sp.a) uit Kalmthout, heeft ervaring met de overstap van parlementair naar het provinciale niveau. Vanaf 2006 is zij voor de SP-A bestendig afgevaardigde en ook in de nieuwe deputatie zal zij zetelen met als bevoegdheden onderwijs, jeugd, communicatie, ICT en de nieuwe bevoegheid energie.
Verder lezen


Thema: in de pers

De Standaard: ‘ Ik ben een jongetje dat nieuw speelgoed krijgt'

Ludwig Caluwé, gewezen CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, pleit ervoor om in 2014 eerst regionale verkiezingen te organiseren en pas daarna de federale. Ludwig Caluwé trekt vandaag de glazen deuren van het Vlaams Parlement definitief achter zich dicht. Na een carrière van dertig jaar in de Wetstraat verkast de gewezen CD&V-fractieleider naar de Antwerpse provincie om de functie van gedeputeerde op te nemen.


Verder lezen

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook