Actueel

Thema: Actueel

Welke toekomst is er nog voor de EU?

Op 1 december organiseert het Vredescentrum vzw samen met Europa Direct Provincie Antwerpen een gespreksavond over de toekomst van de Europese Unie (EU) in Antwerpen. Karel Lannoo, directeur Centrum voor Europese Beleidsstudies, Ferdi De Ville, professor Europese Studies aan de Universiteit Gent en Goele Janssen, directeur Europese Beweging in België, gaan hierover in discussie met elkaar en met het publiek.

De EU onder druk

Het zijn woelige tijden voor de EU. Prangende vraagstukken als de vluchtelingencrisis en de Brexit zetten de bestaande Europese structuren onder druk. Hoe zien experts de toekomst van Europa tegemoet? En wat denken burgers van de Europese Unie over de richting die het Europese project moet uitgaan? De kloof tussen de traditionele politiek en de burger vergroot. Steeds meer burgers hebben het gevoel dat de EU een ver-van-hun-bed-show is en dat hun stem niet wordt gehoord.

Daarom organiseert het Vredescentrum in samenwerking met Provincie Antwerpen en partners een gespreksavond. “De Europese Unie beleeft een turbulente tijd. Ook burgers voelen zich betrokken bij de problematiek in de EU. Als overheid moeten wij het gesprek aangaan met de burger. Daarom is het belangrijk om als provinciebestuur avonden als deze mee te ondersteunen.” licht Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Internationale Samenwerking, toe.

Lees hier de toespraak

 


Thema: Actueel

Communicatiebedrijf ‘Onuitwisbaar’ steekt tandje bij.

Het communicatie- en mediabedrijf ‘Onuitwisbaar’ uit Aartselaar, schakelt in en hogere versnelling. In oktober al werd het team versterkt en nu worden de nieuwe website en bijhorende sociale media gelanceerd. Bedrijfsleider en oprichter Bart De Bruyn, richtte Onuitwisbaar vorig jaar op als éénmansbedrijf. Bart is ook communicatiemedewerker van Ludwig Caluwé. Nu komt Cedric Van Rompaey uit Heist-op-den-Berg mee aan boord als eerste werknemer.  Cedric heeft communicatiewetenschappen gestudeerd in Leuven en televisiejournalistiek aan Thomas More.

Meer info op www.onuitwisbaar.be.

Guy Janssens
Verder lezen


Thema: Actueel

Jonge deputatie ontvangt Braziliaanse jongeren en adviseert het provinciebestuur tijdens Zuiddag

Zes jongeren gingen de uitdaging aan om een dag in de voetsporen te lopen van een gedeputeerde.  Gebeten door politiek ervaren zij zo wat een provinciaal verkozene op een dag zoal doet: het maken van beleid, ontvangen van voorname gasten, netwerken en vergaderen, bezoeken van projecten,   

In de voormiddag maakten de jonge gedeputeerden samen zelf een beleidsvoorstel voor de deputatie. Wat willen zij dat de provincie voor jongeren doet?

Vanaf 11 uur ontvingen zij Philippe Oliveira Da Castro en Lucas Rodrigo Jales. Beide zijn geboren en getogen in Brazilië en zijn op uitnodiging van de Zuiddag in ons land. Ook zij zijn sterk politiek geëngageerd in hun land.

Coen Schuckink Kool van het Koninklijk Lyceum Antwerpen, nam de taken van Ludwig over.

“Het was heel interessant, waardoor ik veel heb bijgeleerd over de werking van de provincie. Het werfbezoek was een unieke beleving in een heel imposant en groot gebouw met een zeer bijzondere architectuur.”

 
Verder lezen


Thema: Actueel

Brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ biedt nieuwe ontwikkelingsmethodiek voor kasteeldomeinen in ‘de groene zes’.

De provincie Antwerpen lanceerde op 26 augustus 2016 in kasteeldomein Botermelck-La Garenne te Schoten de brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’, een praktische leidraad voor de toekomstige ontwikkeling van kasteeldomeinen in de regio ‘de groene zes’.

Foto: Luk Lemmens, Kasteeleigenaar Luud Maas en Ludwig Caluwé. Copyright: Pieter Wouters voor provincie Antwerpen

‘De groene zes’ staat voor het samenwerkingsverband van de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel, de provincie Antwerpen en Ruimte Vlaanderen. Als partners werken zij samen aan een gedeelde visie om de troeven van deze unieke regio voor mens en natuur  te versterken.

Daarin is de maatschappelijke waarde van de ruim 55 kasteeldomeinen in dit gebied van groot belang. De kasteeldomeinen leveren immers een bijzondere bijdrage aan het groene en historische karakter van de regio. Een kader voor ontwikkelingsmogelijkheden van deze domeinen bestond tot op heden niet. Daarom hebben de betrokken gemeenten samen met de provincie Antwerpen en Ruimte Vlaanderen een nieuwe methodiek uitgewerkt”, vertelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor ‘de groene zes’.
Dit stappenplan werd gepresenteerd aan kasteeleigenaars, projectontwikkelaars en de immobiliënsector. Meteen werd daarbij de begeleidende brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ voorgesteld.

Nieuwe methodiek ontwikkeling kasteeldomeinen.

De brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ vormt een praktische handleiding bij de nieuwe ontwikkelingsmethodiek die door de provincie Antwerpen voorgesteld werd.
 
De brochure kan je hier vinden

Lees hier de toespraak

Bekijk hier het ATV-nieuws Lees hier het persartikel
Verder lezen


Thema: Actueel

Werken aan multifunctionele sporthal Braxgata in De Schorre gestart

In Provinciaal Recreatiedomein De Schorre verschijnt de komende maanden een nieuwe sporthal. Deze wordt gebouwd door hockeyclub Braxgata, die haar thuishaven al enige tijd in De Schorre heeft. De provincie Antwerpen investeert zelf niet in de sporthal, maar stelt wel de grond ter beschikking en staat borg voor de lening van Braxgata. Donderdag 14 april gaven gedeputeerden Bruno Peeters en Ludwig Caluwé, burgemeester Jeroen Baert en voorzitter Erik Gysels de symbolische eerste spadesteek.

Foto: Gedeputeerde Bruno Peeters, burgemeester Jeroen Baert en gedeputeerde Ludwig Caluwé voeren de symbolische eerste spadesteek uit.

De nieuwe sporthal komt er dankzij een publiek private samenwerking met provincie Antwerpen en lange termijnengagementen met Phantoms Rupel Basket, judoschool Fudji Yama en de gemeente Boom.

Gedeputeerde Bruno Peeters: “De provincie Antwerpen zet bewust in op de sportinfrastructuur in haar eigen provinciale domeinen. Deze nieuwe sporthal wordt een bijkomende troef voor De Schorre. We hebben al lang een positieve samenwerking met Braxgata en creëren dan ook graag het kader waarin zij deze sporthal kunnen realiseren.”

De provincie Antwerpen investeert niet in het project maar maakt dankzij een borgstelling mee het project mogelijk. Ludwig Caluwé: “Sinds 2003 stelt de provincie Antwerpen gronden van De Schorre via erfpacht ter beschikking aan Braxgata Invest. De inplanting van de nieuwe sporthal komt deels op gronden die nog niet in erfpacht zaten, daarom is de erfpachtovereenkomst uitgebreid. 29 m² wordt uit de erfpacht onttrokken, en 1246 m² grond komt extra in de erfpacht. De periode van de erfpacht werd verlengd tot eind 2045. Als erfpachtgever stellen we ons ook borg voor de lening die Braxgata Invest aangaat, waardoor zij aan gunstigere voorwaarden kunnen lenen.”

De provincie staat borg voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro. Dit omvat zowel de bouw van de nieuwe sporthal (2,2 miljoen euro) als  de herfinanciering van bestaande infrastructuur en de hockeyvelden.

Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
Verder lezen

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook